Dodaj do ulubionych

Bardzo wolne czytanie

10.05.07, 00:12
Witam,

Jestem zainsteresowany kursem aby polepszyc szybkosc czytania.
Poniewaz studiuje informatyke, co wiaze sie z ogramna pochlaniamiem ogromnej ilosci informacji.
Chcialbym sie dowiedziec czy kurs pomoze jesli:

-moja szybkosc czytania jest bardzo ale to bardzo wolna ok.130 slow/min albo mniej
-bardzo wolno czytam od dziecinstwa :/ i zmuszanie sie do czytania ksiazek wcale nie poprawialo mojej szybkosci czytania
-Szczegolnie czytanie jakis niepospolitych zagmatfanych wyrazow sprawia mi trudnosci
-jestem studentem:) i czy to nie za pozno ?
-przy czytaniu mam slaba koncentracje na tekscie i szybko uciekam gubie watek

wczesniej nie bylem diagnozowany na obecnosc dyslekcji czy dysgrafii wiec prosze o rade szczera rade w tej kwestii. Poniewaz bardzo wolno czytam nie wiem czy to nie wiaze sie z dysleksja, choc mature z polskiego zdawalem normlanie. Czasami :) zastanawiam sie czy jakiegos specjaliste nie powiennem odwiedzic :)
Obserwuj wątek
    • ragon75 Re: Bardzo wolne czytanie 11.05.07, 08:23
      Twoja prędkość czytania jest około dwukrotnie mniejsza niż średnia w Twojej
      grupie wiekowej. Nie pozwala na dobre rozumienie tekstów. Podniesienie
      prędkości czytania spowoduje nie tylko większe rozumienie (optymalne tempo ze
      względu na możliwości przetwarzania informacji przez mózg to 400-500 słów na
      minutę) ale również sprawi, że czytanie będzie łatwiejsze i przyjemniejsze niż
      do tej pory.
      Czytanie trudnych słów, nazw własnych, wyrazów z języka obcego czy też terminów
      naukowych, sprawia trudności każdemu bez wyjątku.
      Co do ewentualnej dysleksji - trudno mi to stwierdzić na odległość. Takie osoby
      czytają zazwyczaj jeszcze wolniej niż Ty (60-80 słów na minutę) i mają duże
      problemy z rozumieniem tekstu, ortografią. Kurs zdecydowanie poprawia ich
      możliwości - prędkość czytania może osiągać 400 słów na minutę - co umożliwia
      sprawne przetwarzanie informacji. Często mi mówią, że wreszcie zaczęły rozumieć
      to, co czytają.
      Nauka umiejętności szybkiego czytania podczas studiów to dobry pomysł - wcale
      nie jest za późno. Wiele osób decyduje się właśnie wtedy - bo wiedzą, że nabyte
      umiejętności na pewno wykorzystają.
      Co do koncentracji - wiele kursów zawiera odpowiednie ćwiczenia poprawiające
      umiejętności koncentracji i sposoby przygotowania się do czytania, nauki.
    • a.g.a7 Re: Bardzo wolne czytanie 10.07.07, 23:17
      zobacz tutaj
      www.zlotemysli.pl/agaostrow.php?c=4main&idEbook=190
      a tu jest darmowy fragment---można sprawdzić czy książka przypadnie do gustu;)

www.zlotemysli.pl/agaostrow.php?c=vir&idEbook=190

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka