Dodaj do ulubionych

dlaczego ksiezyc nie jest w tym samym miejscu??

IP: *.tele2.pl 08.08.03, 23:04
eh, moze na ten dział sie nadaje to pytanie.. ;) bardziej na Nauke by sie
nadawal ale tu takiego nie uznali..
chcialam sie zapytac dlaczego księżyc nie jest zawsze na tym samym miejscu na
niebie?? zazwyczaj jak sie patrze przez okno wychodzace na poludnie to jest
tam a zeszlej nocy byl nizej i bardziej na zachód.. wiem ze dziwne pytanie;))
ale to mnie nurtuje od jakiegos czasu.. jak sie ziemia kreci a ksiezyc wokol
niej to jest zawsze w tym samym miejscu, jak by nie patrzec.
ktos odpowie??
Obserwuj wątek
    • Gość: zoola Re: dlaczego ksiezyc nie jest w tym samym miejscu IP: *.Pohybel.Com 09.08.03, 17:04
      wiesz, jaki zbieg okoliczności, wczraj zastanawiałam się nad tym samym :D, też
      zauważyłam że jest bardziej na wschód :). Ale potem zostałam uświadomiona że
      przecież księżyc krąży wokół ziemi. :)
      • Gość: ElisaDay moze odkryłam? IP: *.tele2.pl 10.08.03, 14:12
        no tak, ale mnie sie wydawalo ze tak krąży razem z ruchem obrotowym ziemi -
        czyli tak jakby na sznurze byl do jednego miejsca przyczepiony - bo notabene
        zawsze widzimy tylko jedna strone ksiezyca wiec przy ruchu obrotowym ziemi
        wychodzi na to ze i tak juz sie obraca wokol ziemi. a ziemia jeszcze wokol
        słońca. ale zauwazylam cos innego wczoraj - wieczorem byl normalnie na
        poludniu, a ze troche nie spalam, to juz w nocy przetransportowal sie na wschod
        i nizej... no i sie jeszcze Żółty zrobił, i mniejszy..
    • Gość: zoola Re: dlaczego ksiezyc nie jest w tym samym miejscu IP: *.Pohybel.Com 10.08.03, 14:45
      Księżyc obiega Ziemię w czasie 28 dni (27,3217 dnia ), a Ziemia wokół własnej
      osi przez 1 dzień. Z tego wynika że obserwując codziennie o tej samej porze
      księżyc, będzie on się przesuwał o 1/28 swojej drogi. On nie kręci się wokół
      własnej osi, więc my cały czas widzimy tylko jedną jeo stronę. (To są tylko
      moje własne domysły :) więc może coś jest nie tak, ale wydaje mi się że ok :) )
    • Gość: zoola Re: dlaczego ksiezyc nie jest w tym samym miejscu IP: *.Pohybel.Com 10.08.03, 14:50
      a i jeszcze :)

"Dzienne przemieszczenie się Księżyca na sferze niebieskiej względem gwiazd
      wynosi ok. 13°." (wiem.onet.pl)
      To pasuje do moich wcześniejszych obliczeń : 360°*1/28=12,857...°~13°
      Czyli to oznacza że mówiłam dobrze :)

"wyniku wzajemnych oddziaływań pływowych czas obrotu Księżyca wokół swojej osi
      uległ synchronizacji z okresem obiegu wokół Ziemi. W jej kierunku Księżyc
      zwraca stale jedną swoją stronę, "
      Czyli Księżyc obraca się tylko że w takim czasie że z Ziemi widać tylko jedną
      stronę.

:) No to juz chyba wiemy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka