Dodaj do ulubionych

IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ??????????

IP: 158.75.18.* 31.07.02, 15:54
gdzie lepiej pojechać ???
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 14:40
      Ja właśnie wróciłam z Bournemouth na południu Wielkiej Brytanii. Była to
      doskonała okazja dokontaktu z żywym angielskim. W Irlandii mówią chyba jakimś
      swoim dialektem więc lepiej jedź do Anglii.
      • Gość: MIA Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.de.ihost.com 08.08.02, 14:40
        A jaką szkołe wybrac?
    • Gość: Aśka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 194.216.184.* 21.08.02, 16:58
      Adam, jedź do Irlandii. Irlandczycy nie mówią żadnym dialektem (mój mąż jest
      Irlandczykiem), tylko mają inny akcent niż Anglicy. Tak jak i w Anglii są różne
      akcenty. A Irlandia jest przepiękna i Irlandczycy są 100 razy milsi niż Anglicy.
      Najlepiej jedź do Dublina, to wspaniałe miasto, jest co zwiedzać i gdzie się
      zabawić. :-)
      • Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 22.08.02, 12:14
        Ja za 2 tygodnie jade do Irlandii, właśnie do Dublina (na 4 tygodnie).
        Zobaczymy jak będzie,
        po powrocie opowiem.
        • Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cr003.cwt.esat.net 19.09.02, 17:52
          Pozdrawiam z Dublina,
          wg warto wybrac to miejsce, Polakow prawie wcale tu nie ma, dla mnie to korzysc.
          • Gość: ?!?!?! Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 158.75.18.* 23.09.02, 18:28
            i co i co ???
            opowiadaj!!!
            • Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 09.10.02, 12:45
              No i czas przelecial szycbciutko i miesiac juz uciekl i znow na Polskiej ziemi.
              Ale polecam Dublin z calego serca.
              wybierajac lokalizacje na kurs jezykowy mysle ze warto brac to miejsce pod
              uwage, powtorze sie, ale podstawowym plusem jest brak Polakow, nasz narod nie
              odkryl jeszcze tego ladu i spotkac tam kogos mowiacego polska mowa jest dosc
              trudne.
              no coz, z pozdrowieniami
              Rafik
              • Gość: Jonka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 11:45
                Możesz podać jakieś szczegóły dotyczące tego wyjazdu: co to była za szkoła?,
                jak załaiwiłeś sobie ten wyjazd? jakie orientacyjne ceny kursów? z góry
                dziękuje!
                • Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 17.10.02, 08:48
                  Wyjazd załatwiałem sobie całkowicie za pośrednictwem internetu, ale zapłaciłem
                  za wszystko na miejscu.
                  Szkoła to American College Dublin, w centrum miasta, mieści się przy Merrion
                  Square, między innymi w domu w którym mieszkał Oscar Wilde.
                  Koszt, cóż, za miesiąc kursu, 27h tygodniowo, miszkanie (u rodziny) z
                  wyżywieniem, zapłaciłem na złotówki ok 6000.
                  Nie wiem czy w Polsce ta szkoła ma jakieś agencje, pośredników, ale np kolega z
                  Czech przez czeską agencję płacił za kurs aż 1/3 cenu mniej, to spora różnica.
                  Poza tym Dublin do najtańszych nie należy, ale ceny w GB też nie są niskie.
                  Pozdrawiam, w razie dodatkowych pytań odezwę się ponownie.

Rafik
                  • Gość: Jonka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 11:51
                    Dzięki! Mam jeszcze pytanie: ta suma, którą podałeś to jest opłata za szkołę i
                    za mieszkanie u rodziny z wyżywieniem, tak? Możesz mi podać stronkę tej szkoły?
                    Jeszcze raz dziękuję!!
                    • Gość: Jonka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 11:57
                      Z tą opłatą to chodziło mi raczej, czy płacąc za kurs, szkoła sama znajduje tą
                      rodzinę (i załatwia formalności) czy musisz jej szukać na własną rękę?
                      • Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 22.10.02, 08:48
                        Tak, suma jaką podałem to jest opłata za szkołę (ok. 27h/tydzien) i za
                        mieszkanie w rodzinie z wyżywieniem.

adres: www.amcd.ie

strona nie jest za aktualna, ale zawsze możesz napiszać do nich i podadzą Ci
                        aktualności (poza tym ja służę radą cały czas.)

pozdr i już zazdroszczę Ci tych dni, które tam spędzisz.
                        • j-o-n-k-a Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? 22.10.02, 13:29
                          Dziekuje bardzo za pomoc. To sa moje wstepne plany na przyszly rok, chcialabym
                          pojechac na kurs na wiosne. Zalezy mi najbardziej na mieszkaniu u rodziny, bo
                          wiem, ze to daje duzo wieksze korzysci. Jak bede miala jeszcze jakies pytania
                          to pozwole sobie jeszcze raz skorzystac z Twojej pomocy. Dzieki!! -Jonka-
          • wkrasnicki Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? 24.09.02, 11:39
            Hm, no jednak jestes ty. Ciekawe co na to Irlandczycy. Moze im nie
            przeszkadzasz.
            • Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 62.77.165.* 30.09.02, 18:24
              pardon???

wkrasnicki napisał:

> Hm, no jednak jestes ty. Ciekawe co na to Irlandczycy. Moze im nie
              > przeszkadzasz.
    • Gość: ??? Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 158.75.13.* 04.09.02, 12:24
      ???
    • Gość: Paul Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.02, 12:21
      Cześć
      Może to nie będzie standardowa odpowiedź, ale jak trochę więcej kaski, to jedź
      do Australii, szczególnie teraz, kiedy zaczyna się lato. IRL i England to
      wieczne deszcze i wiatry, a w zimie jest wprost nie do zniesienia
      Pozdrawiam
    • Gość: magda Tylko IRLANDIA ! IP: 212.244.67.* 23.10.02, 13:53
      byłam na kursie zarówno w Wielkiej Brytanii jak i w Irlandii i powiem jedno -
      tylko Irlandia! Z dwóch powodów:
      1. irlandzki angielski jest o wiele przyjemniejszy dla ucha niz ten brytyjski.
      irlandczycy maja akcent tak pomiedzy brytyjczykami i amerykanami
      2. irlandczcy to wspaniali ludzie! są ciepli, serdeczni i zadowolenie z życia.
      Polecam Dublin School of English - w samym centrum (przy moście O'Connoll),
      najtańsza w mieście, przytulna, mili nauczyciele
      magda
      • j-o-n-k-a Re: Tylko IRLANDIA ! 23.10.02, 18:25
        Gość portalu: magda napisał(a):

> byłam na kursie zarówno w Wielkiej Brytanii jak i w Irlandii i powiem jedno -
        > tylko Irlandia! Z dwóch powodów:
        > 1. irlandzki angielski jest o wiele przyjemniejszy dla ucha niz ten
        brytyjski.
        > irlandczycy maja akcent tak pomiedzy brytyjczykami i amerykanami
        > 2. irlandczcy to wspaniali ludzie! są ciepli, serdeczni i zadowolenie z
        życia.
        > Polecam Dublin School of English - w samym centrum (przy moście O'Connoll),
        > najtańsza w mieście, przytulna, mili nauczyciele
        > magda

Ja planuję taki wyjazd w przyszłym roku i zbieram na ten temat informacje od
        osób, ktore uczyły się w Irlandii (pytałam się o to wcześniej na tym wątku
        rafika). Możesz mi podać namiary na tę szkołę i orientacyjne ceny. Zależy mi
        bardzo na możliwości zakwaterowania u rodziny, czy jest tam taka możliwość? Z
        góry dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: magda Re: Tylko IRLANDIA ! IP: 212.244.67.* 24.10.02, 08:08
          wejdź na stronę www.dse.ie
          a gdybyś miała jakiekolwiek pytania, na które odpowiedzi nie znajdziesz na
          stronie internetowej to pisz na madziabis@yahoo.co.uk
          chetnie udziele wszelkich informacji. w tej szkole uczylam sie przez 3 miesiace
    • usenetgazeta Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? 24.10.02, 12:49
      Nie wiem jak sytuacja wyglada w Anglii, ale w Irlandii musisz uwazac na szkoly
      jezykowe. Wiele z nich mialo, pewnie ciagle ma, zajecia na bardzo niskim
      poziomie edukacyjnym. Moje zajecia w wymienianej przez kogos szkole - Dublin
      School of English - wygladaly mniej wiecej tak: pani spozniona 10-15minut,
      nastepnie rozdaje kartki z gramatyka (podaje numery cwiczen w ksiazce) a sama
      czyta gazete. Kolejne dwie godziny poprawiamy te cwicznia. Albo wersja nr 2 -
      pani stara sie z nami dyskutowac (przez 4 godziny). Dyskusja kiepsko sie uklada
      wiec poznajemy zyciorys pani nauczycielki, jej dzieci, jej uczniow. Zero
      dydaktycznego przygotowania. Jak chcialam zmienic grupe to podpowiedzieli mi ze
      to jedna z lepszych nauczycielek, wiec zmienilam szkole. Nie neguje ze ktos
      trafil tam na dobrego nauczyciela, mi bylo szkoda pieniedzy na dalsze ryzyko.
      Kolejna szkola to International Study Centre
      (homepage.tinet.ie/~iscdublin/main.html). Dwoch nauczycieli dla kazdej
      grupy (kazdy prowadzi inny material, oczywiscie na raz w sali jest tylko
      jeden), cale zajecia rozplanowane i przygotowane. Programy musza byc wczesniej
      przygotowane, bo w razie zastepstwa kolejny prowadzacy dokladnie wie co
      robilismy i co dalej on ma robic. Zadania do domu, jak chcesz to robisz, ja nie
      to nie, oddajesz a pozniej po lekcjach rozmawiasz o tym z prowadzacym. Widac
      profesjonalizm edukacyjny a nie uwazanie ze sam kontakt z jezykiem wystarczy.
      Cenowo ta druga troche drozsza, ale niewiele, mozna bylo wybrac tylko 2 godziny
      dziennie zamiast 4. Obie szkoly zalatwialy akomodacje. Do tego sa wyjazdy poza
      Dublin, mozna poznac kraj.
      Tu masz wieksza liste szkol www.go2study.com/English/dublin.htm

Ps Irlandczycy maja mnostwo akcentow ale nauczyciele raczej nie uzywaja swoich
      lokalnych na zajeciach. Co nie zmienia faktu ze irlandzka wymowa jest zupelnie
      inna niz angielska, australijska czy amerykanska.
      • Gość: magda Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 212.244.67.* 24.10.02, 13:01
        może miałeś pecha i trafiłeś na złego nauczyciela. w każdej szkole ktoś taki
        się zdarza. ja jestem bardzo zadowolona z DSE. chodziłam tam przez 3 miesiące
        do grupy advanced i zajęcia to była przede wszystkim konwersacja i praca z
        autentycznymi tekstami. w czasie tych trzech miesięcy miałam 3 nauczycieli (2
        irlandki i jedna brytyjka) - wszytskie były super.
        gdyby ktoś chciał jechać na kurs językowy to lepiej wybrać wiosnę lub jesień,
        raczej unikajcie lata - bardzo dużo polaków i duże grupy. ja chodziłam do DSE
        przez sierpień, wrzesień i październik. w sierpniu były tłumy, a potem grupy
        zrobiły się 5-osobowe.
        te 3 miesiące były super. dodatkowo mieszkanie z irlandzką rodziną pozowliło na
        stały kontakt z językiem. zrobiłam ogromny postęp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka