Dodaj do ulubionych

Czy mogę dostać niedostateczny ?

16.06.07, 18:00
Witam. Mam następujący problem.

Z przedmiotu na koniec roku mam ocenę proponowaną 3 i nie może ona ulec
zmianie nawet jak dostane 1 (dość mocna trója). Jestem chory i nie mogłem
chodzić do szkoły w tym tygodniu, a Pani prof. zapowiedziała, że kto nie
zaliczy u Niej danego testu będzie miał obniżoną ocenę o stopień lub nawet dwa
stopnie. Czy mogę dostać teraz ndst ?
Obserwuj wątek
    • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 18:04
      Nie ma czegoś jak ocena proponowana - jest przewidywana. Nie może ona ulec
      zmianie w dół - takie jest zdanie Kuratoriów i szkoły są zobowiązane tego
      przestrzegać.
      • bacha67 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 18:26
        Zanieś zaświadczenie od lekarza to powinno rozwiązać sprawę.
        • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 20:23
          Jeżeli uczeń jest pełnoletni, to wystarczy że sam napisze, iz był chory - nikt
          nie może wymagać od niego zwolnienia lekarskiego, zresztą lekarze nie chcą
          takowych wydawać.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 20:50
            rabbani napisał:

> Jeżeli uczeń jest pełnoletni, to wystarczy że sam napisze, iz był chory - nikt
            > nie może wymagać od niego zwolnienia lekarskiego

Nieprawda. Uczeń pełnoletni może tylko samodzielnie _wnioskować_ o
            usprawiedliwienie jego nieobecności. Nauczyciel uznaje tę prośbę, nie uznaje
            jej - albo żąda dodatkowych dowodów na prawdziwość podanych przez ucznia
            powodów.

Uznawanie wniosków o usprawiedliwienie nieobecności należy do kategorii tzw.
            działań faktycznych administracji szkolnej. Oznacza to, iż przepisy wprost nie
            regulują, co jest, a co nie jest podstawą do usprawiedliwienia - i decyduje
            osoba lub organ stosujący prawo (najczęściej wychowawca klasy).

Jeżeli wychowawca zażyczy sobie zaświadczenia od lekarza, trzeba się dostosować.

> zresztą lekarze nie chcą takowych wydawać.

Jeżeli nie chcą, łamią prawo (art. 16 ust. 1 pkt 1 ustawy o świadczeniach
            opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych). Na takie postępowanie
            lekarza służy skarga do dyrektora przychodni, okręgowej izby lekarskiej bądź do
            Rzecznika Praw Pacjenta przy NFZ w Warszawie.
      • jotka001 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 18:51
        rabbani napisał:
        > Nie ma czegoś jak ocena proponowana - jest przewidywana. Nie może ona ulec
        > zmianie w dół - takie jest zdanie Kuratoriów i szkoły są zobowiązane tego
        > przestrzegać.

A jest to gdzieś oficjalnie zapisane? Jakiś dokument dostępny szarakom? Jakbyś
        mógł podać gdzie to można znaleźć, to byłoby super.
        • yoka1 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 19:30
          bzdura, nie ma takiego czegoś, jak mus z kuratorium. Każda szkołą ma statut i tam to jest określone, w mojej szkole może ulec w górę i w dół, jeśli właśnie uczeń po prognozie oceny przestał chodzić do szkoły lub obniżył sie w nauce, więc radzę w statucie szkoły szukać odpowiedzi.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 21:32
            yoka1 napisała:

> bzdura, nie ma takiego czegoś, jak mus z kuratorium.

Z tym sie oczywiście zgadzam. Ocenę zgodnie z rozporządzeniem ustala nauczyciel
            przedmiotu, nie wizytator.

> Każda szkołą ma statut i tam to jest określone

W statucie nie musi to być określone, nawet nie powinno, bo to rzecz oczywista,
            wynikająca z rozporządzenia. Nie traktujcie statutu jak śmietniska, gdzie
            znajdziesz wszystko, jak się uprzesz. Dobry statut - to dokument zwięzły,
            zawierający wyłącznie to, co wyraźnie wymagane przez przepisy prawa.
        • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 20:29
          Rozporządzenie o ocenianiu - par. 3 ust. 3 pkt. 6 mówi:
          Ocenianie wewnątrzszkolne obejmuje
          ustalanie warunków i trybu uzyskania wyższych niż przewidywane rocznych
          (semestralnych) ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć
          edukacyjnych oraz rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania;

A to oznacza, że niższej wystawić nie można. Taka jest - jak wspominałem -
          opinia Kuratoriów, które (przypominam) są nadrzędne wobec szkół.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 20:42
            rabbani napisał:

> Rozporządzenie o ocenianiu - par. 3 ust. 3 pkt. 6 mówi:
            > Ocenianie wewnątrzszkolne obejmuje
            > ustalanie warunków i trybu uzyskania wyższych niż przewidywane rocznych
            > (semestralnych) ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i dodatkowych zajęć
            > edukacyjnych oraz rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania;
            > A to oznacza, że niższej wystawić nie można. Taka jest - jak wspominałem -
            > opinia Kuratoriów, które (przypominam) są nadrzędne wobec szkół.

Rabbani, przykro mi to pisać, ale macie jakiegoś dziwnego wizytatora. Nie
            słuchaj go tak bezkrytycznie, a lepiej na tym wyjdziesz.

Z podanego przepisu wynika tylko, iż warunki i tryb uzyskiwania ocen wyższych
            niż przewidywane muszą być w szkole ustalone, nie muszą być ustalone warunki i
            tryb uzyskiwania ocen niższych niż przewidywane.
            Z wykładni językowej pojęcia "ocena przewidywana" wynika jednak jednoznacznie,
            że nie musi być ona równa ocenie ustalonej.

Poza tym przewidywanie oceny rocznej NIE NALEŻY do trybu jej ustalania, to
            odrębne (nawet czasowo) czynności. A od oceny ustalonej NIE MA odwołania
            (jedyny wyjątek: naruszenia proceduralne, ale w samej tylko czynności ustalania
            oceny, powodujące nieważność oceny z mocy prawa - niezwykle rzadkie przypadki),
            nawet jeżeli różnić się ona będzie od oceny przewidywanej rażąco.
            • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 17:00
              Ja też zawsze uważałem, że przewidywana ocena to przewidywana - i może ulegać
              zmianie w górę i w dół. Ale przytoczyłem opinię wizytatorki, do której moja
              dyrekcja się zastosowała. I nie mamy w naszej szkole wyjścia - nie ma mowy o
              wpisywaniu oceny niższej.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:05
                rabbani napisał:

> Ja też zawsze uważałem, że przewidywana ocena to przewidywana - i może ulegać
                > zmianie w górę i w dół.

I dobrze rozumujesz. Zdroworozsądkowo.

> Ale przytoczyłem opinię wizytatorki, do której moja dyrekcja się zastosowała.
                > I nie mamy w naszej szkole wyjścia - nie ma mowy o wpisywaniu oceny niższej.

Oczywiście jest mowa. Nauczyciel wpisuje ocenę niższą i - napiszę brzydko -
                dyrektor czy wizytator mogą mu naskoczyć. Ocena jest ostateczna (§ 16
                rozporządzenia).
                • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:31
                  Czy ty napradę myślisz, że z dyrekcją można/warto toczyć wojny? Bo raczej jeśli
                  ktoś na tym przegra to nauczyciel - zwłaszcza młody i niemianowany.
                  • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:45
                    Czy naprawdę myślisz, że można/warto oceniać nierzetelnie, naciągając oceny
                    ewidentnym leniom, dlatego tylko, że wizytator/dyrektor ubzdurał sobie, iz
                    przewidywanej oceny nie można obniżyć?

Dobry nauczyciel ocenia sprawiedliwie, kierując się dobrem uczniów i sumieniem,
                    nie widzimisiami i pseudoprawnymi interpretacjami dyrektora. Jako "młody i
                    niemianowany" nauczyciel masz obowiązek do tak pojętego sprawiedliwego
                    oceniania dążyć.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby dyrektor miał mi dyktować, jaką ocenę mam
                    uczniowi postawić. Zasłuży na szóstkę - jest szóstka, na jedynkę - jest
                    jedynka. To ja uczę i ponoszę odpowiedzialność za wyniki. Koniec.
      • szym-on96 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.13, 21:08
        Czyli jak mam 2 przewidywaną to nie może mi już obniżyć do 1 ?
        • e-emma-e Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.13, 23:19
          szym-on96 napisał(a):

> Czyli jak mam 2 przewidywaną to nie może mi już obniżyć do 1 ?

Może, jak najbardziej może obniżyć.
    • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 20:31
      kamel191 napisał:

> Z przedmiotu na koniec roku mam ocenę proponowaną 3 i nie może ona ulec
      > zmianie

Oczywiście nie masz racji (albo nie mają jej nauczyciele, którzy Ci tak mówią).
      Ocena przewidywana jest tylko oceną PRZEWIDYWANĄ - może ulec zmianie w obie
      strony.

> Jestem chory i nie mogłem chodzić do szkoły w tym tygodniu

Jaki masz na to dowód? Jeżeli mocny, porozmawiaj z panią profesor i poproś o
      inny termin, w którym wykażesz się wymaganą wiedzą.

> Czy mogę dostać teraz ndst ?

Jak najbardziej.
    • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 22:33
      A istnieje w statucie Twojej szkoły Informacja o tym , że nauczyciel ma
      obowiązek poinformować ucznia o ewentualnej ocenie NDST? U nas jest to
      obowiązkowe ( na piśmie-specjalna strona w dzienniku), bez tego nie wolno nam
      postawić oceny niedostatecznej. Chodzi o to, aby uczeń wiedział, że MOŻE taką
      ocenę otrzymać. Dokładnie sprawdź statut.
      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 22:43
        dopamina2 napisała:

> bez tego nie wolno nam postawić oceny niedostatecznej

Zakaz bezprawny. Nawet niedopełnienie obowiązku poinformowania o ocenie
        przewidywanej nie rodzi skutków prawnych w postaci niemożności ustalenia
        określonej oceny.
        • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 16:55
          Jeżeli w szkolnych przepisach jest zapis o informowaniu z wyprzedzeniem o
          zagrożeniu oceną niedostateczną, to jeśli ktoś nie został w terminie
          powiadomiony, to nauczyciel nie może postawić jedynki. I wcale nie jest to
          bezprawne - po to są właśnie przepisy szkolne, aby takie rzeczy regulować.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:07
            rabbani napisał:

> Jeżeli w szkolnych przepisach jest zapis o informowaniu z wyprzedzeniem o
            > zagrożeniu oceną niedostateczną, to jeśli ktoś nie został w terminie
            > powiadomiony, to nauczyciel nie może postawić jedynki.

Nieprawda! Poczytaj uważnie fragment, gdzie przywołuję orzecznictwo NSA:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=64309916&a=64341369
            • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:32
              Po to jest System Oceniania Wewnątrzszkolnego, żeby go przestrzegać.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:38
                rabbani napisał:

> Po to jest System Oceniania Wewnątrzszkolnego, żeby go przestrzegać.

Ja nie piszę, że nie trzeba powiadamiać. Trzeba. Jednak czasem uczeń przestaje
                się uczyć i zasługuje na jedynkę, która trzeba postawić, mimo że tego nie
                przewidywaliśmy. Dlatego warto sobie zdawać sprawę z prawnych aspektów
                oceniania i uprawnień nauczyciela w tym względzie.
    • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 22:36
      aha, zapomniałam napisać, że to poinformowanie musi nastąpić w kreślonym
      terminie, po którym nauczyciel nie może już postawić NDST. W mojej szkole jest
      to przestrzegane i wszelkie odstępstwa są rozpatrywane na korzyść ucznia.
      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 22:40
        dopamina2 napisała:

> poinformowanie musi nastąpić w kreślonym terminie

Prawda.

> po którym nauczyciel nie może już postawić NDST

Nieprawda.

> W mojej szkole jest to przestrzegane i wszelkie odstępstwa są rozpatrywane
        > na korzyść ucznia.

Twój dyrektor łamie prawo.
        • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 23:11
          To ja się cieszę, że mój dyrektor łamie prawo, bo szkoła to nie obóz
          koncentracyjny. Ja również mam dość oszukujących i kombinujących uczniów,
          podrabiających np. usprawiedliwienia rodziców. Ale prawda jest również taka ,
          że w szkole pracuje spora ilość nauczycieli, którzy łamią KAZDE przepisy,
          korzystając z tego ,że Karta Nauczyciela zapewnia im nieusuwalność. Po to
          zostały w szkołach wypracowane parę lat temu WSO, PSO, Statut szkoły, aby
          zobowiązać OBIE ( tak właśnie obie ) strony do ich przestrzegania ( mam
          wrażenie że dla scher są one zupełnie nieistotne) I Twoja postawa scher
          wykorzystująca na każdym kroku przewagę nauczyciela nad uczniem bardzo mnie
          rozczarowuje. Ja na kazdym kroku muszę się tłumaczyć ( np. przed rodzicami) za
          niewiarygodne postępowanie niektórych nauczycieli, choć pewnie Ty scher
          uznałabyś je za jak najbardziej słuszne. Ale punkt widzenia zależy od punktu
          siedzenia. Zapewne inaczej czujemy się jako wszechwładni nauczyciele, a inaczej
          jako rodzice siedzący na wywiadówce u naszego dziecka kiedy bezskutecznie
          usiłujemy zwrócić uwagę nauczycielowi, że złamał WSO i naruszył statut szkoły.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 23:18
            Piszesz nie bardzo na temat, więc trudno polemizować.
            Co uznajesz za nieprawidłowe? Że uczeń nie został poinformowany o grożącej mu
            ocenie niedostatecznej, bo mu nie wychodziła, potem jednak spoczął na laurach -
            i nauczyciel przewidywaną ocenę jednak musiał obniżyć? Co w tym nielogicznego -
            i krzywdzącego?
            • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 23:34
              Trudno polemizować wtedy , kiedy nie można podeprzeć się konkretnym przepisem
              prawnym i go poprzeć lub zanegować, prawda? Ale masz rację , to temat na inną
              duskusję.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 23:47
                W tym wątku dyskutujemy o tym, czy można zgodnie z prawem obniżyć ocenę
                przewidywaną. Jeżeli chcesz porozmawiać na tematy poboczne, to jakoś bardziej
                zrozumiale i bez demagogicznych uogólnień napisz, o co Ci właściwie chodzi.

Co nieprawidłowego widzisz w postawie nauczyciela, który obniża ocenę
                przewidywaną, gdy uczeń na to zasłużył
            • konrado5 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 22:25
              Skoro uczniowi nie groziła ocena niedostateczna to oznacza to, że nie może jej
              otrzymać. Zagrożenie to nie jest przewidywana ocena niedostateczna, tylko fakt,
              że być może uczeń taką ocenę dostanie.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 22:27
                konrado5 napisał:

> Zagrożenie to nie jest przewidywana ocena niedostateczna, tylko fakt,
                > że być może uczeń taką ocenę dostanie.

A to nie to samo?
                • konrado5 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 22:30
                  scher napisał:
                  >
                  > A to nie to samo?
                  Oczywiście, że nie to samo. Przewidywana ocena niedostateczna oznacza, że z
                  obecnych ocen mi wychodzi jedynka, a zagrożenie jedynką może być nawet wtedy,
                  gdy z ocen mi wychodzi dwa, ale jest potencjalna możliwość, że jednak uzyskam
                  jedynkę na koniec.
                  • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 22:50
                    W slangu nauczycielskim "uprzedzić o zagrożeniach" lub "wystawić zagrożenia"
                    oznacza poinformować ucznia o przewidywanej dla niego ocenie niedostatecznej.
                    • konrado5 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 23:06
                      I to jest moim zdaniem błędna interpretacja prawa. Zdrowy rozsądek mówi, że
                      zagrożenie to zagrożenie, a nie wychodząca w tej chwili ocena.
                      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 11:00
                        konrado5 napisał:

> I to jest moim zdaniem błędna interpretacja prawa. Zdrowy rozsądek mówi, że
                        > zagrożenie to zagrożenie, a nie wychodząca w tej chwili ocena.

Ale jakie to ma znaczenie dla problemów prawnych omawianych w wątku?
                    • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 09:25
                      A co to jest "slang nauczycielski".Podstawa prawna??? Oj scher , pogubiłaś się
                      zupełnie. Najpierw twardo interpretujesz po swojemu prawo, żeby zaraz
                      powoływać się na "slang nauczycielski" ( pewnie inny w każdej szkole)
      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 13:15
        dopamina2 napisała:

> aha, zapomniałam napisać, że to poinformowanie musi nastąpić w kreślonym
        > terminie, po którym nauczyciel nie może już postawić NDST. W mojej szkole
        > jest to przestrzegane i wszelkie odstępstwa są rozpatrywane na korzyść ucznia.

Chcesz powiedzieć, że uczniowi należy się jedynka, zostaje jednak oceniony
        nierzetelnie? To nazywasz działaniem na korzyść ucznia? Nierzetelne ocenianie?
        Na pewno jest to działanie dla doraźnej korzyści dziecka, jednak czy dla jego
        dobra? Czy tę korzyść nierzetelnego oceniania, nierzetelnej informacji zwrotnej
        dostrzeżemy jeszcze, patrząc w perspektywie jego dorosłego życia?
        Czy nierzetelne ocenianie spełnia kryterium sprawiedliwości, czy jest to w
        porządku wobec pozostałych uczniów, którzy włożyli wysiłek w opanowanie
        wymaganej wiedzy i umiejętności?
    • nauczyciel33 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 23:02
      Po pierwsze: nie czytaj tego, co podaje niejaka/i scher.
      Po drugie:Jak jest klasyfikacja/sesja na studiach/rozmowa kwalifikacyjna przed
      przyjeciem do pracy,to człowiek ma byc zdrowy,a nie chory.
      Po trzecie:Ocena przewidywana może ulec tylko podwyższeniu. Tak, jak podaje
      rabbani.Jeżeli nauczyciel obnizy ocenę,składać w ciagu tygodnia od zakonczenia
      roku szkolnego pismo do dyrektora,ze ocena zostala ustalona niezgodnie z prawem
      (jak pisze rabbani).
      § 19. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia
      do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena
      klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania
      została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej
      oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie 7 dni od dnia zakończenia
      zajęć dydaktyczno-wychowawczych.
      2. W przypadku stwierdzenia, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z
      zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona
      niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny, dyrektor
      szkoły powołuje komisję, która:
      1) w przypadku rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć
      edukacyjnych - przeprowadza sprawdzian wiadomości i umiejętności ucznia, w
      formie pisemnej i ustnej, oraz ustala roczną (semestralną) ocenę klasyfikacyjną
      z danych zajęć edukacyjnych;
      2) w przypadku rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania - ustala roczną
      ocenę klasyfikacyjną zachowania w drodze głosowania zwykłą większością głosów;
      w przypadku równej liczby głosów decyduje głos przewodniczącego komisji.
      3. Termin sprawdzianu, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, uzgadnia się z uczniem i
      jego rodzicami (prawnymi opiekunami).
      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 16.06.07, 23:10
        nauczyciel33 napisała:

> Po trzecie: Ocena przewidywana może ulec tylko podwyższeniu.

Rozumiesz znaczenie pojęcia "ocena przewidywana"?

> § 19. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić
        > zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna)
        > ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna
        > zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu
        > ustalania tej oceny.

Rozumiesz pojęcie "tryb ustalania oceny"?
        • apluzina Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 10:05
          > nauczyciel33 napisała:
          >
          > > Po trzecie: Ocena przewidywana może ulec tylko podwyższeniu.

Ocena przewidywana/proponowana jak sama nazwa mówi, jest tylko propozycję i może
          ulec zmianie w każdą stronę. Jeśli uczeń od chwili otrzymania propozycji, czyli
          od maja, przestaje pracować, "łapie" szereg ocen negatywnych, to nikt nie
          zabroni nauczycielowi wystawienia oceny niższej niż przewidywana wcześniej. Jest
          to tak oczywiste, że nie wymaga dodatkowego zapisu w statucie.
          To samo z proponowaną oceną z zachowania - czy jeśli uczniowi zaproponujemy w
          maju ocenę wzorową, a na początku czerwca pobije on i okradnie na korytarzu
          młodszego ucznia, to nie będę mogła wystawic mu oceny nagannej, bo nie ma
          takiego zapisu w statucie? Oczywiście, że będę mogła.

• nauczyciel33 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 12:15

Przeczytaj jeszcze raz rozporządzenie:

§ 4. 1. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz
            ich rodziców (prawnych opiekunów) o:
            1) wymaganiach edukacyjnych niezbędnych do uzyskania poszczególnych
            śródrocznych i rocznych (semestralnych) ocen klasyfikacyjnych z obowiązkowych i
            dodatkowych zajęć edukacyjnych, wynikających z realizowanego przez siebie
            programu nauczania;
            2)
            3) warunkach i trybie uzyskania wyższej niż przewidywana rocznej
            (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z obowiązkowych i dodatkowych zajęć
            edukacyjnych.
            2. Wychowawca klasy na początku każdego roku szkolnego informuje uczniów oraz
            ich rodziców (prawnych opiekunów) o:
            1) warunkach i sposobie oraz kryteriach oceniania zachowania;
            2) warunkach i trybie uzyskania wyższej niż przewidywana rocznej oceny
            klasyfikacyjnej zachowania;
            3)

9. Przed rocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym zebraniem plenarnym rady
            pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz
            wychowawca klasy są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych
            opiekunów) o przewidywanych dla niego rocznych (semestralnych) ocenach
            klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie
            klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.

Ocena przewidywana.Przed klasyfikaycjną radą. Warunki i tryb uzyskania wyższej
            niż przewidywana.

A jeśli w waszej szkole ustalacie przewidywane oceny w maju - to wasza sprawa,
            robicie głupio,niewygodnie dla siebie (ten przykład z zachowaniem).Zmieńcie
            statut i podawajcie ocenę przewidywaną 7-6-5 dni przed terminem rady
            klasyfikacyjnej. Przepis jest głupi, tego nie przeczę! Ale jest i masz go
            przestrzegać. jeśli go naruszysz i uczeń się poskarzy,to ponosisz
            odpowiedzialnośc słuzbową z wszystkimi bliższymi i dalszymi konsekwencjami.
            To często wina dyrektorow- śpią na konferencjach w kuratoriach zamiast uważać i
            nie przekazują nauczycielom informacji o zasstosowaniu przepisów w praktyce.
            • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 13:01
              nauczyciel33 napisała:

> Przeczytaj jeszcze raz rozporządzenie:

Popracuj nad umiejętnością czytania przepisów prawa!
              Jeżeli w rozporządzeniu napisano, że szkoła ma ustalić warunki i tryb
              uzyskiwania ocen wyższych niż przewidywane, to znaczy to tylko tyle i nic
              więcej. Nie wolno z tego wyprowadzać reguły, że ocena ustalona może się od
              przewidywanej różnić tylko w górę, bo godziłoby to w autonomię nauczyciela w
              procesie u s t a l a n i a oceny rocznej (nauczyciel jest w tym procesie w
              pełni autonomiczny i merytorycznie niezawisły). W § 11 rozporządzenia masz
              tryb ustalania oceny rocznej, nie ma tam ŻADNEGO odniesienia do oceny
              przewidywanej.

Znaczenie słownikowe pojęcia "ocena przewidywana" wskazuje na to, iż nie musi
              być ona tożsama z oceną ustaloną. Przyjmując, że o ocenie przewidywanej
              informuje się na miesiąc przed (niżej napiszę, czemu uważam to jednak za dobry
              termin), przewidując ocenę nauczyciel bierze pod uwagę (w uproszczeniu) 9
              miesięcy. Natomiast ustalając ją - 10 miesięcy.

Od treści ustalonej w prawidłowym trybie oceny rocznej nie ma odwołania. Nawet
              jeżeliby nauczyciel w ogóle nie dopełnił obowiązku poinformowania o ocenie
              przewidywanej, jeżeliby ją w stosunku do oceny przewidywanej obniżył o kilka
              stopni itp. Dzieje się tak dlatego, iż informowanie o ocenach przewidywanych
              nie należy do trybu ustalania samej oceny rocznej (wbrew temu, co twierdzą
              wizytatorzy). Przepis nakładajcy obowiązek informowania o ocenach
              przewidywanych jest tylko przepisem instrukcyjnym, nie rodzi dla ucznia żadnych
              skutków materialnoprawnych, w szczególności niedopełnienie tego obowiązku nie
              powoduje nieważności oceny ustalonej. Pogląd swój opieram nie tylko na własnym
              rozumowaniu i analizie systemowej przepisów rozporządzenia, lecz i na
              wyrokowaniu Naczelnego Sądu Administracyjnego (interesujący wyrok NSA odnośnie
              omawianego przez nas zagadnienia przytaczała nie tak dawno w „Rzeczpospolitej”
              Danuta Frey w artykule „Jedynki przez posłańca”).

> A jeśli w waszej szkole ustalacie przewidywane oceny w maju - to wasza
              > sprawa, robicie głupio,niewygodnie dla siebie (ten przykład z zachowaniem).
              > Zmieńcie statut i podawajcie ocenę przewidywaną 7-6-5 dni przed terminem rady
              > klasyfikacyjnej.

Uważam to za błąd i działanie na niekorzyść ucznia. Informowanie o ocenach
              przewidywanych ma funkcję motywującą ucznia do nadrobienia braków w celu
              uzyskania wyższej oceny. Zbyt krótki termin między oceną przewidywaną a
              ostateczną czyni możliwość poprawy fikcją.

> Przepis jest głupi, tego nie przeczę!

Nie przepis jest głupi, tylko interpretacja kuratoriów, której ulegasz.
              Faktycznie żadne kuratorium w Polsce nie zna i nie respektuje orzecznictwa NSA
              w tej materii, skutkiem czego "obowiązująca" wersja interpretacyjna opiera się
              wyłącznie na radosnej twórczości wizytatorskich umysłów.

> Ale jest i masz go przestrzegać. jeśli go naruszysz i uczeń się poskarzy,
              > to ponosisz odpowiedzialnośc słuzbową

To prawda, że za niepoinformowanie uczniów o ocenach przewidywanych nauczyciel
              może ponieść odpowiedzialność służbową (pod warunkiem że dyrektor jest to w
              stanie nauczycielowi udowodnić). Nic to jednak uczniowi nie daje, nie rodzi to
              dla ucznia żadnych skutków prawnych, jak pisałem wyżej. Ocena ustalona nadal
              będzie ważna.
              • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:40
                A możesz podać więcej szczegółów dotyczących tego artykułu w "Rzeczpospolitej"?
                W którym to było numerze?
              • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:06
                Zapoznałem się właśnie z tym artykułem i muszę stwierdzić, że nie wnosi on nic
                do sprawy. Nauczyciela obowiązują nie tylko przepisy oświatowe, ale również
                przepisy wewnątrzszkolne - jeśli w szkole przyjęto zasadę, iż w określonym
                terminie ma podać ocenę przewidywaną, to jest to jego obowiązkiem, którego
                niedopełnienie dyrektor może uznać za złamanie trybu wystawiania ocen. A
                dodatkowo udzielić nauczycielowi kary porządkowej.
                Przepsiy szkolne obowiązują nie tylko uczniów, ale i nauczycieli.
                Bo jeśli stwierdzimy, że nauczyciel nie musi się do nich stosować, to uczeń może
                powiedzieć, że będzie rozmawiał przez telefon komórkowy w czasie lekcji, bo
                prawo polskie mu tego nie zabrania.
                • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:49
                  rabbani napisał:

> Zapoznałem się właśnie z tym artykułem i muszę stwierdzić, że nie wnosi on nic
                  > do sprawy.

Wnosi, wnosi, tylko tego nie dostrzegasz.

> jeśli w szkole przyjęto zasadę, iż w określonym terminie ma podać ocenę
                  > przewidywaną, to jest to jego obowiązkiem

Temu nie zaprzeczam.

> którego niedopełnienie dyrektor może uznać za złamanie trybu wystawiania
                  > ocen.

A tu już jest bezprawne. Informowanie o ocenie przewidywanej nie należy do
                  trybu ustalania oceny rocznej.

> A dodatkowo udzielić nauczycielowi kary porządkowej.

Owszem. Ale ocena będzie nadal ważna.
                  • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 20:48
                    Mam więc jeszcze jedno pytanie - to co wchodzi do trybu oceniania? Co ma
                    oznaczać sformułowanie "niezgodnie z trybem"?
                    • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 22:21
                      rabbani napisał:

> Mam więc jeszcze jedno pytanie - to co wchodzi do trybu oceniania?

Celne pytanie.

Tryb ustalania oceny rocznej określa § 11 rozporządzenia w sprawie oceniania
                      (Uwaga! Od 1 września wchodzi nowe rozporządzenie, gdzie numeracja paragrafów
                      się zmienia!). Czytamy tam, że roczną ocenę klasyfikacyjną z obowiązkowych
                      zajęć edukacyjnych ustalają nauczyciele prowadzący poszczególne obowiązkowe
                      zajęcia edukacyjne (i to jest tryb), a roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania -
                      wychowawca klasy po zasięgnięciu opinii nauczycieli, uczniów danej klasy oraz
                      ocenianego ucznia (i to jest tryb).

Tak więc gdyby roczną ocenę z matematyki ustalił polonista albo woźny - jest
                      naruszenie trybu.
                      Gdyby wychowawca klasy nie zasięgnął wymaganych opinii (zauważ, że przepis nie
                      wymaga, aby to dokumentował więc trudna byłaby kwestia dowodowa), mamy
                      naruszenie trybu.

W orzecznictwie NSA spotkałem pogląd, iż nieprzyznanie punktu za prawidłową
                      odpowiedź na egzaminie wstępnym na studia stanowi naruszenie trybu ustalania
                      wyniku egzaminu. Ciężko powiedzieć, w jakich przypadkach można by tę zasadę
                      odnieść do oceniania wewnątrzszkolnego, bo orzecznictwa brak.

Może jeszcze w statutach poszczególnych szkół dałoby się znaleźć uregulowania,
                      których złamanie można by uznać za naruszenia proceduralne, nie merytoryczne.
                      ale tu doradzałbym daleko posuniętą ostrożność. Ponad wszelką wątpliwość żeby
                      stwierdzić naruszenie trybu, musi chodzić wyłącznie o naruszenia proceduralne,
                      nie o kryteria dotyczące merytorycznej treści oceny.
                      • randybvain O ciekawe! 18.06.07, 18:46
                        a roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania -
                        >
                        > wychowawca klasy po zasięgnięciu opinii nauczycieli, uczniów danej klasy oraz
                        > ocenianego ucznia (i to jest tryb).

To cos nowego. Jakos nigdy nie slyszalem, aby ocena z zachowania byla
                        konsultowana z innymi uczniami oraz samym zainteresowanym. Konsultowanie nie
                        oznacza powiadomienia, nieprawdaz?
                        • scher Re: O ciekawe! 18.06.07, 18:58
                          randybvain napisał:

> To cos nowego. Jakos nigdy nie slyszalem, aby ocena z zachowania byla
                          > konsultowana z innymi uczniami oraz samym zainteresowanym.

A pracujesz w szkole?

> Konsultowanie nie oznacza powiadomienia, nieprawdaz?

Nie konsultowanie, lecz zasięgnięcie opinii. Dodajmy, że opinia nie musi być
                          aprobująca.
                          • randybvain Re: O ciekawe! 19.06.07, 19:12
                            Popatrz do slownika. Konsultowanie i zasiaganie opinii to slowa bliskoznaczne.

A ja sie skonsultowalem z kilkorgiem uczniow i rodzicow i wszyscy zgodnie
                            mowia, ze o ocenach z zachowania uczniowie sa POWIADAMIANI przez nauczyciela i
                            zadne negocjacje/dyskusje nie sa przeprowadzane.
                            • scher Re: O ciekawe! 19.06.07, 19:23
                              randybvain napisał:

> A ja sie skonsultowalem z kilkorgiem uczniow i rodzicow i wszyscy zgodnie
                              > mowia, ze o ocenach z zachowania uczniowie sa POWIADAMIANI przez nauczyciela
                              > i zadne negocjacje/dyskusje nie sa przeprowadzane.

Jeżeli rodzice potrafią to udowodnić, jest naruszenie trybu.
                      • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 20:53
                        Niestety kompletnie nie masz racji - zawężasz pojęcie trybu, prezentując jakąś
                        hipotetyczny i kuriozalny przykład, aby tylko udowodnić swoją opinię.
                        Tryb to nie tylko wystawianie ocen w odpowiednich terminach, ustalonych przez
                        statut (ileś tam dni przed radą klasyfikacyjną), ale i sposób i termin
                        wystawienia zagrożeń oraz oceny przewidywanej, sposób poinformowania uczniów.
                        Czyli każda szkoła może mieć nieco inny tryb, ale musi go przestrzegać, inaczej
                        jest podstawa do zanegowania oceny.
                        • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 21:34
                          rabbani napisał:

> Niestety kompletnie nie masz racji - zawężasz pojęcie trybu

Pozostańmy więc przy swoich zdaniach.

> Tryb to nie tylko wystawianie ocen w odpowiednich terminach, ustalonych przez
                          > statut (ileś tam dni przed radą klasyfikacyjną), ale i sposób i termin
                          > wystawienia zagrożeń oraz oceny przewidywanej, sposób poinformowania uczniów.

Moja opinia oparta jest na dogłębnej analizie przepisów rozporządzenia, na
                          nieustannym, kilkuletnim namyśle nad tymi przepisami, wnikliwym studiowaniu
                          podręczników z zakresu teorii prawa szkolnego, zasad ogólnych prawa
                          administracyjnego, reguł wykładni prawa, analizie orzecznictwa sądów polskich
                          oraz na dyskusjach z prawnikami.

Twoje zdanie oparte jest na czym?

Hipotetycznie zakładając, że masz w tej dyskusji rację, musisz włożyć jeszcze
                          wiele wysiłku i ujawnić wiele merytorycznych kompetencji w temacie, aby mnie
                          przekonać, że się mylę.

Pozdrawiam :)
            • apluzina Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 17:59
              nauczyciel33 napisała:
              > A jeśli w waszej szkole ustalacie przewidywane oceny w maju - to wasza sprawa,
              > robicie głupio,niewygodnie dla siebie (ten przykład z zachowaniem).Zmieńcie
              > statut i podawajcie ocenę przewidywaną 7-6-5 dni przed terminem rady
              > klasyfikacyjnej.

A jaki sens ma według Ciebie podawanie propozycji ocen w ogóle? Dla mnie to
              przede wszystkim ostrzegawczy dzwonek dla ucznia i jego rodziców mobilizujący do
              wzmożonej pracy, poprawy proponowanych wyników. Trudno poprawić coś w ciągu 5
              dni, jakie proponujesz. Co więcej, uczniowie mojej szkoły, wiedza, że ocena
              proponowana może spaść, więc nie ma u nas czegoś takiego jak laba.
              W dalszym ciągu nie rozumiem, dlaczego zasypujesz nas rozporządzeniami, które w
              ogóle nie mają związku z pytaniem w pierwszym poście. W dodatku interpretujesz
              je źle i mieszasz pytającemu w głowie.

Zapis o uzyskaniu oceny wyższej niż proponowana służy przede wszystkim rodzicom
              i uczniom, którzy z propozycja oceny się nie zgadzają i uznają ją za
              niesprawiedliwą. To, że w statucie nie ma zapisu o uzyskiwanu oceny niższej niż
              przewidywana, jest dla mnie jasne - nie wyobrażam sobie, by któryś z rodziców
              pisał wniosek o obniżenie oceny proponowanej.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:27
                apluzina napisała:

> przede wszystkim ostrzegawczy dzwonek dla ucznia i jego rodziców mobilizujący
                > do wzmożonej pracy, poprawy proponowanych wyników. Trudno poprawić coś w
                > ciągu 5 dni, jakie proponujesz.

Podzielam pogląd.

Absurdem naszego szkolnictwa (niestety nie jedynym) jest to, że walka o prawa
                ucznia prowadzi często do ...ograniczenia praw ucznia. Póki nie było zapisów
                rozporządzenia, wiadomo było, że chcąc poprawić ocenę, idzie się do nauczyciela
                i ustala z nim warunki.

Oczywiście niekiedy nauczyciel nie godził się na poprawianie, wychodząc z
                słusznego założenia, że kto ewidentnie leserował cał rok, powinien ponosić
                konsekwencje.

Co więc robi minister? Wprowadza do rozporządzenia obowiązek informowania o
                ocenie przewidywanej oraz obowiązek ustalenia warunków i trybu poprawiania
                oceny.

Następnie "tęgie" wizytatorskie głowy, oczywiście w celu obrony praw ucznia,
                dochodzą do wniosku, iż oceny przewidywanej nie można obniżyć za żadne skarby,
                twierdzą poza tym, że niepoinformowanie na czas o "zagrożeniu" wyklucza już
                potem postawienie jedynki.

Skutki:

1. Nauczyciele masowo, na wszelki wypadek, zaniżają przewidywane oceny,
                informując (znów na wszelki wypadek) o zagrożeniach także tych uczniów, którym
                jedynki na koniec raczej na pewno nie postawią. Trzeba przecież zostawić sobie
                furtkę.
                2. Na forach internetowych dla nauczycieli padają rady, aby o przewidywanych
                ocenach informować uczniów jak najpóźniej, najlepiej kilka dni (czemu nie kilka
                godzin albo kilka minut?) przed konferencją klasyfikacyjną. Nie ma wtedy
                zdaniem radzących niebezpieczeństwa, że uczeń przestanie się uczyć, bo i tak
                jedynki nie dostanie, jako że ponoć obniżyć przewidywanej nie wolno. Tym samym
                możliwość poprawy oceny staje się dla ucznia możliwością czysto teoretyczną.

Fajni ci "rzecznicy" "praw" ucznia. Zjadają własny ogon, ale w swoim
                zaślepieniu nawet tego nie widzą.
                • randybvain Oczywiście niekiedy 18.06.07, 18:49
                  Oczywiście niekiedy nauczyciel nie godził się na poprawianie, bo tak mu sie
                  uwidzialo (tzn niemerytorycznie), i dlatego wprowadzono takie zaostrzajace
                  przepisy.

Musialo sie to zdarzac dosc czesto...
              • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:34
                Jeśliby tak rozumieć ocenę proponowaną - to miałoby to sens. Ale jak już
                pisałem, u nas odgórnie jest ustalona inna interpretacja, iż jej obniżyć nie
                wolno. I wtedy jej wcześniejsze podawanie służy jedynie wydłużaniu wakacji. Z
                tym się chyba zgodzisz? Dlatego postuluję skracanie terminu jej podania.
                • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:52
                  rabbani napisał:

> pisałem, u nas odgórnie jest ustalona inna interpretacja, iż jej obniżyć nie
                  > wolno.

To "odgórne ustalenie" działa tylko z tego powodu, że Ty (i Twoi koledzy oraz
                  koleżanki) dajecie sobie wmówić, że tak ma być i że tak jest dobrze.
                  • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 20:56
                    Czyli twoim zdaniem powinienem podać dyrektora do sądu? Trochę głupi pomysł na
                    udawadnianie swojej racji wobec zwierzchnika...
                    • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 21:29
                      rabbani napisał:

> Czyli twoim zdaniem powinienem podać dyrektora do sądu?

Ale po co do sądu? Ustalasz ocenę i trwasz przy swoim. Wszystko.
          • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 17:04
            Wyjście jest jedno - ustalić jak najbardziej odległy termin informowania o
            ocenach przewidywanych - np. na tydzień przed konferencją, a ostateczna na trzy
            dni przed konferencją. I nie ma obawy, że uczeń spocznie na laurach.
    • no-surprises Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 12:51
      Moim zdaniem nie. Ocena roczna jest bowiem oceną za roczną pracę - za tę masz
      zaproponowaną ocenę dostateczną. Rzecz jasna, może ona ulec obniżeniu, ale co
      najwyżej o stopień.
      Najlepiej jednak będzie, gdy sięgniesz do statutu szkoły i przypomnisz sobie
      zasady oceniania szkoły, z którymi zapewne zostałęś zapoznany we wrześniu.
      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 13:04
        Dlaczego nie przeczytasz wątku i powtarzasz nieprawdziwe interpretacje?
        • kamel191 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 13:55
          W statucie nie mam nic o obniżaniu oceny przewidywanej. Jest jedynie zapis o
          podawaniu zagrożeń 3 tygodnie przed końcem roku.

Co do zwolnienia lekarskiego to niestety go nie mam. Po pierwsze jak byłem u
          lekarza to byłem półprzytomny (i dalej jestem) i nie w głowie było mi proszenie
          o zwolnienie. Po drugie nawet w tv słyszałem że lekarze przez strajk nie
          wystawiają zwolnień.

A co do tego obniżenia oceny. Jeśli wychodzi mi czysta mocna trója i nie dostanę
          żadnej innej oceny (bo mnie po prostu w szkole nie ma) to możliwe jest obniżenie
          mi oceny ? Przecież nauczyciel podczas mojej nieobecności nie może wpisywać mi
          ocen a chyba tylko tak mógłby obniżyć mi ocenę, prawda ?
          • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 17:08
            To może napisz jakie masz oceny na drugi semestr? Bo jeśli z np. pięciu ocen
            otrzymanych wychodzi ci trzy, to dodatkowa jedynka (której zresztą nauczyciel
            nie może wpisać za brak osoby na sprawdzianie) nie może mieć aż tak wielkiej mocy.
            Tak naprawdę sądzę, iż po prostu chciała was Zaszantażować, abyście na sam
            koniec roku przyszli na sprawdzian - ale moim prywatnym zdaniem przesadziła. A
            można było to inaczej rozwiązać.
            • kamel191 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:02
              Oceny są takie: 1 2 3 3 4 4 4 5
              • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:37
                Z takich ocen nie da się wystawić jedynki. Jeśliby taka sytuacja nastąpiła -
                pisz do dyrekcji, iż nauczyciel złamał przepisy dotyczące wystawiania ocen
                rocznych, bo miał obowiązek wsiąść pod uwagę wszystkie oceny cząstkowe.
                • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:54
                  rabbani napisał:

> Z takich ocen nie da się wystawić jedynki.

Dlaczego się nie da? Zależy od wagi ocen i kryteriów ustalonych przez
                  nauczyciela.

> Jeśliby taka sytuacja nastąpiła - pisz do dyrekcji, iż nauczyciel złamał
                  > przepisy dotyczące wystawiania ocen rocznych

Możesz zacytować przepis, który nauczyciel złamałby?

> bo miał obowiązek wziąć pod uwagę wszystkie oceny cząstkowe.

A jak mu udowodnisz, że nie wziął?
                  • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 21:05
                    Scher - broniąc swojego stanowiska zaczynasz pisać po prostu rzeczy niedorzeczne
                    - przy kilku ocenach w danym okresie wystawienie ndst na podstawie jednej
                    jedynej jedynki jest złamaniem choćby zasady:
                    motywowania ucznia do dalszych postępów w nauce i zachowaniu - bo cóż to za
                    motywowanie, gdy jedna ocena przesądza o wyniku rocznym?
                    oceniania bieżącego - polegającego na systematycznym ocenianiu postępów ucznia -
                    czego wyrazem są oceny tzw. cząstkowe. Co to za systematyczne ocenianie, gdy
                    liczy sie tylko jedna ocena?
                    I jeszcze jedno - jest to złamanie zdrowego rozsądku. Po prostu.
                    Na koniec zapytam o jeszcze jedno - czy sam w takiej sytuacji wystawiłbyś ndst
                    (pomijam możliwość wystąpienia okoliczności, o których nie wiemy - np. brak
                    zaliczenia I semestru)? Czy uważasz, iż byłoby to sprawiedliwe?
                    • nauczyciel33 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 21:43
                      rabbani, daj sobie spokój,
                      scher to typowy troll forumowy

Nie jest nauczycielem, to widac po sposobie rozumowania.
                      Nie zaczaił pojęcia ocena "przewidywana", dopiero po 5 wątku mu się rozjaśniło.
                      Wie trochę o oświacie, i tyle.
                    • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 21:43
                      rabbani napisał:

> Scher - broniąc swojego stanowiska

Ja nie bronię stanowiska. Ja informuję o aspektach prawnych ustalania oceny.

Nie znamy wagi poszczególnych ocen, ale co do zasady z podanych ocen jedynka mi
                      nie wychodzi - temu nie przeczę. Prawo szkolne jednak jest tak skonstruowane,
                      że nawet jeśli nauczyciel z takich ocen wystawi jedynkę, nie zrobisz NIC i
                      uczeń musi pisać egzamin poprawkowy.

Więc z jednej strony napisałem autorowi wątku, że raczej może spać spokojnie, z
                      drugiej strony nie mogę przejść do porządku dziennego nad Twoim radami, że niby
                      jak tę jedynkę dostanie, to niech się odwołuje. Nie ma, rozumiesz, NIE MA
                      żadnej możliwości odwołania się od treści oceny, choćby z samych szóstek
                      nauczyciel postawił jedynkę na koniec roku. Przysługuje tylko egzamin
                      poprawkowy.

Oczywiście nauczyciel nie wystawi jedynki z samych szóstek, bo po pierwsze nie
                      chce narażać się na ostracyzm i drwiące uśmiechy innych nauczycieli, po drugie
                      na negatywną ocenę pracy sformułowaną w trybie nadzoru pedagogicznego. I TE
                      mechanizmy właśnie, nie droga odwoławcza, zabezpieczają uczniów przed totalną
                      samowolą nauczyciela w procesie oceniania.

> - przy kilku ocenach w danym okresie wystawienie ndst na podstawie jednej
                      > jedynej jedynki jest złamaniem choćby zasady:
                      > motywowania ucznia do dalszych postępów w nauce i zachowaniu - bo cóż to za
                      > motywowanie, gdy jedna ocena przesądza o wyniku rocznym?
                      > oceniania bieżącego - polegającego na systematycznym ocenianiu postępów
                      > ucznia - czego wyrazem są oceny tzw. cząstkowe.

Wszystko zgoda. Ale tego typu zarzuty może podnieść co najwyżej dyrektor przy
                      ocenie pracy nauczyciela. Nie są one jednak podstawą do uchylenia samej oceny.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:10
            kamel191 napisał:

> W statucie nie mam nic o obniżaniu oceny przewidywanej.

Nie szkodzi. Można obniżyć.

> Co do zwolnienia lekarskiego to niestety go nie mam. Po pierwsze jak byłem u
            > lekarza to byłem półprzytomny (i dalej jestem) i nie w głowie było mi
            > proszenie o zwolnienie.

W życiu dorosłym takie tłumaczenia nie są przyjmowane.

> A co do tego obniżenia oceny. Jeśli wychodzi mi czysta mocna trója i nie
            > dostanę żadnej innej oceny (bo mnie po prostu w szkole nie ma) to możliwe
            > jest obniżenie mi oceny?

Myślę, że jak Cię w szkole nie ma, to możesz spać spokojnie.
            • randybvain Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 18:53
              A ja pamietam watek, w ktorym stwierdziles, ze uczen nieobecny na sprawdzianie
              moze otrzymac zan ocene niedostateczna.
          • apluzina Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:14
            kamel191 napisał:

> W statucie nie mam nic o obniżaniu oceny przewidywanej.

W statucie nie ma też nic o uzyskiwaniu oceny niedostatecznej za ściaganie, a
            mimo wszystko wiekszość nauczycieli ją w takiej sytuacji stawia. Gdyby statut
            miał zawierać opis wszelkich problemów,z jakimi styka się uczeń i nauczyciel,
            dokument ten miałby gigantyczne rozmiary.

> A co do tego obniżenia oceny. Jeśli wychodzi mi czysta mocna trója

Niestety Twoje odczucia mogą róznić się od odczuć nauczyciela. Być może mocne
            dla Ciebie trójki, sa dla niego trójkami naciaganymi - tego nie oceni nikt na
            tym forum, a jedynie Twoja nauczycielka. Być może ten ostatni sprawdzian, to coś
            na kształt badania wyników, który dla nauczyciela odgrywa wielką rolę?

Moja rada - skontaktuj się z nauczycielem (lub nich zrobią to rodzice, którzy
            potwierdzą fakt Twojej choroby) i wytłumacz przyczynę nieobecności. Powtórzę
            jeszcze raz: ocena proponowana może się zmienić, a od oceny rocznej wstawionej
            przez nauczyciela odwołania nie ma.
            • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:30
              apluzina napisała:

> Niestety Twoje odczucia mogą róznić się od odczuć nauczyciela. Być może mocne
              > dla Ciebie trójki, sa dla niego trójkami naciaganymi - tego nie oceni nikt na
              > tym forum, a jedynie Twoja nauczycielka. Być może ten ostatni sprawdzian, to
              > coś na kształt badania wyników, który dla nauczyciela odgrywa wielką rolę?

Co prawda, to prawda. O tym aspekcie sprawy nie pomyślałem.

> Moja rada - skontaktuj się z nauczycielem (lub nich zrobią to rodzice, którzy
              > potwierdzą fakt Twojej choroby) i wytłumacz przyczynę nieobecności.

Mądra rada. Tak bym kazał postąpić swojemu dziecku.

> jeszcze raz: ocena proponowana może się zmienić, a od oceny rocznej wstawionej
              > przez nauczyciela odwołania nie ma.

Tak jest. Tylko w przypadku jedynki jest jeszcze egzamin poprawkowy.
            • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 18:47
              Dlaczego zawsze to nauczyciel ma być tym co ma przewagę, może naginać prawo,
              straszyć, mieć "inne odczucia na temat oceny" itp.? Nic dziwnego, że potem jest
              o nas taka zła opinia. Uczę od kilku lat, jestem uważany za sprawiedliwego
              "belfra" może dlatego, że nigdy uczeń nie jest stawiany przeze mnie w takiej
              sytuacji. Od początku roku znają zasady którymi się kieruję i oceny końcowe nie
              są moim widzi mi się, a uczniowie nie są nimi zaskakiwani. I wszyscy są
              zadowoleni. Czy musimy sami tworzyć pole wali z uczniami? My mamy uczyć,a nie
              uczestniczyć w podchodach - kto kogo wykiwa: uczeń nauczyciela, czy nauczyciel
              ucznia. Nie ma "ocen naginanych" itp.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 20:25
                rabbani napisał:

> Dlaczego zawsze to nauczyciel ma być tym co ma przewagę

Nie ma "mieć przewagi", bo nie o przewagę w mądrym kontakcie z uczniem chodzi,
                ale ma zawsze "mieć uprawnienia decyzyjne".

A dlaczego? Bo ma więcej od ucznia obowiązków w procesie dydaktyczno-
                wychowawczym i więcej od ucznia odpowiedzialności za ten proces.
                Za obowiązkiem i odpowiedzialnością idzie zawsze uprawnienie - to stara zasada
                prawna.

> może naginać prawo, straszyć

Ależ kto pisze o naginaniu prawa lub o straszeniu? Czy Ty na pewno starasz się
                zrozumieć, co chcemy to z apluziną przekazać?

> Uczę od kilku lat, jestem uważany za sprawiedliwego "belfra" może dlatego,
                > że nigdy uczeń nie jest stawiany przeze mnie w takiej sytuacji.

Pytam konkretnie: co niesprawiedliwiego widzisz w ustaleniu uczniowi oceny
                rocznej niższej niż przewidywana, jeżeli uczeń po otrzymaniu informacji o
                ocenie przewidywanej spoczął na laurach i przestał się uczyć?
                • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 20:47
                  Ja piszę o tym KONKRETNYM przypadku, opisanym w pierwszym poście!
                  Nie o "spoczywaniu na laurach" - bo w tej kwestii całkowicie się z wami zgadzam.
                  • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 21:47
                    rabbani napisał:

> Nie o "spoczywaniu na laurach" - bo w tej kwestii całkowicie się z wami
                    > zgadzam.

Widzisz, zaczynamy się rozumieć.
                • randybvain To moze ja powiem 19.06.07, 19:20
                  co niesprawiedliwiego widzisz w ustaleniu uczniowi oceny
                  > rocznej niższej niż przewidywana, jeżeli uczeń po otrzymaniu informacji o
                  > ocenie przewidywanej spoczął na laurach i przestał się uczyć

Jezeli przez 90% czasu szkolnego uczen pracuje, a po otrzymaniu informacji o
                  przewidywanej ocenie przestaje pracowac i dodatkowo nie ma czynnikow, ktore
                  moglyby te ocene zmienic (np. test/sprawdzian - jednak w takim wypadku nie ma
                  sensu podawanie tej przewidywanej oceny, skoro ocena z tego testu/sprawdzianu
                  moze zawazyc o niej) to jego postepowanie nie ma znaczenia i obnizenie oceny
                  przez nauczyciela to jest niesprawiedliwosc.
        • no-surprises Scher 18.06.07, 15:24
          Dlaczego imputujesz mi ignorancję?
          Wątek przeczytałam i wyraziłam własną opinię, posiłkując się znanymi mi zapisami
          w większości statutów.
          Możemy się oczywiście przerzucać rozmaitymi opiniami, ekspertyzami, ale dyskusja
          staje się bezcelowa, skoro ktoś z góry zakłada, iż racji n-la należy dowieść za
          wszelką cenę.
          • scher Re: Scher 18.06.07, 15:50
            no-surprises napisała:

> Dlaczego imputujesz mi ignorancję?
            > Wątek przeczytałam i wyraziłam własną opinię, posiłkując się znanymi mi
            > zapisami w większości statutów.

Aha, przepraszam. Z postu absolutnie nie wynikało, że przeczytałaś wątek.

> Możemy się oczywiście przerzucać rozmaitymi opiniami, ekspertyzami, ale
            > dyskusja staje się bezcelowa

Owszem. Dyskusja jest bezcelowa. Istnieje wyrok NSA (sygn. I SA 2619/01), który
            jednoznacznie rozstrzyga, iż przepis o obowiązku informowania ucznia o
            przewidywanej ocenie nie rodzi żadnych skutków materialnoprawnych, gdyż
            reguluje wyłącznie wewnętrzne postępowanie w szkole.
            I choćby wizytator czy kurator na uszach stanął, to wyroku NSA nie przeskoczy.
    • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 19:48
      Z tych postów wynika jedno: w każdej szkole nauczyciele robią co chcą (np.
      stawiają " naciągane trójki", aby potem traktować je jako jedynki), a dyrekcja
      i wizytatorzy to idioci wymagający przeszkolenia przez scher. Proponowany
      zakres to ( cutuję za scher):

Uznawanie wniosków o usprawiedliwienie nieobecności należy do kategorii tzw.
      działań faktycznych administracji szkolnej
      Nawet niedopełnienie obowiązku poinformowania o ocenie
      przewidywanej nie rodzi skutków prawnych w postaci niemożności ustalenia
      określonej oceny.
      Popracuj nad umiejętnością czytania przepisów prawa!

W statucie nie mam nic o obniżaniu oceny przewidywanej.
      Nie szkodzi. Można obniżyć.

Wyrzucić WSO, PSO do kosza!!! Drogi uczniu, wszystko zależy od nauczyciela i
      scher! Jeden powie ci tak a inny inaczej ale zawsze bedzie miał rację!!!
      Bedziesz miał oceny 4,4,4,5,5, a nauczyciel powie, że możesz mieć
      niedostateczny na koniec roku, jeżeli żle napiszesz ostatni sprawdzian, a scher
      przyzna mu rację. A my , przestrzegający zapisów szkolnych to też idioci,
      nieznający prawa i jego interpretacji. Swoją drogą to przykre, że tak prosta
      sprawa przedstawiona przez autora wątku, doczekała się tak wielu interpretacji.
      Co sobie pomyśli kamel ??

• scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 20:01
        Autonomia i merytoryczna niezawisłość nauczyciela w procesie oceniania wynika z
        ustawy i rozporządzenia, czy nam się to podoba, czy też nie. Jest to po prostu
        fakt, który trzeba przyjąć do wiadomości.

Zasady oceniania wewnątrzszkolnego nie mogą tej niezawisłości nauczyciela
        naruszać, bo statut szkoły nie stoi ani ponad rozporządzeniem, ani tym bardziej
        ponad ustawą.

Ocena szkolna ustalana przez nauczyciela to tzw. fachowa opinia rzeczoznawcza.
        Nie istnieje w prawie szkolnym możliwość legalnego podważenia treści takiej
        opinii.

Analogiczna zasada obowiązuje w przypadku egzaminów zewnętrznych (np.
        maturalnych) i jakoś nikogo to nie oburza.
        • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 20:55
          Zasady oceniania wewnątrzszkolnego NIE zastępują przepisów wynikających z ustawy
          o systemie oświaty czy rozporządzenia o ocenianiu, lecz są ich uzupełnieniem i
          uszczegółowieniem na gruncie danej szkoły. Dlatego też statut jest zatwierdzany
          przez KO pod kątem tej zgodności. I po wejściu w życie obowiązuje wszystkich -
          także nauczycieli. Nie można później łamać zasad tam zapisanych, powołując się
          na przepisy prawne - bo zasady te też stanowią prawo.
          Jedyny przypadek kiedy nauczyciel mógłby postąpić inaczej niż jest w statucie,
          to sytuacja gdy dokument ten jest sprzeczny z prawem państwowym. Ale jak pisałem
          wyżej, jest to mało prawdopodobne, bo przed wejściem w życie kontrolują go
          Dyrektor, jednostka samorządowa nadzorująca szkołę oraz KO.
          • dopamina2 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 21:18
            Zgadzam się z rabbanim. WSO, PSO i Statut szkoły uszczegóławiają procedury
            oceniania w szkole. W tej dyskusji wielu nauczycieli przedstawiło rozwiązania
            stosowane w swoich szkołach, które jak sądze często się świetnie sprawdzają.
            Stosują sie do nich zarówno uczniowie i nauczyciele. Tymczasem Ty scher
            wszystkie je negujesz, proponując w zamian :COKOLWIEK NIE ZROBI NAUCZYCIEL, MA
            ZAWSZE RACJĘ .Wszyscy wiemy, że procedura oceniania jest najtrudniejszym
            elementem w szkole i tak naprawdę podlega ciągłej ewolucji. Nie wiem , czy KO i
            jego wizytatorzy są mądrzy cz nie, ale pierwszymi dokumentami jakich żądają
            jest właśnie statut , WSo i PSO. Sadzę scher ,że TY zakwestionowałabyś
            wszystkie statuty i WSO w Polsce ( może poza własną szkołą). Tylko co w
            zamian??? Czasy się zmieniły. I można dyskutować o tym jaka jest dzisiejsza
            młodzież i czy ją bardziej " trzymać za mordę". Ale to przypomina mi moje
            szkoły w głębokim PRL-u, gdzie nauczyciel miał ZAWSZE rację. Wydaje mi się
            jednak, że powrotu nie będzie.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 17.06.07, 22:01
            rabbani napisał:

> Jedyny przypadek kiedy nauczyciel mógłby postąpić inaczej niż jest w statucie,
            > to sytuacja gdy dokument ten jest sprzeczny z prawem państwowym.

Ano właśnie o przypadkach sprzeczności wewnątrzszkolnych zasad oceniania z
            prawem wyższego rzędu deliberujemy. Nie możesz sobie w statucie zapisać, że
            nauczyciel nie ma prawa ustalić oceny niższej niż przewidywana - bo taki zapis
            byłby sprzeczny z rozporządzeniem. Podobnie nie możesz zapisać, że nauczyciel
            ma obowiązek podczas odpytywania ucznia mieć na nogach czerwone klapki i że
            jeżeli nauczyciel ich nie ma, uczeń może się od takiej oceny odwołać i zdawać
            egzamin komisyjny.

> Ale jak pisałem wyżej, jest to mało prawdopodobne, bo przed wejściem w życie
            > kontrolują go Dyrektor, jednostka samorządowa nadzorująca szkołę oraz KO.

Tylko dyrektor.
            Zdziwiłbyś się, ile ewidentnych kiksów prawnych zawierają statuty polskich
            szkół. W szkole mojego dziecka zapisano, że dyrektor ma prawo zawiesić
            wykonanie uchwały rady szkoły, jeżeli stwierdzi jej niezgodność z przepisami
            prawa (ustawa nie daje dyrektorowi takiej możliwości, komuś się po prostu
            pomerdało z uchwałami rady ped.).
            I co? Ano nic, zapis jest :-)
            • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 20:59
              To wskaż mi w rozporządzeniu fragment, który zakazuje szkole wprowadzić zapis,
              iż oceny przewidywanej nie wolno obniżyć...
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 21:55
                rabbani napisał:

> To wskaż mi w rozporządzeniu fragment, który zakazuje szkole wprowadzić zapis,
                > iż oceny przewidywanej nie wolno obniżyć...

Taki zakaz byłby sprzeczny z § 11 ust. 1 rozporządzenia z dnia 7 września 2004r.
                Przepis ten daje nauczycielowi pełną merytoryczną niezawisłość w procesie
                ustalania oceny rocznej.

Ty przede wszystkim mylisz terminy, nie wykazujesz prawniczego rozumowania w
                myśleniu o ocenianiu. Oceny rocznej się nie "obniża" ani nie "podwyższa", ocenę
                się "ustala" - tu nie ma mowy o porównywaniu jej do jakiejkolwiek innej oceny,
                w tym do przewidywanej. Ustalanie oceny rocznej to odrębny, autonomiczny
                proces - i proceduralnie, i merytorycznie.

Po drugie ocena szkolna jest fachową opinią rzeczoznawczą nauczyciela, to nie
                akt administracyjny, od którego treści służy odwołanie. Nauczyciel jest osobą
                umocowaną prawnie, aby taką fachową opinię wyrażać, w wyrażaniu tej opinii, jak
                każdy rzeczoznawca i biegły, jest niezawisły. Ustalając ocenę roczną, bierze
                pod uwagę pracę ucznia w c a ł y m roku szkolnym, nie tylko do momentu
                poinformowania o ocenie przewidywanej.

Zauważyłeś, iż tzw. ocena przewidywana jest takim bytem wirtualnym? Ona nie
                jest ani bytem materialnym, ani prawnym, nauczyciel nigdzie jej nie musi
                wpisywać, może po prostu ustnie poinformować ucznia, jaką ocenę roczną
                przewiduje dla niego na ten moment. Poinformowanie takie nie jest to w żadnym
                razie zobowiązaniem nauczyciela, nie jest żadną dla ucznia obietnicą.

To tak jak ja mówię mojemu dziecku:- Jak będziesz grzeczny, przewiduję, że w
                niedzielę pójdziemy na lody. A w niedzielę: - Zaszły nowe okoliczności,
                zmieniła mi się perspektywa, więc zmieniam zdanie. Nie idziemy.

Tzw. oceny przewidywanej po prostu nie ma. To nie jest nota szkolna w sensie
                prawnym, bo nie jest wynikiem pomiaru wiedzy i umiejętności ucznia, nie jest
                oceną cząstkową.

Trafia?
                • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 19.06.07, 20:34
                  I znowu mylisz się - ocena przewidywana nie jest "bytem wirtualnym", lecz
                  wymaganym przez rozporządzenie, a więc umocowanym prawnie.
                  • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 19.06.07, 21:22
                    rabbani napisał:

> I znowu mylisz się - ocena przewidywana nie jest "bytem wirtualnym"

Czy jak przewiduję, że sobie kupię nowy krawat, to ten krawat już mam?
                    • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 19.06.07, 22:29
                      I znowu mylisz dwa pojęcia słowa przewidywać - potoczne znaczenie oraz znaczenie
                      zawarte w rozporządzeniu. Ocena przewidywana, ustalana na kilka dni przed
                      klasyfikacją (a więc nie miesiąc wcześniej) jest oceną, którą nauczyciel
                      wystawia na koniec roku i która staje się roczną po uchwaleniu. Może być
                      ewentualnie PODNIESIONA po złożeniu przez rodziców w odpowiedniej formie podania
                      z uzasadnieniem i oczywiście zgodzie samego nauczyciela.
                      Jeśli nauczyciel wystawia jakieś przewidywania na miesiąc wcześniej, to nie jest
                      to żadne ustalanie ocen przewidywanych, których wymaga rozporządzenie, lecz
                      samodzielne szacowanie ocen - i w związku z tym może sobie obniżać czy
                      podwyższać. Nie zwalnia go to jednak od ustalenia rzeczywistej oceny
                      przewidywanej kilka dni przed konferencją.
                      • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 19.06.07, 23:11
                        Przeczytajże wreszcie ze zrozumieniem wklejony wyrok NSA oraz rozporządzenie!
                        Szkoda mojego czasu, i tak poświęciłem ci go wiele.
                        • nauczyciel33 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 20.06.07, 01:06
                          rabbani,
                          scher wkleja wyrok, ktorego chyba nie rozumie, bo nie potrafi połączyć dwóch
                          prostych faktów.
                          Ten wyrok dotyczy starego rozp. sprzed 6 lat.W starym rozp. nie było mowy o
                          żadnych przewidywanych ocenach i nie było TRYBU odwołania od oceny wystawionej
                          niezgodnie z -przepraszam- trybem wystawiania oceny.

Obecne rozporządzenie posiada punkt o "przewidywanych" ocenach i punkt o
                          odwołaniu się w razie, jeżeli N naruszy tryb.

W tamtej szkole naruszono statut,przepis obowiązujący wtedy w danej
                          szkole.Kurator powinien był w ramach nadzoru delikatnie zmusić dyrektora do
                          zwołania nadzwyczajnej rady i podjęcia decyzji o klasyfikacji,przypominając o
                          kolejnym konkursie na dyrektora szkoły.Tymczasem zabawił się w wydanie decyzji
                          na nie.Kurator nie mógł uchylić uchwały rady,bo sama uchwała była zgodnie z
                          przepisem.Szkoła miała głupi statut,ale to sprawa tejże szkoły i tego dyrektora.

Sam wyrok pasuje idealnie do naszego wątku, chociaż-dzięki pewnemu spamerowi-
                          już nikt nie pamięta, o co w ogóle tu chodzi.Wyrok potwierdza,ze ustalanie
                          oceny nie jest czynnością administracyjną,a więc nie mozna się odwołać od samej
                          oceny.Mam 4 i 4 mi się nie podoba.Tak nie. Mozna odwołać się tylko od trybu
                          wystawienia.Tak samo jest na maturze.

• scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 20.06.07, 06:51
                            Podajesz nieprawdziwe informacje.

> Ten wyrok dotyczy starego rozp. sprzed 6 lat. W starym rozp. nie było mowy o
                            > żadnych przewidywanych ocenach

Owszem, było, przepis brzmiał tak:
                            § 9 rozp. z dnia 21 marca 2001 r.
                            7. Przed końcoworocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym posiedzeniem rady
                            pedagogicznej poszczególni nauczyciele są obowiązani poinformować ucznia i jego
                            rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego ocenach
                            klasyfikacyjnych, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.

> i nie było TRYBU odwołania od oceny wystawionej

Fakt bez znaczenia prawnego. _Każda_ ocena ustalona z naruszeniem trybu,
                            obarczona błędem proceduralnym jest zgodnie z teorią prawa szkolnego w każdym
                            stanie prawnym nieważna z mocy prawa. Obecne rozporządzenie, precyzując sposób
                            postępowania w takich sytuacjach w przypadku ocen rocznych, wypełnia tylko
                            ewidentną lukę prawną.

> Obecne rozporządzenie posiada punkt o "przewidywanych" ocenach i punkt o
                            > odwołaniu się w razie, jeżeli N naruszy tryb.

Tryb ustalania oceny rocznej określa § 11 ust. 1 rozporządzenia (w poprzednim
                            rozp. § 10 ust. 1) i nie ma tam mowy o żadnych przewidywanych ocenach.
                            Natomiast § 10 ust. 9 (dawny § 9 ust. 7) nie dotyczy ustalania oceny rocznej.

> Wyrok potwierdza, ze ustalanie oceny nie jest czynnością administracyjną

Owszem, jest, gubisz się w terminologii.

> a więc nie mozna się odwołać od samej oceny. Mam 4 i 4 mi się nie podoba.
                            > Tak nie.

Tu zgoda, bo ocena jest opinią rzeczoznawczą, nie aktem administracyjnym.

> Mozna odwołać się tylko od trybu wystawienia. Tak samo jest na maturze.

Trzymając się maturalnej analogii:
                            Czy uczeń może odwołać się od trybu ustalania wyniku egzaminu maturalnego, z
                            uwagi na to, że nauczyciel nie powiadomił go wcześniej o wymaganiach
                            maturalnych?
                  • apluzina Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 19.06.07, 22:18
                    rabbani napisał:

> I znowu mylisz się - ocena przewidywana nie jest "bytem wirtualnym", lecz
                    > wymaganym przez rozporządzenie, a więc umocowanym prawnie.

A możesz mi powiedzieć, jak w Twojej szkole dokumentuje się oceny proponowane?
                    Wypisujecie proponowane świadectwa i proponowane arkusze ocen?
                    W mojej szkole oceny proponowane wypisuje się w dzienniku ołówkiem, własnie po
                    to, by w razie potrzeby wykonac trzy ruchy gumką i ocenę zmienić (zarówno w górę
                    jak i w dół)
      • kamel191 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 11:54
        > Co sobie pomyśli kamel ??

W sumie to nic sobie nie pomyśle bo właśnie dostałem informacje od kolegów z
        klasy że mam obniżoną ocenę o stopień czyli mam dopuszczający na koniec roku, z
        powodu nie uzgodnienia z nauczycielem terminu, w którym mógłbym zdawać.
        Konferencja jest jutro a na pewno jutro nie idę jeszcze do szkoły (jestem
        jeszcze zbyt chory).

Tak więc musztarda po obiedzie mam dopa na koniec roku. Nie warto kłócić sie z
        nauczycielką i podważać Jej oceny ponieważ uczy mnie w przyszłym roku i nie chce
        Jej podpaść.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

pozdrawiam
        • juanita_p Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 15:57
          Właściwie to nie bardzo rozumiem dlaczego obniżono ci ocenę na dopuszczajacy.
          Owszem obowiązkiem ucznia jest (w razie nieobecności) umówić się na termin
          zaliczenia testu, ale ty jesteś nadal chory i twoja nieobecność w szkole jest
          usprawiedliwiona. Tak więc na termin zaliczenia możesz umówić się najwcześniej
          pierwszego dnia po chorobie. To juz i tak będzie po radzie klasyfikacyjnej, ale
          to przecież nie twoja wina...
          Jeśli ten test faktycznie był tak ważny, że od jego wyników zależała ocena
          końcowa, to nauczycielka powinna was o tym poinformować przy ustalaniu ocen
          przewidywanych. Wtedy wiedziałbyś, że w razie jego niezaliczenia twoja ocena to
          dopuszczający.
          Jednak z doświadczenia belferskiego wiem, że nie ma tak ważnych testów, żeby od
          nich zależała promocja, a jeśli nawet, to nie robi się ich "za pięć dwunasta".
          Nauczycielka chciała was trochę postraszyć (bo "zmotywować" to w tym przypadku
          niezbyt właściwe słowo), a potem żeby nie okazać się gołosłownym poobniżała
          oceny tym,którzy nie przyszli. Tak, chyba stałeś się troszkę kozłem ofiarnym.

Pozdrawiam
          Juanita
        • randybvain Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 18:56
          Po pierwsze, skoro byles u lekarza, masz potwierdzenie wizyty, wiec masz prawo
          poprosic go o takie zaswiadczenie, ze jestes chory.
          Po drugie, wydaje mi sie, ze masz mocne atuty w reku, aby przystopowac
          nauczycielke tak, aby sie nie mscila w nastepnym roku, jezeli ewentualnie
          przegrasz sprawe.
        • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 19:11
          kamel191 napisał:

> Konferencja jest jutro(...) mam dopa na koniec roku.

§ 5 ust. 2 rozporządzenia z dnia 7 września 2004 r. w sprawie oceniania:
          Na wniosek ucznia lub jego rodziców (prawnych opiekunów) nauczyciel uzasadnia
          ustaloną ocenę.

Twoi rodzice zdążą jeszcze jutro rano złożyć w sekretariacie pisemny wniosek o
          uzasadnienie oceny. Wniosek musi być kierowany do dyrektora szkoły. Najlepiej
          wziąć potwierdzenie na dwóch kopiach, z czego jedną kopię dać pani profesor z
          pytaniem, w jakim terminie można liczyć na pisemne uzasadnienie oceny
          dopuszczającej, "bo z ocen, pani profesor, to nie bardzo taka ocena wychodzi".

Jeśli pani profesor nie będzie się chciało pisać uzasadnienia oceny, jest
          szansa, że do rozpoczęcia posiedzenia rady zmieni jeszcze zdanie i wystawi w
          dzienniku pojawi się trójka.
          Jeżeli rodzice zachowają się kulturalnie przy składaniu wniosku i w rozmowie z
          nauczycielką, nie powinno Ci to zaszkodzić w jej oczach.

Sz.
          • kamel191 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 20:49
            Dzięki za rady. Postaram się działać. O efektach poinformuje
            • julka571 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 21:33
              O!!! To już nie jesteś chory?
        • rabbani Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 21:06
          Wkurza mnie taka sytuacja, ale zarazem rozumiem twoją postawę - rzeczywiście są
          niestety wśród nas dziwni nauczyciele, którzy krzywdzą przy ocenianiu, a jeśli
          uczeń się broni to uważają że "pyskuje" i odpłacają mu w następnym roku.
          Ale mimo wszystko zachęcałbym do walki - przeczytaj dokładnie swoje przepisy
          szkolne o sprawdzianach i zasadach ich poprawiania - może tam jest jakiś zapis o
          obowiązku wyznaczenia dodatkowego terminu przez nauczyciela dla tych, co go nie
          pisali w pierwszym terminie? Jeśli to nie poskutkuje, zastanów się nad złożeniem
          w ciągu 7 dni od zakończenia zajęć zastrzeżenia do dyrekcji o złamanie trybu,
          powołując się na to, iż ocena przewidywana nie może być (w świetle interpretacji
          Kuratoriów) obniżona. A przy okazji jak najszybciej napisz do swojego
          Kuratorium, czy ocena przewidywana może ulec zmianie - i w razie czego podeprzyj
          się tą opinią przed dyrekcją.
          • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 21:59
            rabbani napisał:

> powołując się na to, iż ocena przewidywana nie może być (w świetle
            > interpretacji Kuratoriów) obniżona.

Ocena przewidywana nie jest oceną szkolną w sensie prawa szkolnego. Nie można
            obniżyć oceny, która jako byt prawny nie istnieje.
            • kamel191 Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 22:02
              Nie, jestem jeszcze chory, i nie mam zawiasów, ale po prostu skoro mam 7 dni na
              odwołanie się od oceny to z tego skorzystam. W środę mam kontrolę u lekarza i
              zobaczymy co On powie.
              • scher Re: Czy mogę dostać niedostateczny ? 18.06.07, 22:07
                kamel191 napisał:

> skoro mam 7 dni na odwołanie się od oceny to z tego skorzystam