zewa11 17.05.07, 14:38 szanowny autorze - niektórzy za średnią ocen 4,89 dostają 90zl stypendium naukowego - tak tak to nie żart tak więc na przyszłość proszę o rzetelniejsze zbieranie danych .j Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abs_ik Re: Pieniądze na studia 17.05.07, 15:05 A czy ci niektórzy wiedzą, że takie (inne niż w podanym przedziale) kwoty stypendiów są niezgodne z ustwą z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. nr 164, poz. 1365 z późn.zm.), która reguluje wysokość stypendiów? Że w ogóle stawki stypendiów są regulowane ww ustawą i w takim razie uczelnia działa niezgodnia z prawem? Może warto coś z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka28 Re: Pieniądze na studia 17.05.07, 22:26 a dowcip polega na tym ,że z tego co sie orintuję , to jest jakiś przepis, który mówi ,że łączna kwota stypendiów nie może przekraczać 80 albo 90% pensji asystenckiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
zewa11 Re: Pieniądze na studia 18.05.07, 09:10 sęk w tym ze szlachetna uczelnie przyznaje stypendia wszystkim powyżej średniej 4,5 (którzy notabene otrzymują 20zl)- wytłumaczeniem co do wysokosci stypendium był fakt iż tyle zostało przyznanych pieniędzy przez ministerstwo .j Odpowiedz Link Zgłoś
czarekza Re: Pieniądze na studia 24.05.07, 17:47 U nas zas stypendia były dosc spore. Były dwa progi sredniej: średnia 4,76 i powyżej - tu stypendium - 450 zł miesięcznie od 4,50 do 4,75- 250 zł miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
czarekza Re: Pieniądze na studia 24.05.07, 17:48 I jeszcze stypendium za wybitne osiągnięcia sportowe:100 zł miesięcznie Zas przy stypendium socjalnym były ustalone dwa progi w zależności od miesięcznego dochodu na jedną osobę w rodzinie. do 400 zł/os. - 300 zł miesięcznie powyżej 400 zł/os. do 572 zł/os. - 150 zł miesięcznie Do tego było stypendium na wyżywienie: do 400 zł/os. -100 zł miesięcznie Oraz stypendium mieszkaniowe dla studentów studiów stacjonarnych: 100 zł miesięcznie Wiec moja szkólka całkiem dobrze wypada w stypenicch. Bo np. gdy jest kiepska sytuacja + dobra srednia czyli: 450 nauka + 300 socjal + 100 wyzywienie + 100 mieszkaniowe = 950 zl Odpowiedz Link Zgłoś
kitty222 Re: Pieniądze na studia 18.05.07, 16:06 oj to faktycznie malo, jak na tak dobrą średnią. Nie jestem już studentką, ale gdy miałam średnią 4.8 to dostawałam 500 zeta Odpowiedz Link Zgłoś
lukasgld stypendia 18.05.07, 19:13 u mnie w szkle socjalnego było od 50 do 250zł na miesiąc na osobe,naukowe dzielili tak że trzeba było miećśrednią co najmniej 4.5 i wynosiło od 200 doi 350zł na osobe na miesiąć na zaocznych nie wiem jakim cudem na naukowe załapały sioędwqie osoby i dano im po 1050zł tak było wywyieszone w gablocie uczelnianej także lepeij opłacało się uczyc niz pracować chociarz nauka to też praca w pewnym sensie. Odpowiedz Link Zgłoś
lettavio Pieniądze na studia 19.05.07, 00:46 mój dochód jest nieco powyżej socjalu mam dwoje zdolnych dzieci dwa lata różnicy oboje będą na studiach będzie ciężko, bo wciąż pomagamy biednym nieukom w imię wyrównywania szans, a nie zdolnym ,nie mówię o geniuszach moja córka dostała za średnią5,16 - 86 zł stypendium na rok pyta mnie gdzie jest sprawiedliwość bo jej koleżanka ze średnią 2,4 dostaje co miesiąc 50 zł stypendium bo jest biedna czy to jest wyrównywanie szans Odpowiedz Link Zgłoś
sabbatha Re: Pieniądze na studia 19.05.07, 13:07 ale bzdury duzo zalezy od uczelni - na uni opolskim przy sredniej 4.8 nie masz szans na stype - na politechnice za 4,1 nawet dostaniesz (ale politechnika nie przepuszcza pieniedzy na akropole itd.) a socjalne ja np dostaje 200 zl i to jest kwota mocno srednia. Odpowiedz Link Zgłoś
zewa11 Re: Pieniądze na studia 20.05.07, 22:21 tak sie składa ze studiuje tez na un.opolskiem (ciągnę 2 kierunki) i tam jest zasada ze stypendium dostaje 25-20%najlepszych na roku - godziwe pieniądze .j Odpowiedz Link Zgłoś
giertych.szatan Dochód na osobę 500zł... 20.05.07, 01:32 To za 500zł miesięcznie można przeżyć? Mnie się wydawało, że sama stancja w średnim mieście kosztuje ze 400zł... Zakładając, że dostanie się 100zł jałmużnej ekstra, to czy wobec tego można przeżyć za 600zł? Jak podejmie się pracę zarobkową na studiach, to i tak wypada się z widełek i z jałmużnej nici... Co za popie..ny, paranormalny kraj. Ten cały system edukacji to jedna wielka farsa. Cieszę się, że ten świat znam już tylko z gazet. Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
kitty222 Re: Pieniądze na studia 20.05.07, 21:07 No też się zawsze zastanawialam, jak ludzie będący spoza miasta, gdzie studiują dają sobie radę finansowo. Ja miałam przez całe studia stypendium naukowe i socjalne i mimo, że mieszkam z jednym rodzicem i rodzeństwem to nie było mi łatwo finansowo. Z drugiej też strony widziałam, że ludzie przy socjalnych potrafia nieźle kombinować i np.dostawać 250 zeta, co by oznaczało, ze mają niewiele ponad 300 brutto na osobę w rodzinie np. przy dwojgu pracujących rodziców. Jakoś w to nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś