kola998 14.09.05, 09:09 Mam prośbę o opinię. Dziecko poszło do pierwszej klasy, ma 1 godzinę niemieckiego w tygodniu. Chcę go jeszcze zapisać dodatkowo na 2 godziny angielskiego w tygodniu. Czy to nie za dużo dla 7-latka? proszę o opinie... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdabski Re: 2 jezyki dla pierwszaka 14.09.05, 21:17 Ta jedna godzina to chyba na zasadzie alibi dla dyrektora... /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: 2 jezyki dla pierwszaka 15.09.05, 00:00 hmmm...a może zapisać na dodatkowe lekcje niemieckiego? żeby dziecku się nie mieszało, a nauka miała jakiś sens Odpowiedz Link Zgłoś
eusebius Re: 2 jezyki dla pierwszaka 16.09.05, 18:19 Mam doświadczenie w uczeniu takch dzieci angielskiego. Uważam, że dziecko musi sie uczyć tego języka od małego, wtedy mówienie jest dla niego czymś naturalnym. Zupełnie inaczej starszy sie uczy języka, z którym ma kontakt od wczesnego dzieciństwa. Angielski jest jednak obecnie ważniejszy, prawda? Jeśli sie będzie uczyło teraz tylko niemieckiego, to będzie potem gorsze z angielskiego. Myślę też, że 1 godzina niemieckiego dodatkowo to dobry pomysł, jeżli dziecko nie ma ogólnych problemów z nauką (np. dysleksja). Ale potraktowana zabawowo - bez zadawania do domu! I bez oczekiwań, że sie czegoś nauczy. Niech sie osłucha trochę i nauczy wymawiać paru słów. 2 języki obce dla siedmiolatka mogą być czymś ciekawym i rozwijającym. (godzina tygodniowo to zbyt rzadko, żeby dziecko sie rzeczywiście czegoś nauczyło) Odpowiedz Link Zgłoś