Gość: regulgator IP: *.fornet.waw.pl 09.11.04, 17:24 paranoja. zaoczni i wieczorowi pracuja zeby studiować. zarobione pieniadze wydaja na studia. czesne powinno byc odliczne od dochodu w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LEZIM Dary majątkowe dla studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 17:25 ONI MAJĄ FULL PIENIĄCHÓW Z CZEGO STUDENT NIEPOWIE W KOŃCU STUDIUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.ds.univ.gda.pl 09.11.04, 17:53 Super. Moye i slusyne. Tzlko niech ktos mi powie jak ma wzyzc rodzina 3 osobowa y 450 PLN_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.11.04, 17:57 Skonczyla sie paskudna komuna ,przyszla pora na kapitalizm .Nauka powinna byc platna ,bez zadnych ulgi ,chcesz sie uczyc wez kredyt , a jak nie to co za problem od czego sa rodzice ,to Oni chcieli zeby bylo jak na Zachodzie. Jestem za oswiadczeniem majatkowym .Niema Nic Za Darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.ds.univ.gda.pl 09.11.04, 18:09 No UG doplaty do akademikow przyznaje sie tym, ktorzy wykazuja dochod nieprzekraczajacy 200 PLN na osobe w rodzinie. Akademik kosztuje 260 PLN. I tyle. Jesli masz 300 PLN to oplascisz akademik i zostaje Ci 40 PLN. Bo doplata Ci nie przysluguje. Gość portalu: just napisał(a): > Skonczyla sie paskudna komuna ,przyszla pora na kapitalizm .Nauka powinna byc > platna , Nauka byla i jest platna po pierwsze z podatkow, po drugie-wszystkie oplaty za repety, warunki itp. A problem polega na tym, ze system doplAT JEST ZJE..Y. NO JAK MOZNA USTANA WIAC PROG 150 PLN? Ktos tu jest niepowazny. Przeciez wiadomo, ze beda przekrety. Gość portalu: just napisał(a): > Skonczyla sie paskudna komuna ,przyszla pora na kapitalizm .Nauka powinna byc > platna ,bez zadnych ulgi ,chcesz sie uczyc wez kredyt , Kredyt????????? Jaja sobie robisz? W ktorym banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.bydgoska.ds.uj.edu.pl / 195.150.224.* 09.11.04, 19:44 bardzo chetnie wzielabym kredyt, ale nie mam NIKOGO ZNAJOMEGO, kto mialby dochody powyzej 2000zl. i moglby mi go poreczyc, Ty w ogole nie wiesz na jakim swiecie zyjesz! Ci, ktorzy naprawde potrzebuja tych pieniedzy, najczesciej wegetuja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlos Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:06 A opłaty za studia wieczorowe i zaoczne na publicznych uniwersytetach w Polsce są straszne wysokie, zupełnie nieproporcjonalnie do dochodów. taka opłata w Polsce rocznie wynosi około 8 tys. pln, a opłata za studia w Cambridge kosztują około 10 tys. pln. I oni zarabiają 5 razy tyle, co my. W Anglii czy Danii zarobisz na studia i utrzymanie pracując 15 godzin tygodniowo, tak żeby miec czas na studia. U nas tylko pełny etat, bo inaczej pracy nie znajdziesz. Ale w tedy i pracodawcę i uczelnie g... obchodzą twoje inne zajęcia. A gdzie tu porównywać poziom nauczania. W dodatku studia wieczorowe i zaoczne w Polsce na uczelni publicznej sa doższe od prywatnych. Ja się pytam: O CO CHODZI?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.chello.pl 09.11.04, 22:45 10 tysiecy w Anglii????? Hahahahhahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahah hahahahahahahahahahahahaaha Chyba pomylilo Ci sie z 10 tysiacami funtow za semestr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:49 nie wiem co Cie tak rozsmieszylo? Fakt ze 10tysiecy to troche przesadzone ale Ty z kolei przesadziles z 10 tysiacami funtow, bo nie wiem czy wiesz ale od 1 maja Polakow obowiazuja te same ceny co innych obywateli UE :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loky Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:21 Oświadczenia majątkowe powinny obowiązywac wszystkich ubiegających sie o stypendium socjalne. Jeden student wykazuje dochód 0 zł, a inny 400 zł. Z tego wcale nie wynika, że pierwszy kłamie, a drugi wykazuje wszystkie dochody. A zgodnie z nową ustawą w obu przypadkach może być przyznane stypendium, tyle że w różnej wysokości. I w obu przypadkach może to byc stypendium zawyżone - jako skutek zaniżenia dochodów. Nie widzę powodu, by to pozostawiać bez reakcji. Wszyscy powinni składać oświadczenia, że wykazali wszystkie dochody, połączone z klauzulą o odpowiedzialności karnej i cywilnej. Do tego tyrzeba jeszcze dodać procedurę sprawdzania stanu faktycznego (dobre w tym są urzędy skarbowe). W obecnym kształcie system jest straszliwie dziurawy, pozwalający na cwaniactwo i oszustwa. Myślę, że docelowo zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kredytowanie na dogodnych warunkach, z szerszymi niż obecnie możliwościami ulg i umorzeń w okresie spłaty. A studia powinny byc płatne dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADALEX Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.vline.pl 09.11.04, 18:21 WPROWADZIĆ OŚWIADCZENIA MAJĄTKOWE DLA KSIĘŻY: JAK SKŁAMIĄ PÓJDĄ DO PIEKŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedzia pokoju Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:58 I KLANU LEKARZY biedakow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieczny student Panie rektorze tak trzymac. IP: 212.191.80.* 09.11.04, 20:04 Brawo, brawo, brawo. Najbardziej mnie rozwalaja goscie zajezdzajacy z wnioskami o stypendia wlasnymi samochodami, dziewczyny pachnace wysokoscia rocznego socjalnego z oficjalnymi 50 zlotowymi dochodami i tatus podwozacy dziecko w czasie przerwy we wlasnej firmie. Naprawde biednemu za to wstyd sie przyznac do swojej biedy. Zlodzieje, oddajcie stypendia!!! Fajnie, gdy dzieki dobrej ksiegowej firma taty ( zazwyczaj przepisana na mamusie ) jest oficjalnie na minusie i mozna wtedy przyniesc zaswiadczenie ze skarbowki o niskich dochodach. Bedzie jak znalazl na nowy ciuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misss Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:26 taaa, większość wieczorowych na WSMiP UŁ to głąby, które nie dostały się na studia dzienne =\ może 5 osób z roku pracuje...reszta mieszkaz rodzicami, którzy do biednych raczej nie należą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedzia pokoju Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 18:53 i bardzo dobrze! W miescie w ktorym mieszkam studentka , ktorej tatus jest ginekologiem, a mamusia stomatologiem dostalo od rady miejskiej stypendium, ktore w/g fundatora przeznaczone jest dla studentow niezamoznych. TO JEST DOPIERO PRZEKRET !!!! A lokalna pra SA. MILCZY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banshi socjal IP: *.delphi.afb.lu.se 09.11.04, 19:03 I cale szczescie! Przeciez to paranoja. Przez tych oszustow przez 2 lata nie dostawalam socjalu, bo mialam 10 zl dochodu za duzo (!), za to dostawal go kumpel, ktory ubieral sie tylko w firmowe ciuchy, a mial 80 zl dochodu na miesiac. Ciekawe za co zyl (i kupowal firmowe ciuchy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ack zerowe dochody? ujemne dochody! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 19:29 Zerowe dochody !?? Jezeli firma tatusia przynosi straty mozna wpisac ujemne dochody. Tez sie dostanie stypenidum. Z tym to jest naprawde paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 09.11.04, 20:00 "Najliczniejszą grupę wśród studentów o zerowych dochodach stanowią osoby z kierunków zaocznych czyli tacy, którzy płacą za studia i najczęściej do biednych nie należą." No i prosze, mamy pierwsze efekty wprowadzenia stypendiow dla studentow zaocznych. Powstaje pytanie, ile takich "kwiatkow" jest na uczelniach prywatnych, ktore przeciez nie beda doszukiwac sie nieprawidlowosci, bo i po co? Zdaje sobie sprawe, ze wsrod studentow zaocznych/wieczorowych/prywatnych tez sa osoby niezamozne. Tylko niech ktos mi wytlumaczy, z czego osoba z zerowym dochodem oplacila czesne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.spm.pl / 217.153.196.* 09.11.04, 20:11 dobre pytanie. Analizowałam podania stypendialne studentów zaocznych. Mama 0 dochodu. tata 0 dochodu, syn także, zaświadczenie z opieki społecznej że nie korzystają z opieki. Myślicie że widać biedę? Prawda jest taka że rodzice pracują na zachodzie i mogą wykazywać zerowe dochody. A syn dostanie stypendium w wysokości 504 zł (504 - dochód zerowy). To czyste kpiny z tych którzy naprawdę potrzebują pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!!! IP: *.crowley.pl 09.11.04, 20:09 Studenci powinni miec mozliwosc uzyskania taniego dlugoterminowego kredytu. Splacany bylby on przez PLACENIE PODATKWOW, lub w przypadku wyjazdu absolwenta za granice w inny sposob. Polski nie stac na ksztalcenie kadr dla innych panstw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki Re: STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!!! 09.11.04, 20:19 Gość portalu: x napisał(a): > Studenci powinni miec mozliwosc uzyskania taniego dlugoterminowego kredytu. > Splacany bylby on przez PLACENIE PODATKWOW, lub w przypadku wyjazdu absolwenta > za granice w inny sposob. > > Polski nie stac na ksztalcenie kadr dla innych panstw!!! A ja myślę że specjalnie dla Ciebie powinno się wprowadzić studia z niskooprocentowanym kredytem na którymś z wydziałów informatyki oraz polonistyki. Pierwszymi zajęciami powinny być: Jak pisać na klawiaturze z użyciem polskich znaków Drugimi na polonistyce: jak pisać po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:50 ...na którym twój ojciec legł, idioto Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki Re: STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!!! 09.11.04, 23:08 Gość portalu: @ napisał(a): > ...na którym twój ojciec legł, idioto TY JUŻ POLEGŁEŚ MATOLE!!! Z TWOJĄ ZNAJOMOŚCIĄ PROBLEMÓW WARSZAWY... POST NIŻEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody doktor Re: STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!!! IP: 130.85.157.* 09.11.04, 21:49 > Polski nie stac na ksztalcenie kadr dla innych panstw!!! TAk uwazasz to dlaczego po zrobieniu doktoratu uczelnia nie chce zatrudnic mlodego doktora?? Panstwo wydaje kupe kasy na ksztalcenie doktorantow a potem nimi sie nie interesuje. Robta co chceta. Jedynym rozwiazaniem jest wyjazd za granice gdzie z checia zatrudniaja pracownikow naukowych z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!!! IP: *.crowley.pl 09.11.04, 21:59 ...rob jak chcesz ale masz tutaj niesplacony DLUG. Dlatego powtarzam studia powinny byc platne.Wtedy szysko jest jasne i "transparentne" :) ...brak pieniedzy? biore niskooprocentowany kredyt ...zostaje w Polsce? przez placenie podatkow splacam kredyt ...wyjezdzam? pozostaje do splacenia kredyt Proste i uczciwe Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki Co to za nowość niby??? Na UW to jest od lat... 09.11.04, 20:09 Ach to tylko Kraków i zapóźniona Małopolska :D :D To co u nich jest niby "nowością" na UW jest wieloletnią praktyką... Oto przykład: www.inp.uw.edu.pl/studia/podanie_o_stypendium_socjalne.doc cytuję: "Świadoma(y) odpowiedzialności karnej za podanie niezgodnych z prawdą oświadczeń stwierdzam, że podane wyżej dane są zgodne ze stanem faktycznym. Jednocześnie zobowiązuję się do podania wszelkich zmian zaistniałych w okresie studiów." - i taki paragraf jest na każdym podaniu o pomoc socjalną :) Czy to akademik, stypendium socjalne, czy to dopłata :) A na dokładkę zawsze dochody trzeba UDOKUMENTOWAĆ ODPOWIEDNIMI ZAŚWIADCZENIAMI Z URZĘDU SKARBOWEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Co to za nowość niby??? Na UW to jest od lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:54 Trasa Łazienkowska!!! ...na którym twój ojciec legł, kapuściana głowo Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki To BYŁO KAPUŚCIANY 30 LAT TEMU!!! 09.11.04, 23:07 A TERAZ JEST POTRZEBNA TRASA PÓŁNOCNA GŁĄBIE Z MOSTEM PRZEZ WISŁĘ... I PEWNIE TEŻ BĘDZIE BYĆ MOŻE... bo WC KACZKA PIERDOŁA SIĘ NIE KWAPI Z ROBOTĄ I JEST DO TYŁU CO NAJMNIEJ O ROK... miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2380803.html Jakieś pytania mądralo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Violetta a może tak lustrację Komisji d,s. Orlenu IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.11.04, 20:59 bo kto i kiedy Giertycha lustrował oraz Maciarewicza Aarona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfrustrowany Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:11 a co powiecie na ostatni wymysl jesli chodzi o dochody rolnikow-dla niewtajemniczonych dodam ze teraz na kazdy hektar przeliczeniowy rodzina rolnika zarabia 252 zl miesiecznie.Przy ok. 10 ha(co jest naprawde malo) przez 12 miesiecy daje to niezla sumke (ok 30 tys.zl) a majac rodzine 5 osobowa dochod wynosi ok 500zl/mies/os i mozesz pozegnac sie ze stypendium socjalnym a na niektorych uczelniach nawet z przyznaniem akademika i czy to nie jest paranoja bo prawde mowiac ten rolnik tych pieniedzy prze 5 lat nie zarobi . Chyba tu sie komus cos pomieszalo zeby nie powiedziec pop...lo!! I coz tu robic w tak wspanialym kraju pelnym sprzecznosci biznesmen jest biedny a rolnik bogaty ot sie czasow doczekalismy pan andrzej l. powinien byc juz z siebie dumny (to taki niewinny komentarz) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Mam nadzieje, ze nie jestes studentem... IP: *.crowley.pl 09.11.04, 21:19 ...i panstwo (czyli rowniez ja) nie placi na takiego imbecyla jak ty. GLosowales pewnie za UE (jako czlonek oswieconej yntelektualnej elyty)to podoba ci sie zapewne socjalistyczny system doplat bezposrednich z ktorego Polscy rolnicy otrzymuja tylko 25%!!!!!! Jesli te doplaty w UE musza istniec to nie widze powodu by nie dostawali ich rowniez Polacy!!! STUDIA POWINNY BYC PLATNE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfrustrowany Re: Mam nadzieje, ze nie jestes studentem... IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:31 ..ogolnie grzeja mnie wszelkie doplaty dla niedoleznego polskiego rolnictwa chodzi mi tylko o to ze z racji tego ze pochodzac z rodziny rolniczej mam gorzej niz przecietny Kowalski Jestem rowniez za pelna odplatnoscia za studia ale przy lepszym dostepie do kredytow i stypendiow dla ludzi naprawde zdolnych bo sie moze okazac ze studiowac bedzie oprocz ludzi na poziomie banda intelektualnych imbecyli majacych kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Mam nadzieje, ze nie jestes studentem... IP: *.crowley.pl 09.11.04, 21:38 ...sory ze Cie obrazilem, ale jak mozesz tak pisac: "...ogolnie grzeja mnie wszelkie doplaty dla niedoleznego polskiego rolnictwa..." Nie pochodze z rodziny rolniczej, ale czlowieku wiecej szacunku dla swoich korzeni, bo zginiesz!! 1.Polskie rolnictwo nie jest niedolezne. 2.Doplaty nie sa, zadna laska czy zapomoga, jest to tylko 25% tego co dostaja rolnicy w UE. SZANUJ SWOJE KORZENIE BO ZGINIESZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trep ulung Re: Mam nadzieje, ze nie jestes studentem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:59 Ty zapewne swój korzeń szanujesz. Tylko jeden akt onanizmu dziennie, żeby się korzeń nie zmęczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Studia są dla bogatych lub wytrwałych. Tylko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 21:36 Za dużo ludzi studiuje i za niski jest poziom studiów. czas zrezygnować ze stypendiów dla biednych na rzecz stypendiow dla wysoce uzdolnionych, a niezamożnych. Nie widzę powodu, by moje zarobki szły dla przeciętnie uzdolnionego pajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Dlatego studia powinny byc platne! IP: *.crowley.pl 09.11.04, 21:39 Studenci powinni miec mozliwosc uzyskania taniego dlugoterminowego kredytu. Splacany bylby on przez PLACENIE PODATKOW, lub w przypadku wyjazdu absolwenta za granice -w inny sposob. Polski nie stac na ksztalcenie kadr dla innych panstw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.aine.pl 09.11.04, 21:39 Stypendia socjalne powinny być TYLKO I WYŁACZNIE na pierwszym roku studiów. Potem już tylko stypendia naukowe. Jak komus zależy na studiach, a nie ma się z czego utrzymać, niech nadrabia nauką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hozy A samorząd kradnie... IP: *.autocom.pl 09.11.04, 21:59 Ja tam studiuje i z doświadczenia wiem, że najwięcej "WYŁUDZEŃ" to dokonują ci którzy dzielą tą kasę, czyli samorząd studencki!!!!!!!!!! Może chcą mieć więcej dla siebie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: A samorząd kradnie... IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 22:49 jak bylam na pierwszym roku to sie zalamalam - mam niepelnosprawnego brata i tylko mame, ale na UAM nikogo to nie interesowalo, liczyl sie tylko dochod a ten byl ciut za duzy (nikt nie zadal sobie trudu by sie zastanowic jakie mozliwosci ma przy tym samym dochodzie pelna rodzina ze zdrowymi dziecmi, a jakie samotna matka z niepelnosprawnym dzieckiem, zmuszona wynajmowac mieszkanie - nie byla w stanie dac mi nic). nie dostalam stypendium. no coz - zapieprzalam po nocach, mieszkalam w norze (grzyb na scianach, zima 10 stopni wewnatrz),jadlam rzadko i ochlapy. teraz jestem na trzecim roku, wiec widac jakos sobie dalam rade. ale nigdy nie zapomne jak sie czulam, gdy moja kolezanka, corka wlascicieli sieci hurtowni, co miesiac powiadamiala nas "jak fajnie,stypendium juz przyszlo, ale, cholera, nawet na komorke nie starczy" (dostawala 250 zl). ja za takie pieniadze moglabym juz wynajac sobie pokoj... co miesiac dokladnie wiedzialam kiedy przyszlo stypendium - dziewczyny przylazily na zajecia w nowych spodniach... szkoda gadac a jeszcze dla tych,ktorzy mysla, ze kredyty studenckie sa dla ubogich - NIE SA!!! zaden bank nie chce udzielic kredytu tym, ktorzy naprawde go potrzebuja - skad mam wziac dwoch zyrantow o dochodzie powyzej 2000 zl? albo jak w innym banku, gdzie zyrantom kazano by podpisac weksel na 70 tys? znajdziecie kogos, kto sie na to zgodzi? a BGK odmawia udzielenia poreczenia bardzo bardzo czesto mysle, ze GW, ktora ciagle trabi o tych kredytach zamiast spisywac piekne frazesy, powinna sprawdzic, jak wyglada zalatwianie takiego kredytu w praktyce. TO TEZ SA KREDYTY TYLKO DLA BOGATYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.chello.pl 09.11.04, 22:55 Martwy przepis... Kto sprawdzi, ze ktos zarabia na czarno? Trzeba by bylo udowodnic, komus prace bez umowy, a to przeciez prawie niewykonalne...a de facto chodzi nie tyle o samego zainteresowanego (studenta :) co o jego rodzicow, ktorzy moga wykazywac zerowe, albo prawie zerowe zarobki np. z firmy, dorabiajac bez rozliczen. Znam takie przypadki. Poszkodowani sa w tym przypadkuci, ktorych rodzice pracuja np. w urzedach prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Oświadczenia majątkowe dla studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 01:37 urzednicy to w ogole tacy biedni, poszkodowani sa.. Odpowiedz Link Zgłoś