aanniittaa 29.08.06, 12:01 Czy są tu nnauczyciele pracujący w szkołach wiejskich? czym różnią sie one od szkół w mieście? Z jakimi typowymi problemami borykają sie tam uczniowie i nauczyciele? Bardzo proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darladarla Re: szkoła wiejska 29.08.06, 16:18 Od dwóch lat pracuje w wiejskiej szkole-okolo 100 dzieci i 15 osob grona:)Wczesniej przez rok pracowalam w duzej miejskiej szkole i nie ma porownania-na korzysc wiejskiej, oczywiscie:) Oprocz tego ze znasz wszystkich ucznow i wiekszosc rodzicow, to masz kontakat ze wszystkimi n-elami i dyrekcja traktuje indywidualnie.Oczywiscie wszystko zalezy od szkoly,ale i tak pewne jest ze w malej szkolce jest wiekszy komfort pracy,byc moze tez wieksza odpowiedzialnosc-jak cos spaprasz to od razu bedzie wiadomo;)Nie zamienilabym tej szkoly na zadna inna,mimo iz musze dlugo dojezdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
aanniittaa Re: szkoła wiejska 30.08.06, 12:20 Dziekuję za odpowiedź. Interesuje mnie, jakie są typowe problemy w szkole wiejskiej, inne niż w mieście (może np. problemy z dojazdem, zła sytuacja materialna niektórych itp.). Jeśli wiesz coś na ten temat, to proszę napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
maolga Re: szkoła wiejska 31.08.06, 22:30 A dlaczego o to pytasz? Chcesz jakieś dane do pracy naukowej ? Praca w mieścice i na wsi różni się, ale każdy kij ma dwa końce- czyli praca tu czy tu ma plusy i minusy. Zna m to z autopsji Odpowiedz Link Zgłoś
aanniittaa Re: szkoła wiejska 04.09.06, 11:22 Dziękuję za informacje. Pytam, bo szukam pracy. Nie znalazłam jej w swoim dużym mieście, myślałam, że może w jakiejś pobliskiej wiosce, ale też nie ma :-( Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.n.e.s1 Re: szkoła wiejska 31.08.06, 23:09 Pracowałam w szkole miejskiej - moloch z ponad 1200 uczniami, potem w dwóch szkołach na wsi (w jednej nadal). Olbrzymi plus dla obecnej szkoły! Uczniów niewiele ponad 100, zgrana kadra, a uczniów biedniejszych i bogatszych spotkasz w każdej szkole. Właśnie w małej nie widać tego zróżnicowania. Minus - organizowanie kółek zainteresowań, konkursów - bo czasami brak chętnych:) Odpowiedz Link Zgłoś