lechowski51 20.04.11, 13:34 Jak wam sie podoba ten nowy wspanialy swiat bez Boga i religii? wpolityce.pl/view/10671/_Wiosenne__wydanie_tygodnika__Wprost___A_w_nim_same__wiosenne__tematy__A_wlasciwie_jeden_temat__Zreszta_zobaczcie_Panstwo_sami.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rea Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.04.11, 13:59 Poczciwina Lechowski reklamuje nam "Wprost"!!! Lechowski, jesteś WIELKI! A, tak nota bene, nasi prapraprzodkowie Słowianie, zanim narzucono nam katolicyzm, obchodzili właśnie święto wiosny, a nie czyjeś zmartwychwstanie. I komu to przeszkadzało? Wiosną wszystko budzi się do życia, jest się z czego cieszyć... Pozdrawiam wiosennie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Wielkanoc wg rei i Lisa 20.04.11, 14:11 Pan Bog stworzyl ten piekny swiat,pory roku,kwiaty i drzewa abys sie cieszyla jego pieknem.A Wprost kupuja dzisiaj tylko jacys dewianci polujacy na kaczorow i PiS.Kupuje i czytam Uwazam Rze.Tam nie zapomina sie ze 90 pare procent Polakow od pokolen czci Zmartwychstanie Jezusa. uwazamrze.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.04.11, 16:45 Z tymi procentami, to gruba przesada. Religia należy do okresu niemowlęctwa w rozwoju rozumu ludzkiego, ale obecnie ludzkość z niego wyrasta, mimo, że Kościół już od oseska zawłaszcza sobie duszyczki owieczek. Zacytuję Ci wypowiedź jednego z najwybitniejszych rzeczników racjonalizmu i humanizmu naszych czasów, Bertranda Russell: " Gdy słyszy się w kościele ludzi, którzy poniżają siebie, mówiąc, że są nędznymi grzesznikami itd. , wydaje się to czymś godnym wzgardy, czymś, co nie przystoi szanującym się istotom ludzkim. Powinniśmy nie upadać na duchu i patrzeć światu prosto w twarz. Powinniśmy uczynić nasz świat możliwie jak najlepszym. I chociażby rezultat nie odpowiadał naszym życzeniom, to jednak będzie lepszy od tego, co zrobili ze świata chrześcijanie w ciągu minionych stuleci. Dobrze urządzony świat potrzebuje wiedzy, dobroci, odwagi". I jeszcze to tego samego autora: "Religia jest oparta przede wszystkim i głównie na strachu. Jest to częściowo lęk przed nieznanym, a częściowo pragnienie posiadania jak gdyby starszego brata, który stanie po naszej stronie we wszystkich kłopotach i sprawach. Lęk jest fundamentem tego wszystkiego - lęk przed tajemnicą, obawa porażki, lęk przed śmiercią... Zaczynamy teraz cokolwiek pojmować rzeczy otaczające nas na tym świecie i opanowywać je po trochu za pomocą nauki, która utorowala sobie drogę krok za krokiem, wbrew chrześcijańskiej religii, wbrew Kościołowi... Nauka może nam pomóc przezwyciężyć ten tchórzliwy strach, w którym ludzkość żyła przez tyle pokoleń. Nauka i nasze serca mogą nas nauczyć rezygnacji z poszukiwania urojonej podpory, z wynajdywania sobie sprzymierzeńców w niebie i używania naszych sił raczej do tego, żeby uczynić z tego świata miejsce, w którym warto żyć, a nie piekło, które zrobiły z niego Kościoły w ciągu minionych wieków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 19:17 Widzisz Lechowski ? Po co ci było zaczynać spory z rea ? Rea , logicznie wytłumaczyła po co niektórzy wymyślili Boga . Pani Lechowski , niech pan raz jeszcze przeczyta co rea napisała . Powoli , by do pana dotarł cały sens treści . Ja zawsze przyznam rację komuś , kto mnie przekona do swoich racji . Rea mnie przekonała ! Ty Lechowski , przekonałeś mnie że lubisz jątrzyć , poniżać i obrażać . Ty po prostu nie kochasz ludzi . Przyznajesz się do miłowania Boga , bo ta miłość do niczego cię nie zobowiązuje ! Moim marzeniem było by , aby Ktoś taki jak rea , został przywódcą mojego kraju - Polski ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.04.11, 19:44 Dziękuję Ateisto za miłe słowa, ale na przywódcę kraju, to ja bym się nie nadawała. Nie umiem kłamać, a w tym fachu ta umiejętność jest nieodzowna. Choćby po to, by społeczeństwo spało w miarę spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: dywagacje IP: *.acanac.net 20.04.11, 20:30 rea - pchasz wszystko do jednego wora. Przyjmijmy bo nie mamy powodow zeby to odrzucic ze byla sila sprawcza wszechrzeczy i nazwijmy ja BOGIEM. Przyjmijmy ze czlowiek tworzyl i tworzy sobie swoich wlasnych bogow a wokol nich religie . Zakladam ze tematem twoich dociekan sa religie i odpowiadajacy im bogowie a nie BOG jako sila sprawcza. Mozesz pisac o wielkim wybuchu czy jakiejkolwiek innej teorii ale zawsze staniesz przed sciana niewiedzy o tym co bylo przed .... i nie pozostaje ci nic innego jak przyznac ze byl BOG a to jest juz pojecie wykraczajace poza ludzkie mozliwosci pojmowania. ( BOG to okreslenie czysto umowne majace charakteryzowac sile ktora jest wieczna, wszystko moze, jest zawsze i wszedzie), natomiast bog to wytwor czlowieka, rezydujacy w innym swiecie, przygladajacy sie fizycznie poczynaniom czlowieka, majacy moc karania i nagradzania, niby kochajacy ale okrutny i bezlitosny, uwielbiajacy przemoc, krew i.....baby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: dywagacje IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.04.11, 22:00 Nikita. Czy Ty się sam nie zapędziłeś w kozi róg? Ja już od dawna piszę, że Bóg, to wymyślony przez człowieka absolutny byt filozoficzny i w jego istnieniu nie ma nic nadprzyrodzonego, jest to wytwór wyobraźni ludzkiej. Gdzieś już kiedyś to pisałam, ale przypomnę słowa Carla Sagan: "[...] jeśli pod pojęciem < Boga > rozumieć zestaw praw fizycznych, które rządzą Wszechświatem, to taki Bóg bez wątpienia istnieje, ale trudno uznać go za emocjonalnie satysfakcjonującego[...] Przecież nie ma sensu modlić się do prawa grawitacji". A więc czy ma sens rozwijanie przemysłu religijnego w celu mamienia ludzi? Ile głodnych dzieci można nakarmić za pieniądze łożone na utrzymanie mitologii? Ile istnień ludzkich możnaby uratować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: dywagacje IP: *.acanac.net 21.04.11, 04:32 Chyba jednak nie bardzo rozumiesz o czym pisze. Grawitacja to dzielo BOGA, tego wielkiego stworzyciela wszechrzeczy. Czlowiek tylko pojal w jakims tam sensie jej obecnosc i dzialanie. A tak na marginesie, czlowiek niczego nie wymyslil bo wszystko juz funkcjonuje w przyrodzie, tej samej stworzonej przez TO lub COS jak wolisz czego tak na sile unikasz. Twoi bogowie to kacyki wymyslone na uzytek ludzi i nic wiecej. Nie ma w nich nic nadprzyrodzonego, nic nie moga bo to twory wirtualne dzialajace wylacznie w sferze wyobrazni. Powiedzmy ze zlikwidujesz wszystkie religie a ich bogow poslesz do diabla, i co, myslisz ze wszechswiat sie zawali, przestana obowiazywac prawa ktore rzadza materia ? Nic sie nie stanie bo powinnas wiedziec ze byc albo nie byc czlowieka dla przyrody nie ma zadnego znaczenia a dowcip w tym ze czlowiek zdechnie bez przyrody. Przemysl religijny jak to nazywasz jest takim samym srodkiem pomnazania dobr materialnych jak kazda inna dzialalnosc czlowieka. Powinnas z szacunkiem chylic glowe przed geniuszem tych ktorzy tworzyli religie i w imie mglistych i niesprawdzalnych obietnic ciagneli za soba miliony. Katolicyzm, religia wymyslona przez zydow, shierarchizowana jak zaklad produkcyjny oszukuje ludzi od ponad 2000 lat i co ?, ano nic. Ludzie chca byc oszukiwani, chca miec nadzieje na zycie wieczne i nie docieraja do nich zadne racjonalne argumenty ze ta religia to jeden wielki przekret. Ale to ich sprawa, ich pieniadze i ich zycie. Czlowiek moze uznawac za boga co tylko chce. Prawa fizyczne, pompke do roweru czy jezusa z nazaretu. Ma do tego prawo. Nie mysle jednak by potrafil pojac kim albo czym byl stworca tego wszystkiego co go otacza i to bezposrednio i tam gdzie zaden insterument nie siega. Nie wierze by zycie bylo dzielem przypadku bo nie wiem czy wiesz ale jest 100 aminokwasow z tego bialko wykorzystuje tylko 20 . Aminokwasy sa prawo i lewoskretne ale do formowania protein uzywane sa tylko lewoskretne. Bialka to substancje bardzo zlozone. Dzisiejsza nauka uznaje ze prawdopodobienstwo przypadkowego zlozenia sie molekul protein jest jak 10 do 113 potegi ! a matematyka uznaje ze przy wielkosciach 10 do 50 potegi prawdopodobienstwo jest zerowe. A czy wiesz ze by zapisac DNA jednej komorki powstanie 600 stronicowa ksiega. Nie mysle by powstalo to i nie tylko to droga przypadku i dlatego uznaje istnienie BOGA bez oczekiwania na niebo, zbawienie czy nagrody badz wdziecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: dywagacje IP: *.ip.netia.com.pl 21.04.11, 13:33 przyjemnie czytać takie głębokie przemyślenia na tarnobrzeskim forum, gdzie zawsze jest tylko białe i czarne i każdy wszystko wie najlepiej, a tak naprawdę nic nie wiemy o otaczającym nas wszechświecie i na tym polega piękno życie, tylko trzeba umieć je dostrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
sp1962 Re: Wielkanoc wg rei i Lisa 20.04.11, 20:59 to tylko wiara.... w polsce kościół kotolicki to potężna firma z licznymi oddziałami /diecezje, dekanaty ,parafie / itp. która ma wyłączność na wiarę, potęga tej firmy tkwi w budowlach okraszonch najdroszymi kruszcami, przy pomocy tysięcy facetów w czarnych i kolorowych sukienkach wbijają tą wiarę swoim poddanym w głowy strasząc ich na różne sposoby, i przy okazji dojąc ich z forsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.acanac.net 20.04.11, 21:55 Malo tego, mozesz grzeszyc ile chcesz. Jak masz pieniadze kosciol sprzeda ci odpust zupelny a jak jestes z biedoty to tanszy odpust np. na 300 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 13:11 Jeśli Bóg stworzył grawitację i cały wszechświat , to kto stworzył Boga ? Według mnie ci , kogo dziś nazwalibyśmy kolektywem partii ! A tych , których przekonali do swoich idei - wiernymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 13:36 Pytanie do księdza Lechowskiego : czy zdrowy ksiądz ma wzwody ?Jeśli tak , to jak sobie z tym radzi ? Jeśli nie ma , to co jest przyczyną braku ? Pytam Lechowskiego, ponieważ uważa się on za wszechwiedzącego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.acanac.net 21.04.11, 14:00 to inaczej " czy bog moze stworzyc kamien, ktorego sam nie podniesie " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.04.11, 23:28 Załóżmy, że Bóg jest. Ale wtedy należy zadać pytanie, kto tego Boga stworzył? Sam się stworzył? Czy stworzył go jakiś inny Bóg? Dodam wielce mówiący cytat Stevena Weinberga : " Niektórzy ludzie mają tak szeroką koncepcję Boga, że jest nieuchronne, iż go znajdują, ilekroć zaczną go szukać. Często słyszy się takie stwierdzenia, jak "Bóg to absolut", "Bóg to Wszechświat, "Bóg to nasza lepsza natura". Oczywiście, podobnie, jak w przypadku każdego innego słowa, słowu " Bóg" można przypisac dowolne znaczenie, jakie tylko nam się podoba.. Jeśli ktoś powie "Bóg to energia", może znaleźć Boga w bryłce węgla". A może Bogiem jest Słońce, bo to ono daje życie? W takiego Boga gotowa jestem uwierzyć, w żadnego innego nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.04.11, 23:35 www.youtube.com/watch?v=TLgacbYRQ_I A to dla humoru i refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażka Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.04.11, 01:08 Wygląda, że do tego wątku zlecieli się sami wojujący z Bogiem. A ja powiem tak: rea nie chcę świata (mrzonki) za którym ty tęsknisz. Nie zamykaj mnie na siłę w twoim świecie jedynie materii. Brr..... jak przypomnę sobie czasy, kiedy w moim życiu nie było Boga. A dziś przesyłam Tobie rea i innym którzy watpią: JEZUS ZMARTWYCHWSTAŁ - PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tess Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.04.11, 01:19 A widziałaś jak jak frunął do nieba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.04.11, 09:58 Prymitywizm wiary w nadprzyrodzonego Stwórcę, to infantylizm ludzkości, która w ten sposób próbuje usprawiedliwić piekło, jakie sobie zgotowała na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażka Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.04.11, 12:14 a jednak Jezus Chrystus jest spełnieniem wiary i kultury... trudne? niekoniecznie! cytuję: "poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli" Jan 8,32 no ale trzeba chcieć to odkryć.... z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim mającym z tym problemy, aby tę Prawdę rychło odkryli :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.04.11, 14:51 Ja odkryłem tę prawdę, bo wierzę... wierzę, że tam w górze jest coś, co czuwa nad nami. Niestety, jest to rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażka Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.04.11, 19:27 Adamie nie odkryłeś Boga szukając Go w górze. On jest bliżej. Święty Paweł mówi: " ...bo w Nim żyjemy, poruszamy się i jesteśmy” (Dz 17, 28). A ja wiem, że odkrywam Go w codzienności. Wesołego Alleluja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jelizawieta Jak Kościół przemysł religijny rozwijał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 20:25 Jak Kościół rozwijał przemysł religijny Re: dywagacjeIP: *.tsm.tarnobrzeg.pl Gość: rea 20.04.11, 22:00 Odpowiedz A więc czy ma sens rozwijanie przemysłu religijnego w celu mamienia ludzi? Ile głodnych dzieci można nakarmić za pieniądze łożone na utrzymanie mitologii? Ile istnień ludzkich możnaby uratować?" cesarz Doklecjan zarządził prześladowanie Kościoła. Pod karą śmierci trzeba było złożyć ofiary przed ołtarzami dawnych bogów. Zginęło kilka tysięcy wyznawców Chrystusa. www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070406/MAGAZYN/452686649 i może od razu drugi ciekawy artykuł z tej samej gazety' Wątek: Czy Jezus Chrystus mógł nie umrzeć na krzyżu? - To jedna z tych teorii spiskowych, które rozpalają wyobraźnię - mówi prof. Sinkiewicz. - Mogą je wygłaszać tylko zupełni laicy. Każdy, kto zna się na medycynie wie, że to, co się zdarzyło w czasie męki i ukrzyżowania Jezusa Chrystusa doprowadziło do jego śmierci na krzyżu. Nie ma takiej możliwości, aby tylko stracił przytomność, a po trzech dniach wstał i chodził. www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110422/MAGAZYN/802685016 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.smsiarkowiec.pl 25.04.11, 20:32 cyt: Jan 8,32 Pierdole nie wierze, nawet ruskie tyle nie wypija. Janek musialby wypic wiadro wodki Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Wielkanoc wg rei i Lisa 29.04.11, 11:12 Wracam do mojego ulubionego redaktora blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/04/28/smiej-sie-lisie-jest-z-czego/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: 80.50.60.* 29.04.11, 13:04 a gowno nas to obchodzi, idz mu zrob loda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samodzielny Re: Wielkanoc wg rei i Lisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 18:45 Czy ty Lechowski rozmyślasz , czy zdarza ci się zmienić zdanie , czy tak jak kazano ci robić od urodzenia to robisz , nie zastanawiając się czy źle lub dobrze postępujesz i myślisz ? Pytam , bo czytając to co ty napisałeś , mam wrażenie że jest narzucone przez wszechwiedzący kościół ! A to dlatego że identycznie posługują się takim samymi argumentami zdeklarowani miłośnicy boga ( nie mylić z miłośnikami bliźniego ). Odpowiedz Link Zgłoś