erba 17.06.05, 08:14 Witam! Czy ktoś wie dlaczego Znaniecki nie wspominał w swoich pracach o Weberze? Z góry dziękuję za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluci Re: Znaniecki a Weber 24.09.05, 12:45 Poniewaz Weber jako socjolog został "odkryty" bardzo późno, szczególnie w USA, z którymi Znaniecki związany był naukowo. Znaniecki to bardziej socjolog amerykański niż europejski. Zresztą w Polsce o Weberze zaczęto mówić i pisać także bardzo późno. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Znaniecki a Weber 27.09.05, 00:21 Hmm nie sądzę... Znaniecki czytał innych przedstawicieli niemieckiej socjologii humanistycznej, jego teoria czynności jest bardzo podobna do działań społecznych Webera... a jednak brak bezpośrednich odniesień. Nawet Szacki w książce o Znanieckim pisze, że jest to zastanawiające. Ale, w zasadzie to już mi to niepotrzebne, zdałam egz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: Znaniecki a Weber 26.10.05, 01:29 Zgadzam sie z Pluci, Znaniecki mogl nie znac Webera. Ciekawe, ze nikt nie pyta dlaczego Znaniecki nie cytuje Simmel, choc prace tego bylyby takze "relevant" do tego co robil Znaniecki. Mnie nie chodzi o nasze normalne klotnie. Wcinam sie tutaj aby Was zapytac o prace na temat polskiej immigracji do US, szczegolnie ciekawa jestem solidarnosciowej immigracji. Pytam glownie o papierowe publikacje choc linki tez moglyby mi pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś