Dodaj do ulubionych

Pieniądze na studia

17.05.07, 14:38
szanowny autorze - niektórzy za średnią ocen 4,89 dostają 90zl stypendium
naukowego - tak tak to nie żart
tak więc na przyszłość proszę o rzetelniejsze zbieranie danych
.j
Obserwuj wątek
    • abs_ik Re: Pieniądze na studia 17.05.07, 15:05
      A czy ci niektórzy wiedzą, że takie (inne niż w podanym przedziale) kwoty
      stypendiów są niezgodne z ustwą z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie
      wyższym (Dz. U. nr 164, poz. 1365 z późn.zm.), która reguluje wysokość
      stypendiów?
      Że w ogóle stawki stypendiów są regulowane ww ustawą i w takim razie uczelnia
      działa niezgodnia z prawem? Może warto coś z tym zrobić?
      • izabelka28 Re: Pieniądze na studia 17.05.07, 22:26
        a dowcip polega na tym ,że z tego co sie orintuję , to jest jakiś przepis, który
        mówi ,że łączna kwota stypendiów nie może przekraczać 80 albo 90% pensji
        asystenckiej :D
      • zewa11 Re: Pieniądze na studia 18.05.07, 09:10
        sęk w tym ze szlachetna uczelnie przyznaje stypendia wszystkim powyżej średniej
        4,5 (którzy notabene otrzymują 20zl)- wytłumaczeniem co do wysokosci stypendium
        był fakt iż tyle zostało przyznanych pieniędzy przez ministerstwo
        .j

• czarekza Re: Pieniądze na studia 24.05.07, 17:47
          U nas zas stypendia były dosc spore.
          Były dwa progi sredniej:
          średnia 4,76 i powyżej - tu stypendium - 450 zł miesięcznie
          od 4,50 do 4,75- 250 zł miesięcznie
          • czarekza Re: Pieniądze na studia 24.05.07, 17:48
            I jeszcze stypendium za wybitne osiągnięcia sportowe:100 zł miesięcznie
            Zas przy stypendium socjalnym były ustalone dwa progi w zależności od
            miesięcznego dochodu na jedną osobę w rodzinie.
            do 400 zł/os. - 300 zł miesięcznie
            powyżej 400 zł/os. do 572 zł/os. - 150 zł miesięcznie
            Do tego było stypendium na wyżywienie:
            do 400 zł/os. -100 zł miesięcznie
            Oraz stypendium mieszkaniowe dla studentów studiów stacjonarnych: 100 zł
            miesięcznie
            Wiec moja szkólka całkiem dobrze wypada w stypenicch.
            Bo np. gdy jest kiepska sytuacja + dobra srednia czyli:
            450 nauka + 300 socjal + 100 wyzywienie + 100 mieszkaniowe = 950 zl
    • kitty222 Re: Pieniądze na studia 18.05.07, 16:06
      oj to faktycznie malo, jak na tak dobrą średnią. Nie jestem już studentką, ale
      gdy miałam średnią 4.8 to dostawałam 500 zeta
    • lukasgld stypendia 18.05.07, 19:13
      u mnie w szkle socjalnego było od 50 do 250zł na miesiąc na osobe,naukowe
      dzielili tak że trzeba było miećśrednią co najmniej 4.5 i wynosiło od 200 doi
      350zł na osobe na miesiąć na zaocznych nie wiem jakim cudem na naukowe załapały
      sioędwqie osoby i dano im po 1050zł tak było wywyieszone w gablocie uczelnianej
      także lepeij opłacało się uczyc niz pracować chociarz nauka to też praca w
      pewnym sensie.
    • lettavio Pieniądze na studia 19.05.07, 00:46
      mój dochód jest nieco powyżej socjalu mam dwoje zdolnych dzieci dwa lata różnicy
      oboje będą na studiach będzie ciężko, bo wciąż pomagamy biednym nieukom w imię
      wyrównywania szans, a nie zdolnym ,nie mówię o geniuszach moja córka dostała za
      średnią5,16 - 86 zł stypendium na rok pyta mnie gdzie jest sprawiedliwość bo jej
      koleżanka ze średnią 2,4 dostaje co miesiąc 50 zł stypendium bo jest biedna czy
      to jest wyrównywanie szans
      • sabbatha Re: Pieniądze na studia 19.05.07, 13:07
        ale bzdury duzo zalezy od uczelni - na uni opolskim przy sredniej 4.8 nie masz
        szans na stype - na politechnice za 4,1 nawet dostaniesz (ale politechnika nie
        przepuszcza pieniedzy na akropole itd.) a socjalne ja np dostaje 200 zl i to
        jest kwota mocno srednia.
        • zewa11 Re: Pieniądze na studia 20.05.07, 22:21
          tak sie składa ze studiuje tez na un.opolskiem (ciągnę 2 kierunki) i tam jest
          zasada ze stypendium dostaje 25-20%najlepszych na roku - godziwe pieniądze
          .j
    • giertych.szatan Dochód na osobę 500zł... 20.05.07, 01:32
      To za 500zł miesięcznie można przeżyć? Mnie się wydawało, że sama stancja w
      średnim mieście kosztuje ze 400zł... Zakładając, że dostanie się 100zł
      jałmużnej ekstra, to czy wobec tego można przeżyć za 600zł? Jak podejmie się
      pracę zarobkową na studiach, to i tak wypada się z widełek i z jałmużnej nici...

Co za popie..ny, paranormalny kraj. Ten cały system edukacji to jedna wielka
      farsa. Cieszę się, że ten świat znam już tylko z gazet. Paranoja!
    • kitty222 Re: Pieniądze na studia 20.05.07, 21:07
      No też się zawsze zastanawialam, jak ludzie będący spoza miasta, gdzie studiują
      dają sobie radę finansowo. Ja miałam przez całe studia stypendium naukowe i
      socjalne i mimo, że mieszkam z jednym rodzicem i rodzeństwem to nie było mi
      łatwo finansowo. Z drugiej też strony widziałam, że ludzie przy socjalnych
      potrafia nieźle kombinować i np.dostawać 250 zeta, co by oznaczało, ze mają
      niewiele ponad 300 brutto na osobę w rodzinie np. przy dwojgu pracujących
      rodziców. Jakoś w to nie wierzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka