Dodaj do ulubionych

Srebrzyński

IP: 193.227.131.* 31.03.10, 10:02
Ksiądz Andrzej Srebrzyński - czy był wikariuszem w Kartuzach???
Obserwuj wątek
    • Gość: kozak Re: Srebrzyński IP: *.opi.org.pl 09.04.10, 09:07
      Był

www.kazimierz.kartuzy.pl/duszpasterze.php
    • Gość: asia Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 16:07
      był
      • Gość: Simon DAre Re: Srebrzyński IP: 193.227.131.* 13.04.10, 09:46
        Trzymajcie dzieci z dala od Tego człowieka
        • Gość: plum Re: Srebrzyński IP: 109.243.229.* 16.04.10, 14:11
          a dlaczego?
        • Gość: plum Re: Srebrzyński IP: 109.243.229.* 16.04.10, 14:15
          Ale chodzi o proboszcza ze mszana? co z nim nie tak?
          • Gość: syli Re: Srebrzyński IP: *.multimo.pl 18.04.10, 00:27
            Jak był w Kartuzach to molestował ministrantów.
            • Gość: Simon DAre i nie tylko ministrantów... IP: 193.227.131.* 19.04.10, 12:18
              to bardzo zły i niebezpieczny człowiek
        • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.146.121.3.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.05.10, 21:13
          nasz Ksiądz Andrzej napewno nie zrobił nikomu nic złego to dobry człowiek.. nie oczerniajcie go ludzie bo jeszcze nic na ten temat w stu procentach nie jest pewne a jego osobiście napewno bardzo dotyka ta sytuacja.. jest dobrym cłowiekiem i w naszej parafi nie zrobił nic złego jest w stanie pomuc każdemu!
          • Gość: ministrant Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 23:47
            Też jestem z tej parafii, byłem ministrantem i kiedyś próbował tego
            ze mną, ale mu się nie udało - wyślę zatem, że oskarżenia nie są
            bezpodstawne.
            • Gość: byly ministrant Re: Srebrzyński IP: 83.38.233.* 22.05.10, 10:46
              ja tez bylem kiedyś ministrantem w tej parafii i tez tego ze mną próbował.. do
              tej pory nie mogę zapomnieć a jego łapach.. śnią mi się po nocy.. na szczęście
              uciekłem w samą porę.. nie dawajcie dzieci na ministrantów bo on skrzywia psychikę!!
          • Gość: Ja Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 25.03.13, 17:56
            jebnij sie katoidiotko
          • Gość: Maria Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.mm.pl 16.05.13, 11:51
            Nie ośmieszaj się parafianko !
          • Gość: Mika Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.mm.pl 04.06.13, 19:27
            Tobie nic nie zrobił bo jesteś kobietą i to pewnie starszą !
          • Gość: no ja Re: Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 23.06.13, 20:48
            przecież się przyznał!
            • pewex0 Re: Srebrzyński 24.06.13, 14:08
              ale do czego się przyznał?
              Najpierw gadali jacyś goście niby pokrzywdzeni przed kamerami, potem nagle pokazano księdza, który niby się przyznał, ale do czego? To sa zupełnie niezależne kadry i to że się do czegoś przyznaje nie znaczy że do tego o czym mówili kręceni przez TV stare chłopy. Jeśli ma być konfrontacja to najpierw powinien w obecności oskarżonego przedstawić zarzuty (tego nie było), potem powinni pokazać reakcję oskarżonego, ale nie dwa niezależne kadry.
              To jest przykład manipulacji medialnej. Lud w Mszanie tępy i ograniczony umysłowo więc łatwo wyciąga pochopne wnioski.
    • Gość: Ministrant_Kartuzy Re: Srebrzyński IP: *.pool.mediaWays.net 26.04.10, 20:23
      Przeczytajcie artykul:

wyborcza.pl/1,76842,7741159,Niegodny_w_oczach_Boga.html
      Ksiadz Slawek to ksiadz Andrzej. (W wydaniu drukowanym Gazety
      Wyborczej pozostawiono prawdziwe imie). Mam podobne doswiadczenia z
      tamtych lat. Jest nas siedmiu i szukamy kolejnych ofiar ksiedza
      Andrzeja. Niedlugo odwiedzimy go w jego parafii. Ciekawe co ma nam
      do powiedzenia ?
      • Gość: mianistrant_mszano Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.10, 19:49
        w tej parafii jest wizytacja biskupia 15 i 16 maja
        zapraszamy
        • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.10, 07:43
          a co ma do tego wizytacja,proboszcz jest conajmniej dziwny, szuka kontaktów sam
          na sam z młodymi chłopcami,używa różnych pretekstów by zwabić do plebanii
          • barteksre Re: Srebrzyński 23.11.12, 18:25
            ee to mój wujek -.-
      • Gość: byly Kartuzjanin Re: Srebrzyński IP: *.pool.mediaWays.net 10.06.10, 20:56
        Witam Ministrant_Kartuzy,
        przeczytałem artykuł z Gazety Wyborczej i stwierdziłem, że większość z podanych faktów pasuje też do mojego życiorysu. Choć nie byłem ministrantem ale mnie również ks. Andrzej pod jakimś pretekstem zaprosił na plebanię. Po krótkiej dziwnej rozmowie i zasłonięciu okna (o tym nigdy nie zapominał!) zrozumiałem po co mnie zaprosił.

Czy mógłbyś skontaktować się ze mną ? Założyłem w tym celu adres mailowy, na który możesz pisać. Mam nadzieję, że pamiętasz jak nazywaliśmy ks. Andrzeja? Dodam że nie ma to nic wspólnego z jego nazwiskiem. Oto adres:

(tu wpisz ksywę AS)@wp.pl

Liczę, a właściwie liczymy (rozmawiałem juz w ten sprawie z innymi ofiarami) na maila. Krzywd, które wyrządził nam ten człowiek nie da się już naprawić ale chciałbym dowiedzieć się czy po wyrzuceniu go z Kartuz nadal praktykował swoje zboczenie w innych parafiach. I dlaczego został proboszczem ? Najważniejsze jest jednak dla nas ostrzeżenie młodych chłopców i ich rodziców z otoczenia ks. Andrzeja. Może jakimś cudem wyleczył się z tej choroby albo kontroluje teraz swoje zboczenie ale lepiej na zimne dmuchać.
        Pozdrawiam
        byly Kartuzjanin
        Ps. Ciekawe czy się znaliśmy ? Kartuzy są małym miasteczkiem.
      • Gość: lesnik Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 14:44
        ja też tego doswiadczyłem 25 lat temu z tym pseudoksiędzem, jak się z wami skontaktować
    • Gość: Asia Re: Srebrzyński IP: *.146.121.3.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.05.10, 21:09
      jestem z parafi Księdza Andrzeja i jakoś nie moe uwieżyć w te wszystkie pogłoski na jego temat.. osobiście bardzo go lubie zawsze jest chętny do pomocy miły i uczynny. Nasz ksiądz jest dobrym człowiekiem i napewno nie zrobił by takich rzeczy..
      • Gość: Ministrant_Kartuzy Re: Srebrzyński IP: *.pool.mediaWays.net 07.05.10, 00:47
        Asiu, nie musisz nam wierzyc. Zreszta Tobie nic z jego strony nie grozi - nie
        jestes chlopcem. W Kartuzach ksiadz Andrzej byl tez czesto uczynny i dobry. Ale
        prowadzil podwojne zycie. Dlatego musial odejsc.
        Myslisz, ze kilkunastletnie ofiary ksiedza Andrzeja opowiadaly by rodzicom tak
        wstydliwe historie o ich katechecie ? I potem odwazyli sie wspolnie z rodzicami
        zlozyc zeznania w komendzie milicji? I to w czasach PRL-u. (Te dokumenty na
        pewno sie zachowaly.) Nie wyobrazam sobie, zeby jakis nastolatek odwazyl sie na
        bezpodstawne oskarzenie swojego duszpasterza.
        Kartuzy to spokojne miasteczko i do tej pory mialo tylko jednego
        ksiedza-pedofila. Zycze wam, zeby wasza parafia nie miala tego typu problemow.
        Moze ksiadz Andrzej zmienil swoje upodobania? Dawno go nie widzialem. Wlasnie
        dlatego my, ofiary ksiedza Andrzeja, wybieramy sie do waszej parafii. Chcemy
        spojrzec mu w oczy i uslyszec od niego slowo "przepraszam"....
        • Gość: gizela Re: Srebrzyński IP: *.xdsl.centertel.pl 09.05.10, 21:28
          Od wielu lat o tym się mówi. Czas chyba wyjaśnić sprawę.Jeśli okaże się, że
          niewinny -lepiej dla wszystkich.
          • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 15:37
            to kiedy przyjedziecie?
          • Gość: magda Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 19:56
            Czytałąm artykuł i jestem przerażona. Coś musi w tym być, nic nie
            bierze sięz niczego. Uważam ,że należy jak najszybciej wyjaśnić tą
            sprawę. Jeżeli jest ktoś, któ został skrzywdzony przez księdza musi
            zacząć mówić !!!
          • ministrant_42 Re: Srebrzyński 03.04.11, 20:52
            jak może być niewinny kiedy to robił!
            dawno powinien ustąpić ze stanowiska!tylko za co by żył?
        • amarsz Re: Srebrzyński 28.05.12, 09:53
          Ja znam ks. Andrzeja od dobrej strony. Byłem na jego Mszy prymicyjnej w języku esperanto na Jasnej Górze na Międzynarodowym Kongresie Katolików Esperantystów. Bylem w częstym kontakcie z ks. Andrzejem, ale o takich sprawach nie słyszałem, o czym piszecie.
          Piszesz nieprawdę:
          > Myslisz, ze kilkunastletnie ofiary ksiedza Andrzeja opowiadaly by rodzicom tak
          > wstydliwe historie o ich katechecie ? I potem odwazyli sie wspolnie z rodzicami
          > zlozyc zeznania w komendzie milicji? I to w czasach PRL-u. (Te dokumenty na
          > pewno sie zachowaly.) Nie wyobrazam sobie, zeby jakis nastolatek odwazyl sie na
          > bezpodstawne oskarzenie swojego duszpasterza.
          Mogę Ci podać przykład mojej dawnej 14-letniej uczennicy z Kartuz (8 klasa), właśnie z okresu PRL-u... jak publicznie na deptaku podrywała ś.p. ks. Waldemara..., by miasto o niej mówiło, że jest jego kochanką. To jej imponowało. A że była córką pewnego instruktora Komitetu Powiatowego PZPR, to może wiele wyjaśniać. Takie fałszywe oskarżenia i prowokacje były za PRL-u na porządku dziennym. Księdzu Andrzejowi przypisywano też kilkoro dzieci w parafii. Po prostu byli tacy, którym płacono za rozpowszechnianie takich plotek. Mało tego, niektórzy ubecy robili prace doktorskie na temat dróg rozchodzenia się takich plotek. Potem propaganda to wykorzystywała..
          Poza bezpieką i aktywistami z PZPR takie plotki rozsiewali Świadkowie Jehowy, a takich w Kartuzach jest wielu. W rozmowach z nimi słyszałem nawet, że i Papież Jan Paweł II ma dzieci. I to mówili z takim przekonaniem, że chętnie nawet oddaliby głowę za prawdziwość takich wiadomości.
          Tyle moich uwag. Nie przeczę, że ks. Andrzej mógł mieć chwile swojej słabości, jeśli naprawdę czujesz się jego ofiarą, to współczuję. Jednakże takie sprawy załatwia się inaczej, innymi drogami. O szczegółach możemy porozmawiać osobiście, szczerze, w 4 oczy. I to napewno będzie skuteczniejsze.
          • o_onufry Re: Srebrzyński 04.06.12, 18:18
            Sprawa pedofila wraca do mediów. Biskup dalej trwa w obronie. Może tym razem za popleczbnictwo sięgnie ich ręka prokuratorksiej sprawiedliwosci skoro boska jest za krótka i nie sięga.
          • Gość: Ministrant_Kartuzy Re: Srebrzyński IP: *.pool.mediaWays.net 16.06.12, 20:32
            Zgadzam sie z Toba. Plotki, falszywe oskarzenia i prowokacje komunistycznych agentow byly w czasach PRL-u na porzadku dziennym. Nie bylem swiadkiem tego typu zdarzen wiec nie moge podac zadnych przykladow. O zaslyszanych historyjkach nie pisze. Tysiace (w duzej czesci udowodnionych dokumentami) przypadkow walki komuny z Kosciolem to temat na inne forum. Piszesz, ze rowniez kartuscy swiadkowie Jehowy brali udzial w nagonce na Kosciol. Mozliwe. Nie moge tego jednak potwierdzic, bo nie znam konkretnych przypadkow.

Mysle, ze istnieje spora grupa ludzi, ktorzy szanuja i doceniaja Andrzeja S. Ja do nich nie naleze. Nie bede tutaj wyliczal wszystkich powodow i wymienial innych faktow ukazujacych tego czlowieka w negatywnym swietle. Uwazam, ze swoja "dzialalnoscia" bardziej szkodzil Kosciolowi niz pomagal. Ale to sa tematy do innej dyskusji. Na tym forum poruszamy jedynie sprawe pedofilii i wlasnie dzieki m.in. tej stronie internetowej ofiary jego zboczenia maja mozliwosc kontaktu z innymi osobami o podobnych przezyciach. W grupie latwiej o tym rozmawiac. Jest nas niemalo i wiemy o czym piszemy. Nie szukamy litosci ani wspolczucia, chcemy po prostu porownac nasze losy, ktore w latach 80-tych zgotowal nam ten czlowiek.

Piszesz: "...ks. Andrzej mógł mieć chwile swojej słabości...".
            To nie byly chwile, to byly lata slabosci. Biskup niestety pozwalal Andrzejowi S. bardzo dlugo pracowac w parafii kartuskiej. Wyrzucil go dopiero wtedy, gdy na murach kosciola zaczeto wypisywac hasla o kartuskim kaplanie-pedofilu. Wydajac decyzje o przeniesieniu Andrzeja S. do innej parafii biskup uciszyl troche "buntownikow".

Cytuje inna Twoja wypowiedz: "...takie sprawy załatwia się inaczej, innymi drogami...".
            Czy moglbys skonkretyzowac co masz na mysli? Wtedy, za czasow PRL-u probowalismy roznymi dostepnymi nam metodami doszukac sie sprawiedliwosci. Byly skargi u proboszcza i biskupa, byly wizyty w komisariacie i w prokuraturze. Wszedzie odsylano nas z kwitkiem i zegnano slowami: "Wspolczuje, nastepny prosze". Milicjanci spisywali protokol, cieszac sie pewnie, ze w razie czego maja "haka" na kartuskiego duszpasterza i moga wymuszac na nim odpowiednie zachowanie. Biskup i proboszcz odsylali ofiary do domow wiedzac, ze Kosciolowi nikt nie zagrozi a w zboczenie Andrzeja S. nikt nie uwierzy. To byl temat tabu. Pedofilow wsrod duszpasterzy oficjalnie nie bylo.

Proponujesz osobista rozmowe. Chetnie, ale nie wiem jaki ma byc cel takiej rozmowy? Czy chcesz przekonac mnie, ze Andrzej S. jest dobrym czlowiekim? Jesli tak, to szkoda naszego czasu. A moze nie powinienem na publicznym forum pisac o jego zboczeniu seksualnym? Dlaczego mamy rozmawiac tylko w cztery oczy a nie w licznej grupie wszystkich znanych mi ofiar tego czlowieka?

Moim zamiarem nie jest publiczne pietnowanie Andrzeja S. za jego przestepstwa na tle seksualnym. Korzystajac z internetu chcialbym jedynie ostrzec kolejne, potencjalne ofiary tego zboczenca. Jesli dzieki tej stronie uda sie uchronic chocby jednego chlopaka przed gwaltem, to uwazam, ze w tym wypadku cel uswieca srodki. Zycze wszystkim chlopcom z parafafii Andrzeja S. aby udalo im sie uniknac tego typu przezyc. Jestem przekonany, ze sam "bohater" tego forum regularnie zaglada na ta strone i czyta nasze wypowiedzi. Jesli tak jest, to wie on, ze rodzice mlodych chlopcow sa poinformowani o jego zboczeniu i nie zostawia swoich synow na nocleg w plebanii. A to juz jest wielki sukces !!!

Piszac o Andrzeju S. nie uzywam tytulu KSIADZ. Nie chce stawiac go w jednym szeregu z prawdziwymi katolickimi ksiezmi, z ktorych ogromna wiekszosc szanuje i cenie. Na szczescie w odroznieniu od Andrzeja S. gro kaplanow zyje wedlug zasad, ktore sami glosza na ambonie.

Na koniec zagadka. Wiekszosc ksiezy odwiedza po jakims czasie parafie w ktorych kiedys pracowali. Andrzej S. skutecznie unika Kartuz i jego mieszkancow. Ciekawe dlaczego??? Kartuzy sa pieknym i goscinnym miasteczkiem...
          • Gość: Ben Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.mm.pl 16.05.13, 13:21
            Masz szczęście ! Ja niestety tego powiedzieć o nim nie mogę. Wniosek prosty : albo byłeś za stary, albo nie byłeś w jego typie. Wierz mi, nie ma czego żałować,
      • Gość: justyna Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 19:59
        Należy to wyjaśnić, jeśli jest niewinny nie ma się czego obawiać.
        Jeżeli jest ktoś kto został skrzywdzony przez księdza , musi zacząc
        mówić, to jedyne wyjście.
        • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.10, 22:10
          przestancie czepiac sie niewinnego człowieka
          • Gość: kartuzjanka Re: Srebrzyński IP: *.tvteletronik.pl 13.06.10, 22:19
            Ta historia jest w 100% prawdziwa!!!jedną z ofiar był mój brat!
            • Gość: x. Re: Srebrzyński IP: 188.33.84.* 03.11.10, 17:26
              Sprawa trudna do rozsądzenia i nie przyejmna. Ile jest tam Prawdy? Nie wiem... ale jedno wiem, że coś trzeba z tym zrobić... Ksiedza A.oddać do zakonu lub na rezydenta do jednej z duzych parafii ( nie potępiając czlowieka, ale zawsze złe czyny) a ofiarami się zająć od strony ich psychiki i duchowości. Na pewno jest tam dużo przesady jak w każdym z chwytliwych tematów...ale pewnie też i źdźbło prawdy...pamiętajcie, że nie ma ludzi do konca złych, a ten kapłan zrobił w swoim życiu także wiele dobrego...
      • Gość: karciarz Re: Srebrzyński IP: *.ip.netia.com.pl 02.04.13, 18:08
        Na pewno to nie żyje Kopernik!! Kobieto!! A prawda jest taka, że jak sprawa ujrzy światło dzienne Sreberek da d... biskupowi i dostanie posadkę na innej parafii.
        • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 31.05.13, 23:43
          Sreberek jest od 22 maja 2013 na parafii w Pokrzydowie gmina Zbiczno na skroty 20 km od Mszana
          • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 21:13
            a ty jesteś zazdrosny to dołącz do tego towarzystwa
            • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.p7.InterArena.pl 02.06.13, 15:45
              Tak na marginesie całego skandalu, to gdzie mam teraz przyjechać zobaczyć obraz Matki Boskiej, o którym wspominałem wcześniej? Obraz zabrany z kaplicy w Małkach pod pretekstem renowacji. Jaką bajkę mi teraz opowiesz - AS?
            • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.p7.InterArena.pl 02.06.13, 15:47
              Tak na marginesie to gdzie mam teraz przyjechać zobaczyć obraz Matki Boskiej, o którym wspominałem wcześniej? Obraz zabrany z kaplicy w Małkach pod pretekstem renowacji. Jaką bajkę mi teraz opowiesz - AS?
              • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 16:27
                słuchaj gościu jeżeli chcesz zobaczyć ten obraz to jedz na plebanie tylko zabierz ze soba aparat zebys mógł zrobic zdjęcie i przestancie się czepiać zero kultury.
    • ministrant12 Re: Srebrzyński 23.09.10, 10:48
      witam jestem ofiara tego zboczeńca z przed 30 lat.....zamknijcie ta bestie w kiciu i utnijcie mu jaja.....pieprzony łos jest jeszcze na wolności i jest proboszczem?.....nie chce nalezec do takiego koscioła....przez przypadek wpadłem na te wypowiedzi.....zamknijcie go..... w kościele to banda zboczeńców.........chyba sie wyrzygam ...tak mnie wzięło....spieprzył życiorysy niejednym biednym chłopcom...smarz sie w piekle ty pieprzony zboczeńcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! napisze do biskupa....!!!!!! bez kitu!!!!!!!
      pozdrawiam wszystkich !
      • Gość: ta z mszana Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 21:28
        Nasz proboszczyk jeździ do Niemczech , tylko w jednym celu ;]
        • ministrant_42 Re: Srebrzyński 11.11.10, 22:39
          Witam wszystkich!!!
          Jeśli mamy razem działać warto mieć oparcie w kimś komu nie zagraża nasze prawo!
          Znam Wincentego Szymańskiego z Kanady Który wie o Srebrzyńskim sporo, na podstawie kontaktów z ofiarami.
          www.ruchofiarksiezy.org/
          Warto z nim pogadać!
          • Gość: ministrant-8 Re: Srebrzyński IP: *.centertel.pl 13.11.10, 00:17
            Pozostaje mi tylko potwierdzić wszystkie wcześniejsze doniesienia... także jestem jedną z ofiar...
            zostało mi to na całe życie... a informacja obecna o proboszostwie w Brodnicy jeszcze bardziej wzbużyła ... przecież przenosiny z Kartuz do Grudziądza były znane biskupowi...
            Kośció instytucja...
            Wszystkie (tak sądzę) ofiary to chłopaki ze SP1 i SP3 (była im. Wybiskiego)...
            Nie zamierzam tego człowieka więcej spotykać...
            Przestrzegam przed nim wszystkich płci męskiej
            • kaska1237 Re: Srebrzyński 13.02.11, 21:35
              Nie mogę uwierzyć, że to o czym piszecie jest prawdą. Znam proboszcza z Mszana o tym samym imieniu i nazwisku (proboszczem w tej parafii jest ponad 20 lat). Wiele rzeczy mi się w nim nie podoba, ale nikt nie jest ideałem. Ale te oskarżenia to bardzo poważna sprawa i nie mogę uwierzyć, że władze kościelne mając takie informacje nie uczyniłyby nic w kierunku ich wyjaśnienia. Może to tylko zbieżność imienia i nazwiska? Wiem natomiast, że parafianie są zaskoczeni ilością intencji na jednej mszy świętej odprawianej tylko przez proboszcza (często na 1 mszy świętej jest pięć różnych intencji - są to intencje z różnych rodzin). W innych parafiach w czasie 1 mszy modlą się w 1 intencji, chyba że jest to msza koncelebrowana. Ale może się nie znam i prawo kościelne na to pozwla.
              • mocz.piwosza Re: Srebrzyński 12.03.11, 13:58
                Po prostu robi kasę! A Ty tego nie widzisz? Wyobraź sobie, że zajmujesz się 5 czynnościami jednocześnie, którą zrobisz dobrze, chyba ani jednej. Pozdrawiam Ciebie!
              • ministrant_42 Re: Srebrzyński 03.04.11, 20:49
                Witaj!
                Pamietasz jak powiesił sie ministrant w Szabdzie?
                Dlaczego?
                Nie mogł znieść tego że go ksiądz zgwałcił!!!!
                Nie wytrzymał!
                ...pogadaj z chłopcami jak im wahadełkiem wróży i bawi się w lekarza!
                Poczytaj kartuzy.info;ksiądz pedofil w Kartuzach?
                • Gość: zalamana Re: Srebrzyński IP: *.xdsl.centertel.pl 09.04.11, 17:34
                  znałam Przemka chlopaka, który sie powiesił, chodzil z moim bratem do jednej klasy. Jestem zalamana, że ten proceder trwa tyle lat i nic. Gdyby mnie ktoś w firmie o cos oskarżył i byłby najmniejszy cień podejrzenia zaraz dyscyplinarka a już na pewno zawieszenie do wyjasnienia!!!wiem że chlopacy z parafii byli przesluchiwani na KPP może w końcu cos sie okresli w tej zaciszanej sprawie
                  • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.netcologne.de 29.03.13, 17:22
                    Policja nic nie moze bo gdy tylko cos chce zrobic to sa naciski z gory i sprawa cichnie
        • Gość: pewniak Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 17:04
          zazdrościsz ? 1 zasada nie chodzi się na plebanię samemu bo po co ? jeśli coś zaszło zależy iść na policję proste
    • Gość: plum Re: Srebrzyński IP: *.bydgoszcz.agora.pl 18.03.11, 11:52
      ble
      • Gość: Kazek Re: Srebrzyński IP: *.9-2.cable.virginmedia.com 14.12.11, 23:03
        Mnie rowniez zaciagnal na plebanie pod pretekstem rozdawania ubran z darow.Bylem razem z kolega ministrantem .Ten ukrywany przez kosciol przestepca wpuszczal nas pojedynczo zeby nas poobmacywac .Nie moge uwierzyc ze jeszcze pracuje z ludzmi .
        • Gość: Wanda Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 17.12.11, 20:53
          Nie mogę zrozumieć, dlaczego z tym nic nie zrobiliście.
          • Gość: lucynka Re: Srebrzyński IP: *.izacom.pl 21.12.11, 10:09
            Czy to jest ksiądz z Szabdy? Teraz już rozumiem dlaczego był zimny dla dziewczynek, kiedy przygotowaliśmy się do komunii... Moim zdaniem należy go szybko wywalić z Kościoła. Tyle zboczeń w tym kościele że aż odechciewa się wierzyć... Współczuję chłopakom i potwierdzam , że to zły człowiek. Sama wiele zlego doświadczyłam od niego na lekcjach religii, i w czasie dziecięcych przygotowań do Komunii. Trzymam kciuki za powodzenie w sprawie usunięcia "go" z Kościoła.
            • Gość: Gość Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 25.12.11, 16:52
              Ludzie wypowiadają się na forach anonimowo na jego temat, ale nikt nie robi kroku naprzód i nie zawiadamia organów ścigania.Jeżeli tak jest faktycznie jak wypisujecie i macie na to dowody, to waszym obowiązkiem jest coś z tym zrobić. Pomyślcie nie tylko o sobie, ale również o innych.
              • gniewny-pl Re: Srebrzyński 27.12.11, 18:53
                ten człowiek ma zło w oczach niezrównoważona psychika popycha go do takich czynów coś powinni z tym zrobić
        • Gość: Tez ministrant Re: Srebrzyński IP: *.toop.pl 13.03.12, 18:23
          Wiem o czym mówicie, tez tego doświadczyłem. To pedofil i zboczeniec. Pamiętam jak rozebrał się przede mną próbował zmusić... to co mi wtedy utkwiło to to, ze miał bardzo małego penisa... chory człowiek. Mam nadzieję, że kiedyś za to zapłaci.
          • ministrant_42 Re: Srebrzyński 27.05.12, 22:27
            Witam!
            Trochę rozgłosu przyniosą zagraniczne media tej sprawie!
            Nasze już nie mogą nic zrobić!
            Gdyby był ktoś zainteresowany -piszcie!
            Już prawie 300 świadectw !
            Ale to na pewno nie koniec!!!!!
            ...masz rację miał małego penisa i duże jaja
            • Gość: Alina Re: Srebrzyński IP: *.net-82-216-176.lyon5.rev.numericable.fr 04.09.12, 19:45
              Ludzie, po co piszecie te bzdety! Wszyscy idźcie na policje do Brodnicy i zgłoście to albo pogadajcie z pracownikami operacyjnymi zajmującymi się przestepstwami seksualnymi. Na pewno wam doradzą, kiedyś miałam problemy i pomogli mi z sekcesem. Jak będziecie tu skomleć to nikt wam nie pomoże, zachowujecie się jak idioci. Takie ohydne przestepstwa są ścigane bardzo długo chyba 20 lat albo wiecej i od razu wystapić trzeba o odszkodowanie, dostaniecie kase.
              • ministrant_42 Re: Srebrzyński 15.09.12, 15:19
                Co Ty wypisujesz!!!!!
                Nawet Michał Kelm nie ruszył ze sprawa szczecinska!
                Nikt w Polsce jeszcze nie podjął sie walczyć o te sprawy!a jesli tak to szybciutko zaklejono mu usta!Jedyna nadzieja w Mecenasach z zagranicy
                Krzyczy tylko Wincenty Szymański z Kanady!
                Ale ocean dzieli nas zbyt wielki.
                • Gość: incognito Re: Srebrzyński IP: *.torproxy.org 15.11.12, 19:32
                  ludzie nie słuchajcie tego niespełna rozumnego, mecasów zza granicy wzywa, chyba ci się mózgownica przegrzała ministrancie42, spadaj z tego forum i nie rób paniki a księdza zostawić w spokoju bo zeby powybijam szmatławce
              • Gość: Janek Re: Srebrzyński IP: 79.162.211.* 15.09.12, 19:16
                Zgadzam się, że musicie to zgłosić na policję. Nie wiem tylko jaki to odniesie skutek. O tym księdzu tyle się mówi i pisze, że już dawno ktoś z policji powinien się tym zająć.
                • Gość: POBOZNA Re: Srebrzyński IP: *.fbx.proxad.net 11.06.15, 20:10
                  W akcie jak sie zabiera za chlopczyka to powinien mu szafe na leb spuscic tak jak to zrobiono pedofilowi w Gdansku.Szkoda tylko chlopaka ,ze za takiego ogiera siedzi w wiezieniu. tez byl grzeczny uczynny wobec ciemnogrodu co wierzy nie w Boga tylko w kretyna.tak nabiera starych i zacofanych dewotek. Mlodzi traktuja ich za frajerow .GDYBY TE BYDLAKI WIERZYLI W bOGA JAK MOWIA TO BY NIE ROBILI TEGO CO ROBIA.SEKSU POTRZEBUJA BO TO NORMALNE ,a maja jakis celibat wiec w SEMNARIUM DUPCZA SIE NAWZAJEM WIEC DALEJ TO PRAKTYKUJA Z MINISTRANTAMI;
            • Gość: sly Re: Srebrzyński IP: *.146.51.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.09.12, 00:25
              Zostałem wykorzystany przez tego zboczeńca.Mam wyrzuty sumienia za tego ministranta który się powiesił bo sam miałem kiedyś takie myśli samobójcze.
              • Gość: olgierd Re: Srebrzyński IP: *.de 15.11.12, 18:44
                przestańcie debile siać herezje, idźcie na policję i przestańcie pie...ć bzdury na tym forum durnie
              • Gość: antek muzykant Re: Srebrzyński IP: *.customers.ownit.se 08.01.13, 22:01
                ludzie uzyjcie nieco umyslu i walcie na policje albo do prokuratora, czas rozliczyć tego zboczeńca dobrze pisze?
            • Gość: ania Re: Srebrzyński IP: *.is.a.tor.exit.server.torland.is 15.11.12, 18:48
              ty chory człowieku, jak ksiadz cię wykorzystał to zgłośc to na policję albo do prokuratury a nie będziesz pieprzył o mediach zagranicznych, jebnij się w łep palancie, czasy komuny się skończyły idioto, co masz pretensje do całego swiata?
              • Gość: ministrant_42 Re: Srebrzyński IP: *.147.179.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.01.13, 21:03
                kafo.pl/viewtopic.php?id=14346
                a co powiecie o tym co pisza w Kartuzach?
                Juz prawie 30000 ludzi czytalo o nim
                • ministrant_42 Re: Srebrzyński 14.01.13, 20:46
                  Już jest! Trzeba to koniecznie przeczytać!!!!!!
                  www.czarnaowca.pl/literatura_faktu/lekajcie_sie,p2038285474
                  • Gość: obywatel Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 22:48
                    to odrażający, obleśny, tłusty ryj, nie rozumiem ludzi, którzy go tu próbują bronić nie kochacie swoich dzieci, i podobno kiedyś uczył religii to jakiś koszmar co z naszym prawem
                    • Gość: ktos Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 09:45
                      Ksiądz Andrzej Srebrzyński został usunięty z parafii Mszano, ponieważ przegrał sprawę o gwałt w sądzie. Prawdopodobnie otrzymał też zakaz wykonywania zawodu na czas określony. Informację otrzymałam przed chwilą, więc nie jest to pewne, ale dość wiarygodne.
                      • Gość: aaaa Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 23.03.13, 18:11
                        to prawda, babka dzwoniła i potwierdza, odwołali go z parafii.
                        • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 18:35
                          22 marca 2013 r. ks.Srebrzyński został aresztowany,
                          • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 23.03.13, 19:22
                            Nikt go nie aresztował nie siej plotek dziś jeszcze był w kościele razem z nowym proboszczem
                            • Gość: tralala Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 19:52
                              z jakim nowym proboszczem
                              • Gość: parafian Re: Srebrzyński IP: *.centertel.pl 23.03.13, 20:59
                                Jezeli to wszystko prawda to jestem za tym oby ks.Andrzej poniusl konsekwencje swoich czynow,
                                I jeszcze aby wszystki te berety Ks.Andrzeja przejzaly na OCZY!!!
                        • Gość: Parafianka Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 23.03.13, 22:17
                          Wreszcie, jak dadzą nowego proboszcza to może wreszcie u nas będzie normalnie.
                          • Gość: gosc Re: Srebrzyński IP: *.play-internet.pl 23.03.13, 23:39
                            A co, moze bylo nienormalnie?
                            Bylem ponad 15 lat ministrantem i jakos nie dostalem od ksiedza niemoralnych propozycji.I zawsze mozna bylo na niego liczyc. Dzieki jego slowom , ktore dotarly do mnie zaczolem traktowac Boga powaznie.
                            Jesli to prawda to powinni zrobic z tym porzadek i nowy proboszcz powiniem powiedziec parafianom prawde , a jesli nie prawda -biada
                            • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 24.03.13, 10:41
                              Widzisz tak się składa,że to wszystko prawda!
                              Nikt nie zostaje usunięty przez biskupa bez przyczyny!!!!
                              Grozić (biada) możesz tylko sobie ,że wpadłeś w sieć tych zdradliwych ludzi!!!
                              OBŁUDA!!!!!!!!
                              Teraz wezmą go na leczenie a tam leki psychoaktywne pozwolą mu opowiedzieć o wszystkim w szczegółach,jak to robił!
                              Wystarczy kilka tygodni i już mamy wszystko wyjaśnione!
                              A może sam sie przyzna oficjalnie?
                              Ludzie trochę dokładnie przyjrzyjcie się swoim księżom!
                              Przecież mamy teraz tyle możliwości!
                              Ciekawe kto odprawi dziś sumę o 11.30??????
                            • Gość: Parafianka Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 24.03.13, 10:49
                              Jeżeli normalne według Ciebie jest: średnio 5-6 intencji na jednej mszy świętej (w święta liczba intencji niejednokrotnie sięgała 10), spóźnianie się notoryczne na msze święte i jakiekolwiek uwagi zgłaszane w tym zakresie kończył tym, że przecież przez te 15 minut to można się modlić (i tak robiliśmy), ale gdzie tu szacunek do innego człowieka, a później msza w dni codzienne trwała też ok.15 minut. Miałam sytuację, że po 23-ciej chcieliśmy go wezwać do umierającej osoby, ale go nie było na plebani, później dowiedziałam się, że u naszego proboszcza to norma, że imprezuje, a potem w niedzielę kazanie i udzielanie komunii świętej na siedząco, bo ma kłopoty z kręgosłupem. Przepraszam, ale ja mam inne wyobrażenie normalności. Co do niemoralnych propozycji nie będę się wypowiadać, bo ministrantem nie byłam.
                              • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.13, 12:48
                                Do wypowiedzi Parafianki trzeba dołożyć informację o zbieraniu przez księdza podczas mszy pieniędzy na szczytne cele np. dla osób ciężko chorych. Zrobił wrażenie! Szkoda, że pieniądze te nie dotarły do zainteresowanych.
                                W kontekście tego i poprzednich wpisów można powiedzieć, że 10 Przykazań Bożych są mu obce, a szkoda , bo to przecież ksiądz.

• Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 13:36
                                teraz mamy nowego probosza, tzn administratora. wie ktos kiedy wroci do parafii, ks. Andrzej
                                • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 24.03.13, 13:47
                                  NIGDY
                                  • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 14:07
                                    skąd ta pewność?
                                    • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 14:44

co dzieje sie z ks. andrzejem
                                      • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 17:27
                                        Odwalcie się od niego raz na zawsze !
                                        • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:10
                                          jest w Pokrzydowie
                                      • Gość: parafian Re: Srebrzyński IP: *.centertel.pl 24.03.13, 18:55
                                        Dowiedzialem sie, ze nasz proboszcz jest caly czas na parafi, a nie ,ze zostal zatrzymany i jest na leczeniu.
                                        • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 19:13
                                          jesli jest to po co ? przeciez jest nowy proboszcz...
                                          • Gość: gośc Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 24.03.13, 20:45
                                            • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.147.187.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.03.13, 21:38
                                              czego od niego chcecie to dobry gosc.

• rudawiewiora40 Re: Srebrzyński 27.05.13, 20:36
                                  ks. Andrzej srebrzyński został przeniesiony do POKRZYDOWA. tam przeprowadził się z mszana.mieszka tam na plebanii z tamtejszym proboszczem i odprawia msze!!!!
                                  za swoje zwyrodnialstwo nie poniósł żadnych konsekwencji!!!! skandal!!!
                                  • Gość: mecenas Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.13, 10:36
                                    Wobec ks Andrzeja nie toczyło się i nie toczy się żadne postępowanie karne i nie ma żadnych oskarżeń o pedofilie. Wobec czego pozywamy do sądu wszystkie media które pomawiają ks Andrzeja za niepopełnione czyny i łamią ustawę o ochronie danych osobowych.

mecenas
                              • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.13, 22:47
                                Popieram! Normalnie to nigdy nie było, kazanie to jak spotkanie zarządu jakiejś firmy, ile za prąd , ile na dach , ile na żyrandole, wysyłanie ludzi aby zbierali pieniądze. Mało to miało wspólnego z wiarą. Niektórzy mówią, że dużo zrobił, ale chyba we wspólnocie Kościoła nie o to chodzi?
                                • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.147.155.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 06:35
                                  z tego co wiem
                                  ksiadz Andrzej zostaje na parafi.

imoI
                                • Gość: xxx Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 19:52
                                  Chcę jednak przypomnieć niektórym, ze pieniądze były inwestowane w kościół i kaplice co zresztą można zauważyć. Bardzo ładna kaplica, kościół i plebania same się nie wyremontowały.
                            • Gość: ten obcy Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 26.03.13, 14:48
                              Widzisz już wiem,ze byłes brzydkim ministrantem,po prostu nie w typie proboszcza.Zapewniam Cię ,ze jest to prawda,Srebrzyński to pedofil.Pozdrawiam i nie waż się go bronić ,najlepiej nie wypowiadaj się w ogóle.A może Ty ..., a z reszta....
                        • Gość: gośc Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:03
                          Nikt go nie odwołał jest w parafii w Pokrzydowie i ma sie dobrze a ksiadz Żenon Żmijewski ma go nawrócić " wiódł ślepy Głuchego"
                      • Gość: m Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 09.06.13, 19:22
                        I CO Z TEGO,ŻE KSIĄDZ SREBRZYŃSKI ZOSTAŁ USUNIĘTY Z PARAFI MSZANO JAK PRZENIESIONO GO PARE KILOMETRÓW DALEJ DO POKRZYDOWA I TAM SOBIE MSZE ODPRAWIA I NIKT MU NIC NIE ZROBI Z PARAFI MSZANO ZABRAŁ NAWET MEBLE I INNE RZECZY KUPIONE ZA PIENIĄDZE PARAFIAN A TO CHYBA POWINNO ZOSTAĆ DLA JEGO ZASTĘPCY !!!!!!!!
                        ZNÓW TVN BY SIĘ PRZYDAŁ BO JEŚLI SIĘ CZEGOŚ NIE NAGŁOŚNI TO PORZADKU NIE BĘDZIE
    • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.03.13, 07:26
      mój wójek powiesił się był ministrantem w parafi ks andzeja moja rodzina uważa ze to ma jakiś związek z nim
      • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 25.03.13, 08:51
        przecież wystarczy zbadać go wariografem!!!!!!
        Nie uchroni się wtedy od przyznania!
        Nikt nie wiesza się bez przyczyny!
        ...tylko dlatego ze mnie uratowali,dowiedzieli sie wszyscy!
        • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.158.217.123.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 10:01
          smi piszecie nie prawde jak byla to prawda to dawno by g.o skazali.

• Gość: jan Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 12:06
            Ten materiał o ks Srebrzyńskim jest zmontowany przez Sekielskiego i zawiera nieprawdę, Sekielski wyleciał już za to z TVP a Isakowicz Zalewski za udział w tej prowokacji został zawieszony i ma zakaz występowania publicznie.

Nieprawdziwość tego programu i zmanipulowanie słów ks Srebrzyńskiego, o rzekomej pedofilii potwierdza prokuratura i policja w Brodnicy potwierdzając zarazem, ze wobec ks Srebrzyńskiego z Mszana nigdy nie toczyło się żadne postępowanie karne i się nie toczy.
            To bp Suski chce kosztem niewinnego kapłana przykryć grzechy swoich owieczek, przez ta prowokacje kosztem niewinnego i uczciwego kapłana jakim jest ks. Andrzej Srebrzyńśki taka jest prawda
            • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 10.06.13, 21:13
              To jest normalnie już chore, wierzę w BOGA a nie w księdza i moja wiara daje mi taką siłę że zadośćuczynienie dla tego pana zapewne nastąpi. MIANEM KSIĘDZA ANI PASTERZA NIE POWINIEN SIĘ WOGULE TYTULOWAĆ
              • Gość: J Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 10.06.13, 21:35
                Zgadzam się
                • Gość: aaa Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 21:17
                  To nie pojęte!!!! Jak można takiego człowieka ,który ma tak poważne oskarżenia wysłać do innej parafii(Pokrzydowo)....jest nadal duszpasterzem ,który odprawia msze,rozgrzesza i rozdaje Komunię Św!!!!Co to za polityka Kościoła...powinien być skazany i traktowany jak każdy inny przestępca z takim bagażem zwyrodniałych czynów!!!będąc parafianką Pokrzydowa ....zebrałabym grupę ludzi i bym go nie wpuściła na OŁTARZ!!! Bezczelny na dodatek zabrał z plebani rzeczy należące do parafii !!! I jakby tego było mało każe sobie spłacać pieniążki za pozostałe meble (kuchnię i krzesła),które łaskawie zostawił nowemu proboszczowi,oprócz tego gołe ściany w pokojach!!!Oczywiście parafialne pieniążki z ofiary podczas mszy idą na spłatę pedofila...to niedorzeczne ...przeciez to co on miał w plebani wszystkie meble,sprzety itp.były z ofiar ludzi i jak on mógł sobie to wziąść a na dodatek teraz za to chce pieniądze!!!Brak słów!!!-nie wiem jak to nazwać!!! A wszyscy na to patrzą kuria ,biskup itp.-mafia normalnie(bezkarność,bezczynność)!!!
            • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 192.193.116.* 24.06.13, 07:48
              Witam.
              To co piszesz o Selielskim jest nieprawdą-program ma przerwę wakacyjną i wraca we wrześniu (jak wiele innej publicystyki-info do sprawdzenia na stronie tvp), mam nadzieje , że wróci również do sprawy AS.
              Pozostałe informacje nie wiem, jak sie maja do prawdy, ale biorąc poprzedni fakt nagięcia przez Ciebie prawdy jakos mało w nie wierzę-jakie jest ich źródło?
              Pozdrawiam.
    • Gość: ... Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 25.03.13, 13:18
      Ludzie wy niw wiecie co perdolicie niewiecie jak się zemcić na dobrym człowieku to próbujecie w taki okrutny sposób!!!!!!! Jestem Parafianką z Mszana ks Andrzeja i to co mówicie to są bzdury on jest dobrym człowiekiem:)
      • Gość: Ja Re: Srebrzyński IP: 212.160.172.* 25.03.13, 13:54
        I uważasz, że będąc parafianką wiesz wszystko o tym "człowieku"?
        • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 25.03.13, 14:20
          Poczytaj
          Strona główna » Kościoły i Religie » Ksiądz pedofil w Kartuzach?
          #1 Nowy post - 2010-04-08 23:30
          filemona
          Nowy
          Ksiądz pedofil w Kartuzach?
          wyborcza.pl/1,87648,7741159,Nieg … _Boga.html

2010-04-08 23:30
          Reklama
          Google Adsense

#2 Nowy post - 2010-04-10 15:42
          violka1
          Moderator

Re: Ksiądz pedofil w Kartuzach?
          W obliczu dzisiejszej tragedii nie chce mi się wypowiadać na ten temat. Krótko napiszę: nigdy nie wiemy kto nam daje rozgrzeszenie w konfesjonale. A ten art. swiadczy tylko o tym, ze dopóki kościół nie zacznie ostro traktować pedofilów (wyrzucac z koscioła, zgłaszac do prokuratury)...nie skonczy sie ten proceder. A widać, ze Władze koscioła nie zamierzaja nic zmienić.
          Miłego dnia

#3 Nowy post - 2010-04-11 01:49
          kaz
          Zaawansowany

Na pewno problem pedofilii wśród księży do bardzo poważny problem, pewnie i u nas tak mogło być, nie mniej nie przypominam sobie aby w parafii św kazimierza pracował ks Sławek.
          kaz

#4 Nowy post - 2010-04-11 09:57
          /\Di
          Zaawansowany

kaz, doczytaj art do końca.
          * imiona bohaterów zostały zmienione
          a księdza Andrzeja pamiętasz?

#5 Nowy post - 2010-04-11 16:19
          Drab
          Moderator

/\Di wie, pewnie był ministrantem u Andrzeja.
        • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 14:21
          jest dobrym człowiekiem i był dla nas parafian dobrym księdzem ale za "nic" nie zostaje się odwołanym przez biskupa!
        • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.158.217.123.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 14:37
          znam sie z ksiedzem Andrzejem bardzo dobrze nigdy nie dostalem od nieo
          niemoralnej propozycji. Bylem wiele raz y u niego w domu. Ludzie tych co go oczerniajsa beda was potepiac bedziecie musieli podac imie i nazwisko
          i co wtedy zrobicie kogo ludzie potepia was czy ks.Andrzeja .

• Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 14:49
            OKI73 TO DLACZEGO NIE MA GO W PARAFII?
            • Gość: tralala Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 15:46
              ksiadz podobno siedzi na parafii. widac go. jezdzi samochodem

tylko nadal nie wiem po co przyslali nowego proboszcza, choc jest ok
              • Gość: 666 Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.03.13, 18:06
                przysłali nowego zeby mógł go walic w d***e
                • Gość: ktos Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 18:58
                  nie obrazaj nowego . wydaje sie w porzadku - 666
                  • Gość: traaaa Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 22:25
                    nie bedzie go juz nigdy u nas. odchodzi
      • Gość: żona b.ministranta Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.03.13, 14:34
        a kiedy byś uwierzyła, że to prawda? jakby twoje dziecko powiedziało Ci, że je skrzywdził, gdybyś sama zobaczyła, jak to robi czy dopiero gdyby Ciebie gwałcił lub molestował? czy to też byłoby za mało? ciemnota, ograniczenie i zaściankowość, bo naiwność to już nie jest. właśnie tacy ludzie są odpowiedzialni za to, że facet robi, co chce, nie mając przy tym żadnych skrupułów, rządząc się i na każdym kroku pokazując swoją wyższość. obleśny. oby jak najprędzej spotkała go sprawiedliwość. myśli, że może manipulować ludźmi, ale Pana Boga nie oszuka
        • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.147.246.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 17:22
          a czy wiecie ze ksiadz andrzej ma dzieciaka
          • Gość: trala Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 17:52
            serio ksiadz ma dzieciaka. ? haha
            • Gość: xxx Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 19:58
              Pragnę tylko wytłumaczyć, że ksiądz który został przysłany do parafii jest tylko "Administratorem" i nie wiadomo kto zajmie miejsce proboszcza.
            • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.183.172.1.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 20:19
              Ludzie przestańcie wymyślać!
              Zachwile napiszecie że kogoś zabił.
              To dobry człowiek, jeżeli komuś nie pomógł to napewno nie zaszkodził. Anonimowo to wypisujecie co wam ślina na język przyniesie. Jeżeli ktoś czuje sie pokrzwdzony to powinien powinien powiadomić prokurature, a nie szukać sensacji medialnej. Łatwo jest kogoś skrzywdzić i oczernić bez podstawnymi pomówieniami. Można mu wiele zarzucić jak każdemu z nas ale napewno nie molestowanie.
              • Gość: PARAFIANKA Re: Srebrzyński IP: *.183.172.1.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 22:27
                WIADOMO,ŻE PO CIEMNEJ NOCY PRZYCHODZI JASNY DZIEŃ ,TAK WIĘC OBUDZMY SIĘ Z TYCH KOSZMARNYCH SNÓW I ŻYCZMY SOBIE MIŁEGO DNIA.JAK CHCECIE STAĆ SIĘ SŁAWNYMI TO DAJCIE SIĘ OSMAROWAĆ W INTERNECIE.
                • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.p7.InterArena.pl 25.03.13, 23:15
                  Żal mi parafian.
                  Nie chcę osądzać, ale i nie zamierzam bronić A.S.
                  Bardzo dziwi mnie postawa ludzi broniących tego człowieka za wszelką cenę. Dziwi mnie również hipokryzja ludzi blisko związanych z proboszczem Andrzejem, ludzi, którzy DUŻO wiedzieli i milczeli przez te wszystkie lata.
                  Posługa ks. A.S. w parafii Mszano trwała prawie 24 lata i poczyniła ogromne spustoszenie. Wierzę, że nowy proboszcz to wszystko naprawi. Mam na myśli zaufanie do instytucji Kościoła, bo strat materialnych chyba nie będzie w stanie, np. obraz Matki Boskiej z kaplicy, który został rzekomo oddany do konserwatora ponad 20 lat temu i nigdy nie powrócił na swoje miejsce.
                  • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.181.81.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 06:56
                    Jak chcesz wiedziec to obraz wisi w kaplicy.jak nie kestes stad to nie pisz klamstw .dla mnie u
                    i wielu znajomym bardzo pomogl.a jak chcesz wiedziec wszystkie dzieci traktowal tak samo.
                  • Gość: oki73 Re: Srebrzyński IP: *.181.81.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 06:58
                    Jak chcesz wiedziec to obraz wisi w kaplicy.jak nie jestes
                    stad to nie pisz klamstw .dla mnie
                    i wielu znajomym bardzo pomogl.a jak chcesz wiedziec wszystkie dzieci traktowal tak samo.
                  • Gość: Parafianin. Re: Srebrzyński IP: *.183.172.1.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 07:41
                    Myślę,że powyższy wpis nie jest autorstwa naszego parafianina ,lecz osoby która coś tam słyszła i chciała zabłysnąć w internecie swoją wiedzą. Otóż kochana osóbko muszę Ci wyjaśnić ,że mieszkam w Małkach i wiem,że obraz Matki Bożej rzeczywiście został zdjęty,ale nie nadawał się juz do dalszej renowacji,gdyż był bardzo zbutwiał,.a jego obecne miejsce to kancelaria w Mszanie.Zainteresowani mogą płótno zwizerunkiem MB obejrzeć i nie pisać głupot.Odnośnie spustoszenia dokonanego przez jak piszesz A.S.to jako mieszkaniec wsi życzyłbym wszystkim aby mieli takich proboszczów,którzyby robili podobne spustoszenie w swoich parafiach.Mielibyśmy wówczas piękne kościoły parafialne w małych miejscowościach,ładne plebanie,zadbane cmentarze,utwardzone parkingi,zachowane piękne naturalne trawniki drzewa itp.Pozdrawiam gorąco i zapraszam do zapoznania się bliżej z naszą parafią.
                    • Gość: o_Onufry Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 09:01
                      A z tego najbardziej cieszy się Pam_Buk wew Trojcy Przenajświętszej i Niekopulana Dziewica.
                      Im więcej świecidełek w kościołach i na plebaniach tym więcej lask bożych spływa na parafian.
                • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 23:18
                  Nie wiem czy dobry człowiek, czy nie ale na pewno ZŁODZIEJ!!!! Ks.Andrzej nadal jest w parafii, okrada plebanie, wywozi rzeczy z plebanii?? czy to normalne?? Nikt nie reaguje?? Dziekan, Kuria, Biskup, nawet media..... nie rozumiem tego... wszystko co jest na plebanii jest własnością księdza??
                  • pewex0 Nie kłamcie 26.03.13, 11:14
                    "Nie łudźcie się! (...) oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego."

Ohydą dla Pana są wargi kłamliwe, lecz ci, którzy mówią prawdę, podobają mu się.” (Przyp.12,22 bw)

„Fałszywy świadek nie uniknie kary, a kto mówi kłamstwa, nie ujdzie cało.” (Przyp. 19,5 bw)

„A kłamca nie może przybywać w mym domu, nie ostoi się przed mym wzrokiem żaden obłudnik." (Ps.101,7 br)

„Na zewnątrz zaś pozostaną psy, czarownicy, rozpustnicy, mordercy, bałwochwalcy oraz wszyscy, którzy znajdują upodobanie w kłamstwie i nim żyją." (Obj.22,15 br)

„Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek." (Wj.20,16 bt)

„Nie bądź bez powodu oskarżycielem swojego bliźniego i nie nakłaniaj swoich warg do fałszywych zeznań.” (Przyp.24,28 bw)

„Młotem, mieczem i ostrą strzałą jest człowiek, który fałszywie zeznaje przeciwko swojemu bliźniemu.” (Przyp.25,18 bw)
                  • pewex0 Re: Srebrzyński 26.03.13, 11:29
                    jak nisko upadłeś człowieku, że wysuwasz takie oskarżenia. Każdy, nawet ksiądz ma swoje rzeczy prywatne.

Gość portalu: parafianin napisał(a):

> Nie wiem czy dobry człowiek, czy nie ale na pewno ZŁODZIEJ!!!! Ks.Andrzej nadal
                    > jest w parafii, okrada plebanie, wywozi rzeczy z plebanii?? czy to normalne??
                    > Nikt nie reaguje?? Dziekan, Kuria, Biskup, nawet media..... nie rozumiem tego..
                    > . wszystko co jest na plebanii jest własnością księdza??
                    • Gość: xxx Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 03.04.13, 21:40
                      Innych pouczasz a sam oskarżasz....masz coś z głową...
                  • Gość: xxx Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 03.04.13, 21:37
                    Dlatego każda parafia powinna mieć radę parafialną składającą się z kilku osób ,która w takich i innych sytuacjach pilnuje dóbr należących do kościoła i parafii a nie księdza.
                    • Gość: Parafianin Re: Srebrzyński IP: 79.162.211.* 03.04.13, 22:04
                      no właśnie, a gdzie była rada parafialna, jeżeli rzeczywiście wywoził rzeczy należące do parafii. Ale co się dziwić,jeżeli w radzie miał samych swoich ludzi, przecież to on ich wybierał.
                • Gość: heh Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 23:30
                  to prawda że parafia jest okradana.... można?? - można!! i to w białych rękawiczkach w ciągu dnia!!!!!!
                  • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 26.03.13, 07:36
                    a te wyłudzone stare meble też zabiera?
                    Ja na miejscu Andrzeja oddałbym spatkobiercom babci te stare meble....
                    • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.183.176.204.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 08:32
                      Widocznie Twoja babcia uznała,że nie zasługujesz na jej stare meble.Sądzę po dokonanym wpisie,że dobrze Cię oceniła.
                    • Gość: parafianka1 Re: Srebrzyński IP: *.xdsl.centertel.pl 26.03.13, 08:38
                      Ksiądz A.S. naprawdę dbał o parafię - mamy piękny kościół i kaplicę za co powinniśmy mu podziękować bo tak naprawdę w sąsiadujących parafiach (nie mówię tu o Brodnicy bo tam także jest pięknie) jest masakrycznie. Mi jest obojętne czy A.S. wróci czy nie bo ten nowy administratow wygląda na dość fajnego księdza i widać, że jak odprawia mszę to robi to z wielkim szacunkiem. Chciałabym tu przestrzec nowego następce A.S. , że w naszej parafii jest strasznie dużo Fazyreuszy tak zwanych "przydupników księdza". Przekonałam się o tym teraz, że Ci co gościli księdza A.S. na kolędach i zapraszali go na różne bale tak naprawdę teraz chodzą i sieją o nim takie ploty, że głowa mała a ci parafianie mniej zamożni co ksiądz nie zwracał na nich uwagi bardzo go bronią i mówią, że był dobrym księdzem. Więc myślę, że to będzie przestroga dla nowego księdza no i nauczka dla A.S.. Sprawdziło się powiedzenie, że prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie.
                      • Gość: parafianka1 Re: Srebrzyński IP: *.xdsl.centertel.pl 26.03.13, 08:46
                        A w ogóle to co to była za telewizja w Mszanie i wie może ktoś kiedy będzie reportaż w TV?
                        • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.centertel.pl 26.03.13, 08:50
                          Drodzy forumowicze, chciałbym was przestrzec przed bezproduktywną polemiką. Szereg wpisów na forum jest autorstwa ks. Andrzeja S. (Np. IP: *.183.172.1.dsl.dynamic.t-mobile.pl)
                          • Gość: Parafianin Re: Srebrzyński IP: *.183.173.166.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 09:28
                            Uważasz,ze ne stać mnie jako mieszkanca wsi Małki do wyrażenia własnej opini? Bardzo się mylisz,dlatego proszę nie kwituj mojego wpisu jednym prostym zdaniem ,chyba stać Cię na coś więcej,,,,, podyskutujmy ale w sposób kulturalny i na jakimś ,chociaż średnim poziomie nie obrażając nikogo.Wiem dobrze ,ze nikt w sieci nie może czuć się bezpiecznie i jeżeli ks.Andrzej w końcu nie pociągnięci niezmądrzeje to nieda dalej tak szargać swoją osobą.Każdy z nas tzw.anonimowi forumowicze ,jak ich nazywasz mogą być pociągnięci do odpowiedzialności.Wówczas będzie naprawdę bardzo ciekawie.Pozdrawiam.
                            • Gość: Ja Re: Srebrzyński IP: 212.160.172.* 26.03.13, 10:27
                              Faktycznie mogłoby być ciekawie gdyby ksiądz zdecydował wytoczyć się komuś proces. Właściwie dlaczego tego nie robi? Ten wątek na forum ciągnie się od trzech lat, a artykuł w GW pojawił się też bardzo dawno temu. Zastanawiające ...
                              • pewex0 Oszczerstwa są grzechem śmiertelnym. 26.03.13, 11:22
                                Oszczerstwa są grzechem śmiertelnym. Jak nisko upadł człowiek, że bez żadnych podstaw, na podstawie plotek potrafi tak źle mówić o innych (każda plotka to stek bzdur poskładanych z bredni). Chrystusa też oczerniali, przed Piłatem fałszywie oskarżali, świadków fałszywych powołali, męczyli, bili, opluwali, "opadła mnie chmara złoczyńców"
                                To wszystko teraz dzieje się w Wielkim Tygodniu. Zastanówcie się kim jesteście w tych wydarzeniach, czy miłosiernymi ludźmi jak Weronika czy Cyrenejczyk czy może tymi, którzy chwytają za bicz lub przykuwają do krzyża.

Wy którzy domagacie się bardziej sprawiedliwości niż miłosierdzia zostaniecie też wg sprawiedliwości osądzeni, bo jaką miarą mierzycie, taka i wam wymierzą.

(Łk 6,36-38)
                                Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny. Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Dawajcie, a będzie wam dane; miarę dobrą, natłoczoną, utrzęsioną i opływającą wsypią w zanadrza wasze. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie.
                                • Gość: żona b.ministranta Re: Oszczerstwa są grzechem śmiertelnym. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 19:19
                                  jeżeli twierdzi ksiądz, że są to oszczerstwa, dlaczego nie chce oczekiwanej od wielu ludzi sprawiedliwości i powołuje się na miłosierdzie Pana Boga? sprawiedliwość nie jest taka zła, jeśli nie ma się nic na sumieniu.

P.S. kto jak kto, ale ksiądz powinien wiedzieć, że aby doświadczyć miłosierdzia trzeba żałować za grzechy i postanowić poprawę (no proszę - niby taka znajomość Pisma, a brak elementarnej wiedzy).
                                  • Gość: miki44 Re: Oszczerstwa są grzechem śmiertelnym. IP: *.31.166.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 20:36
                                    Brawo żono b. m.
                • Gość: tral Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 18:39

odchodzi!! nigdy juz ni bd u nas proboszczem!! przyjdzie nowy!!

• Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 19:04
                  Odchodzi od nas ks. juz nigdy nie bedzie proboszczem u nas. bedziemy mieli nowego za ok miesiac
              • Gość: tu i tam Re: Srebrzyński IP: *.eltronik.net.pl 27.03.13, 01:53
                Parafianinie ciesz sie,ze Ciebie to nie dotyczy,Proboszcz Srebrzyński to manipulant i spryciarz,ale to nie jest takie ważne.To chory człowiek,inaczej to zboczeniec,który wycisnął niejedna łzę dzieciom i ich rodzinom,a Ty Parafianinie twierdzisz,ze to dobry człowiek?Tu ludzie się żalą ,mają wypaczona,okaleczoną psychikę ,a Ty swoje.Najlepiej zacznij się modlić o swojego proboszcza,żeby wytrzymał długie lata w wiezieniu,żeby teraz go tam w dupe nie ...
              • Gość: anonim Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.mm.pl 28.03.13, 13:01
                a moze ty mu sie dajesz ze tak piszesz o nim? same dobrerzeczy? mam przyjaciółke w Szabdzie i to prawda co o nim mówią zresztą a go nie znam to go nie oceniam i tyle co mam do powiedzenia , a jeśli sad wydal juz wyrok to mósi byc jakas przyczyna
              • Gość: M Re: Srebrzyński IP: *.pools.arcor-ip.net 19.04.13, 20:55
                Ci ktorzy go bronia to same mohery.
                Babuszki wpatrzone w niego jak w obrazek.Szkoda ze szybciej nim sie nie zajeli.Molestowal chlopcow zboczeniec.Jaja upierd....i zostawic do wykrawienia.
                • Gość: xxxx Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.13, 22:05
                  zastanów się co piszesz żałośniku.
            • Gość: gosc Re: Srebrzyński IP: *.echostar.pl 01.04.13, 15:54
              Wiesniaki jak mozna go bronic. Bamber a nie ksiadz, piekna kaplica smiech na sali na dach zbieral 10 lat zlodziej , zero szacunku i okazuje sie jeszcze ze pedofil
        • pewex0 Re: Srebrzyński 26.03.13, 11:25
          ,Oszczerstwa są grzechem śmiertelnym. Jak nisko upadł człowiek, że bez żadnych podstaw, na podstawie plotek potrafi tak źle mówić o innych (każda plotka to stek bzdur poskładanych z bredni). Chrystusa też oczerniali, przed Piłatem fałszywie oskarżali, świadków fałszywych powołali, męczyli, bili, opluwali, "opadła mnie chmara złoczyńców"
          To wszystko teraz dzieje się w Wielkim Tygodniu. Zastanówcie się kim jesteście w tych wydarzeniach, czy miłosiernymi ludźmi jak Weronika czy Cyrenejczyk czy może tymi, którzy chwytają za bicz lub przykuwają do krzyża.

Wy którzy domagacie się bardziej sprawiedliwości niż miłosierdzia zostaniecie też wg sprawiedliwości osądzeni, bo jaką miarą mierzycie, taka i wam wymierzą.

(Łk 6,36-38)
          Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny. Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Dawajcie, a będzie wam dane; miarę dobrą, natłoczoną, utrzęsioną i opływającą wsypią w zanadrza wasze. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie.
        • pewex0 Re: Srebrzyński 26.03.13, 11:26
          Oszczerstwa są grzechem śmiertelnym. Jak nisko upadł człowiek, że bez żadnych podstaw, na podstawie plotek potrafi tak źle mówić o innych (każda plotka to stek bzdur poskładanych z bredni). Chrystusa też oczerniali, przed Piłatem fałszywie oskarżali, świadków fałszywych powołali, męczyli, bili, opluwali, "opadła mnie chmara złoczyńców"

(Łk 6,36-38)
          • pewex0 Re: Srebrzyński 26.03.13, 11:38
            "A wiedz o tym, że w dniach ostatnich nastaną chwile trudne. Ludzie bowiem będą samolubni, chciwi, wyniośli, pyszni, bluźniący, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, niegodziwi, bez serca, bezlitośni, miotający oszczerstwa, niepohamowani, bez uczuć ludzkich, nieprzychylni, zdrajcy, zuchwali, nadęci, miłujący bardziej rozkosz niż Boga.
            Jak Jannes i Jambres wystąpili przeciw Mojżeszowi, tak też i ci przeciwstawiają się prawdzie, ludzie o spaczonym umyśle, którzy nie zdali egzaminu z wiary. Ale dalszego postępu nie osiągną: bo ich bezmyślność będzie jawna dla wszystkich, jak i tamtych jawna się stała.

I wszystkich, którzy chcą żyć zbożnie w Chrystusie Jezusie, spotkają prześladowania. Tymczasem ludzie źli i zwodziciele będą się dalej posuwać ku temu, co gorsze, błądząc i [innych] w błąd wprowadzając."
            • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.p7.InterArena.pl 26.03.13, 14:19
              Niech ksiądz nie wypisuje cytatów z biblii, to na nic! Manipulacja psychologiczna parafianami już się skończyła, i pobyt księdza w parafii również.
              Dlaczego? bo nad tym wszystkim jest Pan Bóg.
              Ksiądz, który posługuje się wahadełkiem, na pewno nie służy Bogu.
              Nie można przykryć krzywdy wyrządzonej dzieciom, czystym cmentarzem i zadbanym kościołem! Nie wszystkich można kupić i zastraszyć.
              • Gość: Parafianka Małki Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:04
                Ludzie co wy wypisujecie na tym forum to jest żałosne i po niżej krytyki ... Czy ktokolwiek z was zna prawdę?Zna jakieś prawdziwe dowody? Oczywiście że nie ... posługujecie się tylko plotkami... każdy z was dodaje coś nowego siejecie zamęt... Gdyby okazało się że nasz ksiądz jest niewinny nikt z was nie przyznał by się że już go osądził... Nie znacie tej sprawy nikt nie zna ... każdy wypowiada się tu na temat księdza negatywnie dlatego że każdy woli uwierzyć że jest on winny ponieważ w polskim kościele dużo się słyszy o pedofilach wśród księży i jest wam łatwiej go osądzić niż uwierzyć że jest innym człowiekiem i godnym kapłanem.Ja osobiście nigdy nie zauważyłam jakiegoś złego zachowania księdza w stosunku do chłopców ...dzieci... poprzez moje wszelkie nauki przygotowujące do różnych sakramentów zawsze traktował nas równo bez podtekstów czy dwuznacznych sytuacji. Ksiądz Andrzej lubi żartować lubi pomagać jest uczynny i wiele dobrego zrobił dla naszej parafii.Takich księży jak on jest naprawdę mało.Nie rozumiem dlaczego odzywają się jakieś sprawy sprzed iluś tam lat ... i ludzię posądzają go o takie rzeczy ... to może byś zbieżność nazwisk jakieś podobieństwo...nie osądzajcie jeśli nie znacie prawdy bo większość z was źle o nim mówi i myśli wypowiadacie się anonimowo ... ujawnijcie swoje dane w nickach wszyscy ci którzy tak rzekomo są ofiarami a wyczytałam ich tu wielu... To jest po prostu żałosne co wyprawiacie a znając życie osoby które tak tu intensywnie piszą bzdury i pomówienia na proboszcza ... pobożnie przyjmują komunię świętą na mszy i czują się z tym świetnie.Pozdrawiam
                • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:16
                  JAKBY BYŁ NIEWINNY TO BY GO NIE WYDALILI LUB NIE PRZENIEŚLI Z PARAFII
                  • Gość: Parafianka Małki Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:21
                    Nie jest wiadomo nic w tej sprawie... może zwyczajnie oddalony ponieważ wyjaśniają sprawę a nie że WINNY... nie potrzeba szumu.
                  • tomq12 Re: Srebrzyński 26.03.13, 20:00
                    Prymitywne rozumowanie parafianka.
                    Umówmy się że logika nie jest twoją domeną.
                    • Gość: Parafianka Małki Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 07:23
                      Za to twoją jest ogromną domeną logika hahaha kretymie ..żałosne:)
                      • Gość: o_Onufry Zaprawdę powiadam Wam... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.13, 09:24
                        Zaprawdę Powiadam Wam Siostry i Bracia!
                        Wystrzegajcie się uczonych w Piśmie rzymsko-katolickich faryzeuszy, tych konsekrowanych szamanów, agentów UB i SB, pedofilów i innej maści seksualnych dewiantów, społecznych pasożytów, którzy chętnie chodzą w długich szatach i lubią pozdrowienia na rynkach i pierwsze krzesła w świątyniach, i pierwsze miejsca na ucztach; którzy pasożytując pożerają domy moherowych wdów i dla pozoru długo się modlą; tych spotka szczególnie surowy wyrok. [ Marek Ewangelista
                  • Gość: JA Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 21:46
                    POŻYJEMY ZOBACZYMY
                • Gość: o_Onufry Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 15:33
                  .Ja osobiście nigdy nie zauważyłam jakiegoś złego zachowania księdza w stosunku do chłopców ...dzieci... poprzez moje wszelkie nauki przygotowujące do różnych sakramentów zawsze traktował nas równo bez podtekstów czy dwuznacznych sytuacji.
                  - - -
                  Wielebna Mniszko - Parafianko!
                  Ślepota usakralniona jest zjawiskiem powszechnym a jeżeli towarzyszy eklezjalnej głupocie - to takie są tego efekty. Nikt nic nie widzi i nie słyszy...
                  • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 26.03.13, 17:03
                    o_Onufry Witam!
                    Dzięki!!!!!!!!!!
                    Myślę że cały sasiedni kler pisze te posty!
                    ....parafianki?????
                    Nie wierzę!!!!
                    ....żona byłego ministranta-prawdziwe
                    • pewex0 Re: Srebrzyński 26.03.13, 19:44
                      miki44 widzę że posiadasz monopol na prawdę, to świadczy tylko o twojej tępocie i niskim intelekcie.
                      • pewex0 pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępych. 26.03.13, 19:45
                        pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępych.
                        • tomq12 Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy 26.03.13, 20:04
                          Ksiądz Andrzej to bardzo dobry ksiądz!
                          Trzeba być naprawdę tępym, żeby wysuwać takie oskarżenia. Nie widzicie jaka dziś jest nagonka na Kościół, że jest cała masa ludzi, którzy za wszelką cenę chcą zaszkodzić Kościołowi.

Oszczerstwo to straszny grzech. Uważajcie co piszecie bo możecie zebrać tego owoce.
                          • Gość: miki44 Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.31.166.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 20:34
                            Za kilka dni okaze sie kto tępy!
                            Po IP będzie można wszystkich zlokalizować!
                            Ja się nie obawiam!!!!!!
                            • Gość: edd Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.dynamic.mm.pl 26.03.13, 21:03
                              witam
                              Ja chodziłem kilkanaście lat temu do Szkoły Podstawowej w Małkach i ks. Andrzej był moim katechetą przez 2 lata. Wszyscy wtedy myśleliśmy, że jest w bliskich kontaktach z naszą ówczesną dyrektorką p. Dąbrowicz, razem kawki, wyjazdy itd. i pewnie myślał bym tak dalej gdyby nie pewnego dnia w 8 klasie po katechezie ksiądz zaproponował mi układania książek w jego bibliotece na plebani, na szczęście wtedy nie miałem czasu. Powiedziałem o wszystkim mamie i ona zabroniła mi iść do niego. Po jakimś czasie dowiedziałem się o kilku osobach które były u niego i źle na tym wyszły. Także wieżę we wszystko co piszą o tym księdzu.
                              • Gość: rex parafianin Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.13, 09:35
                                [dlaczego tak wszyscy szemracie a nie powiecie o wszystkim tak jak ci z kartuz bo sie boicie X andrzej jest to czlowiek dwu licowy oraz przebiegły manipulant [. ukrywanie tego bylo niemądre z tego powodu mógl bezskarnie molestowac ministrantów/b]
                            • Gość: Parafianin Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.183.182.210.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 23:05
                              A powinieneś.
                              • Gość: GOŚĆ Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.152.150.118.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.03.13, 11:15
                                DRODZY FORUMOWICZE
                                Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY WSZYSTKIM WSPÓŁCZESNYM JUDASZOM ŻYCZĘ OPAMIĘTANIA.
                              • Gość: onaaaa Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 11:29
                                znam księdza, byłam z nim na pielgrzymce i mimo, iż sprawiał dobre wrażenie, wierze w to co o nim mówią. Z czegoś to musiało wyjść. w każdej plotce jest jakaś prawda tak? ja bym go do więzienia wsadziła. Do celi z najgorszymi zboczeńcami. Tak by go wybzykali, że odechciałoby mu się krzywdzić chłopców.
                            • pewex0 Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy 03.04.13, 11:05
                              mika44 czy ja cie może znam z wąbrzeźna?
                          • Gość: hahahhaha Re: pochopne ocenianie innych to cecha ludzi tępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 11:38
                            widzę jakaś babka zdesperowana ;d
                • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.13, 22:19
                  Masz racje. Bardzo szybko jest rzucić oskarżenie ale nikt nie zdaje sobie sprawy co będzie jeśli ten człowiek jest niewinny? Znam go od dawna, jest cudownym człowiekiem, gotowym pomóc wszystkim. Dlatego nie mówi się o tym co zrobił dla parafii. Wyjeżdżał i zarabiał inwestując w parafię. Miał największą liczbę ministrantów a diecezji, czy myślicie, że tak się dzieje kiedy człowiek ma coś na sumieniu? Czy będąc winnym pochował by swoich rodziców na terenie swojej parafii? Wszystko było dobrze jak był zdrowy i dawał kasę a teraz jak jest chory to wieszacie na nim psy. Wstyd
                  • Gość: Parafianin Re: Srebrzyński IP: 79.162.222.* 17.04.13, 21:49
                    Człowieku, zastanów się co w ogóle piszesz. Przecież ten facet wczoraj się przyznał na oczach milionów widzów. A tak na marginesie- pieniądze to wyciągał on od nas. Zapomniałeś/aś o tym. Ciekawe co się stało z tymi pieniędzmi, które rzekomo zbierał na odzyskanie majątku parafii w ubiegłym roku. Były to niemałe pieniądze - 50 zł od rodziny. Uważam, że tym też powinna zaintersować się policja, przecież ci co chodzili po domach i zbierali kasę wiedzą ile ludzie dawali. Były listy z podpisami i z kwotami. Ja już mu nie wierzę, że ta kasa miała być przeznaczona na ten cel. Uważam również, że dużo winny jest w jego przełożonych. Jak można było taką osobę jak gdyby nigdy nic dać na parafię?! Mógł go sobie biskup wziąć do Torunia.
                    • Gość: x Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.13, 09:41
                      Czy ktoś wie co stało się z tym programem, który był w internecie na VOD, po prostu zniknął?
                      • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 28.04.13, 12:02
                        juz jest w archiwum i mozna znow zobaczyc
    • pocholek Re: Srebrzyński 28.03.13, 12:04
      Witam, wszystkich piszących i czytających w szczególności pseudo księdza Andrzeja pedofila, manipulanta i oszusta a również tchórza.
      Na początek informacja do piszących nie dajcie się nabrać że już niebawem ktoś określi kim jesteśmy z nazwiska idąc tropem IP. Do tej informacji ma tylko dostęp prokuratura prowadząca konkretne śledztwo. Adres IP widoczny dla wszystkich może tylko określić z jakiego jesteśmy regionu(gmina itp) czy od jakiego dostawcy kupujemy internet np. T mobile, eltronik, neostrada... Jeśli nawet będzie sprawa w prokuraturze to wszyscy Ci którzy wiedzą o tym iż pedofil Andrzej to pedofil nie mają się czego bać bo choć by ja pierwszy to potwierdze i mogę się poddać badaniom na wariografie....
      Trzeba zacząć od tego że Andrzej pedofil został przeniesiony do nas za kare ponieważ tam obleśnie dobierał się do dzieci ( czytaj nieletnich chłopców) Parafia Mszano dała mu nowe możliwości bo nikt nie wiedział że sutanna to przykrywka. Nie dziwi mnie fakt że został księdzem bo lubi przebierać się w sukienki a sutanna pozwalała mu na to podczas każdego dnia i to na tak zwanym legalu...
      Ale do rzeczy pedofil Andrzej to manipulant, wykorzystuje wiedze którą zdobył szczególnie przydaje mu się psychologia i socjologia. Szasta cytatami z pisma żeby też udowodnić iż pismo świetę jest po jego stronie - to można przeczytać w jak perfidny sposób zasłania się pismem świetym w niku pewex0...
      W mszanie przyjął taktykę, trzeba mieć stałych zwolenników, jak ktoś się nie zgadza to trzeba go szybko oczerniać i to z sukcesem robił przez lata. TZW dbanie o trawnik, malowanie kościoła do dziś wysoko pozycjonuje go wysoko wśród oddanych zwolenniczek, które są przekonane że ks nie jest pedofilem bo tu argument dbał o kościół i kupował kwiatki na ołtarz. Super argument. Drugi argument pani x pisze ze on nie jest pedofilem bo ona nic nie zauwazyla, oczywiście ze nie zauważyła bo po 1 jest kobieta, po 2 ma powyzej 16 lat i po 3 nie jest małoletnim chłopcem.
      Pedofil Andrzej zapraszał swoje ofiary(które wybrał pewnie pod względem fizycznym) na plebanie pod pretekstem układania ksiazek, sprzatania, czasami bolaly go plecki to kazal sie masowac ale podczas masaowania zaczal go bolec penis wiec ....i tak sie dzialo od dawana bo on juz taki jest lubil sila to go podniecalo choc gra wstępna byla romantyczna, np. pokaz jaka masz energie dotkne cie i powiedz co czujesz .... Trzeba wrocic tez do tragicznej smierci w naszej parafi.... to byl moj kolega i wiem bo mi mowil ze pedofil go zaczepial ....
      Sam zgłaszałem ta sprawe w wielu miejscach ale coz" a to polska własnie "a przykład idzie z góry sami zobaczcie:

www.youtube.com/watch?v=6T51U9sD5GQp.s.
      nie strasz pedoilu ze ktos kogos znajdzie na forum i co z tego to nie zmieni faktu ze jestes oblesnym zboczencem..
      i jeszcze jedno oddaj rzeczy ktore wywiozles z plebani jak juz cie biskup wyje..bal bo na wszystko skladali sie parafianie i nawet jak masz lewych swiadkow to bekniesz za to

to co on robil i robi dzieciom jest obrzydliwe i dlatego ofiray chca byc anonimowe bo czym tu sie chwalic...
      • pewex0 Re: Srebrzyński 28.03.13, 12:57
        Ja nie jestem księdzem przygłupie o nicku pachołek :)
      • pocholek Re: Srebrzyński 28.03.13, 13:56
        prawda w oczy kole pedofila i tych jego polecznikow
        • Gość: Amil347 Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 13:16
          Zastanów sie człowieku co ty mówisz ! Już w telewizi leciało i co on z dzieciakami robił ! Mówie Ci zastanów sie czy jesteś za nim
          • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 14:23
            pewnie ze jestem za nim i bede
    • pocholek Re: Srebrzyński 28.03.13, 12:59
      Srebrzyński powiedz ludziom jak pomawiałeś ks Benka, jak go okradałeś zbierając dary dla niego ( jak został sparaliżowany) i żadne dary do niego nie dotarły.... ludzie srebrzynski to obrzydliwy stwór
      p.s. pewnie teraz napisze jakis cytat z pisma św. np. Kto jest bez winy niech rzuci kamień itp - no rzuc jakis cytat pedofilu sliniacy sie do dzieci

a tu jeszcze w temacie pedofili:
      www.youtube.com/watch?v=yDgY0dMk7Wg
    • pocholek Re: Srebrzyński 28.03.13, 13:02
      moze i nie ale on Ci teksty pisze albo sie mocno nim podpierasz np jego gazetka parafialna ale co to ma za znaczenie skoro bronisz zwyrodnialca ale coz hitler tez ma do dzis zwolennikow
      • pewex0 Re: Srebrzyński 28.03.13, 13:26
        Jako człowiek wierzący cytaty z Pisma Świętego wklejam, abyś widział że służysz szatanowi miotając oskarżenia przeciwko innemu człowiekowi. On sowicie wynagradza swoje sługi.
    • pocholek Re: Srebrzyński 28.03.13, 13:41
      szatanowi sluzy pedofil andrzej bo niszczy opinie kosciola. jak oblesny zboczeniec moze miec miano ksiedza... ja wszystko moge powtorzyc w prokuraturze i moge sie poddac badaniom wariografem . wiec kto sluzy zlemu zastow sie ...
      • tomq12 Re: Srebrzyński 28.03.13, 14:07
        "Nie sadźcie, a nie będziecie sądzeni, nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni".

Teraz sobie to odwróć: sadźcie a..., potępiajcie , a...
        • Gość: siwy Re: Srebrzyński IP: *.play-internet.pl 06.09.13, 15:44
          najwięcej winy ma biskup diecezji toruńskiej .Decyzje jego sprowadzają się do zatarcia tego procederu.Srebrzyński był wikarym w Radomnie .przed nominacją na proboszcza w Mszanie wtej chwili jest wikarym pomocniczym na jednej z parafii. Proboszcz z parafiI Radomno ma również skłonności pedofilskie-to nie są pomówienia,wszyscy z ochrony kolei w Iławie i taksówkarze go znają i ma u nich ksywę-pedałek radomski.
      • Gość: Parafianin Re: Srebrzyński IP: *.152.150.118.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.03.13, 14:40
        Przy badaniu Ciebie wariografem to i wariograf by zgłupiał. Nie wiem czy można dostosować go do takiego poziomu panie pa.....ku.?
        • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 17:25
          czy to prawa, ze wywozil meble i wszystko i juz nie bedzie sluzyl w Mszanie?
          czy jeszcze wroci ?
          • Gość: sprawiedliwy Re: Srebrzyński IP: *.play-internet.pl 28.03.13, 19:05
            ja w to wszystko wierze o ks.andrzejku
            • Gość: swiadek Re: Srebrzyński IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.13, 01:11
              Bylem u niego, mialem 17 lat
              zeszlismy na temat mojego zdrowia
              zaprosil mnie na pietro w plebanii i zaczal mnie badac
              naciskal na brzuch, spytal czy moze rozpiac spodnie, aby lepiej zbadac, zsunal sie
              poruszal sie coraz nizej
              ...nic mi nie zdazyl zrobic...przerwal...
              ... wierze wszystkim, ktorych skrzywdzil
              • Gość: PARAFIANIN Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 10:11

Co teraz sie z nim dzieje? wie ktos?
                • Gość: parafianinka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:39
                  zygac sie chce na te brednie kture wypisujecie jak tak można?ci kturzy tak oczerniają to ludzie chorzy powinni sie leczyć .Ks Andrzej to dobry człowiek zadko kiedy można spotkac takich,a bzdury kture wypisujecie to wielkie gu...o
                  • Gość: Ja Re: Srebrzyński IP: 212.160.172.* 30.03.13, 17:30
                    W sumie nie na temat, ale jak widzę taki wpis, to zastanawiam się dlaczego ludzie biorą się za publiczne pisanie skoro nie potrafią sklecić jednego zdania bez błędu?
                    • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 01:36
                      Ja powiem tyle, ks. Andrzej był jaki był, miał trochę zalet , trochę wad. Zniechęcał ludzi do chodzenia do kosciola, przez ciagle narzekanie, wciaz na cos zbieral, co niedziela zebral sporo, ale wciaz na nic mu nie starczalo. A teraz od soboty msze wydaja sie normalne. Jest tak jak powinno, wiadomo dzieki komu. Usmiechniety nowy ks., widac, ze otwarty na ludzi. Przeciwienstwo ks. Andrzeja. Teraz mam tylko wielka nadzieje i wierzę, w to, żeby to właśnie nowy ks.-administrator został, bo naprawdę chce się chodzić do kościoła i uczestniczyć we mszy św. dziekuje.
                      • Gość: nie parafianka Re: Srebrzyński IP: *.tktelekom.pl 31.03.13, 06:47
                        myślę, że jak ks. Andrzej przyszedł do Mszana, tak samo ludzie mówili. Nie można mówić że ksiądz zniechęca do chodzenia do kościoła, ponoszenie odpowiedzialności (także tej finansowej) za dobra kościelne to sprawa całej wspólnoty a nie księdza.
                        • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.13, 07:32
                          Troska o obiekty parafialne i poszanowanie parafian to jedno a szkodzące innym zboczenie seksualne to drugie. Największa wine za tolerowanie kaplanow o sklonnościach pedofilskich ponoszą purpuraci, bo ich chronią. Biskupi i arcybiskupi sa tą "górą", która blokuje działania policji w przypadku jakichkolwiek zgłoszeń o molestowaniu. Kuria schowała pedofila z Mszana i kto wie, czy gdy sprawa przycichnie, za 2-3 lata, nie trafi on na parafie gdzies na poludniu Polski. Filozofia polskich hierarchów kościelnych jest klarowna: ksiądz może sie bzykac z kim chce, może mieć dzieci do woli - byleby było wokół tego cicho i kościelny majątek nie ubożał.

Dziennikarz do komentatora: - nowy papież jeździł autobusami. Czy jest szansa, że zaszczepi to biskupom i tez tak będą jeździli?
                          Komentator: - Szansa jest, ale tylko wtedy, gdy każdemu biskupowi kupi się po autobusie.
                      • Gość: parafianka1 Re: Srebrzyński IP: *.xdsl.centertel.pl 31.03.13, 09:23
                        Na taką "bogatą" parafię nie zostanie taki fajny ksiądz jak ten nowy, młody, skromny. Znając życie to przyjdzie następny przydupas biskupa, który zostanie wywalony z innej parafii, powtórka z rozrywki jak to mówią.
                        • Gość: ksjdg Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 18:55
                          JA MAM NADZIEJE, ZE ZOSTANIE ADMINISTRATOR. :)
                          • Gość: tomek Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 19:17
                            ADMINISTRATOR NA PROBOSZCZA !
                            • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 20:06
                              A gdzie byli ci molestowani 30 lat temu,czy w pieluchach u mamy ze teraz się dopiero odzywają,troche pokory i rozumu....
                              • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.13, 20:33
                                Poczytaj sobie gościu to forum, to sie dowiesz, że kartuzcy ministranci z lat 80-tych, którzy mieli pecha w kontaktach ze Srebrzyńskim, pisali tu o tym juz 3 lata temu, kiedy dowiedzieli się z tv, że tenże jest jeszcze kapłanem i do tego proboszczem mającym kontakt z kolejnymi ministrantami.
                                Nie trzeba byc psychologiem, żeby zrozumieć, że nie jest łatwo ujawnic przez 14-latka fakt bycia bzyknietym przez księdza, uznawanego powszechnie we wsi za człowieka prawego, bogobojnego i bez jakiejkolwiek skazy. Mało kto w cos takiego uwierzy - to jedno, a drugie to to, że kolesie w szkole będą sie wysmiewać z "wybzykanego". Jesli którykolwiek nastoletni ministrant był bzykany, obmacywany lub zachęcany do zbliżenia przez Srebrzyńskiego, to sie wówczas do tego nie przyznał i to bylo uzasadnione. Śmiem twierdzić, że niejedni rodzice skrzywdzonego ministranta mając wiedzę o tym, że ich syn był obmacywany przez tego kleche, woleli przemilczec to niźli podjąć jakiekolwiek działania - w przekonaniu, że nic nie wskóraja, bo ksiądz to ksiądz, a dodatkowo zarzuty mogą obrócic sie przeciwko nim.

Pochwalic należy odwagę obecnych 40-latków - w latach 80-tych ministrantów z Kartuz. Dzięki Wam jednago zboka w sutannie może byc mniej, a byc może w Wasze ślady pójda inni ministranci, którzy doznali podobnych cierpień od innych facetów w sutannach. Nie odpuście!!!
                                • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.13, 21:57
                                  Nie chce odchodzic od tematu tego konkretnego księdza, ale mam newsa z innej cześci kraju:

13-letni Bartek z Hłudnego ( koło Brzozowa, woj. Podkarpackie ) popełnił samobójstwo. Powód? Został oskarżony przez swojego księdza , który przygotowywał go do komunii o kradzież pieniędzy. Chłopiec, który bał się rozmawiać o tym z rodzicami co robił mu ksiądz, nie dał rady. W liście pożegnalnym ... rozwiń całośćnapisał do rodziców, że żadnych pieniędzy nie ukradł, co później się potwierdziło, oraz opisywał w dość brutalny jak na 13 latka sposób jak zachowywał się ksiądz, który wykorzystywał go seksualnie.

Załamana matka, próbowała porozmawiać z księdzem, który nie potrafił wytłumaczyć dlaczego oskarżył chłopca o kradzież, następnie dzieci przyznały, że księdza- delikatnie rzecz ujmując- nie cierpiały- nie był to wzór nauczyciela, który nie potrafił utrzymać chorych emocji na wodzy- używając przemocy wobec dzieci a to nie jest jak wiadomo pedagogiczne...Cała wieś pisała listy do Kurii , aby ukarać księdza- oczywiście bez skutku, rodzice postanowili więc udać się osobiście...ale wielce szanowny Biskup rodziców nawet nie przyjął...szczyt hipokryzji!

źródło: wiadomosci.onet.pl/waszym-zdaniem/daj-znac/waszym-zdaniem/skromne-mieszkanie-papieza-i-wielkie-apartamenty-k,1,5457343,wiadomosc.html
                      • Gość: Wojtek Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 31.03.13, 22:44
                        Też chciałbym, żeby został naszym nowym proboszczem, ale to raczej niemożliwe, bo on jest chyba ojcem duchownym w seminarium. W odróżnieniu od ks. Srebrzyńskiego dobrze mu z oczu patrzy. Wydaje się być osobą bardzo uduchowioną, a tego oczekiwałem od proboszcza,który ma być przecież duchowym przewodnikiem. Teraz udział we mszy jest dla mnie znowu spotkaniem z Bogiem. Podobno niektórzy chcą jechać do biskupa, aby wstawić się za ks. Srebrzyńskim. Pamietajcie jednak, że zrobicie to tylko we własnym imieniu, a nie w imieniu parafii. Pozdrawiam wszystkich.

• Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 23:17
                          Niech Ci co chcą jechać do biskupa po to, aby wstawić się za ks. Andrzejem, niech jadą lepiej po to, aby wstawić się za ks.administratorem, po to, aby pozostał u nas.
                          • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.04.13, 13:17
                            Nasza parafia po tylu latach beznadziei zasługuje na księdza takiego jak ADMINISTRATOR. Aż chce się chodzić do kościoła, ale długo to pewnie nie potrwa, więc cieszmy się tą chwilą.
                            • Gość: paratiana Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.13, 23:18
                              był również na innych parafiach niż w Mszano i Kartuzy i jak czytamy te obelgi na księdza to się można zastanowić gdzie są rodzice tych małolatów co takie bzdury piszą ale jest takie przysłowie ..jak mać taka nać . Proszę się wrócić do szkoły podstawowej i nauczyć języka polskiego bo za poniżenie człowieka duchowego grozi kara. A po drugie to jak do was przyszedł na parafie i porobił porządek w kościele i wokół bo żeście nie mieli nic tylko sam bałagan. To teraz mu dziękujecie za to. Cała parafia by się wstydziła za te obelgi.
                              • Gość: Parafianin Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 02.04.13, 19:35
                                A ja się nie wstydzę, mimo, że jestem z parafii.
                              • Gość: benuś parafianin Re: Srebrzyński IP: 83.1.254.* 05.04.13, 19:21
                                Owszem był w innych parafiach,tylko jako wikariusz i być może nie miał możliwości mieć kontakt z ministrantami bo nad nim był proboszcz,który trzymał rękę na pulsie.Co tu ma do rzeczy cofnięcie się do szkoły podstawowej?albo przysłowie ''jaka mać taka nać''to chore co piszesz!Jesteś zauroczona-(ny) pedofilem który nie wie jak rozładować swoje potrzeby?Co szkoła może w sprawie pedofila zrobić?albo język polski?Srebrzyńskiemu odpowiadałby język francuski ,gdyby dzieci w wieku ministrantów go umiały.Jeżeli chodzi o karę.-to karalne jest to co ten Pan w sutannie robił z tymi chłopcami.Jako osoba duchowna ,sam powinien wiedzieć co znaczy rachunek sumienia i pokuta,ale w jego przypadku dominuje tylko zakłamanie,i szanowny forumowiczu daj sobie spokój z obroną Srebrzyńskiego i przyjmij do wiadomości,że to wszystko miało miejsce u niego na plebanii,-przykre,ale prawdziwe....
                                • Gość: parafianka z Małk Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 21:21
                                  moze przestalibyście wypisywać te brudne bzdury bo łatwo człowiekowi popsuc, opinie a takiego dobrego księdza to szukać ze świecą po prostu ksiądz z powołania troche szacunku,
                                  • Gość: Alina Re: Srebrzyński IP: 79.162.220.* 05.04.13, 21:48
                                    Jeżeli to był żart, to bardzo kiepski.
                                    • Gość: misia Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 22:26
                                      Kiepska to Ty jesteś. Gdyby coś zrobił,to by go dawno wyrzucili, nie znacie prawy a oczerniacie. Gdyby tak o was ktoś rozpuścił plotkę w którą by wszyscy uwierzyli ? jak byście się czuli ? chyba nie za dobrze,co?! więc zamknąć się już i dać mu spokój raz na zawsze. Nikt nie jest na tym świecie idealny, bez winy i grzechu. a Ci ludzie z Kartuz dosyć szybko się obudzili, nie ma co. czemu nie odezwali się z jakieś dziesięć lat temu jak mieli po 20 lat ? a nie dopiero teraz. Nudzi im się w domu , szukają sensacji ? to znaleźli i zniszczyli człowieka, który był naprawdę świetnym proboszczem. Nikt tak nie dbał o sprawy parafii jak On. Ale i tak tego co niektórzy nie zrozumieją, bo jest to dla nich nie logiczne. Żal mi tych ludzi co piszą takie głupoty. Złóżcie lepiej ręce do Boga. Żegnam !
                                      • Gość: Alina Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 06.04.13, 16:50
                                        Masz rację, jestem kiepska i głupia. Ufałam mu za długo. Wczoraj w Nowościach znowu był artykuł. W tej sprawie nie chodzi tylko o tych, których skrzywdził w Kartuzach (chociaż te opisywane sytuacje są okropne i nie do wyobrażenia), on to robił też w naszej parafii. Przepraszam, ale jest mi po prostu wstyd, że tak długo mu wierzyłam. Nie wydaje mi się, żeby wszyscy tak nagle uwzięli się na niego i wypisywali bzdury. To jest moje zdanie, Ty masz prawo mieć inne. Ale nie możesz mi kazać się zamknąć, to nie są te czasy.
                                        • Gość: misia Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 17:26
                                          cały czas było dobrze, a jak przeczytałaś ten banalny artykuł to dosyć szybko zmieniłaś zdanie.. jakby nikt nic nie napisał to nadal byś go bardzo chwaliła. Dla mnie Ci ludzie z Kartuz zachowują się jak niedorosłe bachory. Przez tyle lat a minęło sporo ich tak nagle im się przypomniało ? Będą się smażyć w piekle, ale to oni nie ja. a Ty masz na to dowody ? widziałaś to na oczy ? Nie.. więc nie gadaj,ze robił to tez na plebanii. Bez dowodów niczego nie udowodnisz kobieto. Łatwo jest oczernić kogoś, nie mając stu procentowej pewności
                                          • Gość: Alina Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.13, 21:14
                                            Nigdy go nie chwaliłam to po pierwsze, ale ufałam jako księdzu, a to różnica. Jak chcesz, to mu wierz, to woja sprawa. Nie mam żadnego zamiaru cie przekonywać, ale nie strasz innych piekłem, bo to dziecinne.
                                            • Gość: misia Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 21:24
                                              Dziecinne to są Twoje wpisy tutaj.
                                              • Gość: Gość Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.13, 21:36
                                                Weź sie lepiej pomódl, to może twój święty ksiądz wroci.
                                          • Gość: Alina Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 16.04.13, 21:43
                                            Po dzisiejszym reportażu wiadomo kto będzie się smażył w piekle. Na wymioty mi się zbiera jak pomyślę co robił tym dzieciakom. A teraz jeszcze prosi, "żeby nie rozdrapywać ran". Po prostu brak słów.
                                • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 13:39
                                  Znam gościa, który miał do czynienia z tym księdzem w latach 70-tych, kiedy S. był na 3-cim lub 4-tym roku seminarium w Pelplinie. Wówczas oprowadzał wycieczki szkolne po katedrze. Nawiązał kontakt z tym "gościem" - wówczas 14-latkiem, a zwłaszcza z jego o rok starszym bratem. Korespondowali listownie, a efekt był taki, że kleryk odwiedził ich pewnego dnia. Wizyta była z noclegiem, a że rodzina 14-latka mieszkała wtedy w małym domu (2 pokoje) na wsi, to zaplanowano tak, że "duchowny" gość miał spać sam w jednym pokoju, a oni w kilka osób w drugim. "Dobroduszny" kleryk powiedział, że tak być nie może, żeby oni się gnietli i on bardzo nalega, żeby 14-letni Piotr spał z nim razem - w tym pokoju była jedna wersalka. No i tak się stało. W nocy Piotr przebudził się przerażony, bo w jego majtkach była ręka kleryka. Nie zrobił rwetesu, bo by jeszcze wpie...dostał od rodziców. Nikomu nigdy o tym nie powiedział. Jakiś czas temu opowiedział to mnie, bo go zapytałem, czy słyszał o sprawie księdza S. Po moim pytaniu przez kilkanaście sekund milczał, bo - jak powiedział - włosy nu dęba stanęły.

Drugi news dotyczy zdarzenia w salonie fryzjerskim w Brodnicy. Dwie kobiety rozmawiają o S. krytycznie. Wtrąca się trzecia i z oburzeniem kontrargumentuje: to bardzo dobry człowiek. Naszemu synkowi, który popełnił samobójstwo postawił pomnik za 30 tys., a nam cały czas pomagał finansowo. Oskarżacie go bezpodstawnie.
                                  To tyle, pozdrawiam.
                              • Gość: gośc Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:38
                                Co ty pie...sz czlowieku to ze ktoś był porządkowy to moze gwałcic/ czego sie ożarłeś a porządek na plebani robił dla siebie nie dla parafian.
                        • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 01.04.13, 20:05
                          Przychylam się do tego abyśmy wszyscy się więcej modlili o przydzielenie tej parafi księdza z powołania. Dzieci znów z radością będą uczęszczały do kościoła a nie dlatego że 1 z religi dostnie. Przestańmy zajmować się tym co do nas nie należy aby się pokazać jakto można teraz pojechać z księdzem. Odwagą nie grzeszycie chowając się pod anonimowością. Znasz fakty ujawnij je i ponieś odpowiedzialność co pomoże sprawie a nie takie bzdurne pomówienia. Mnie już to zniesmaczyło dokładnie nikt nie dał nikomu z nas prawa do mącenia a tak tu niekture wypowiedzi wyglądają i nie pomagają sprawie.
                          • Gość: Balbina Re: Srebrzyński IP: 78.10.109.* 01.04.13, 21:00
                            No to mącenie i jątrzenie jest wybitnie Rzymsko katolickie - to sie nabywa z mlekiem matki i utrwala pokropkiem podczas chrztu świętego.
                          • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.13, 21:21
                            Parafianie z Mszana i okolicznych wiosek, wyluzujcie z modlitwami i otwórzcie oczy. Ten wątek założony został 3 lata temu przez byłego ministranta z Kartuz, który "miał do czynienia" ze Srebrzyńskim. Dalsze wypowiedzi innych byłych ministrantów z tego miasta jasno wskazują, jakie skłonności ma wasz niedawny ulunieniec w czarnej sukni. Wieś ma swoje prawa - disco polo i wsiurskie zaciemnienie również w sprwach kościelnych. No ale czy wy, mieszkańcy wioski Mszano i innych okolicznych, nie potraficie wyciągac z wypowiedzi wniosków? Nie potraficie powiązać ich choćby z samobójstwem chłopaka z Szabdy?
                            No a ci, którzy chcą jechac do biskupa, by wstawić sie za pedofilem, to ciemnota niesamowita. Jednak wiocha to wiocha.
                            • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 01.04.13, 21:48
                              Przykro słyszeć że ktoś kto niema zielonego pojęcia o mieszkancach naszej parafi zabiera głos i stara się w dodatku nas obrażac. Widocznie brak komuś poczucia własnej odpowiedzialności bo nie staje twarzą w twarz z żeczywistośią,.Zapewne Ci parafianie mają więcej poukładane pod czapką bo nie zasłaniają się czyjąś wypowiedzią. Fakty się liczą a nie czcze gadanie a od sprawiedliwości jest sąd,gdybac wsyscy możemy.
                              • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.13, 22:09
                                Co Ty piszesz? "Ci parafianie mają więcej poukładane pod czapką bo nie zasłaniają się czyjąś wypowiedzią". Właśnie idzie o to, żeby te czyjes wypowiedzi parafianie brali pod uwagę.
                                Faktycznie, od sprawiedliwości jest sąd, ale wtedy, kiedy sprawa dotyczy "zwykłego śmiertelnika" a nie księdza. O tym wiedza nawet mieszkańcy wiosek. Gdyby Srebrzyński był zwykłym obywatelem, to nikt z Mszana, Szabdy lub Małk by nie zachodził w głowę, gdzie "ulubieniec" nastoletnych mnistrantów obecnie przebywa. Co tam mieszkańcy parafii, o tym gdzie Srebrzyński teraz jest, nie moga sie dowiedzieć również dziennikarze. Co tu piszesz o wymierzaniu sprawiedliwości - mnie nie chodzi o to, by Srebrzyńskiego posadzić w kiciu - niech go wykastrują i oddadza do jakiegoś zakonu. Chodzi o to, żebyśmy za jakis czas nie przeczytali na innym forum, że oto obśliniony facet w sutannie, który z Mszana został przeniesiony pod Przemyśl, bzyknął ministranta. Tylko o to chodzi, bo nie o koszmarne wspomnienia byłych ministrantów z Kartuz - tych nic nie wymaże.
                                • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 01.04.13, 22:33
                                  Niestety ale w taki sposób obrażając innych do niczego nie dojdziemy. Ja mam sumienie czyste, a Ci co coś wiedzą niech biją się w piersi i powiedą gdzie trzeba . KSIĄDZ JEST TAKIM SAMYM ŚMIERTELNIKIEM JAK JA I TY. Więc kara Boża go nie ominie. Ja w to wierzę.
                                  • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.13, 22:46
                                    Źle to rozumiesz. Nie chodzi o karę dla księdza pedofila - w znaczeniu rozliczenia go (na tym świecie lub przez Boga). Chodzi o uniemożliwienie mu dalszych pedofilskich praktyk, a tym samym krzywdzenie kolejnych ministrantów - jesli biskup zdecyduje, że nic sie nie stało i Srebrzyński może objąć nastepna parafie.
                                  • Gość: Inana parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.13, 22:16
                                    Słuchaj dziecino kręci ci się w głowie piszesz po kilka razy to samo może jesteś pod wpływem dopalaczy,albo chcesz żeby ktoś zwrócił uwagę na ciebie bo nie masz powodzenia.To pomyliłeś strony, księdzu daj święty spokój i przestań się nim interesować.
                                    • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:28
                                      A co ty zakazujesz komuś wypowiadac swoje opinie jak ci się coś nie podoba to nie czytaj ale nie broń kogoś na oślep bo prawdę zna tylko sreberko i jego ofiary jeszcze nie słyszałam żeby takie czyny miały oficjalnych świadków.
                                • Gość: rex parafianin Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.13, 22:48
                                  x andrzeja nie bedze osądzał sad w kuri torunskiej tylko trafi ta ssprawa do Watykanu dlatego tak dlugo bedzemy czekac na nowego proboszcza
                                  • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.13, 22:55
                                    Czy to znaczy, że nie zajmie sie nim prokuratura i sąd cywilny? Nie wierzę, to czarni maja aż tak wielką władzę?
                                    • Gość: reksio Re: Srebrzyński IP: *.tktelekom.pl 02.04.13, 00:24
                                      Watykan to jedno a sąd cywilny do drugie, czarni nie mają żadnej władzy. Potrzebne jest wniesienie oskarżenia przez którąś z ofiar a nie tylko szczekanie w necie i gazetach. Natomiast jeśli idzie o prawo kościelne to zgorszenie publiczne już nastąpiło i biskup może nałożyć na takiego księdza karę suspensy zakazującą mu wykonywanie wszelkich czynności kapłańskich i noszenia stroju duchownego. Władze kościelne naprawdę nic więcej nie mogą zrobić
                                    • Gość: rex parafianin Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 09:13
                                      dlatego tę sprawe rozpatruje ROTA tak nazywa sąd Watykanie który morze księdza pozbawić kapłanstwa i odac pod sąd cywilny
                                      • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 10:10
                                        Zaraz, zaraz, chyba się trochę mylisz. Cywilny wymiar sprawiedliwości może się sprawa zająć niezależnie od Watykanu, jak już ktos wczesniej napisał w odpowiedzi na moje pytanie dot. władzy "czarnych". No chyba, że jednak ta władza jest i sie nie mylisz.
                                        @Reksio natomiast myli sie w kwestii potrzeby wniesienia oskarżenia przez którąś z ofiar. Czyny pedofilskie ścigane są z urzędu - tu sobie poczytaj: www.ruchofiarksiezy.org/prawopl.html
                                        Zgodnie z kodeksem karnym każdy, kto ma jakąkolwiek wiedzę o tym, że ktoś dopuścił sie czynu ściganego z urzędu, ma obowiązek powiadomić o tym policje lub prokuraturę.
                                        Ten wątek zainicjowany został 3 lata temu przez dorosłego mężczyznę z Kwidzyna, który - jak twierdzi - przed laty, kiedy był niepełnoletnim ministrantem, został wykorzystany seksualnie przez Srebrzyńskiego. Później wypowiedzieli sie tu inni, którzy doznali mniejszych lub większych przykrości na tym tle za sprawa tego samego księdza. Sprawa prosta nie jest, bo dotyczy domniemanych wydarzeń sprzed 20-30 lat i jesli do procesu dojdzie, to będzie on poszlakowy.

Osobom, które tu grzmią, że to są oszczerstwa pod adresem duchownego, proponuję zastanowienie się, jaki cel miałby ktoś z Kwidzyna, wzniecając tu aferę przeciwko księdzu, który jest daleko od niego, gdyby takie wydarzenia nie miały miejsca.
                                        Padł też zarzut, że relacje poszcz. osób o "doznaniach" ze Srebrzyńskim są anonimowe. A jakie maja być? Podpisane imieniem i nazwiskiem? Może jeszcze z adresem zamieszkania? To jest powszechnie dostepne forum. Gdy wszczete zostanie postepowanie przez prokuraturę, to policja do autorów relacji z pewnościa dotrze.
                                  • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 01.04.13, 23:08
                                    I tu się krąg zamyka,albo albo???? nie mamy na to wpływu , jedynie pomóc mogą Ci którzy wiedzą więcej czyli ofiary.To do ich rozsądku przemów i zagwarantuj że nikt im nie będzie ubliżał bo powiedzieli prawdę. Żyjemy w takim społeczeństwie a nie innym a tu można pisac co się chce a życie toczy się daleji .Można ocalicć następną ofiarę??? TAK .. Jednak czy to się stanię????? nie sądzę. BŁĘDNI RYCERZE WYMARLI NIESTETY.Powól niech inni się tym zajmą.
                              • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 18:21
                                Ludzi i tak nic nie zmienimy. Coraz bardziej dochodzę do zdania, że naszej parafii przydała się mała zmiana. Nowy proboszcz....
                                • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 21:24
                                  Witam! Nareszcie Mszano wraca do normalności. Skończyło się panowanie księdza Andrzeja gdzie parafię i ludzi traktował jak prywatny folwark. Msze zaczynają się punktualnie. Co do finansów w ostatnim czasie co dzieję się z pieniędzmi w sprawie odzyskania ziem parafialnych. Do tej pory słyszeliśmy tylko zapewnienia księdza o wpłaceniu zebranej sumy na ''adwokatów...'' rodzi się pytanie jaka Kancelaria Adwokacka prowadzi tę sprawę... czy w ogóle prowadzi?!!! Chyba rada parafialna bardzo sprzyja księdzu Andrzejowi skoro nawet oni nie wiedza nic na ten temat. W gazetkach parafialnych był poruszane mało istotne sprawy (wręcz groszowe), a w tej jakże bardzo istotnej dla całej parafii sprawie nic się nie przekazywało do wiadomości parafian. A na temat preferencji seksualnych księdza nie wypowiadam się...
                                  • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.13, 21:56
                                    Obawiam się, że te wpłacane przez nas pieniądze przepadły i zaczynam wątpić, czy rzeczywiście miały być w ogóle przeznaczone na odzyskanie ziem parafialnych. Chyba, że się mylę i może ktoś wie coś więcej?
                                    • Gość: oki 73 Re: Srebrzyński IP: *.181.191.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.04.13, 07:25
                                      To nic nie wiecie .ci co posiadaja ziemie wzonily skargi jak ksiadz by odzyskal to oni musiei za ziemie zaplacic a tak nie misieli placic ale wol zadarmo .
                                    • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 07:31
                                      jak takie hieny stale piszecie o tych pieniadzach z tego wynika to wy byscie pierwsi zagrabili te pieniadze a czepiacie sie stale tego człowieka wyluzujcie i dajcie juz spokuj
                                      • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 199.67.203.* 09.04.13, 16:04
                                        Ten "człowiek" milczy i go nie ma, nic nie powiedział na swoja obrone, opóścił swoje stado i tyle go widzimy. Jakis szacunek po 20 latach do Parafian?-brak.
                                        Jesli jest niewinny-wychodzi, wydaje oswiadczenie, mówi z ambony-"jestem niewinny".
                                        Nie wyszedł...
                                        A Kuria, nowy Administrator-milczą...(pomijając lakoniczne, "że go zastepuje"-tyle to Sami wiemy).
                                        Pieniądze-rzecz nabyta, ale jedyne głosy obrony, jakie są na tym forum dotycza tego, że dbał o kościół i otoczenie-i kto tu mówi o pieniądzach? jakie ma to znaczenie w oczach Boga?
                                        Pozdrawiam.
                                  • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 08:19
                                    > A na temat preferencji seksualnych księdza nie wypowiadam się...

Błąd. O preferencjach seksualnych możemy mówić, gdy w gre wchodzi: hetero, homo lub bi. Natomiast pedofilia jest przestepczym zboczeniem seksualnym. Każdy kandydat na księdza wie, że będzie go obowiązywał celibat. Skoro żaden z kolejnych papiezy nie podejmuje sie zmiesienia go, to powinien wydac dekret, że przed święceniami każdy kandydat na ksiedza powinien miec zrobiony "porządek" z jajami
                                    • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 10.04.13, 16:47
                                      Myślę że po dzisiejszej wzmiance w nowościach parafianie nasi zmienią swoją wizję. Niedowiary. Może ministranci którzy jeżdzili z księdzem odwiedzić rodzinę w Ś..... coś wkońcu powiedzą. Recenzje naszych klientów: Napisz własną recenzję

Lękajcie się! Ofiary pedofilii w polskim kościele mówią
                                      Autor:
                                      Ekke Overbeek

O czym mówią ofiary? Ocena 5 na 5 (2013-02-24)

Dominika Fijał 1 Więcej o recenzencie

Mimo, że papież w 2002 roku przyznał, że pedofilia wśród kapłanów jest problemem, w Polsce tego tematu się nie rusza. Media milczą, podobnie biskupi. Ci ostatni głoszą, że instytucje kościelne nie mogą płacić za przestępstwa seksualne dokonywane przez księży. Dlatego, po odszkodowania ofiary powinny się zgłaszać do sprawców, nie instytucji. Overbeek z tym się nie zgadza. Mówi, że chociaż sam nie jest katolikiem, przecież zdaje sobie sprawę z tego, czego uczy Kościół. Gdzie tu miłość bliźniego, miłosierdzie? Kapłani uznawani są za autorytet moralny i od nich należy wymagać, że będą postępować jak wzór. W momencie, kiedy duchowni nie potrafią sprostać wymaganiom i okazują się pedofilami, powinno się ich karać, a nie chronić – tak jak to się często dzieje. Książka Overbeeka nie jest atakiem na Kościół Katolicki. Pokazuje ona, że im szybciej nastąpi walka ze zjawiskim, tym lepiej. Uczą tego afery z zagranicy. Nie można kryć przestępców. Warto się zastanowić, co dzieje się z ofiarami księży pedofilów. One powinny być na pierwszym miejscu i nad nimi powinien się pochylić Kościół. Niestety, autor nie mógł w pełni sprostać zadaniu. Nie dał rady ocenić skali zjawiska w Kościele Katolickim w Polsce, bo trudno znaleźć dane na ten temat. Władze kościelne milczą, a ofiary boją się mówić. Dzięki takiej książce można chociażby zwrócić uwagę na problem. „Lękajcie się” jest mocnym tytułem. Autor świadomie prowokuje, by wywołać dyskusję. Kiedy rozmawiamy, temat przestaje być tabu, więc zostaje osiągnięty pewien cel. „Lękajcie się” poczyniło pierwszy krok. Reszta należy do odbiorców, bo to od nas zależy, czy problem przestanie być tabu i czy coś się zmieni.

• Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 14:25
                                        czy wie ktos z Was czy bedzie cos w Tv w najblizszcyh tygodniu na ten temat?

• Gość: misia Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 14:48
                                          nie nie będzie, dajcie już na luza, zegnam
                                        • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 199.67.203.* 16.04.13, 11:30
                                          Dziś w TVP 1 program Sekielskiego-bedzie w tym samym temacie, 20:25
                                          • Gość: ona Re: Srebrzyński IP: *.play-internet.pl 16.04.13, 21:07
                                            po emisji reportażu-brak już wątpliwości co do winy
                                            • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 21:57

przed parafianami nie potrafił się przyznać, a przez tv tak...
                                          • Gość: edc Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.13, 22:03
                                            o 22:45 powtórka na Polonii
                                            • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 22:05
                                              w internecie tez jest juz i bedzie na zawsze
                                              • Gość: byly parafianin Re: Srebrzyński IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.13, 23:43
                                                zle sie robi na mysl, ze czlowiek spowiadal sie u takiego.... a udawal takiego medyka, jasnowidza, znachora.....
                                                • Gość: Me Re: Srebrzyński IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 16.04.13, 23:54
                                                  Rozmawialam z nim dokladnie 3 razy,robil wrazenie oświeconego bardzo,układnego .Ostatnio bylam na 1wszej komunii w rodzinie ,msze tak przeciagał,myślałam ze juz za życia jest swietym haha a z niego widać pozorant i manipulant. Ze tez nikt nie zauwazył że to zwykły pedofil .Widać naprawdę inteligentny
                                                  • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 18:59
                                                    ...teraz to juz na pewno nie wroci...
                                                  • Gość: inna parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 22:47
                                                    Uważaj bo ty się znajdziesz za kratkami za te obelgi. Jak jesteś taki odważny to dlaczego nie pokażesz swojej twarzy i nazwiska ,umiesz tylko pisać z błędami brak ci wychowania i nauki . Życzę ci abyś się smażył w piekle za to że tak zniszczyłeś abicje i honor księdza ale takie słowa tylko piszą ci co nie mają wychowania, a do kościoła przychodzą raz na rok. Może teraz nadskakujesz nowemu księdzu aby i on zwrócił uwagie a ciebie chodzisz zagrabiać i sadzić kwiatki wkoło kościoła. Kuria i policja się tobą zajmie i będziesz księdza przepraszał na kolanach. A o kasie od kurii nie licz bo pójdzie ci bokiem koło nosa. Już teraz ucz się słów na przeprosiny księdza bo widzę że nauka ci ciężko przychodzi.
    • Gość: Czyżyk Re: Srebrzyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.13, 02:19
      Był dobrym księdzem .W tamtych czasach.krążyły różne "plotki", ale On pięknie nas uczył Nauki Chrystusowej. Można zniszczyć człowieka, ale po co ? ......żeby zabić....., to moja skromna opinia.............Niech ci, którzy oskarżają zastanowią się .........kim byli w tamtym czasie.........donosiciele....?.......Szlachta i dziś niedoceniana.........pamiętaj stary komuchu.........przegrałeś już swoje życie..............
      • Gość: Marysia Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.13, 21:25
        www.czasbrodnicy.pl/czasbrodnicy/1,93191,13764040,Dlaczego_ksiadz_odszedl.html
        • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 22:11
          Powiem tyle, myślę, że on na 100 % to nas nie wróci. Teraz tylko większy problem czy na parafii pozostaje już na zawsze nasz Administrator, a ja byłabym za tym, czy przyjdzie w ogóle całkiem nowy..
          • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 12:21
            zastanów się co ty piszesz człowieku bo chyba do kościoła chodzisz tylko dla księdza a nie dla boga bo mi jest obojętnie kto ta posługę sprawuje a Srebrzynskiemu dajcie spokój co za ludzie .
            • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 22:08
              polecam FAKTY i MITY
    • Gość: rcl w tygodniku "Fakty i Mity" są 3 strony o nim +foto IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 09:45
    • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 13:44
      Znam gościa, który miał do czynienia z tym księdzem w latach 70-tych, kiedy S. był na 3-cim lub 4-tym roku seminarium w Pelplinie. Wówczas oprowadzał wycieczki szkolne po katedrze. Nawiązał kontakt z tym "gościem" - wówczas 14-latkiem, a zwłaszcza z jego o rok starszym bratem. Korespondowali listownie, a efekt był taki, że kleryk odwiedził ich pewnego dnia. Wizyta była z noclegiem, a że rodzina 14-latka mieszkała wtedy w małym domu (2 pokoje) na wsi, to zaplanowano tak, że "duchowny" gość miał spać sam w jednym pokoju, a oni w kilka osób w drugim. "Dobroduszny" kleryk powiedział, że tak być nie może, żeby oni się gnietli i on bardzo nalega, żeby 14-letni Piotr spał z nim razem - w tym pokoju była jedna wersalka. No i tak się stało. W nocy Piotr przebudził się przerażony, bo w jego majtkach była ręka kleryka. Nie zrobił rwetesu, bo by jeszcze wpie...dostał od rodziców. Nikomu nigdy o tym nie powiedział. Jakiś czas temu opowiedział to mnie, bo go zapytałem, czy słyszał o sprawie księdza S. Po moim pytaniu przez kilkanaście sekund milczał, bo - jak powiedział - włosy nu dęba stanęły.

Drugi news dotyczy zdarzenia w salonie fryzjerskim w Brodnicy. Dwie kobiety rozmawiają o S. krytycznie. Wtrąca się trzecia i z oburzeniem kontrargumentuje: to bardzo dobry człowiek. Naszemu synkowi, który popełnił samobójstwo postawił pomnik za 30 tys., a nam cały czas pomagał finansowo. Oskarżacie go bezpodstawnie.
      To tyle, pozdrawiam.
      • Gość: ktos Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.13, 18:19
        Nie wypowiadajmy się o nim już nigdy więcej. Siedzi prawdopodobnie w górach, kasy ma pełno, bo parafia bogata, ma zakaz bycia księdzem. Choć w okolicach swej parafii bycia często. A jego parafia możliwe , że już się nim nie interesuje , ponieważ ma od kilku dni nowego proboszcza, raczej miły, uśmiechnięty. Oby nie zmienił się potem. Życzmy tego. Pozdrawiam.
        • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 19:31
          człowieku puknij sie w głowe najpierw dobrze pomysl zanim cos napiszesz i sie dowiedz dobrze a nie bzdury wypisujesz,
          • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 14:42
            ciekawe co sie teraz z nim dzieje
            • Gość: ktoś Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 21.05.13, 22:57
              Ma się dobrze. Wczoraj, za zgodą biskupa, opustoszył plebanię.
              • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 199.67.203.* 22.05.13, 15:22
                Za zgodą biskupa, dziekana i kilku radnych, a podobno to wszystko nasze ,wspólne, parafialne-wstyd i wierzyć sie odechciewa.
                Ale dla tych, co sie odezwą w obronie-majatek, pieniądze- nieważne, można sparafrazować przysłowie, że prawdziwego księdza poznaje sie po tym, jak kończy...
                Niech mu ziemia lekką będzie, a Ci, których skrzywdził (domyslam sie, że to będzie wymagać sporo odwagi)-niech wnosza oskarżenie, wiara to jedna sprawa, ale zyjemy w państwie Rzeczpospolita Polska, gdzie zbrodnia pedofilii jest karna
                • Gość: lol Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.13, 17:37
                  czy wam przygłupy wydaje się że ksiądz mieszkając ponad 20 lat nie ma swoich rzeczy prywatnych? Co za banda tępaków.
                  • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 19:11
                    i zgadzam sie z toba kazdy ma swoje prywatne rzeczy
                    • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:12
                      ja słyszałam z dobrych źródeł, że nawet spróchniałe meble zabrał. a nowy proboszcz teraz nie ma nic , wszystko mu zabrał . więc na prawdę brak słów .
                    • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:13
                      ja słyszałam z dobrych źródeł, że nawet spróchniałe meble zabrał. a nowy proboszcz teraz nie ma nic , wszystko mu zabrał . więc na prawdę brak słów .
                      • Gość: Ja Re: Srebrzyński IP: *.183.177.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.05.13, 22:05
                        Jesteś żałosna,zapewniam Cię ,że spokojnie załadowanoby jeszcze drugiego tira i nie wiem czy wsdzystko by się zmieściło, atak na marginesie nowy Proboszcz przynajmniej będzie mógł kupić sobie porządne nie sypiące się jak mówicie stare meble,Pozdrawiam Was serdecznie biedni żałośni Parafianie ,bez czci i najmniejszej godności......
                        • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 11:07
                          Stu dwudziestu sługusów ks Andrzeja pojechaliście do biskupa domagając się jego powrotu przekonując jaki to z niego wspaniały człowiek. Za mało macie dowodów....... Pan kościelny bardzo wiernie służył ks. Andrzejowi że nawet po jego usunięciu uparcie przekonywał że ks.Andrzej pojechał do sanatorium leczyć tak bardzo schorowany kręgosłup,a teraz w nowej sytuacji kiedy mamy wreszcie nowego księdza bardzo szybko zmienił poglądy opowiada jaki ten ks. Andrzej był ile wyrządził krzywdy jak sam mówi biednym chłopcom.
                          • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 21:15
                            powiem Was , że najlepiej zaprzestać rozmawiać o byłym, bo teraz już byłym księdzem. Mamy nowego, myślmy o tym, jak mu pomóc, bo też nie jest mu łatwo w takiej sytuacji.
                        • Gość: ty Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.10.13, 21:55
                          a co, sam pakowałeś ?
                    • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 23:05
                      A może parafia mu też kupiła majtki jak są tacy bogaci. Byłam w Mszanie pare razy to jakoś tego bogactwa nie było widać tylko stare chałupy i bałagan wokół nich.A to co miał proboszcz na parafii to miał prawo zabrać bo jeździł do Niemiec i tam pracował a po drugie to dostał od rodziców dużo pieniędzy na wyposażenie plebani.Byście chcieli żeby wam to zostawił za to że niszczyliście mu życie pomówieniami.Wstyd i hańba że tacy parafianie są tak wredni i okrutni.Dajcie już mu spokój i odwalcie się od niego. Teraz macie nowego to do niego możecie się pomału podlizywać. Takiej okrutnej wsi jeszcze nie widziałam i słyszałam !WSTYD ,WSTYD DLA MSZANA!
                      • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 15:09
                        Mszano stare chałupy,bałagan okrutna wieś.Byłam kilka razy.W takim razie trzeba było do Mszana więcej nie przyjeżdżać i poprzestać na jednym razie.Kochasz bardzo ks. Andrzeja to zabierz go do swojego domu i go pociesz.I nie obrażaj mieszkańców bo mało widziałaś i mało wiesz!
                      • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.13, 15:39
                        > A może parafia mu też kupiła majtki...

Majtki to ostatnia rzecz, która księdzu S. była potrzebna. Chciałbym mieć nadzieję, że od teraz nie będzie ich zdejmował przy młodych chłopakach. O to w istocie chodzi, a nie o jakieś meblowe graty. On jest chory, jak każdy zbok. Winę mają hierarchowie kościelni, którzy tuszują pedofilskie wyczyny i chronią księży z pedofilskimi skłonnościami. Dlaczego? Raz, że jawność w tej materii kładzie cień na bardzo nadszarpniętej reputacji duchownych (pedofilia, kobitki, alimenty, drogie fury, pęd do kasy), a dwa to to, że i wśród hierarchów w kuriach są pedofile (w toruńskiej kurii również). Osobiście nie chodzi mi o ukaranie księdza S. pobytem w więzieniu - choć wspólne pomieszkanie z grupką wyposzczonych seksualnie kryminalistów przez choćby tydzień trochę by go "przećwiczyło" - chodzi mi o to, by swoich wyrafinowanych metod na uwodzenie 13-14-15 -latków i ich molestowanie już nigdy więcej nie mógł stosować. Jeśli władze kościelne chcą, żeby był księdzem, to niech nim będzie, ale trzeba zrobic "porządek" z jajami. Jak się okazuje, księdzu one przeszkadzają.
                        • Gość: o_Onufry Re: Srebrzyński IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.13, 15:48
                          Przecie ich bogu można z powodzeniem slużyć bez jajek.
                          A jakiego głosu do śpiewania gregoriankow dostanie!
                          • Gość: inna parafia Re: Srebrzyński IP: 83.1.254.* 24.05.13, 16:27
                            Wszyscy piszą i zemszczą,a księżunio ma się bardzo dobrze i wypoczywa za Nowym Miastem Lubawskim w małej wiosce u pewnej panienki-(starej panienki) bo po 50tce,we wsiach sąsiadujących aż huczy,ale panna nie ma zamiaru wypuszczać księdza z ramion bo rentka mała a duchowny nadziany i siedzi sobie w najlepsze.Więc jak ktoś chce odwiedzić Srebrzyńskiego to nic tylko do Nowego Dworu-może i wyspowiada jak ktoś ładnie poprosi,na łonie natury pod brzozą.....
                            • Gość: Aronet Lubawa Aronet Lubawa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.13, 20:33
                              Aronet Lubawa Lookup.
                            • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 17:58
                              to gdzie on teraz znajduje sie dokladnie?
                              • Gość: gośc Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:33
                                Dzisiaj 2 czerwca odprawiał 2 msze o 8 i 9.30 w Pokrzydowie.
                            • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.13, 00:24
                              Jeśli to prawda, to za du.. powinien być wzięty Suski, szef toruńskiej kurii. Ten biskup podobno tez ma skłonności pedofilskie.
                            • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:24
                              Ksiądz odprawia msze świete w niedzielę o godż 8 i 9.30 w Pokrzydowie a potem gdzieś ucieka.
                      • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 192.193.116.* 24.05.13, 16:35
                        Drogi gościu, jak napisano poniżej niech tam ma na zdrowie, nie chodzi o to co zabrał w parafii materialnie ale o to co zabrał skrzywdzonym dzieciom-tego w stanie im zwrócic nie jest...
                        • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 23:18
                          Każdemu księdzu na widok pieniędzy ręce się trzęsą - to norma. Niech zabrał z parafii co chciał. Juz teraz nawet nie chodzi o to co zabrał tym skrzywdzonym dzieciakom i co im pozostawił w pamięci. Mój znajomy, któremu jako 14-latkowi w latach 70-tych kleryk S. włożył łapę w majtki podczas snu, o tym zdarzeniu nie zapomni do końca życia, ale nie chce żadnej zemsty, nie domaga sie kary dla S. Rzec by można, że mu wybaczył, ale idzie o to, żeby dostał skuteczny szlaban na wkładanie łap w majtki kolejnych dzieciaków. Na tym trzeba sie skupić, a nie na drobiazgach materialnych. Ten zbok ma 60 lat, ale na widok 14-latka na pewno nadal się ślini. Idzie o to, żeby do nastolatków nie miał dostępu. Jeśli juz musi kogoś łapać za fujarkę, to może biskupa, skoro ten go tak chroni. Tak nota bene, to biskup toruński podobno tez ma się z czego spowiadać w kwestii seksualnych upodobań.
                      • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.13, 23:58
                        Ciekawe skąd masz takie informacje na jego temat skoro tylko kilka razy byłaś w kościele w Mszanie? Może to sam obwiniony pisze?
                        • Gość: ktos Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 19:56
                          sprawdzona i wiarygodna wiadomość.
                          Andrzejowi jest bardzo dobrze, ostatnio kawałek za Brodnicą był w kościele, odprawiał mszę, mówił kazanie, słuchał spowiedzi. Znów nic nie zrobiono. Dziękuję
                          • rudawiewiora40 Re: Srebrzyński 27.05.13, 20:39
                            ks. Andrzej srebrzyński został przeniesiony do POKRZYDOWA. tam przeprowadził się z mszana.mieszka tam na plebanii z tamtejszym proboszczem i odprawia msze!!!!
                            za swoje zwyrodnialstwo nie poniósł żadnych konsekwencji!! skandal!
                            • Gość: Parafianka Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 27.05.13, 20:45
                              Współczuję mieszkańcom tamtejszej parafii. Jak to jest możliwe?Biskupie, gdzie twoje sumienie?!!
                            • Gość: ktos Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 21:43
                              jak zawsze sprawe zamieciono pod dywan...
                              skandal!!!!!!!!!!
                            • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.13, 23:52
                              Jeśli to prawda, to jest to skandal nad skandale i nie chodzi o to, że Srebrzyński nie poniósł żadnej kary - w sensie więzienia. Miałem nadzieję, że zostanie odsunięty od posług kapłańskich i kontaktów z młodymi katolikami. No a tu okazuje sie, że w nowej parafii będzie wikariuszem, czyli opiekunem ministrantów. Jeśli to JEST prawda, to jest to efekt decyzji naszego biskupa, który podobno też jest pedofilem.
                              • pewex0 bredzicie 28.05.13, 14:24
                                A na jakiej podstawie miałby być odsunięty?
                                Na podstawie tzw. faktu medialnego?
                                Aby kogokolwiek odsunąć potrzebny jest proces karny albo proces przed sądem biskupim.
                                Nikt takiego nie zgłosił więc nie ma podstaw. Nikt nie zgłosił się jako pokrzywdzony tylko anonimowe oskarżenia.
                                Oczernianie na forach nie ma nic wspólnego prawdą i nie może być podstawa do odsuwania kogokolwiek od czegokolwiek.

BTW: za oczernianie bez podstaw jak tu widzę również biskupa można pójść siedzieć.
                                • Gość: lxx Re: bredzicie IP: 192.193.116.* 28.05.13, 16:21
                                  Sąd biskupi-musi byc niezawisły...
                                  Oskarżenia bez podstaw w naszym kraju mają taki fajny myk, że można sie do nich ustosunkować, oskarżony, oczerniany może się bronić, więc dlaczego oskarzony i rzekomo zniszczony medialnie człowiek, skoro jest niewinny , nie wydał ni słowa wyjasnienia, dlaczego nie ma odwagi i honoru, aby sie bronic, dlaczego tak szybko i bez wyjasnień nie jest już proboszczem, dlaczego zabiera z plebanii "swoje" rzeczy w nocy lub pod ochrone dziekana, dlaczego wreszcie przed kamerą przyznał sie do winy?
                                  Jeśli te rzeczy uda Ci sie wyjasnić, czemu nie, ja bym na jego miejscu zrobił wszystko, jakbym był niewinny, oskarżyłbym gazety i TVP o pomówienie itd...
                                  Ale widac coś jest na rzeczy, skoro nikt z jaśnie wielmożnych wysoko postawionych duchownych nie wyjaśnił tak naprawdę co się stało, dlaczego księdza S. nie ma juz we Mszanie (nie wspominając o samym zainteresowanym)
                                • Gość: z_innej_parafii Re: bredzicie IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.13, 17:15
                                  To ty bredzisz. Pedofilia jest ścigana z urzędu, a każdy kto choćby słyszał, że ktoś dopuścił się czynu lubieżnego wobec małoletniego (do 15 lat) ma obowiązek powiadomić organy ścigania.
                                  Tu sobie poczytaj:
                                  tygodnik.onet.pl/1,289,8,41513401,112913866,4643698,0,forum2.html
                                  Raz jeszcze podkreślam: tu nie chodzi o gwałt na dorosłej osobie, który to czyn ścigany jest na wniosek pokrzywdzonej/pokrzywdzonego. Prokuratura powinna się zająć panem S. na podstawie takich oto wypowiedzi na forum. Gdyby S. był np. nauczycielem, to juz by siedział w areszcie. Księża w Polsce są pod ochroną. Biskup go gdzieś schował, a organa ścigania podchodzą do sprawy jak pies do jeża. Najczarniejszy z możliwych scenariusz jest taki, że gdy sprawa przycichnie, to ksiądz S. będzie "leczył" 14-letnich ministrantów gdzieś np. koło Lublina. A purpurat jeden z drugim otrzepie ręce z problemu.

@pewex0, nie strasz, nie strasz, bo się zesrasz. Zanim pójdę siedzieć, to doprowadzę do tego, że w stosownym miejscu zeznania złoży znajomy, który w latach 70-tych poczuł rękę ówczesnego kleryka S. w swoich majtkach. Czyny pedofilskie nie przedawniają się.

• Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 192.193.116.* 28.05.13, 16:27
                                drogi gosciu z innej parafii, nie martw się, biskup na pewno nie wniesie oskarżenia- wybaczy Ci , powołujac sie na swoje chrześcijańskie miłosierdzie, które pewnie nie zna granic:)
                          • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 02.06.13, 21:47
                            Pisz dokładnie ten kawałek za Brodnicą to jest Pokrzydowo,przyjechał zastąpić księdza Zenona Żmijewskiego bo Żmijewski pił i nie był w stanie odprawiac mszy i przygotować dzieci do I komunii.
                            • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 22:26
                              mamy od dzis proboszcza juz normalnie, dzis zostal mianowany przed dziekana. bedzie super. zobaczycie.

a co to A.S to w pt lub sob jezdzisz po wioskach swej bylej parafii . stawal przy domach, figurkach, krzyzach. ciekawe w jakim celu
                              • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.13, 00:25
                                Żeby mydlić oczy naiwnym, samodzielnie nie myślącym i moocherom zakochanym w księżach. Wstyd i hańba dla kościoła. To jest szczwany lis. Potrafi świetnie mydlić oczy.
                            • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.13, 09:48
                              W Pokrzydowie, powiadasz, jest pan S. A zatem jest coś na rzeczy w kwestii seksualnych upodobań biskupa Suskiego. Gdyby było inaczej, to by księdzu S. nie stwarzał możliwości do dalszych praktyk z udziałem małoletnich.
                              Toruńscy purpuraci mają w d... opinię publiczną - bo chyba lubią tam mieć cokolwiek. Byłem przekonany o tym, że ksiądz S. pod wymiar sprawiedliwości nie trafi, ale nie myślałem, że przeniosą go tak blisko miejsca swoich ostatnich wyczynów. Może dlatego, żeby miał blisko do grobu 14-latka z Szabdy, który popełnił samobójstwo.
                              • Gość: gośc Re: Srebrzyński IP: 37.228.37.* 03.06.13, 14:29
                                to jest chore, jak on może stać przed ołtarzem i odpawiac msze, spowiadać ludzi i ich przy konfesjonale umoralniać. a do tego pozwolono mu spotykać się z dziecmi. kolejnej ofiary sobie poszuka. potem inni księża mają pretensje do ludzi i młodzieży ze do kościoła nie chodzą. ale jak tu iśc do kościoła gdy pedofil stoi przy ołtarzu...
                                • Gość: parafianka Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 18:42
                                  ja slyszałam, że na początku w Pokrzydowie ludzie byli zszokowani, ale teraz bardzo podobają im się msze i S.A. kazania
                                  • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 03.06.13, 23:34
                                    Tak jestem bardzo zadowolony z naszego gościa ksiedza Andrzeja Srebrzyńskiego bo jak przysłowie mówi " tam gdzie sie dwóch bije tam trzeci korzysta" teraz to sie chce chodzić do kościoła ja jestem starszy i czasami z różnych powodów muszę opuszczać msze bo w Pokrzydowie to ona zawsze trwała grubo ponad godzinę i ksiądz zawsze się spóznia, a teraz ksiądz Andrzej pod strachem to się wywija przed ołtarzem, dobre pół godzinki i czas wychodzić a tego nam właśnie brakowało mam nadzieję że ksiadz Andrzej posiedzi do zimy bo u nas im gorszy mróz tym dłuższa msza to taki jeden z grzechów ksiedza Zenona w parafii Pokrzydowo a molestowania to ja sie nie boję bo jestem za stary a matki jak wiedzą to też niech głowami ruszą i niech nie puszczają chłopców za ministrantów Żmijewski też co do zachowania wobec ministrantó ma wiele do zarzucenia nie chodzi tu o pedofilie ale o podnoszenie ręki i wyzwiska ministrantów i wogóle dzieci na naukach religii.
                                    • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 192.193.116.* 14.06.13, 14:42
                                      Wyznawco z Pokrzydowa, jeśli nie czytałeś wczesniejszych wpisów i nie wiesz, albo nie do końca zdajeszc sobie sprawę, dlaczego AS nie jest już proboszczem we Mszanie, a jedynym czynnikiem, motywujacym Twoja wiarę jest punktualność mszy świętej-dla uzupełnienia-zapytaj pierwszego lepszego parafianina ze Mszana, jak to u AS bywało z punktualnością?
                                      A szybko da sie msze odprawić-hajs i tak ten sam. Ciekawe, czy u Pokrzydowie AS koncelebruje sam kilka intencji i wygłasza swoje płomienne kazania na siedząco?
                                      Pozdrawiam.
                                      • Gość: gośc Re: Srebrzyński IP: 164.40.185.* 16.06.13, 17:30
                                        Tak dla mnie jest bardzo ważna punktualnośc bo jak ktoś siedzi w kosciele pona półtorej godziny to tylko się modlizeby już wyśc nie wszyscy mają takie zdrowie. Kazania tez ma odpowiednie więc mnie nie interesuje co on tam robił w mszanie ja 50 lat temu byłem nauczony zeby unikać takich sytuacji a tu w dobie internetu i telefonów komorkowych 14 letni chłopak da się obmacywac dziadkowi wezcie przestanćie bo sami siebie ponizacie i wystawiacie na pośmiewisko.Gdzie ten chlopak sie wychowywał w buszu czy ze zwierzętami, czego nauczyli go rodzice.
                              • Gość: zmartwiona mama Re: Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 09.07.13, 11:31
                                słuchajcie on trafił teraz do Grudziądza. do mojej parafii,tam mój 10letni syn jest ministrantem. czy można zrobić coś żeby go stąd przenieśli? pomóżcie.
                                • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 09.07.13, 22:10
                                  a możesz dokladniej podać gdzie jest w grudziadzu?
                                  • Gość: zmartwiona mama Re: Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 10.07.13, 10:44
                                    tak parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa. osiedle tarpno
                                • Gość: Parafianie Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.13, 10:17
                                  Szanowna Pani mianująca się jako zmartwiona mama jeżeli syn jest ministrantem zapewne jest pani osobą wierzącą stąd też dziwimy się że można być tak naiwnym i wierzyć w tak bez sęsowne pomówienia.Potrzeba pani trochę rozsądku i powagi. Skro Brodnicka prokuratura sprawy w ogóle nie podjeła z braku jakichkolwiek faktów i dowodów.Dziwimy się strasznie tylko że ksiądz proboszcz po tym wszystkim co uczynił dla parafii w Mszanie nie bacząc na siebie najważniejszym wezwaniem była jego parafia naszym zdaniem winien założyć sprawę cywilną za tak bez szczelne pomówienia między inymi osobą takim jak pani. Z poważaniem ojcowie i matki parafianie.
                                  • Gość: zmartwiona mama Re: Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 10.07.13, 10:52
                                    KAŻDY RODZIC MARTWI SIĘ SŁYSZĄC COŚ TAKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                    ZWYRODNIALCOM I POTWOROM KRZYWDZĄCYM DZIECI POWINNO NIE BYĆ LITOŚCI!!!!!!!!!!!!!!
                                    KOŚCIELNY OD NAS Z PARAFII POWIEDZIAŁ CYTUJĘ: "TAK,ON TRAFIŁ DO NAS ZA KARĘ,NIKT GO TU NIE LUBI". WIĘC? PYTAM SIĘ ZA JAKĄ KARĘ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? MAM PEŁNE PRAWO MARTWIĆ SIĘ O MOJE DZIECKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                    A JEŚLI,SZANOWNY "KSIĄDZ" BĘDZIE COŚ KOMBINOWAŁ Z KTÓRYMKOLWIEK DZIECKIEM TO LUDZIE GO NA TACZCE WYNIOSĄ. POZDRAWIAM ZAŚLEPIEŃCÓW.
                                    • Gość: Była parafianka Re: Srebrzyński IP: *.cdma.centertel.pl 10.07.13, 16:53
                                      Współczuję, bo sama jestem matką, ale niestety widać, że na niego nie ma mocnych. Od nas go wyrzucili, a teraz próbują go gdzieś zakotwiczyć. Najlepiej, jeżeli synek przestanie być ministrantem.
                                      • Gość: zmartwiona mama Re: Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 10.07.13, 19:36
                                        no proszę czyli jednak są tacy parafianie,którzy dobrego zdania nie mają na temat tego ks.
                                        dziękuję za radę nie wiem co robić na razie z mężem syna zaprowadzamy i odbieramy z kościoła z samej zakrystii. szczęście w tym,że mieszkamy blisko.Mój syn lubił bardzo zostawać po mszy i pomagać,ale w tej sytuacji nawet mowy nie ma.
                                        • tabaluga2013 Re: Srebrzyński 11.07.13, 10:07
                                          Skoro niema sprawiedliwości w naszym państwie a pedofile w habitach bezkarnie mogą krzywdzić małoletnie istoty ,to coś jest nie tak. Gdyby tak za .AS zabrał się jakiś spragniony fanatyk gejowski to ciekawe czy by mu było tak wesoło. Zapewne jeden by mu nie wystarczył a niech chłopisku ulży. Chętnie dopłacę. Może wówczas będzie zaspokojony i odpuści dzieciom.
                                          • Gość: zmartwiona mama Re: Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 11.07.13, 12:44
                                            myślę,że gdyby ks mógł mieć żonę to zboczenia wśród księży ( i dodajmy również zakonnic, bo takowe też się zdarzają) "raczej" by nie było. a sprawiedliwości nie było i chyba nie będzie jeszcze długo dla takich ludzi bo kościół woli pozamiatać wszystko pod dywan i lepiej zboczeńca przenieść i kłopot z głowy.
                                            • Gość: ministrant44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 11.07.13, 18:15
                                              Przypominam sobie jak lubił patrzeć na tryskającego fiuta!
                                              • Gość: Ja Re: Srebrzyński IP: *.183.170.37.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.07.13, 19:26
                                                Hej cwaniaczku z nr 44 podejrzewam,że masz tyle lat i żal Ci że przestało kapać ha,...ha...,
                                    • Gość: przeniesiony Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.13, 16:18
                                      po programie sekielskiego z grudziądza przenieśli go do nowego miasta
                                  • Gość: miki44 Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 11.07.13, 18:08
                                    a ja mysle,że gdyby założył sprawę cywilną 100% wsadziliby ks Andrzeja Srebrzyńskiego do Kibla!
                                    ON JEST PEDOFILEM!!!!!
                                    • Gość: Gość Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.13, 10:46
                                      Wiecie że pani Mira lata za nowym proboszczem a od AS chce alimenty na bachora
                                      • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.13, 22:44
                                        Aby od tego oczerniania drugiego człowieka ,pysk i ręce ci się nie powykręcały....podpisz się gnoju i tchurzu omierzły,,,,,,ha ha ha
                                      • Gość: tu Re: Srebrzyński IP: *.147.19.177.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.10.13, 12:10
                                        pie...ij sie w ten pusty zaschniety rozum
                                    • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.13, 12:31
                                      To nie jest kwestia wniesienia powództwa cywilnego. Czyny pedofilskie podlegają jurysdykcji karnej i są ścigane z urzędu. To nawet nie jest kwestia złożenia zawiadomienia o domniemaniu popełnienia przestępstwa do prokuratury. Takimi sprawami prokurator zajmuje się również na podstawie jakichkolwiek informacji - nawet jesli nie są stricte formalnymi zgloszeniami. Tu problem polega na tym, że sprawa dotyczy księdza, a nie np. nauczyciela lub innego zwykłego śmiertelnika i dlatego organy ścigania są powściągliwe. Zauważcie, że ksiądz Lemański został przez swojego zwierzchnika wysłany na emeryturę, bo poza kwestiami dot. współdziałania z żydami domagał się otwartości w sprawach pedofilii u księży. No i jest znów cisza. Być może nowy papież coś zmieni i zboki w sutannach będą mogli być karani za swoje niecne czyny, tak jak inni ludzie.
                                  • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: 192.193.116.* 16.07.13, 09:22
                                    Więc czemu nie zakłada???!!!
                                  • Gość: z_innej_parafii Re: Srebrzyński IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.13, 12:46
                                    Panie @Parafianie, to panu raczej potrzeba trochę wiedzy. Prokuratura brodnicka lub inna sprawy może nie podjąć w kwestii np. podejrzenia o kradzież prądu, bo faktycznie w tego rodzaju sprawach muszą być jakieś dowody, by można było postawic zarzut(y). Z pedofilią jest inaczej. Znam przypadek, że facet oddał laptopa do serwisu, bo mu sie zepsuł. Serwisant w czasie testowania sprzętu znalazł na dysku kilka zdjęć młodych chłopców nago. Powiadomił policję, a ta wraz z prokuraturą działania podjęła jeszcze tego samego dnia.
                                    Tak więc to nie jest kwestia wagi poszlak - tu na forum te poszlaki są i policja o tym wie. Nie bada ich - choć powinna - bo purpuraci mają nieformalne prawo zablokowania świeckich działań.
    • Gość: Złoty Kamilek Bibe Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.13, 15:21
      wikipedia/ks_Andrzej_Srebrzyński więcej nie znajdziesz w sieci.
      • Gość: parafianin Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.13, 21:23
        a gdzie będzie
        • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 19:56
          w dupie was wszystkich ma,nawet tych co się tak ślicznie uśmiechali judasze
    • Gość: lola Srebrzyński IP: *.grudziadz.mm.pl 29.09.13, 18:55
      Andrzej S. jest w Grudziądzu w Tarpnie w parafii NSPJ.
      • Gość: gość Re: Srebrzyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 10:56
        vod.tvp.pl/audycje/publicystyka/po-prostu-program-tomasza-sekielskiego/wideo/22102013/12579353
        • Gość: lxx Re: Srebrzyński IP: *.bydgoszcz.vectranet.pl 23.10.13, 20:33
          A gdzie sa Ci, którzy twierdzili o blefie Sekielskiego i jego wyleceniu z hukiem z tvp?
      • Gość: pseudo Re: Srebrzyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.13, 03:51
        po programie sekielskiego z grudziądza przenieśli go do nowego miasta
        • Gość: ja Re: Srebrzyński IP: 199.67.203.* 14.11.13, 16:52
          A wiesz, gdzie dokładnie?
        • Gość: Tygrys Re: Srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.14, 22:25
          Ja od 3 tygodni widzę go w Świeciu i odprawia msze.
    • Gość: doktor każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzie IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.13, 12:57
      Bzdury totalne i nagonka Sekielskiego TVP na ks Andrzeja obalona został przez prokuraturę i policje. Ten pomówiony zmontowanym materiałem kapłan powinien zażądać przeprosin w wszystkich telewizjach i wsadzić go do pudła i zażądać milionowego odszkodowania od TVP. Jako prawnik chętnie mu w tym pomogę

Ciekaw jestem kiedy Sekielski z TVP zrobi program o urojonej przez niego pedofili prezydenta i premiera skoro tak bezkarnie może obrażać ludzi i duchownych w TVP o pedofilie czemu zaprzecza ponownie w piątek na pierwszej stronie w gazecie pomorskiej prokuratura, policja i ks Andrzej.
      zatem dziś każdego z was można posądzić o pedofilie i nikt się już nie wybroni bo pan psycholog i Sekielski was i nas załatwi. Oo osądzania są sądy i prokuratura z policja a nie szarlatani ala Tomasz Sekielski i inni antyklerykałowie. Zachęcam panie z TV TRWAM I RM o zgłaszanie pedofili u polityków i wszystkich przeciwników politycznych zobaczmy jak będą reagować media i organa ścigania proponuje zacząć od Palikota, Biedronia i Grockiej
      • Gość: LXX Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: 192.193.116.* 28.10.13, 15:12
        NIC NIE MA NA TEN TEMAT NA PIERWSZEJ (ANI NA ŻADNEJ INNEJ )STRONIE GAZETY POMORSKIEJ, KŁAMSTWO-MAM TO WYDANIE. NiE MA ŻADNEGO ZAPRZECZENIA ZE STRONY KOGOKOLWIEK O NIEWINNOŚCI AS A SAM ZAINTERESOWANY JAK BYŁO WIDAĆ W PROGRAMIE MA NA TO SWOJE ZDANIE. PISZESZ O CZYMŚ, CO NIE MA MIEJSCA.
        • Gość: ja Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: *.205.159.146.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.13, 11:59
          a teraz macie dobrego proboszcza ? on się tylko nadaje do teatru bo nic innego nie robi tylko z gitarą lata albo zebrania ,ogniska .poprzednik robił więcej i Bog jemu to wynagrodzi
          • Gość: antyja Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: 199.67.203.* 15.11.13, 08:54
            Poprzedni zapewne robił więcej w innych kwestiach ale czy jakiś Bóg mu to wynagrodzi-szczerze wątpię
            • Gość: paaaM Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 08:41
              wiadomo gdzie jest teraz Andrzej PEDOFIL ? bardzo mnie to ciekawi
              • Gość: Ministrant Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 22:51
                Jest u nas w Świeciu bo służyłem do mszy a on odprawił w kościele nad rzeką
                • Gość: paaaM Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.14, 17:47
                  i o takim czymś on nadal jest na wolności to się w głowie nie mieści
                  • ambonament_na_rydzyjko Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi 13.04.14, 02:58
                    Gość portalu: paaaM napisał(a):

> i o takim czymś on nadal jest na wolności to się w głowie nie mieści

Dziwi mnie fakt, że nikt mu po prostu nie dał wpie... Ja, gdyby mi tylko ruszył moje dziecko, to bym mu zrobił z dupy jesień średniowiecza. Na koniec sąd przyznałby mi rację. Zboczeńców trzeba tępić, a że to ksiądz? To tym bardziej powinien stosować się do własnej (kk) etyki. Naprawdę się dziwię.
          • Gość: parafianka Re: każdy może zostać pedofilem w tym tuskolandzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.14, 17:18
            robił dużo więcej nawet za dzieci się zabierał ale super Ksiądz no na prawdę .
    • Gość: była parafianka ks.srebrzyński IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.03.14, 21:50
      Witam a ja tam nie mogę pojąć zawsze był dla mnie miły wsparł słowem.Chciałabym się z nim spotkać i porozmawiać i to szczeże miał styczność ze mną z moim bratem i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć
      • Gość: paaaM Re: ks.srebrzyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.14, 17:16
        To się z nim spotkaj jak Ci tak go brakuje ... ja nie rozumiem co za ciemnota jest w ludziach i nie widzą tego ile on krzywd wyrządził . Tak nie widzą bo dostawali od niego wsparcie ale chyba finansowe a człowiek dla pieniędzy jest wstanie wszystko zrobić i nic nie widzieć .
    • Gość: Janusz A propos ks. Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.14, 00:02
      Ksiądz Srebrzyński!!!
      Znam go z Radomna, nie pamiętam już roku, ale było to około 1984-1986. Miałem wtedy jakieś 10-12 lat. Pamiętam, że razem z kolegami pomagaliśmy mu w zagospodarowaniu mieszkania. Potem poszliśmy razem popływać w jeziorze (miły cudowny człowiek). A potem, gdy reszta szła do domu to on chciał mi jeszcze coś pokazać!!! Kazał mi się położyć u siebie w pokoju na łóżku, bo pewnie jestem zmęczony, a on mnie zrelaksuje. I wtedy wsadził mi rękę w spodnie (to był szok) i zaczął mnie onanizować tłumacząc swoim kojącym głosem, że to mnie zrelaksuje, a potem wziął moją rękę i wsadził w swoje spodnie i kazał mi zrobić to samo. Po wszystkim oczywiście miało to być naszą tajemnicą. Masakra już nie pamiętam ile dni i nocy po tym bałem się, że to wyjdzie na jaw. Teraz mam 41 lat i do tej pory moi rodzice o tym nie wiedzą, tylko dwóm osobom o tym powiedziałem (mojej pierwszej żonie i obecnej). I co Wy na to?
      • Gość: gosc Re: A propos ks. Andrzeja IP: *.play-internet.pl 14.08.14, 16:58
        Widziano go w wabrzeznie jak sobie spacerowal z jakas kobieta z poczty
        • Gość: Obserwator Re: A propos ks. Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.14, 22:45
          Masz racje kolego bo on wczoraj był w Zieleniu odprawiał msze a dzisiej go widziałem w Szabdzie o godz 21<45 u rodziny P.
      • Gość: hagvas Re: A propos ks. Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.15, 22:09
        obejrzyj msze z torunia z niedzieli miłosierdzia bożego tam zobaczysz cos co cie zdenerwuje a biskupi z tym nic nie robią oto link tv-trwam.pl/film/niedziela-milosierdzia-bozego-w-toruniu a najlepiej to sobie obejrzyj od 1h i 32 minuty.
    • Gość: popsinger Re: Srebrzyński IP: *.air-net.gda.pl 27.04.15, 15:24
      10 czerwca w Sądzie Okręgowym w Gdańsku o godzinie 10.00 rozpocznie się rozprawa przeciwko Andrzejowi Srebrzyńskiemu z powództwa cywilnego o naruszenie dóbr osobistych Marka Mielewczyka z Kartuz.Pozwany dopuścił się nadużyć seksualnych wobec powoda w latach osiemdziesiątych.Jak pokazuje film do którego link jest powyżej Andrzej Srebrzyński ma się dobrze i nadal piastuje funkcję kapłana!
    • Gość: olek Re: Srebrzyński IP: *.centertel.pl 11.11.15, 13:43
      A ja mam 22lata i chętnie bym się spotkał z tym księdzem ma miła zabawę. Jestem z okolic Kartuz. Może ksiądz. To czyta to proszę. O kontakt niki400@interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka