Dodaj do ulubionych

PROWE na UMK

04.01.05, 16:55
czy jest tu ktos kto studiuje Polityka rozwoju obszarów wiejskich Europy, w
ramach socjologii oczywscie na UMK???
zastanawiam sie nad zlozeniem papierow na ten kierunek (jako 2gi fakultet), i
chcialabym zeby mi ktos przyblizyl konkretniej, czym tak naprawde
charakteryzuje sie ta specjalizacja...
z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • askie Re: PROWE na UMK 14.01.05, 22:17
      witaj!!ja ci niestety nie odpowiem na twoje pytanie ale chcialabym Ci zadac.W
      tym roku chcialabym zdawac na socjologie na UMK i moze podpowiedzialbys jak
      powinnam sie przygotowac.Szczerze mowic studia na UMK nigdy nie byly moim
      marzeniem(bo mieszkam na poludniu Polski)W zeszlym roku zdawalam egzamin na
      uniwerek w Poznaniu nawet przeszlam pierwszy etap ale nie mialam kasy zeby
      pojechac i sprawdzic dowiedzilam sie o tym bedac juz za granica a teraz
      zmienili tam egzaminy zamaiast testu biora oceny a ja nie mam dobrego
      swiadectwo.
      Jedynie na UMK bedzie rozmowa kwalifikacyjna dlatego chce sprobowac.Musze
      studiwac socjologie i to nie wazne gdzie.Przepraszam cie za ta biografie ale
      zalezy mi na twojej odpowiedzi.Z gory dzieki!!!
      • astana82 Re: PROWE na UMK 18.01.05, 15:38
        tzn na socjologie na UMK, zarowno na ta ogolna jak i PROWE jest w tym roku
        konkurs swiadectw; z tego co piszesz, to zdawalas "stara" mature, jak ja, wiec
        licza sie: Wszystkie oceny z egzaminu dojrzałości oraz ocena z klasyfikacji
        końcoworocznej z historii; jak pisza, kazdy kandydat ma do wyboru, czy chce zeby
        jego swiadectwo podlegalo konkursowi swiadectw, czy chce isc na rozmowe
        kwalifikacyjna (ja nie chce, w liceum jeszcze chcialo mi sie uczyc i swiadectwo
        mam bez zarzutu :D ):
        Kandydat ma prawo zdecydować się na rozmowę kwalifikacyjną. Rozmowa
        kwalifikacyjna będzie przeprowadzona na podstawie lektur o tematyce
        społeczno-kulturowej. Należy wybrać trzy książki spośród wymienionych niżej.

Zestaw lektur:
        G. Grass, Blaszany bębenek
        R. Kapuściński, Szachinszach
        J. Kuroń, Wiara i wina. Do i od komunizmu
        S. Lem, Kongres futurologiczny
        Cz. Miłosz, Zniewolony umysł
        T. Różewicz, Matka odchodzi
        J. Steinbeck, Grona gniewu
        A. Szczypiorski, Msza za miasto Arras
        O. Tokarczuk, Dom dzienny, dom nocny
        T. Torańska, Oni

a na PROWE:
        W. Myśliwski, Widnokrąg
        W. Myśliwski, Kamień na kamieniu
        J. Steinbeck, Grona gniewu
        praca zbiorowa, Integracja polskiej wsi i rolnictwa z Unią Europejską
        - Wspólna polityka rolna. Fundusze strukturalne, SGGW, Warszawa 1998
        lub podobna pozycja dotycząca tej tematyki

CZY NAPRAWDE NIKT NIE STUDIUJE TUTAJ SOCJOLOGII W TORUNIU, I NIE MOZE POWIEDZIEC
        PARU SLOW NA TEMAT KIERUNKU ???
        PROOOOOSZE...... :)
        • askie Re: PROWE na UMK 23.01.05, 20:08
          dzieki za odpowiedz to akurat wiem co mi napisalas.Ale dalej jestem w dylemacie
          jak taka rozmowa kwalifikacyjna wyglada?
          A jakie trzeba miec oceny.Ja mam 4 i 5 i jedna 3 iwiem ze jestem bez szans bo
          np.na Uniwesytet Wroclawski (kierunki bilogicvzne)licza sie tylko 5 i 6 wiec ja
          nie bede ryzykowac
          powodzenia w znalezieniu osoby ktora odpowie na twoje pytanie!
          • astana82 Re: PROWE na UMK 26.01.05, 23:09
            hmmmm, tez chcialabym wiedziec jakie sie oceny licza, mysle ze nikt nam tego nie
            powie (np w sekretariacie) bo dopiero od tego roku jest ten konkurs i ta nowa
            matura i generalnie pewnie nikt nic nie wie; ja mam 5.0 z matury + 6 z historii
            na koniec i nie wiem w sumie czy moge spac spokojnie :/
            ale chyba zdecydowalam sie jednak na zwykla socjologie, wiec jak sie nam uda, to
            bedziemy razem na roku :-)
        • libra.a Re: PROWE na UMK 03.02.05, 09:33
          studiuję, ale nie PROWE.
          Jeśli chodzi o socjologię ogólną, to bywa różnie. Kierunek przyjemny, ale w moim odczuciu za mały nacisk na stronę praktyczną. Kończę niedługo, a ciągle mam niedosyt i nie opuszcza mnie wrażenie kończenia "Ogólniaka" na pozionie wyższych studiów.
          Ostatnio pojawiło się jednak kilka nowych twarzy (z którymi się nie zetknęłam), a niektóre zniknęły, więc tak naprawdę trudno powiedzieć jak jest teraz albo będzie w przyszłym roku.
          Odczucia końcowe:
          -po pierwsze: socjologia jest dobrym dodatkiem do jakiegoś innego kierunku
          -po drugie: gdybym miała wybierać po raz drugi, to wybrałabym PROWE właśnie, ponieważ: to system 3+2 (i po tych trzech latach nie trzeba kontynować socjologii, można robić uzupełniające gdzieś indziej, a dyplom licencjata już w kieszeni) i program studiów jest konkretniejszy, bo taki socjolog ogólny co jest do wszystkiego, to jest do niczego.
          powodzenia!
          • astana82 Re: PROWE na UMK 03.02.05, 12:11
            ooo dzieki :-)
            wlasnie o takie wypowiedzi by mi chodzilo :-)
            a moze orientujesz sie, bo czytalam ze na PROWE nie mozna sobie samemu wybierac
            zajec, tylko masz odgornie narzucony plan, to w takim razie jest trudniej do
            pogodzenia z drugim kierunkiem ???
            ciagle sie zastanawiam, bo po 4 latach studiow, stwierdziam ze najlepsze jest
            rozwiazanie 3 + 2, bo
            1) mozna sobie zrobic przerwe po 3 latach, ale majac juz wyzsze wyksztalcenie,
            choc zawodowe, ale wyzsze
            2) jak sie znudzi miasto, albo kierunek, zawsze mozna wyjechac a SUM zrobic w
            innej specjalizacji (zwlaszcza ze teraz system bolonski wprowadzono w wiekszosci
            uniwerow, wiec mozliwosci sa wieksze
            3) zaczac po 3 latach prace, i kontynuowac SUM na zaocznych itp. itd.
            z tym ze wlasnie jak zaczelam analizowac przedmioty na soc. ogolej i PROWE to
            wyszlo mi ze na ogolnej sa ciekawsze zajecia, i wieksza swoboda w doborze tego
            co Cie interesuje...
            a PROWE daje specjalizacje faktycznie, ale waska, z koleji soc. ogolna za
            szeroka, jak piszesz, z czym sie zgadzam, ze taki socjolog ogólny co jest do
            wszystkiego, to jest do niczego.
            wiec juz sama nie wiem...
            a nie wiesz moze jak Ci z PROWE sa zadowoleni, czy np przenosza sie na ogolna po
            I roku???
            pozdrawiam i dzieki za odp :-)
            • libra.a Re: PROWE na UMK 03.02.05, 14:48
              jeśli chcesz porównać zajęcia to ściągnij sobie pakiet informacyjny (ale skoro analizujesz zajęcia , to pewnie już go masz)
              www.soc.uni.torun.pl/studia/pakiet/index.htm
              Jak zaczynałam sudia to ludzie Z PROWE mieli zajęcia głównie w Przysieku (pod Toruniem) (ciekawe czy dalej mają, bo to dosyć niewygodne), tzn. te zajęcia ze specjalizacji, bo na pierwszym roku, to raczej mieliśmy razem, no i w związku z tym nie bardzo wiem czy byli zadowoleni, ale jakoś nie kojarzę sytuacji, aby ktoś z PROWE przeniósł się na soc. ogólną, nawet nie wiem czy taki manewr jest możliwy.
              A to znalazłam to w pakiecie: "Studenci specjalności o nazwie Polityka Rozwoju Obszarów Wiejskich Europy (studia trzyletnie, licencjackie), studiują w ramach stałej, odgórnie ustalonej ścieżki. Oznacza to, że w przypadku większości tzw. przedmiotów kanonicznych (Dział I-III) będą studiować w specjalnie dla nich wyznaczonych grupach, które nie znajdują się w otwartej dla wszystkich ofercie dydaktycznej(...)Plan zajęć z rozpisaniem na dni tygodnia i godziny, studenci PROWE otrzymają we wrześniu."
              Z tego wynika, że ustalanie planu po swojemu w tym wypadku odpada. Ale jeśli jeszcze coś studiujesz, to jest szansa, że możesz się starać o indywidualny tok studiów, ale głowy nie dam.
              Pozdrawiam!
              Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało. Jeśli będę znała odpowiedź, to pomogę.
              • astana82 Re: PROWE na UMK 03.02.05, 16:48
                w Przysieku ??? ło mamo, to jest z 40 km od Torunia :/
                wlasnie porownywalam juz te plany, i wyszlo mi ze na ogolnej, mozna sobie fajne
                zajecia wybrac, tzn pewnie czesc jest ciekawa z nazwy (czesto przedmiot tylko z
                nazwy jest ciekawy, zalezy kto prowadzi) i pewnie czesc w ogole sie do niczego
                nie przyda, ale to juz kwestia kto jak podchodzi do uniwersytetu, jak kiedys
                jeden z asystentow u nas powiedzial, ze jest zwolennikiem uniwersytetow w
                czystej formie, niemal na wzor renesansowy, a nie szkol zawodowych, to mi sie
                skojarzylo z masowa produkcja bezrobotnych inteligentow :/
                mogliby ta ogolna tez zrobic 3+2, wtedy nie mialabym dylematu...
                jestem w ogole ciekawa, jak Ci z PROWE widza swoje mozliwosci zatrudnienia, bo
                np na stwonie IS UMK jest podstrona o absolwentach, pewnie tylko jakis wycinek,
                no ale mozna tak ogolnie sie zorientowac, gdzie mozna po soc. szukac
                zatrudnienia, ale niesttey z PROWE wypowiada sie tak b. malo osob, znalazlam
                chyba z 2 :/
                no i jestem w kropce nadal :/
                • libra.a Re: PROWE na UMK 03.02.05, 18:18
                  Przysiek jest za Toruniem, ale nie aż 40 km tylko kilka i nawet dojeżdźa tam autobus pomiejski.
                  A jeśli chodzi o fajne przedmioty, to niestety tak jak piszesz: część jest ciekawa z tylko z nazwy.
                  Może napisz jakie przedmioty Cię szczególnie zainteresowały i jeśli za moich czasów takowe były i coś o nich wiem, to napiszę Ci czy warto w ogóle się nimi sugerować.
                  ps. a co studiujesz teraz? bo to może być przydatne przy wyborze?
                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                  "Nic nie może przecież wiecznie trwać..."
                  • astana82 Re: PROWE na UMK 03.02.05, 20:22
                    hehe - to chyba nie o ten przysiek mi chodzilo :-)
                    teraz studiuje historie - ktorej szczerze nienawidze, a zal mi 4 lat, zeby
                    rzucic to w cholere! jeden z najbardziej ograniczajacych kierunkow (choc znam
                    bardziej), z beznadziejnymi ludzmi, i jeszcze bardziej beznadziejnymi
                    pseudo-wykladowcami... przynajmniej w gdansku...
                    a interesowaly by mnie przedmioty zwiazane z szeroko pojeta antropologia
                    kulturowa, socjologia roznych grup spolecznych, a takze m.in. miasta, plci,
                    literatury, zajecia po angielsku (widzialam, ze tez sa);
                    grunt, zeby nie mialy nic wspolnego z historia :D cale szczescie ze nie ma na
                    umk, obowiazkowej historii polski i powszechnej do 1989, bo nie wiem po kiego
                    grzyba w gdansku na pseudosocjologii jest (chyba nie maja czym wypelnic godzin)...
                    tak sie wypytuje tutaj o ta socjologie, bo nie chcialabym sie znowu wkopac w cos
                    tak strasznego jak historia, a jak doswiadczenie uczy, najwiecej dowiesz sie od
                    tych co studiuja :-)
                    pozdrawiam serdecznie !!!
                    • libra.a Re: PROWE na UMK 04.02.05, 10:45
                      www.samorzad.uni.torun.pl/mambo/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=53 to jest link do forum samorządu studenckiego UMK, może tam znajdzie się ktoś z socjologii i też Ci pomoże.
                      jeśli zaś chodzi o interesujące Cię przedmioty, to mogę Ci trochę rozjaśnić sytucaję.
                      -soc. miasta: przedmiot ciekawy, ale dużo zależy czy grupa jest tym zaineresowana, bo jeśli trafiają tam ludzie z przypadku, to bywa różnie
                      -soc. płci i inne przedmioty u dr Sz. (teraz już dr hab.): nie chodziłam, ale ludzie są generalnie zadowoleni
                      -zajęcia po angielsku: hmmm, tych prowadzonych przez cudzoziemców (bo takie się też trafiały) nie znam, a te prowadzone przez osobę z Instytutu pozostawiają wiele do życzenia, niestety
                      -antropologia społeczna w porządku, na ant. architektyury nie chodziałam, bo to
                      nowość
                      co do zajęć związanych z historią, to dużo się takowej przewija na historii społecznej Polski (zresztą prowadzi to historyk), były też przedmioty związane z historią najnowszą Polski, ale już ich nie ma, innych nie kojarzę.
                      A tak w ogóle, to znajomość historii bardzo Ci się przy niektórych przedmiotach może przydać, więc nie ma tego złego.
                      pozdrawiam!

ps. ja też żałuję, że nie studiowałam czegoś innego, ale to inne w moim przypadku byłoby niemożliwe, z powodu pewnych braków w uzdolnieniach, więc tak naprawdę, to mogę żałować tylko tego, że tak mało z tego mojego studiowania wynoszę, ale to jest kwestia podejścia, bo jeśli miałabym zaczynać jeszce raz, to wiedziałabym co można sobie darować, a do czego tak naprawdę się przyłożyć
                      • askie Re: PROWE na UMK 06.02.05, 17:40
                        witam serdecznie!
                        Dochodze do wniosku ze dziewczyny orientujecie sie na temat studiowania dlatego
                        mam pytanko czy koczac w Polsce licencjat mam mozliwosc robi magistra za
                        granica czy musze sprawdziac uniwesytety w Polsce czy maja do tego
                        predyzpozycje jak tak to w jaki sposob!
                        z gory dzieki
    • askie Re: PROWE na UMK 06.02.05, 17:36
      Witam serdecznie!!
      czytajac wasze mejle dochodze do wniosku ze orientujecie sie na temat
      studiowania dlatego chcialabym sie zapytac czy na wszystkich studiach w Polsce
      konczac licencjant mozna zrobic magistra za granica czy musze kazdy uniwersytet
      sprawdzic czy ma do tego predyspozycje.Drugie moje pytanie czy robiac
      licencjant np.socjologii moge miec magistra z psychologii ale wydaje mi sie to
      chyba nie mozliwe.A moze chcecie dziwczyny studiowac za garanica w Irlandii
      (gdzie obecnie jestem) i Szkocji warunki sa bardzo korzystne!!!
      pozdrawiam aska
    • askie Re: PROWE na UMK 06.02.05, 17:46
      WITAm!
      Dochodze do wniosku ze dziewczyny orientujecie sie na temat studiowania wiec
      mam pytanie czy z licencjatem zrobiony w Polsce moge dokonczyc magistra za
      granica jak tak to w jaki sposob moge sprwdzic czy uniwersytety w POolsce msaja
      do tego predyzpozycje jak to zrobic
      z gory dzieki
      • astana82 Re: PROWE na UMK 07.02.05, 20:53
        ja mowiac szczerze zupelnie Ci nie pomoge, bo nie mam pojecia czy taka opcja
        jest mozliwa; ale tak mysle ze logicznie rzecz biorac, jezli mialas studia z
        ETCS, to nie powinno byc problemu - po prostu porownaja punkty i zobacza czy
        Twoj dyplom, rowna sie ich wymaganiom; mysle ze powinnac wyslac maila do uczelni
        zagranicznej o ktorej myslisz i pewnie udziela Ci wyczerpujacej odpowiedzi; w
        kazdym razie powodzenia :-)
        • askie Re: PROWE na UMK 10.02.05, 18:17
          dzieki dziewczyny !!
          popytam sie na forum studia
          zycze powodzenia
      • libra.a Re: PROWE na UMK 08.02.05, 09:29
        popytaj na forum Studia
        • astana82 Re: PROWE na UMK 09.02.05, 09:06
          dziekuje pieknie wszystkim za odpowiedz - teraz bede miala niezly orzech do
          zgryzienia ogolna czy PROWE :-)
          jakby komus jeszcze przyszlo cos do glowy, co wydawaloby mu sie byc przydatne
          dla kandydata na kandydata na socjologie, to bede wdzieczna za jakis odzew :-)
          pozdrawiam
    • erba Re: PROWE na UMK 07.02.05, 14:10
      Hej!

Jeśli naprawdę interesuje Cię tematyka tych studiów (np. chcesz mieć
      gospodarstwo agro ;-))) ) to myślę, że warto składać papiery. A jeżeli ma to
      być dodatkowy kierunek tylko po to, żeby studiować 2 faq, to odradzam. Poza tym
      na drugim roku zostają najwytrwalsi, bo prof opiekujący się PROWE prowadzi
      niezły odsiew.
      • astana82 Re: PROWE na UMK 07.02.05, 21:00
        ooo - dzieki za odpowiedz :-)
        studiujesz na PROWE ???
        z tym gospodarstwem, to moze nie :-) choc czemu nie... ale myslalam, ze po PROWE
        mozna zakrecic sie jakos w instytucjach zwiazanych z unijnymi funduszami na
        rolnictwo, w samorzadzie wojewodzkim, itp.
        a serio jest odsiew??? czytalam ze przyjmuja 25 osob, to ile zostaje dalej; i
        jaki przedmiot jest "katem" ???
        bylabym wdzieczna za odpowiedz, i jezeli tam studiujesz, to napisz czy Ci sie
        podoba i dlaczego tak/nie :-)
        pozdrawiam
        • erba Re: PROWE na UMK 07.02.05, 22:37
          Studiuję ogólną, ale chodziłam na jeden przedmiot obowiazkowy dla PROWE a dla
          nas jako szczególowy. I to na nim był największy odsiew - "Socjologia obszarów
          wiejskich". Główny prof od PROWE wiedze ma i zna sie na rzeczy, ale z mojego
          doświadczenia na dwóch jego wykładach mogę powiedzieć, że prowadzi zajęcia tak,
          że nawet kilka kaw i red bull nie powstrzyma ziewania ;-)))
          No a poza tym to parę osób odpadło pewnie na Metodologii nauk społecznych.
          Ale jeśli piszesz, że interesują Cię fundusze z unii na rolnictwo... to czemu
          nie... z tego co się zorientowałam po tym przedmiocie, to nacisk na unie itp
          jest duzy..

pozdr.
          • libra.a Re: PROWE na UMK 08.02.05, 09:28
            Problemy z Metodologią są zawsze i nie ma znaczenia czy to PROWE czy ogólna. Taki przedmioti i tacy prowadzący.
            A jeśli chodzi o głównego profesora od PROWE (fajne określenie) to ma swój wkład w mały odsiew także na ogólnej i faktycznie, jego zajęcia należą do mało porywających, nawet bardzo mało.
          • ewaxyz2 Re: PROWE na UMK 13.06.05, 14:23
            czesc,
            tez studiuje ogolna na drugim roku - tyle, ze zoacznie, mam zatem ogromna
            prosbe o kontakt - z osbami obojetnie czy to z prowe czy z ogolnej - mam kilka
            pytan co do egzaminow, wykladowcow, moze uda sie nam wymienic jakims cennymi
            informacjami, prosze o kontak na redwood-ewa@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka