Gość: adam IP: 158.75.18.* 31.07.02, 15:54 gdzie lepiej pojechać ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 14:40 Ja właśnie wróciłam z Bournemouth na południu Wielkiej Brytanii. Była to doskonała okazja dokontaktu z żywym angielskim. W Irlandii mówią chyba jakimś swoim dialektem więc lepiej jedź do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIA Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.de.ihost.com 08.08.02, 14:40 A jaką szkołe wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 194.216.184.* 21.08.02, 16:58 Adam, jedź do Irlandii. Irlandczycy nie mówią żadnym dialektem (mój mąż jest Irlandczykiem), tylko mają inny akcent niż Anglicy. Tak jak i w Anglii są różne akcenty. A Irlandia jest przepiękna i Irlandczycy są 100 razy milsi niż Anglicy. Najlepiej jedź do Dublina, to wspaniałe miasto, jest co zwiedzać i gdzie się zabawić. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 22.08.02, 12:14 Ja za 2 tygodnie jade do Irlandii, właśnie do Dublina (na 4 tygodnie). Zobaczymy jak będzie, po powrocie opowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cr003.cwt.esat.net 19.09.02, 17:52 Pozdrawiam z Dublina, wg warto wybrac to miejsce, Polakow prawie wcale tu nie ma, dla mnie to korzysc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?!?!?! Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 158.75.18.* 23.09.02, 18:28 i co i co ??? opowiadaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 09.10.02, 12:45 No i czas przelecial szycbciutko i miesiac juz uciekl i znow na Polskiej ziemi. Ale polecam Dublin z calego serca. wybierajac lokalizacje na kurs jezykowy mysle ze warto brac to miejsce pod uwage, powtorze sie, ale podstawowym plusem jest brak Polakow, nasz narod nie odkryl jeszcze tego ladu i spotkac tam kogos mowiacego polska mowa jest dosc trudne. no coz, z pozdrowieniami Rafik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 11:45 Możesz podać jakieś szczegóły dotyczące tego wyjazdu: co to była za szkoła?, jak załaiwiłeś sobie ten wyjazd? jakie orientacyjne ceny kursów? z góry dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 17.10.02, 08:48 Wyjazd załatwiałem sobie całkowicie za pośrednictwem internetu, ale zapłaciłem za wszystko na miejscu. Szkoła to American College Dublin, w centrum miasta, mieści się przy Merrion Square, między innymi w domu w którym mieszkał Oscar Wilde. Koszt, cóż, za miesiąc kursu, 27h tygodniowo, miszkanie (u rodziny) z wyżywieniem, zapłaciłem na złotówki ok 6000. Nie wiem czy w Polsce ta szkoła ma jakieś agencje, pośredników, ale np kolega z Czech przez czeską agencję płacił za kurs aż 1/3 cenu mniej, to spora różnica. Poza tym Dublin do najtańszych nie należy, ale ceny w GB też nie są niskie. Pozdrawiam, w razie dodatkowych pytań odezwę się ponownie. Rafik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 11:51 Dzięki! Mam jeszcze pytanie: ta suma, którą podałeś to jest opłata za szkołę i za mieszkanie u rodziny z wyżywieniem, tak? Możesz mi podać stronkę tej szkoły? Jeszcze raz dziękuję!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonka Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 11:57 Z tą opłatą to chodziło mi raczej, czy płacąc za kurs, szkoła sama znajduje tą rodzinę (i załatwia formalności) czy musisz jej szukać na własną rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.cst.tpsa.pl 22.10.02, 08:48 Tak, suma jaką podałem to jest opłata za szkołę (ok. 27h/tydzien) i za mieszkanie w rodzinie z wyżywieniem. adres: www.amcd.ie strona nie jest za aktualna, ale zawsze możesz napiszać do nich i podadzą Ci aktualności (poza tym ja służę radą cały czas.) pozdr i już zazdroszczę Ci tych dni, które tam spędzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-o-n-k-a Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? 22.10.02, 13:29 Dziekuje bardzo za pomoc. To sa moje wstepne plany na przyszly rok, chcialabym pojechac na kurs na wiosne. Zalezy mi najbardziej na mieszkaniu u rodziny, bo wiem, ze to daje duzo wieksze korzysci. Jak bede miala jeszcze jakies pytania to pozwole sobie jeszcze raz skorzystac z Twojej pomocy. Dzieki!! -Jonka- Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? 24.09.02, 11:39 Hm, no jednak jestes ty. Ciekawe co na to Irlandczycy. Moze im nie przeszkadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 62.77.165.* 30.09.02, 18:24 pardon??? wkrasnicki napisał: > Hm, no jednak jestes ty. Ciekawe co na to Irlandczycy. Moze im nie > przeszkadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 158.75.13.* 04.09.02, 12:24 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.02, 12:21 Cześć Może to nie będzie standardowa odpowiedź, ale jak trochę więcej kaski, to jedź do Australii, szczególnie teraz, kiedy zaczyna się lato. IRL i England to wieczne deszcze i wiatry, a w zimie jest wprost nie do zniesienia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Tylko IRLANDIA ! IP: 212.244.67.* 23.10.02, 13:53 byłam na kursie zarówno w Wielkiej Brytanii jak i w Irlandii i powiem jedno - tylko Irlandia! Z dwóch powodów: 1. irlandzki angielski jest o wiele przyjemniejszy dla ucha niz ten brytyjski. irlandczycy maja akcent tak pomiedzy brytyjczykami i amerykanami 2. irlandczcy to wspaniali ludzie! są ciepli, serdeczni i zadowolenie z życia. Polecam Dublin School of English - w samym centrum (przy moście O'Connoll), najtańsza w mieście, przytulna, mili nauczyciele magda Odpowiedz Link Zgłoś
j-o-n-k-a Re: Tylko IRLANDIA ! 23.10.02, 18:25 Gość portalu: magda napisał(a): > byłam na kursie zarówno w Wielkiej Brytanii jak i w Irlandii i powiem jedno - > tylko Irlandia! Z dwóch powodów: > 1. irlandzki angielski jest o wiele przyjemniejszy dla ucha niz ten brytyjski. > irlandczycy maja akcent tak pomiedzy brytyjczykami i amerykanami > 2. irlandczcy to wspaniali ludzie! są ciepli, serdeczni i zadowolenie z życia. > Polecam Dublin School of English - w samym centrum (przy moście O'Connoll), > najtańsza w mieście, przytulna, mili nauczyciele > magda Ja planuję taki wyjazd w przyszłym roku i zbieram na ten temat informacje od osób, ktore uczyły się w Irlandii (pytałam się o to wcześniej na tym wątku rafika). Możesz mi podać namiary na tę szkołę i orientacyjne ceny. Zależy mi bardzo na możliwości zakwaterowania u rodziny, czy jest tam taka możliwość? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Tylko IRLANDIA ! IP: 212.244.67.* 24.10.02, 08:08 wejdź na stronę www.dse.ie a gdybyś miała jakiekolwiek pytania, na które odpowiedzi nie znajdziesz na stronie internetowej to pisz na madziabis@yahoo.co.uk chetnie udziele wszelkich informacji. w tej szkole uczylam sie przez 3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
usenetgazeta Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? 24.10.02, 12:49 Nie wiem jak sytuacja wyglada w Anglii, ale w Irlandii musisz uwazac na szkoly jezykowe. Wiele z nich mialo, pewnie ciagle ma, zajecia na bardzo niskim poziomie edukacyjnym. Moje zajecia w wymienianej przez kogos szkole - Dublin School of English - wygladaly mniej wiecej tak: pani spozniona 10-15minut, nastepnie rozdaje kartki z gramatyka (podaje numery cwiczen w ksiazce) a sama czyta gazete. Kolejne dwie godziny poprawiamy te cwicznia. Albo wersja nr 2 - pani stara sie z nami dyskutowac (przez 4 godziny). Dyskusja kiepsko sie uklada wiec poznajemy zyciorys pani nauczycielki, jej dzieci, jej uczniow. Zero dydaktycznego przygotowania. Jak chcialam zmienic grupe to podpowiedzieli mi ze to jedna z lepszych nauczycielek, wiec zmienilam szkole. Nie neguje ze ktos trafil tam na dobrego nauczyciela, mi bylo szkoda pieniedzy na dalsze ryzyko. Kolejna szkola to International Study Centre (homepage.tinet.ie/~iscdublin/main.html). Dwoch nauczycieli dla kazdej grupy (kazdy prowadzi inny material, oczywiscie na raz w sali jest tylko jeden), cale zajecia rozplanowane i przygotowane. Programy musza byc wczesniej przygotowane, bo w razie zastepstwa kolejny prowadzacy dokladnie wie co robilismy i co dalej on ma robic. Zadania do domu, jak chcesz to robisz, ja nie to nie, oddajesz a pozniej po lekcjach rozmawiasz o tym z prowadzacym. Widac profesjonalizm edukacyjny a nie uwazanie ze sam kontakt z jezykiem wystarczy. Cenowo ta druga troche drozsza, ale niewiele, mozna bylo wybrac tylko 2 godziny dziennie zamiast 4. Obie szkoly zalatwialy akomodacje. Do tego sa wyjazdy poza Dublin, mozna poznac kraj. Tu masz wieksza liste szkol www.go2study.com/English/dublin.htm Ps Irlandczycy maja mnostwo akcentow ale nauczyciele raczej nie uzywaja swoich lokalnych na zajeciach. Co nie zmienia faktu ze irlandzka wymowa jest zupelnie inna niz angielska, australijska czy amerykanska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: IRLANDIA czy ANGLIA do szkoły językowej ????? IP: 212.244.67.* 24.10.02, 13:01 może miałeś pecha i trafiłeś na złego nauczyciela. w każdej szkole ktoś taki się zdarza. ja jestem bardzo zadowolona z DSE. chodziłam tam przez 3 miesiące do grupy advanced i zajęcia to była przede wszystkim konwersacja i praca z autentycznymi tekstami. w czasie tych trzech miesięcy miałam 3 nauczycieli (2 irlandki i jedna brytyjka) - wszytskie były super. gdyby ktoś chciał jechać na kurs językowy to lepiej wybrać wiosnę lub jesień, raczej unikajcie lata - bardzo dużo polaków i duże grupy. ja chodziłam do DSE przez sierpień, wrzesień i październik. w sierpniu były tłumy, a potem grupy zrobiły się 5-osobowe. te 3 miesiące były super. dodatkowo mieszkanie z irlandzką rodziną pozowliło na stały kontakt z językiem. zrobiłam ogromny postęp. Odpowiedz Link Zgłoś