Dodaj do ulubionych

Trudne procenty

16.01.07, 08:51
drugi raz ten sam post...! i znowu nikt nic nie zrozumie...! jak dla mnie to
jest wszystko troche mało zorganizowane...! każdy uczestnik gry w każdy
wtorek powinien mieć wgląd, ile udało mu się zarobić, powinien miec obliczoną
wartość portfela i każdą jedną rzecz, która mu się przyda...!
Obserwuj wątek
    • szymon1114 Trudne procenty 16.01.07, 09:21
      nie wiem co w tym trudnego, czytanie ze zrozumieniem ;/
      • kura-kogut Re: Trudne procenty 16.01.07, 10:36
        Skoro jestes taki mistrzu to zinterpretuj - zobaczymy jak sobie z tym
        poradzisz - ciekawe czy tak samo zinterpretowalismy. Pozdro :P
        • zmigrod_jok Re: Trudne procenty 16.01.07, 10:44
          Ja juz nic nie kapuje...:((( Zainwestowałem w Piatek i co dzisiaj mam zrobic ??
          Pokazuje mi sie znowu formularz inwestycyjny i tyle... CO mam zrobic ??? Prosze
          o pomoc...
          • j-p-m Re: Trudne procenty 16.01.07, 15:26
            czy ktos wie co inwestujemy w drugiej kolejce? Czy te 1005 to jest teraz sam
            zysk czy wszystkie pieniadze? zcy zeby to były wszystkie trzba najpierw
            posprzedawac?
          • hopen Re: Trudne procenty 16.01.07, 19:10
            spooooko xP też nic nie kapuję. Kupiłam w piątek i wnioskuję teraz, że jakoś to
            wszystko powinna byłam sprzedać, bo niby po co w formularzu jest "sprzedaż
            wszystkich"? Sądziłam, że "samo się sprzeda" po tygodniu. Trudno się mówi ;)
    • pajm1 Dlaczego nigdy nie ma opiekunów na GG ? 16.01.07, 16:27
      Witam,
      może ktoś mi powiedzieć godziny urzędowania opiekunów konkursów na GG ??
      Pozdrawiam
    • marek.balandin Re: Trudne procenty 16.01.07, 18:04
      staszic-eko napisał:

> każdy uczestnik gry w każdy
      > wtorek powinien mieć wgląd, ile udało mu się zarobić, powinien miec obliczoną
      > wartość portfela i każdą jedną rzecz, która mu się przyda...

Owszem powinno tak być... Widocznie komuś się nie chciało napisać niezbyt
      skomplikowanego programu...
      W takim razie po prostu sami musimy sprawdzać wszystkie wyniki itp.
      Wniosek? Trzeba zacząć prowadzić księgowość na kompie :D Jak się komuś nie chce
      tego robić to przecież zawsze może zrezygnować z konkursu, będzie miej
      konkurencji :D
    • f-men Trudne procenty - RADA 16.01.07, 18:15
      Mi w liczeniu i opracowywaniu inwestycji pomaga portfel z money.pl:
      '' www.money.pl/portfel/ ''
      Bardzo przydatna zabawka:)
    • madziorek369 Ale ile wynosi moje 100% ?? 16.01.07, 20:43
      no właśnie, gramy i nie wiemy ile mamy do dyspozycji, nawet nie ma tutaj jak
      sprawdzić czy wogóle mamy jakąś kase na koncie, czy mamy czym dysponować :P,
      moge strzelac w ciemno i nic, a jak pisze do opiekuna to [nie wiem moze to moja
      wina, moze mam zly numer gg] ale nie odpowiada [mimo ze jest dostępny :(].
      • zkdk.lodz Re: Ale ile wynosi moje 100% ?? 16.01.07, 21:43
        Odpowiedzi na twoje pytania już są:

Wartość portfela po pierwszym tygodniu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45403&w=55634707
        O co chodzi z procentami:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=55550523&a=55574470
        Jak sprawdzić swój porfel
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45403&w=55614810&a=55624036
    • ciachol3 Trudne procenty 17.01.07, 10:47
      my chyba wszystko wiemy o tych procentach, ale zastanawia nas fakt, że nie
      doszła do nas wiadomość jaki jest nasz stan konta po inwestycji. czy musi minąć
      pełny tydzień żeby ten mail dotarł? czy on wogóle istnieje? czy my musimy sami
      sobie obliczać stan konta? prosimy odpowiedźcie...
      • ciachol3 Re: Trudne procenty 17.01.07, 10:48
        ciachol3 napisał:

> my chyba wszystko wiemy o tych procentach, ale zastanawia nas fakt, że nie
        > doszła do nas wiadomość jaki jest nasz stan konta po inwestycji. czy musi minąć
        > pełny tydzień żeby ten mail dotarł? czy on wogóle istnieje? czy my musimy sami
        > sobie obliczać stan konta? prosimy odpowiedźcie...

już wszytsko mwiemy, sorki za SPAM :(
        • zkdk.lodz Re: Trudne procenty 17.01.07, 15:13
          :-)

Więcej odpowiedzi tez tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45403&w=55671557
    • agata_paulina Trudne procenty 17.01.07, 13:35
      Zrobilysmy wszystko wg regulaminu. Wyslalysmy arkusz przed godzina 16:00 w
      piatek. Suma naszych inwestycji nie przekraczala 100%, w tym 50% w akcjach. Gdy
      jednak zalogowalysmy sie we wtorek na nasz arkusz wszystkie dane na nim jakby
      nie istnialy - czy tak powinno byc?? Wydaje nam sie, ze dane ktore
      wprowadzilysmy powinny byc zapisane i zawsze jak sie logowalysmy to byly.
      Dopiero po poniedzialku okazalo sie ze ich nie ma. Czy wszystko wykonalysmy jak
      nalezy? Mamy tez pytanie czy kredyt mozna brac zaraz na poczatku dzieki czemu
      startuje sie z rachunkiem nie 100tys ale 150tys?? My tak zrobilysmy.
      • zkdk.lodz Re: Trudne procenty 17.01.07, 15:14
        Wszystko jest ok:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45403&w=55671557&a=55677282
    • marekg88 Wielkie Dziadostwo!!! 18.01.07, 15:22
      Jest to z tego co wiem ktoraś z kolei edycja tego konkursu nie wiem jak
      wyglądały poprzednie ale ta jest wogóle nie przygotowana!!! Po pierwsze jak
      można uruchomić konkurs z nieaktualnym formularzem z przed roku a później
      ogłaszać żeby inwestować jeszcze raz bo komuś sie tydzień wcześniej nie chciało
      siąść i zrobi tego jak sie należy. Po drugie co za delikatnie mówiąc osoba nie
      myśląca wpadła na to żeby inwestować w procentach zamiast odrazu w wirtualnej
      gotówce a póżniej przeliczać to na procenty każdy u siebie w domu!!! a dopiero
      po 2 tygodniach uruchamiać jakis wirtualny portfel poprostu znów komuś się nie
      chciało pomyśleć tydzień wcześniej. Chwalicie sie że jest to ogolnopolski
      konkurs z wspaniałymi nagrodami a organizacja jest taka jakby to był co
      najwyżej jakis konkurs o puchar gminy. Popatrzcie sobie jak działa wirtualan
      giełda na onecie i porównajcie sobie z waszą przepaśc widać odrazu. Mam nadziej
      że szybko naprawicie błedy bo odechciewa sie grać a zabawa zapowaidała sie
      super. Myśle że większa cześć graczy podziela moje zdanie.
      • kapitan2002 Re: Wielkie Dziadostwo!!! 18.01.07, 17:09
        podzielam Twoje zdanie, dodam jeszcze, że jak wysłałem maila do jednego z
        opiekunów do w odpowiedzi napisał mi, że jeśli mi się nie podoba formularz i
        sposób inwestowania to mogę zrezygnować, hahaha, śmiech na sali
        • 4angels Kicha kiła i mogiła. 18.01.07, 18:08
          Podzielam zdanie Was wszystkich. Ja tez nic z tego nie rozumiem. A w dodatku
          moj komitet jest w 4 osobowym skladzie, a moje ukochane kolezanki wystawily
          mnie do wiatru i powiedzialy, ze one nie wiedza o co chodzii gdzie one maja
          sprawdzac te wszystkie informacje jak one nie maja internetu!!!! POPROSTU
          KATASTROFA!!!!Co ja mam teraz zrobic??? Narazie wszystko przeliczam sprawdzam i
          notuje sama. A propos. Jak myslicie, czy warto jutro zainwestowac w GTC,
          sprzedac TVN i dolary??? bede wdzieczna jezeli ktos zainteresuje sie moim
          komentarzem.

Aniołek
          • offca.lp Re: Kicha kiła i mogiła. 18.01.07, 21:54
            watpie zeby ktos odpowiedzial i poradzil Ci w tym co masz kupic lub sprzedac,
            ale zycze powodzenia:) i udanych decyzji
          • zkdk.lodz Re: Kicha kiła i mogiła. 20.01.07, 11:16
            Zapraszam na forum ZKDK, jest tam wszystko wyjaśnione...
      • offca.lp Re: Wielkie Dziadostwo!!! 18.01.07, 21:56
        "Myśle że większa cześć graczy podziela moje zdanie."
        wiekszosc nie gra , bo nie wie jak:) a ten konkurs to kaszana! przeciez jestsmy
        w polsce i jak na polskie realia to jest standard
    • made1b Re: Trudne procenty 18.01.07, 19:06
      no wlasnie gdzie moge sprawdzic czy cos zarobilem a jak nie to ile stracilem
      .... :( nigdzie nie mozemy sie tego doszukac .
      • 4angels Re: Trudne procenty 19.01.07, 09:58
        Witam Wszystkich. Powiem Ci, ze sami musicie sobie to policzyc. Nigdzie tego
        nie znajdziecie. Chyba ze ja jestem jakas nie douczona w tej sprawie. Ja sama
        wszystko licze bo moje kumpelki mnie wystawily. To jest troszke trudne na
        poczatku ale sie nauczysz. Musisz ilosc pieniedzy ktora zainwestowaliscie w cos
        tam podzielic przez tego poniedzialkowy kurs i ci wyjdzie ile jednostek w
        przyblizeniu tego macie. Potem ta liczbe ktora ci wyjdzie pomnoz przez cene
        tego co kupiliscie ale np. czwartkowa i wyjdzie ci ile masz pieniedzy wiecej.
        Dobrze mowie???
        Aniolek
    • rekinygieldy Re: Trudne procenty 19.01.07, 23:10
      Brałem kiedyś udział w tym konkursie i bardzo dobrze, bo zainteresowałem się
      giełdą. Potem pobawiłem się gierką na Onecie, a teraz inwestuje już prawdziwe
      pieniądze. Nie mam aż 100k, ale musze wam powiedzieć, że gra na żywo to
      zupełnie coś innego.
      Nie ma z tą zabawą nic wspólnego, zarówno pod względem emocji jak i
      organizacyjnym.
      Orgzanizacja bliższa rzeczywistości była już na Onecie (była, bo ostatnio tam
      nie zaglądam...).
      Tu istotnie jest to zabawa przypominająca grę w ciemno... lub na platformie
      CeTo, gdzie dajesz zlecenie i nie wiesz czy kupisz czy nie.
      No ale mówiąc o GPW, to przede wszystkim spółki z GPW20 dają może możliwość
      zarobienia, ale gdybyście mogli kupować i sprzedawać codziennie.
      Dawanie zlecenia zakupu akcji w piątek po cenie zamknięcia poniedziałkowej to
      jakieś nieporozumienie - dlatego śmiem twierdzić, że do finału dotrą zupełnie
      przypadkowe osoby, a nie ci co naprawdę mają nosa.
      Aktualnie doradzam mojemu bratu, bo bawi się w tą grę, ale to co mogę mu
      podpowiedzieć, w niewielkim stopniu może wykorzytsać.
      Pisałem już o inwestowaniu z dnia na dzień - ale tak naprawdę reagować na
      zmianę kursu akcji trzeba na bieżąco, kurs zmienia się w przeciągu kilju
      seksund.
      Przykład wczorajszy - Stalexport, kurs 4,50 zł w ciągu minuty spadł do 4,15 zł.
      Czym to jest spodowane?
      Przeciekiem informacji ze spółki w tym przypadku niekorzystnej.
      Może też być info pozytywne, np. o zatwierdzeniu prospektu emisyjnego co może
      spodować nagły wzrost nawet do 20% w ciągu kilkudziesięciu minut.
      Jeżeli ktoś czuwa na tym, może w miarę szybko zareagować dając zlecenie zakupu
      aby na górce (wzroscie) sprzedać, zarabiając na tym kilkanascie procent.
      To się nazywa DT - Day Trading.
      Oczywiście tak nagły wzrost nie jest na tyle stabilny, aby rósł w
      nieskończonośc, stąd w pewnym momencie następuje realizacja zysków, czy
      sprzedaż i kurs spada...
      Do jakiego poziomu ? zależy wyłącznie od wcześniejszego powodu wzrostu.
      Jeśli info powodujące wzrost będzie skutkować w przyszłości, np. ogłoszenie
      nowej emisji akcji z prawem poboru czyli PP, to prawdopodobnie będzie to
      tendencja stała, a więc kurs mimo drobnej korekty utrzyma się na wyższym
      poziomie.
      Dlatego realia znacznie odbiegają od rzeczywistości, ale fajnie, że pobawicie
      się w tą zabawę.
      Jednak w przyszłości, kiedy zdecydujecie się zagrać na "pieniądze swoje" -
      zalecam dużą ostrożność i NIE GRAĆ za pożyczone środki finansowe, bo niekiedy
      na wzrost kursu spólki trzeba poczekać kilka miesięcy. Własne pieniądze nie
      kosztują - możesz poczekać, inne to odsetki.
      Druga zasada to dywersyfikacja porfela - nigdy nie ładuj wszystkich swoich
      pieniędzy w jedną spółkę, nawet kiedy wydaje ci się to 100% pewna inwestycja.
      Przykładem - Energopol i wielka zwała kursu w grudniu, kiedy okazało się, że
      nie będzie fuzji z JWC. Ludzie potracili wtedy po 100 zł na jednej akcji, kiedy
      kurs spadł z poziomu 150 zł do 50...
      Zasada trzecia - zanim zainwestujesz w daną spólkę, poczytaj o niej, obserwuj
      wahania kursu w przeciągu miesiąca, tygodnia, dnia...
      Jakie mają zamierzenia na przyszłość, zerknij na udziałowców oraz tzw. Free
      Float, który ma znaczenie dla dynamiki zmian kursu.
      Jak zmieniają się kursy w ciągu dnia możesz zaobserwować na stronie
      www.parkiet.com (daj odświeżanie 1 minuta). Stron z informacjami ze spółek jest
      wiele, ale osobiście polecam gielda.wp.pl/POD,8,a,1,b,5,c,2,index.html?
      ticaid=1311f panel news.
      No to co! Bawcie się dobrze... !
      Powodzenia!

• stolice Re: Trudne procenty 21.01.07, 16:33
        dla mnie to ten konkurs jest wogóle (przepraszam za określenie)NIEDOROBIONY,
        czemu wybiorcza pisze że mamy kontrolować swoje środki a nic nie zrobiła żeby
        nam w tym pomóc. totalnie niezrozumiałe jest czemu tak pokomplikowany jest ten
        konkurs - nie ma nic wspólnego z prawdziwą grą na giełdzie, czemu nie można
        było tak jak w SIGG stworzyć jasne, zrozumiałe reguły i czemu nie można było
        zrobic systemu który przedewszystkim pozwoliłby nam "widzieć" co się
        rzeczywiście dzieje z zainwestowanymi pieniedzmi i z całym portfelem? czemu nie
        wiadomo któremu zespołowi idzie najlepiej i dlaczego ten cały system jest
        nielogiczny, przecież większość z nas myśli logicznie i logicznie analizuje
        (inaczej nie ma co liczyć na jakikolwiek sukces).
        • gjk13 Re: Trudne procenty 21.01.07, 18:48
          Mam kolejne pytanie.
          Jeśli np. po 1szym tygodniu mam już kupione wszystko za 100% i dajmy na to w
          piątek wypełnię formularz, że sprzedaje 10% akcji to czy od razu można wpisać
          (w ten sam formularz) kupno 10% inne akcji, czy muszę czekać do następnego
          tygodnia ???
    • tycha02 Trudne procenty 22.01.07, 19:38
      Właśnie, nie dałoby rady ulepszyć tej strony właśnie w taką opcje: każdy ma
      wgląd do stanu swojego konta, ile posiada aktualnie pieniędzy przeznaczonych do
      inwestycji, ile w akcjach itd., a wszystko automatycznie policzone przez
      komputer? Co to za problem? A ja w tej chwili jak mam policzyć ile wydałam na
      początku, ile zyskałam, a ile straciłam, skoro nie do końca pamiętam ile
      procentów mój zespół wpisał w pierwszej kolejce? Teraz do końca konkusu musimy
      działać po omacku :/
      • zkdk.lodz Re: Trudne procenty 22.01.07, 22:24
        Kopia Waszych zleceń jest wysyłana na pocztę gazety.pl login i hasło takie jak
        do formularza...
        • b-wozniakowska1 Re: Trudne procenty 23.01.07, 21:02
          Witam, jeśli mam ochotę sprzedać jakąś akcję, to czy muszę wpisać ile % ?
          Kupiłem akcje paru spółek, rozplanowałem 100% na poszczególne ilości dla każdej
          spółki, np. TVN 30% etc. Wysłałem formularz w odpowiednim czasie, więc dlaczego
          nic nie zarobiłem ? Czy błędem mogło być to, iż w akcjach sprzedawanych nie
          podałem ile % jest do dyspozycji sprzedaży ?
          Proszę o szybką odpowiedź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka