alutka100 01.12.05, 14:00 Czy ktoś mógłby podesłać linki do interesujących stron nt. grzybów, drożdzy, pleśni, coś więcej chciałabym w necie doczytać na ten temat niż suche kilka zdań w ecykopedii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maika7 Re: biologia 01.12.05, 17:58 zajrzyj tu www.grzyby.pl/ znajdziesz tu kopalnie wiadomosci i forum tu www.jezioro.com.pl/grzyby/ ciekawe informacje i piekne zdjecia tu grzyby.strefa.pl/ glownie zdjecia i informacje na temat poszczegolnych, nieraz bardzo rzadkich i ciekawych gatunkow i tu www.nagrzyby.pl/ ciekawostki, powazne artykuly, forum M. Odpowiedz Link Zgłoś
alutka100 Re: biologia 02.12.05, 16:01 maika7 napisała: > zajrzyj tu serdeczne dzieki za ciekawe linki:) Dalej szukam jeszcze informacji na pozostałe tematy i odnosnie grzybów jako gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: biologia 02.12.05, 17:49 >Dalej szukam jeszcze informacji na pozostałe > tematy i odnosnie grzybów jako gatunku. Nie ma gatunku "grzyby". Grzyby to osobne całe, przebogate w gatunki królestwo :-) Podaj mniej więcj zakres informacji, jakich szukasz - poszperam - może uda mi się coś jeszcze wynaleźć :-) M. Odpowiedz Link Zgłoś
alutka100 Re: biologia 04.12.05, 23:43 maika7 napisała: > >Dalej szukam jeszcze informacji na pozostałe > > tematy i odnosnie grzybów jako gatunku. > > Nie ma gatunku "grzyby". Grzyby to osobne całe, przebogate w gatunki królestwo > :-) Szukam czegoś OGÓLNEGO i zbiorczego o całym królestwie, które obejmuje przecież również osobniki np na ścianie czy skórze :) Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: biologia 05.12.05, 07:55 >> Szukam czegoś OGÓLNEGO i zbiorczego o całym królestwie, które obejmuje przecież również osobniki np na ścianie czy skórze :) W linkach poniżej są omówione ogólnie grzyby (cechy królestwa, znaczenie grzybów w przyrodzie i dla człowieka): www.sciagawa.pl/a/585.html - ogólnie o cechach całego królestwa. herbarium.usu.edu/fungi/FunFacts/Polish/KingfactPL.htm - jeszcze bardziej ogolnie, ale przystepniej :-) pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby - tez ogólnie, z linkami do poszczególnych grup prace.sciaga.pl/2447.html - ogłonie, przystępnie, z drobnymi błędami www.naukawpolsce.pap.pl/nauka/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=21&news_id=3055&layout=6&page=text - ciekawy artykuł Wystarczy? M. Odpowiedz Link Zgłoś
alutka100 Re: biologia 05.12.05, 10:52 maika7 napisała: > Wystarczy? Jesteś niesamowita:) Dzięki! Czy wystarczy? Miejmy nadzieję. Jak przeglądnę to będę wiedzieć dokładnie (wikipedię zaliczyłam juz wcześniej). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
alutka100 Re: biologia 05.12.05, 11:01 Gatunek czy królestwo - jak dla mnie może być jedno i drugie:) Ale jak czytam, że grzyby nie są roślinami, to jakoś dziwnie to przyjmuję patrząc np na pieczarkę ... Maika, wystarczy, wystarczy tych wiadomości; pozostaje mieć nadzieje, że nie ma tam głupot powypisywanych. Dzięki raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: biologia 05.12.05, 12:44 > Gatunek czy królestwo - jak dla mnie może być jedno i drugie:) Nie da rady :-) Krolestw mamy 5 (przyjmując najpopularniejszy podział) a gatunków - miliony :-) > Ale jak czytam, że grzyby nie są roślinami, to jakoś dziwnie to przyjmuję > patrząc np na pieczarkę ... No nie są :-) jedzą jak zwierzeta, materiał zapasowy mają jak zwierzęta, ścianę komórkową z substancji niespotykanej u roślin, a spotykanej u zwierząt. Dlatego są osobno - jako odrębne od roślin i zwierząt królestwo :-) > Maika, wystarczy, wystarczy tych wiadomości; pozostaje mieć nadzieje, że nie ma tam głupot powypisywanych. Dzięki raz jeszcze. Przejrzałam (co prawda pobieznie) to co jest tam napisane i wydaje mi się, że głupot tam nie ma :-) Mam nadzieję, że nie przeoczyłam jakiejś :-) Miłego czytania - ja po prostu lubię grzyby (głównie zjadać :-) :-) M. Odpowiedz Link Zgłoś