Dodaj do ulubionych

Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY?

08.02.03, 16:38
Chiciałabym nauczyć sie laciny. Naprawdę mnie to interesuje, lecz nigdzie nie
mogę znaleźć żadnego miejsca, gdzie faktycznie czegoś by mnie nauczyli.
niestety w szkole lekcje łaciny zostały sasowane nikczemnie z powodu braku
funduszy. Prosze o pomoc. Obiecuję pilną nauke - o ile to w moich
możliwościach leży.
Obserwuj wątek
    • Gość: s-raper Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 18:42
      Przyjdz Dziecie do mnie , ja Cie naucze. Znam tylko jedna lacine.
      Przydaje sie. Bardziej niz tamta.
      • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.03, 19:04
        Popatrz w gazetkę tam są ogłoszenia. CZasami nawet na ostatniej stronie gazet
        telewizyjnych widnieje stronka z kursami łaciny i innych języków za 36 zł.
        • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 11:49
          Gość portalu: benek napisał(a):

> Popatrz w gazetkę tam są ogłoszenia. CZasami nawet na ostatniej stronie
          gazet
          > telewizyjnych widnieje stronka z kursami łaciny i innych języków za 36 zł.
          w2 sumie dzięki. Ale właśnie tam patrzyłam i już 3 razy się "sparzyłam".
          Kobieta i meżczyzna, którzy się ogłąszali byli staruszkami ( nie mam nic do
          starszych ludzi), lecz właśnie znali, a raczej pamiętali z nauk szkolnych
          jedynie przyslwia. Twierdzili, że na tym polega łacina. Serdecznie proszę o
          dalsze podpowiedzi w zakresie jakiegoś kursu łaciny.
      • Gość: lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 11:46
        Dzięki raperze, ale sądzę, że tamtej łaciny w pewien sposob jestemjuż nauczona.
        I nie zwracaj się do nieznajomych: Dziecie, bo to wkurza, zwłaszcza, że nie
        wiesz kim jestem. Lecz jak będę potrzebować Twojej pomocy, a raczej usług w
        zakresie Tamtej łaciny to Cie powiadomię. Z poważaniem
        Lindisfarne
        • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.03, 15:39
          Hmmmm myślę i myślę.... no i zostaje 1 sposób(prosty, szybki): internet.
          Spróbuj prze jakikolwiek portal lub przez wyszukiwarkę.
          • Gość: lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 19:23

> Hmmmm myślę i myślę.... no i zostaje 1 sposób(prosty, szybki): internet.
            > Spróbuj prze jakikolwiek portal lub przez wyszukiwarkę.
            Wiem, że jestem tylko kobietą, ale już próbowałam. niestety nikt się nie
            ogłasza z takimi kursami i postanowiłam spróbować tu - na forum, bo wydawało mi
            się, że ktoś może coś na ten temat wiedzieć Nadal czekam, ale i tak dziękuje za
            chęci.
          • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 19:29

> Hmmmm myślę i myślę.... no i zostaje 1 sposób(prosty, szybki): internet.
            > Spróbuj prze jakikolwiek portal lub przez wyszukiwarkę.

wiem, że jestem tylko kobietą, lecz miewam czasami przebłyski świadomości i
            tego też już próbowałam. Niestety nikt nie ogłasza się z takimi lekcjami, bądź
            kursami łaciny, wiec postanowiłam spróbować na powyższym forum w nadziei, że
            ktos mi pomoże. Nadal czekam , bo naprawdę zależy mi na tym ( może greka?)
            Z poważaniem
            Lindisfarne

• Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.03, 19:59
      Poszukam trochę w internecie może coś znajdę.
      • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.03, 20:02
        Powiedz w jakim mieście mieszkasz będzie mi łatwiej ?
        • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: 213.25.170.* 11.02.03, 13:10

> Powiedz w jakim mieście mieszkasz będzie mi łatwiej ?

No widzisz może właśnie o to chodzi. Przecież ja zapomniałam powiedzieć w jakim
          mieście mieszkam!!! Otóż mieszkam w Warszawie. Tak, tak... W tej okropnej
          Warszawie i co Ty na to Benku?
          • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.03, 18:02
            Szukałem i szukałem no i .........tyle storon znalazła wyszukiwarka ale tylko
            pod hasłem kursy języków obcych. Szkoda że nie mieszkasz we Wrocławiu tam są
            takie kursy...a w Warszawie to nici z Łaciny :( Możesz też spytać się
            znajomych lub nauczycieli może i oni pomogą.
            • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 16:38

> Szukałem i szukałem no i .........tyle storon znalazła wyszukiwarka ale tylko
              > pod hasłem kursy języków obcych. Szkoda że nie mieszkasz we Wrocławiu tam są
              > takie kursy...a w Warszawie to nici z Łaciny :( Możesz też spytać się
              > znajomych lub nauczycieli może i oni pomogą.

Sorry, że tak późno. Mam mało czasu, a jeszce kurs łacinki chcę sobie dorzucić.
              Też żałuję, że nie możesz mi pomóc. Mimo wszystko dziękuję za tak ochoczą
              pomoc. Niestety profesorowie nie maja pojęcia, co to jest Łacina. Nie...
              Żartuję. POjęcie maja,ale też nie są w stanie mi pomóc. Wiesz, może
              przeprowadzę się do Wrocławia? Tam są naprawdę takie kursy? !!! KOleny dowcip.
              Sorry, mam kiepski dzień...NO to wsumie dzięki. Na pewnno będę miała jeszcze
              inne problemy nie tylko warszawskie ( tzn. nie tylko związane z tym miastem) i
              napiszę na Forum Edukacja, bo ciągle się czegoś uczymy, prawda? Do napisania,
              Magda
    • Gość: Kells Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 22:37
      Nie wiem, czy się na coś przydam, bo też jestem tylko kobietą. Może byśmy się
      tak spotkały i pogadały w jakimś miłym "realowym" miejscu w warszawie? Uczę się
      łaciny od 2,5 roku, może coś zaradzimy, ja też lubię ten język. Napisz do mnie,
      lindisfrane (wpaniały nick! jak to dobrze usłyszeć to słowo w ustach -
      palcach?! - nieznajomego!) to coś zaradzimy. Znam też parę osób, które mogłyby
      pouczyć bardziej profesjonalnie :)
    • Gość: Kells nienor2@wp.p Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 22:38
      ugh oczywiście adresu nie podałam...
      • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.03, 16:45
        www.eskk.pl tu są jakieś kursy języków i nie tylko.
        • Gość: lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 17:39

> www.eskk.pl tu są jakieś kursy języków i nie tylko.
          Dzięki Benek. W sumie zaraz sprawdzę i zaraz się okaże..., czy coś uda mi się
          znaleźć. Zobaczymy. Do napisania

• Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.03, 19:39
            I jak jestem ciekaw?
            • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 17:08

> I jak jestem ciekaw?

ojoj... Nic nie ma... Przynajmniej ja nic nie znalazłam. ale i tak serdecznie
              dziękuję za Twoją gorliwą pomoc... Jaki jest wrocław? Byłam tylko przejazdem,
              po drodze do Legnicy.
              • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.03, 15:28
                Wrocław to duże miasto. Mamy brzydki dworzec ale jest mnóstwo klubów i
                atrakcji. Szkoły mają wysoki poziom. Ogólnie miasto nie jest okropne. Można
                przyjechać i je pozwiedzać, bo przecież każdy ma inne zdanie.
                • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.03, 20:48
                  aha. To musi być fajnie. W W - wie mam duże kłopoty ze znalezieniaem fajnej
                  szkoły. ale spoko. Może z tą Łaciną się coś uda za sprawą Kells( pisała tu na
                  forum). ale jeszcze zobaczymy. Podobno wrocław jest sympatyczny. Znam kogoś w
                  Legnicy... Stare dzieje, ale miło powspominać...
    • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.03, 17:04
      Wiedzę, że coś poszukiwanie lekcji łaciny ucichło. Lecz zawiadamiam, że pytanie
      jest nadal aktualne. Czekam na jakieś wskazówki. W sumie myślę też o jakimś
      innym języku, ale pozostańmy przy łacinie. Lindisfarne
      • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.03, 17:16
        Według mnie łacina jest super językiem ale nigdy nie podiąłbym się nauki
        chińskiego zbyt trudny i czasochłonny :( Radzę Ci Lindisfarne umieścić ten
        wątek na forum Warszawa napewno ktoś udzieli Tobie pomocy.Powodzenia! :)
        • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:43
          Drogi Benku. Widzę, że znowu we mnie nie wierzysz. Otóż powyższy temat
          zamieściłąm na Forum Warszawa, lecz przeminął bez jakiegokolwiek odzewu. Masz
          rację, należy spróbować jeszcze raz, ale stwierdziłam po prostu, że na Forum
          ogólnym - Edukacja ktoś może faktycznie coś o tym wiedzieć. Co do chińskiego -
          bardzo chętnie,lecz z tym jeszcze ciężej....
          • Gość: benek Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.03, 16:41
            A skontaktowałaś sie z tą Kells? Pozdrowienia :)
            • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 19:48
              Tak enku. Skontaktowałam się. Jednak z Kells obie jesteśmy zabiegane, ja w
              przyplywie złości rzuciłam moim telefonem komórkowym i tym samym, pożegnałam
              się z nim. nie wiem, muszę zorganizować sobi nowy, a to zajmie mi czas do
              przyszłego tygodnia. Poza tym kontaktujemy się z Kells przez e - mail i wiem
              jedynie ile ma lat, i jak się nazywa. Nawet nie wiem na jakiej zasadzie miłyby
              być te zajęcia. Czyli wiem niewiele. Zamieściłam temat na Forum warszawa
              Edukacja po raz trzeci chyba i niestety mieszkańcy mego cudownego miasta nie
              interesują się jużtym pięknym, lecz wymarłym językiem... Przykre... Też
              pozdrawiam:!
              • Gość: moo Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 15:46
                Na tablicy w Instytucie Filogii Klasycznej UW znajdziesz mnóstwo ofert.
              • mkw98 salve 01.03.03, 16:18
                >Zamieściłam temat na Forum warszawa
                > Edukacja po raz trzeci chyba i niestety mieszkańcy mego cudownego miasta nie
                > interesują się już tym pięknym, lecz wymarłym językiem... Przykre...

Droga Lindisfarne!
                mieszkam w Warszawie i znam mase ludzi, ktorzy interesuja sie tym pieknym, choc
                wymarlym jezykiem [moze to dlatego, ze studiuje filologie klasyczna :))]
                moglabym Cie pouczyc, ale chyba nie mam czasu :(
                wszelako zachwyca mnie Twoj zapal, wiec moze napisz do mnie maila, to pomyslimy
                vale
                • Gość: Lindisfarne Re: salve IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 20:59
                  Dziękuję za wiadomośc. Tak naprawdę to zastanawiam się, czy zacząć się czyć
                  tego języka. Jest z tym tyle kłopotu...Ale zawsze o tym marzyłam. Lecz najpierw
                  może wrtobyłoby nauczyć się jakiegoś stosowanego języka, np.: hiszpańskiego?
    • Gość: luu Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.elknet.pl 02.03.03, 10:36
      jestem filologoem klasycznym, n-el w szkole sredniej i n-el akademicki. Służę
      pomocą , oczywiście w miarę możliwości
      • Gość: kociak Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.acn.waw.pl 03.03.03, 18:35
        ja również od pewnego czasu szukam możliwości nauki języka łacińskiego, jak
        dotąd bezskutecznie.
        luu, czy mogę poprosić o kontakt? jak zdążyłam sie dowiedzieć do tej pory
        jedyną możliowścią nauki łaciny w Warszawie jest filologia klasyczna. ja
        jestem osobą pracującą i nie mogę uczęszczać na wykłady razem ze studentami.
        chociaż taki pomysł wydaje mi się kuszący :)
        podaję swój e-mail kasiek121@o2.pl
        z góry dziękuję
    • Gość: Gwendal Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.chello.pl 02.03.03, 12:57
      Jeśli nie znajdziesz nikogo, kto podjąłby się uczyć Cię, albo z różnych przyczyn nie będziesz w stanie uczęszczać na prywatne lekcje, rozważ dwie możliwości:
      1. Dołączenie do jakiejkolwiek grupy studentów filologii, dla których łacina stanowi obowiązkowy przedmiot podczas dwóch pierwszych lat studiów. Sądzę, że nie będzie problemów z uzyskaniem zgody prowadzącego zajęcia i dołączeniem do grupy w charakterze wolnego słuchacza. Myślę, że sam fakt, iż z własnej woli chcesz się uczyć tego języka, będzie dosyć przekonującym argumentem w oczach nauczyciela. Lecz, aby uniknąć nieporozumień natury administracyjnej (i aby poprostu być uprzejmym wobec władz danego instytutu), należy również uzyskać zgodę dyrektora, bądź wice-dyrektora do spraw studenckich. Przy okazji, na mojej Alma Mater najwięcej łaciny mieli oczywiście studenci filologii języków romańskich (4 semestry, podczas gdy inne filologie mają tylko 3)
      2. Samodzielną naukę z dobrym podręcznikiem służącym do samodzielnej pracy. Sam polecałbym zaopatrzyć się w książkę Lidii Winniczuk "Lingua Latina: łacina bez pomocy Orbiliusza" (Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa; ISBN 83-0101293-5). Jest to typowy samouczek, w którym materiał podzielony jest na lekcje podające słownictwo i uczące gramatyki oraz dające możliwość tłumaczenia przykładowych zdań i krótkich tekstów (w drugiej części pojawiają się już teksty oryginalne). Ostatnia część książki zawiera tłumaczenia wszystkich tekstów pojawiających się w podręczniku, wraz z podanymi w nawiasach dosłownymi tłumaczeniami, w przypadkach, w których dosłowne tłumaczenie z łaciny odbiega nieco od poprawnej stylistycznie polszczyzny. Minusem tego sposobu nauki jest oczywiście konieczność samodyscyplinowania się do systematycznej pracy.

Powodzenia,

Gwendal
      • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: 213.25.170.* 04.03.03, 12:51
        Gość portalu: Gwendal napisał(a):

> Jeśli nie znajdziesz nikogo, kto podjąłby się uczyć Cię, albo z różnych
        przyczy
        > n nie będziesz w stanie uczęszczać na prywatne lekcje, rozważ dwie możliwości:
        > 1. Dołączenie do jakiejkolwiek grupy studentów filologii, dla których łacina
        st
        > anowi obowiązkowy przedmiot podczas dwóch pierwszych lat studiów. Sądzę, że
        nie
        > będzie problemów z uzyskaniem zgody prowadzącego zajęcia i dołączeniem do
        grup
        > y w charakterze wolnego słuchacza. Myślę, że sam fakt, iż z własnej woli
        chcesz
        > się uczyć tego języka, będzie dosyć przekonującym argumentem w oczach
        nauczyci
        > ela. Lecz, aby uniknąć nieporozumień natury administracyjnej (i aby poprostu
        by
        > ć uprzejmym wobec władz danego instytutu), należy również uzyskać zgodę
        dyrekto
        > ra, bądź wice-dyrektora do spraw studenckich. Przy okazji, na mojej Alma
        Mater
        > najwięcej łaciny mieli oczywiście studenci filologii języków romańskich (4
        seme
        > stry, podczas gdy inne filologie mają tylko 3)
        > 2. Samodzielną naukę z dobrym podręcznikiem służącym do samodzielnej pracy.
        Sam
        > polecałbym zaopatrzyć się w książkę Lidii Winniczuk "Lingua Latina: łacina
        bez
        > pomocy Orbiliusza" (Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa; ISBN 83-0101293-5).
        Jes
        > t to typowy samouczek, w którym materiał podzielony jest na lekcje podające
        sło
        > wnictwo i uczące gramatyki oraz dające możliwość tłumaczenia przykładowych
        zdań
        > i krótkich tekstów (w drugiej części pojawiają się już teksty oryginalne).
        Ost
        > atnia część książki zawiera tłumaczenia wszystkich tekstów pojawiających się
        w
        > podręczniku, wraz z podanymi w nawiasach dosłownymi tłumaczeniami, w
        przypadkac
        > h, w których dosłowne tłumaczenie z łaciny odbiega nieco od poprawnej
        stylistyc
        > znie polszczyzny. Minusem tego sposobu nauki jest oczywiście konieczność
        samody
        > scyplinowania się do systematycznej pracy.
        >
        > Powodzenia,
        >
        > Gwendal

Drogo Gwendalu!!!
        Dziękuję serdecznie za tak wyczerpujące wyjaśnienia dotyczące nauki tego
        wymarłego języka. Mam naprawdę duży zamiar wybrać się na Wydział Filologii...
        Tylko, czy najpierw mam odwiedzić dyrektora,czy iść od razu do wykładowcy?
        Co do samouczków: hmmm...posiadam jedną taką książkę, ale w tej chwili nie
        jestem w stanie przytoczyć Ci nazwy. Problem jest generalnie jeden:
        nie mam samozaparcia. No może nie do końca,ale potrzebuję motywacji-
        kogośktomnie zainteresuje językiem... Trudno to opisać,ale oboje wiemy o co
        chodzi. Zastanawiam się także czy sznowni profesorzy zgodzą się na moje
        uczestnictwo w tych zajęciach jako nawet wolnego słuchacza, bo jestem dość
        młoda... Na pewno nie jestm w wieku studenckim... Spróbujemy, zobaczymy. Ale i
        tak wielkie dzięki.
        Lindisfarne
    • Gość: Lindisfarne Re: Gdzie mogę nauczyć się ŁACINY? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 11:49
      Tak...ilologia klasyczna owszem owszem, lecz muszę powiedzieć , że poszło
      raczej kiepsko.
      Powiedzieli, że nie mają dla mnie czasu, i proszą o przyjście kiedy indziej.
      Z tego wnioskuję, może mylnie, że chcieli po prostu, bym opuściła gmach przy
      Krakowskim Przedmiesciu i więcej się tam nie pojawiła...
      Kiepsko, oj niedobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka