Dodaj do ulubionych

Krótkie wędzidełko podjęzykowe czekać czy podcinać

13.07.06, 19:02
Mam pytanko odnośnie wędzidełka podjęzykowego. U mojej trzyletniej córki jest
dość krótkie (podobnie jak u jej tatusia). Córeczka dość wcześnie zaczęła
mówić ale od początku nie wymiawia głoski "r", ma również problemy
z "sz" "cz" "ż".
Na ile krótkie wędzidełko ma wpływ na jej wymowę? Mąż nie miał
podcinanego, "r" opanował w 6 r.ż. czyli dość późno.
Obserwuj wątek
    • hofff Re: Krótkie wędzidełko podjęzykowe czekać czy pod 13.07.06, 21:52
      1. wedzidelko mozna sprobowac rozmasowac. zglos sie do logopedy lub laryngologa.
      poza tym ocenia czy konieczne jest podciecie.
      2. twoja corka ma prawo w tym wieku nie wymawiac glosek o ktorych piszesz.
      3. maz nie opanowal "r" dosc pozno. mozna uznac to jeszcze za gorna granice normy.
      4. krotkie wedzidelko przeszkadza w pionizacji jezyka a ona jest niezbedna przy
      realizacji niektorych glosek, m. in. tych, o ktorych piszesz.

pozdrawiam
      • t.nina1 Re: Krótkie wędzidełko podjęzykowe czekać czy pod 14.07.06, 11:20
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
        • sonata43 Re: Krótkie wędzidełko podjęzykowe czekać czy pod 15.07.06, 18:01
          Ja uważam, że podcinać, choć przed tym musiałabym zobaczyć to wędzidełko.
          Owszem przy krótkim wędzidełku można nauczyć się mówić /r/, ale najczęściej nie
          jest to prawidłowe /r/. Tylko logopeda jest wstanie odróżnić niuanse. Radzę
          wizytę u logopedy a potem laryngolog. Polecam lekturę którejkolwiek pozycji p.
          dr Barabary Ostapiuk nt. krótkiego wędzidełka.
          • t.nina1 Po wizycie 22.07.06, 15:02
            Korzystając z wakacyjnego względnego luzu w gabinetach skorzystałam z wizyty u
            logopedy prosząc o radę odnośnie wędzidełka córci.
            Udzielono mi informacji, że w przypadku podcięcia wędzidełka konieczne są
            intensywne ćwiczenia i rozmasowanie języka w celu uniknięcia blizny w miejscu
            podcięcia. Ewentualna blizna może spowodować efekt odwrotny od zamierzonego i
            problem może się pogłębić.
            Zalecono ćwiczenia usprawniające ruchowe narządy mowy, ćwiczenia słuchu
            niewerbalnego, założenie albumu obrazkowego lub jego zakup (kodowanie
            prawidłowego brzmienia słów).

Proszę o komentarz do zaleceń, gdyż gdzieś jednak czuję niedosyt. Przypominam,
            dziecko ma 3 lata.

Do lektury dr Ostapiuk nie dotarłam jeszcze, ale zamierzam to zrobić w
            najbliższym czasie (dzieci się rozchorowały i utknęłam w domu).

pozdrawiam, przewrażliwiona mama
            • hofff Re: Po wizycie 25.07.06, 09:41
              witaj.
              trudno udzielac porad za pomoca internetu, musialbym zobaczyc dziecko. nie
              napisalas jednak, czy logopeda, do ktorego trafilas uznal za celowe podcinanie
              jezyka??? ta cala reszta, ktora ci zalecil na pewno nie zaszkodzi, ale czy jest
              potrzebna? chyba nie z takim problemem przyszlas? hmmm
              mam prosbe, napisz, czy zalecil podciecie, czy nie.
              pozdrawiam
              • t.nina1 Re: Po wizycie 25.07.06, 17:20
                witam,
                w tym rzecz, że logopeda u której byłam mówiła bardzo dużo, ale zabrakło
                konkretów. Czułam się trochę jak na nudnym wykładzie na studiach. W sumie pani
                pogadała sobie o rzeczach, które wiem (jestem w miarę świeżo po pedagogice o
                czym na wstępie uprzedziłam) i w sumie poza wizją blizny w miejscu przecięcia
                które należy starannie masować (a moje dziecko na takie ekscesy w jamie ustnej
                nie pójdzie, to pewne) nic więcej nie powiedziała. Zaleciła ćwiczenia, które
                chyba zaleca wszystkim, tak to odczułam i koniec, kolejna osoba za (otwartymi)
                drzwiami czekała na przyjęcie.

Póki co zorientowałam się na uczelni gdzie kończyłam studia (UŚ), kiedy będzie
                dostępna dr u której zajęcia z logopedii były przyjemnością i w której
                kompetencje wierzę. Nie mam czasu i ochoty na poszukiwanie logopedy metodą prób
                i błędów.

Póki co zastanawiam się nad zakupem takich pozycji (i przy okazji proszę o
                podpowiedź czy będą użyteczne dla 3 latki):

ZABAWY I ĆWICZENIA LOGOPEDYCZNE L R
                ZABAWY I ĆWICZENIA LOGOPEDYCZNE SZ Ż CZ DŻ

- poradnik dla logopedów, nauczycieli i rodziców
                Anna Chrzanowska, Katarzyna Szoplik

oraz:

100 TEKSTÓW DO ĆWICZEŃ LOGOPEDYCZNYCH
                Ewa Małgorzata Skorek

dziękuję i pozdrawiam, Nina
                • t.nina1 Re: Po wizycie 25.07.06, 17:39
                  dodam jeszcze, że moje dziecko wypowiedziało raptem kilka słów i na tym koniec,
                  poza wykładem (dla mnie chyba) zero prób kontaktu z dzieckiem, podstawowych
                  zabaw czy ćwiczeń by dokładnie ustalić jak to z tym jej wędzidełkiem jest.
                  Jeśli chodzi o zainteresowanie dzieckiem to mniej niż minimum, może ja naiwna
                  jestem, że to tak pięknie, przez zabawę...
                  • hofff Re: Po wizycie 25.07.06, 18:50
                    no coz, pani logopedka odwalila panszczyzne i tyle. wstyd mi za nia, bo sam
                    pracuje w tym zawodzie, ale wierz mi, zdecydowana wiekszosc jest zupelnie inna
                    smile jesli chodzi o cwiczenia wspomagajace, hmmm. skoro jest taka potrzeba? one
                    nie zaszkodza, ale... jesli nie sa potrzebne, to po diabla zawracac dziecku
                    glowe. mozliwe, ze wiele kolezanek i kolegow po fachu sie oburzy, ale ja wyznaje
                    zasade, zeby jednak nie przesadzac. obserwuj dziecko, idz do logopedy, o ktorym
                    wspominalas, ze masz do niego zaufanie, baw sie z dzieckiem. jestes pedagogiem
                    wiec doskonale bedziesz wiedziala co jest norma a co nie. masz prawo byc
                    przewrazliwiona (w koncu to dotyczy twojego dziecka), ale terapeuta powinien
                    pomoc tobie i twojemu dziecku a nie poglebiac frustracje smile. jesli chodzi o
                    literature, to znajdziesz w internecie stosy. proponuje, zebys zajrzala do
                    starej, dobrej styczkowej.
                    wspominalem ci juz, ze wedzidelko mozna rozmasowac aby uniknac podciecia. jezeli
                    mozesz, porozmawiaj ze swoim pediatra badz laryngologiem. szkoda, ze musisz
                    zrobic runde po doktorach, ale coz. do .... razy sztuka. powodzenia zycze. jakby
                    co, sluze rada (w miare mozliwosci).
                    pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka