Dodaj do ulubionych

NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie

IP: *.aster.pl 09.10.04, 21:51
Cześć
Przyszedł czas wyboru liceum i hmmm...
no mam problem. szukam szkoły,która trzymający wysoki poziom nauczania
nie "przegina" .Chodzi mi to to ,żeby nie siedzieć przed książkami od 13 do 2
w nocy (to nie przesada,w iem że w niektórych topowych szkołach tak jest).
absolutnie nie mam na myśli tego ,żeby w ogóle się nie uczyć! Czy znacie coś
takiego? Możecie coś polecić?

Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: REJACZKA Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:41
      To napewno nie jest REJ :D
      • Gość: Dżi Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.chello.pl 28.10.04, 16:27
        a znasz moze Gawrona, który chodził do Reja ?
    • Gość: DEMO Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 19:56
      Uwazam,ze to zalezy nie tyle od liceum ile od profilu ktory Ciebei interesuje.
      kazda klasa pracuje troche inaczej i tam gdzie jedni kuja po nocach drudzy maja
      parce rozlozona inaczej.
      Sama jestem z Reja i mi sie ta szkola nawet podoba. W moim profli ( klasyk)
      nie jest lekko ,ale kompletnie nie podzielam zdania Rejaczki. Z tegoc o wiem
      podobno u nas mocno oraja w mat - fizy.
    • Gość: Ambitna:/ Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:31
      ja chdoze do LO2 w Jaworznie i musze sie uczyc od 15 do 1 w nocy a i tak nie
      zawsze sie wszystkiego naucze....nigdzie nie ma takich beznadziejnych
      nauczycieli....i po co to mi bylo:/
      • Gość: Magda Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 22:27
        Ja chodzę do Poniatówki. Poziom jest ogólnie wysoki ale ta szkoła jest dla tych
        którzy chcą się uczyć i cos dale w życiu osiągnąć. Więc wybór należy do ciebie.
      • Gość: X Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 12:36
        zawsze mozesz zrezygnowac ze szkoly i zrobic mature na zaocznych kursach w 9
        miesiecy ;-)), tam nie trzeba sleczec nad ksiazkami, wystarczy zaplacic.
        • Gość: X Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 12:38
          powyzszy teks byl odpowiedzia na post AMBITNEJ a nie licealisty z Poniatowki
          • Gość: Patusia Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.chello.pl 15.10.04, 22:21
            ja tam chodze do Poniatówki i szkoła bardzo mi się podoba. Uczyc się trzeba,
            ale jeszcze nigdy nie zdażyło mi się trzymać książki po 11 wieczoram. polecam.
        • Gość: adiunkt Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.chello.pl 14.10.04, 17:06
          Mój kolega - dziś posiadający tytuł doktora habilitowanego w BARDZO WAŻNEJ
          DZIEDZINIE zrobił maturę w tzw. Sorbonie czyli Centrum Kształcenia Ustawicznego
          ( dla pracujących metoda wieczorową).Wyrzucili go ze szkoły za złe oceny z 3
          przedmiotów ( raz powtarzał klasę).
          Moja kolezanka z renomowanego liceum, które kończyłam wiele, wiele lat temu-
          maturę zdała i to nawet nieźle, ale karierę "naukową" na tym zakończyła, bo na
          żadną uczelnię zdać egzaminu nie mogła.
          • Gość: absolwent Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 01:17
            Kto wie jak dziala komisja przyznawania i zatwierdzania stopni naukowych, ten
            moze sie zastanawiac czy kolega rzeczywiscie jest genialny, czy ... zwyczajnie
            ma mocne plecy.
            Znane sa cale profesorskie klany, tatus mocno osadzony w swiatku naukowym
            promuje swoje niezbyt lotne dzieci, ktore w dwa lata po magisterium maja juz
            doktoraty, a po kolejnych dwu czy trzech habilitacje. Oczywiscie wszystko
            dzieje sie w bardzo waznych dziedzinach, zwlasza tych, w ktorych tytuly
            przekladaja sie na gotowke, bo w tych niewaznych nie warto o nie walczyc.
            Wierze jednak, ze opisany kolega byl genialny, to znaczy bardzo chce w to
            wierzyc.
    • Gość: ... Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 12:50
      może Jose Marti, ja chodzę tu dopiero od niedawna, ale to naprawdę jest niezła
      szkoła i na pewno nie trzeba się uczyć po nocach
    • Gość: Niunia Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.local.pl / *.zigzag.pl 16.10.04, 00:21
      Cervantes, Kochanowski, Goethe, Królówka, Dobisz :) to kilka tych lepszych :)
      Czasem oczywiście trzeba się pouczyć, ale bez przesady. Można wyrobić i szybko
      się ze wszystkim uporać jesli się dobrze zorganizuje czas pracy
      • Gość: Ja To tylko mokotowskie licea i to raczej nie te naj. IP: 213.241.34.* 16.10.04, 13:43
        • Gość: nie ty Re: To tylko mokotowskie licea i to raczej nie te IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.10.04, 17:47
          Hej UFO żyjesz? Mokotowskie licea ci sie nie podobają? Pewnie dla ciebie liczy
          sie tylko Batory. Przykro mi zdanie osób zainteresowanych nie liczy się. A ty
          jesteś zaintertesowana, bo jak nie -dyrektor musi dbać o renomę własnej
          placówki.
      • Gość: ania Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.ursynow.org / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:52
        jestem pewna że Modrzejewska to wyjatkowe liceum bardzo przyjazde dla ucznia,
        bez stresu i traktują cię serio
    • k.asia Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie 16.10.04, 19:52
      Żmichowska jest bardzo fajna. Poziom niezły, nauczyciele życzliwi, dojazd
      dobry, a młodzież ambitna. Ikilledjr co myślisz ?
      • Gość: HELP! Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:54
        jestem uczniem Batorego i jedyne co moge powiedziec, to jezeli chcesz zyc
        normalnie, nie uczyc sie do 3 w nocy, zachowac zdrowie psychiczne to NIE IDZ
        TAM!
        • Gość: andrew Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.acn.waw.pl 21.10.04, 00:08
          Jestem absolwentem Batorego. Jest tak: jak chcesz sie uczyc to masz mozliwosci,
          a jak nie to mozesz sie obijac przez caly czas. Tylko trzeba umiec to robic.
          poza tym towarzystwo spoko. Znajomosci na dluzszy czas. Pozdrawiam.
        • Gość: drgiggles Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 23.10.04, 21:50
          Skoro już w liceum musisz się uczyć do 3 w nocy, to jak sobie masz zamiar dać
          radę na studiach...typu medycyna, czy prawo??Współczucia...
      • Gość: moni Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.chello.pl 26.10.04, 19:29
        napiszcie coś więcej o żmichowskiej ;) i o całej rekrytacji
    • Gość: gosc Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.aster.pl 19.10.04, 16:07
      Staszic!!!
      ALE:
      1. Trzeba lubić matme.
      2. Być pozytywnie zakręconym:)
    • Gość: bazylia Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 20:34
      MACZEK.
      www.maczek.ids.pl
      po prostu maczek i tyle :)
    • Gość: Modrzewiak Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: 217.153.87.* 19.10.04, 22:17
      Frycz Modrzewski rulezzz.. Nie ślęczymy nad książkami, atmosfera super,
      perfekcyjna organizacja, świetna kadra :) Naprawdę polecam - to jedna z
      lepszych szkół, ale nie "hardcore" typu Staszic
      • Gość: Ja Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM NORWID RULEZZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 23:09
        Buahahaha!! FRYCZ?? Moja koleżanka jest w 1klasie mat-geo, nie śpi po nocach,
        kuje na maxa i dostaje kiepskie stopnie /a jest naprawde zdolną osobą/
        Ja miałam 164 punkty łącznie i wybrałam NORWIDA i z tego wyboru jestem
        zadowolona na maxa!!
        A)Ma halę sportową (ogromną)
        B)Super ludzie
        C)Nauczyciele fajni
        D)Nie trzeba kuć na maxa, wystarczy systematyczność, przynajmniej ja nie ślęczę
        nad książkami do 23 czy nawet później, a póki co jadę na trójkach, czwórkach i
        piątkach :D

NAPRAWDE POLECAM WSZYSTKIM NORWIDA
        • Gość: mawa Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM NORWID RULEZZ IP: *.crowley.pl 20.10.04, 10:50
          Byle nie Zamojski, Tłoczenie wiedzy stricte teoretycznej,żadnej pożywki dla
          dusz,kadra strach się bać.Plus- duży odsetek tak wyedukowanych rozpoczyna
          studia państwowe, niekoniecznie te wymarzone.
          • Gość: Ada Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM NORWID RULEZZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:44
            Ja chodzę już przez miesiąc do Barbosa i naprawdę jest super!! Ludzie są świetni
            (fakt, połowa to moi znajomi ;)), nauczyciele też sa w porzadku, szczególnie
            nasza wychowawczyni. Nie trzeba kuc po nocach, wystarczy czyc sie
            systematycznie. I mozna uczyc sie portugalskiego :D
        • Gość: Modrzewiak Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM NORWID RULEZZ IP: 217.153.87.* 23.10.04, 15:21
          Czy ta kolezanka ma na imię Zosia? Nie przesadzaj nie jest zle :) A w norwidzie
          mam z kolei ja kolezankę i ma serdecznie dosyć tej szkoły (??) Gusta i guściki
      • Gość: rk Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 14:47
        A co w nim takiego "hardcorowego" ?
    • Gość: kinia Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.net-serwis.pl 20.10.04, 16:17
      a sowiński? Co sądzicie o tej szkole ??
    • Gość: S t a r a Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.chello.pl 21.10.04, 11:43
      Mój syn jest w III klasie gimnazjum - zainteresowania matematyczno-
      przyrodnicze, liczące sie wyniki w konkursach, ZD i FCE , w planie CAE. Dobrze
      pływa, ale bez większych osiągnięć. Towarzyska dusza - wokół dziesiątki "
      ziomali". Wybrał sobie w kolejności: Czackiego, Staszica i........(?). Czy
      znacie te szkoły? Co o nich sądzicie? Warto czy nie?
      S t a r a.
      • Gość: mm Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.campus.unimaas.nl 21.10.04, 12:50
        Zdecydowanie Staszic - pozwala poznac swietnych ludzi, o bardzo szerokich
        horyzontach i naprawde rozwinac sie intelektiualnie. To czego sie tam nauczylem
        procentuje caly czas.
      • Gość: mart Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: 213.241.34.* 21.10.04, 13:25
        o czackim słyszałanm wiele i zam tam perą naprawdę swietnych osób
        • Gość: HELP! Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:46
          co do Batorego, to bardzo zalezy na jakich trafi sie nauczycieli, lepiej
          wybierac profile humanistyczne. Ludzie sa fajni, ale bez przyjazni na cale
          zycie..
          • Gość: Batorak Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.04, 14:01
            >co do Batorego, to bardzo zalezy na jakich trafi sie nauczycieli, lepiej
            wybierac profile humanistyczne.<
            W tym roku 2 uczniów Batorego zostało laureatami Ogólnopolskiej Olimpiady
            Matematycznej, 1 został laureatem Olimpiady Fizycznej(i brązowym medalistą
            Międzynarodowej Olimpiady Fizycznej w Seulu!), 1 finalistą tej olimpiady, w
            Konkursie Fizycznym PW było 3 laureatów i dwóch finalistów, konkurs
            matematyczny PW MINI wygrała dziewczyna z Batorego.Starczy;-)?Co nie znaczy, że
            profile humanistyczne są słabe.Co do przyjaźni - pożyjesz zobaczysz...
            • Gość: HELP Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:15
              ale widzisz ja wlasnie o tym mowilam, sama jestem profilem scislym i siedze nad
              ksiazkami nocami, wlasnie humanistyczne klasy maja duzo latwiej, nauczyciele
              matematyki sa naprawde bardzo wymagajacy!
              • Gość: Batorak Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 22:47
                Sukcesy tych wybitnych raczej nie biorą się z siedzenia po nocach nad
                książkami.A jesli źle wybrałaś profil, to nie jest wina profilu tylko Twój
                błąd.Może Ty powinnaś zostać humanistką, co nie znaczy, że wszyscy;-)
                • Gość: HELP Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:48
                  chyba bardzo nie chcesz mnie zrozumiec.. widzisz ja wiem, ze matematyki nie da
                  sie nauczyc z ksiazek, ale klasy o profilach scislych w wiekszosci maja bardzo
                  wymagajacych nauczycieli rowniez z innych przedmiotow, a nie wiem jak chcesz
                  sie nauczyc historii nie patrzac w ksiazke!
    • Gość: Kalee Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.crowley.pl 22.10.04, 15:44
      <> STASZIC <> STASZIC <> STASZIC <>
      Zdecydowanie XIV LO im. S. Staszica w Warszawie jest najlepszym wyborem. Oferuje bardzo wiele dróg kształcenia, ma wspaniałą kadrę nauczycieli... no i ten 'elytarny' klimat ;-) :-D
      • Gość: psota Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 17:06
        staszic same okularniki,zero fajnych dziewczyn i matematyka którą wychodzi ci górą no chyba że chcesz spokojnie spać na studiach
    • Gość: staruch Heh, Czacki... Staszic... fajnie poczytać... IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:47
      Wszedłem tutaj z ciekawości, bo pięć lat temu skożczyłem studia, ale czasy
      liceum wspominam wspaniale. Podszedłem do sprawy tak jak załozycielka tego
      wątku - chciałem iść do liceum dobrego, ale z dobrą atmosferą. W 1990
      roku "topowymi" liceami były Staszic (number one), Poniatowski (uchodzący wtedy
      za idacy trochę inną drogą niż "normalne" licea, z dużą ilością
      klas "experymentalnych") i Czacki - z nowymi bardzo udanymi klasami
      experymentalnymi. Łaziłem po tych liceach i najbardziej podobała mi się
      atmosfera w Czackim - to była jedyna szkoła, gdzie po dwóch minutach od wejścia
      do środka zaczepiło mnie trzech przyszłych kolegów - wtedy z trzeciej klasy -
      którzy zapytali wpros: "O nowy przyszły kolega? Tu jest super, nie ma co szukać
      dalej" i oprowadzili mnie podczas przerwy po szkole. Zdawałem więc tam i
      rzeczywiście - to były najlepsze lata mojego życia i do tej pory znajomi z
      liceum (w tym również nauczyciele) to moi najlepsi znajomi. No i nie mozna nie
      wspomnieć o największej ówcześnie atrakcji - festiwalu teatralnym, który potem
      miał wielu nasladowców. W Staszicu i Poniatowskim wydało mi się drętwo. Ale
      potem na studiach poznałem wielu ludzi ze Staszica i też byli spoko.

Ciekawe jak tam jest teraz?

Życzę powodzenia i włąściwych wyborów wszystkim przyszłym licealistom :-)
      • Gość: Czackiewiczanka :) Re: Heh, Czacki... Staszic... fajnie poczytać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:16
        Czacki , Czacki, Czacki !!!!! :) Czacki ma nadal, swój niepowtarzalny festiwal,
        swoją niepowtarzalną atmosferę, niebieską kanapę, Ciocie, sale z niskim sufitem
        <i nową halę :D> ma też nowy automat do kawy i batoników, ma nową vicedyrektor
        i starą też ma, ma schody, ochronę, szafki w szkole, ma uczniów którzy tę
        szkołę uwielbiają, ma też tych, którzą jej nie lubią, ma komputery, nową panią
        sekretarkę.......

to był mój najlepszy wybór zapraszam!
    • Gość: rejaczka Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:34
      wiecie zmienilam zdanie o reju. Tu naprawde moze i jest fajnie, poczatki chyb
      ajk wszedzie sa straszne, ale teraz jest juz super. POLECAM REJA!!!
    • Gość: anch' Io WŁADYSŁAW IV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 16:29
      To z pewnością nie jest szkoła dla Ciebie...może Piłsudski...albo Czarniecki...
    • Gość: Autor Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 20:13
      Zamoj potęgą jest i basta ! Co prawda zdarzało mi sie siedziec do 2 z ksiażką
      ale dlatego ze po szkole szlismy watahami na 'różne' trunki do parku obok ;-)
      Na maturze zero stresu, ludzie fajni (banał). No i ta
      lokalizacja..mmm..wszystkie kluby blisko, kina, puby...:-)
    • Gość: szta Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.gwozdzie.dhs.org / *.acn.waw.pl 24.10.04, 17:40
      STASZIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Szkola, ktora z zalem opuscilam ("niestety" nie powtarzalam klasy :P - i tak
      mialam szczescie, ze bylam 4 lata, a nie 3 jak po reformie) i ktora bardzo
      chetnie odwiedzam (jak zreszta spora czesc absolwentow :D). Atmosfera super,
      swietni uczniowie i... nuczyciele :) (no, moze z wyjatkami ;)).
      Jedyny problem moze stanowic matematyka, ale... :)
      Zwlaszcza polecam klasy MateX (matematyczno-eksperymentalne) - wbrew pozorom nie
      sa w tej klasie sami fascynaci matematyki (sama te klase konczylam... trwalam w
      niej twardo (mimo zagrozen z matematyki, ktore sie czasem zdazaly...) glowie ze
      wzgledu na moja klase)
      Aha i jest duza przewaga chlopcow... To tez jest plus tej szkoly :)
      • eclat Żmichowska 25.10.04, 15:45
        A co powiecie o tej szkole?Bo jak czytam,to tylko Rej,Staszic,Batory itd.a
        Żmichowska zawsze się do tego typu szkół zaliczała...No to jak tam jest?
        Pozdrawiam
        • Gość: pudliszka Re: Żmichowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 20:30
          Dosyc specyficznie,ale bardzo pozytywnie. I nie trzeba zakuwać do 3 w nocy.
          Chyba, że jakoś "pokątnie" weszło się w mury szkoły i się po prostu nie nadaje.
          • Gość: emka Re: Żmichowska IP: *.chello.pl 01.11.04, 16:39
            Żmichowska jest naprawdę świetną szkołą. Utrzymuje wysoki poziom, ale nie
            skupia się wyłącznie na nauce. Są tam świetni, kreatywni ludzie, bez
            przerwy "coś się dzieje", genialnie jest rozwinięta wspólpraca międzynarodowa
            (nauka francuskiego na najwyższym poziomie). minusem jest bałagan, ale dla mnie
            jest to po prostu element niepowtarzalnej atmosfery tej szkoły. Bycie uczniem
            Żmichowskiej naprawdę wywiera duży wpływ na ludzi. Według mnie to wpływ
            pozytywny.
            • Gość: pudliszka Re: Żmichowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 18:49
              Emka, czy możesz mi powiedzieć, co polecasz, "C" czy "L"? Bo mam dylemat...
              • Gość: emka Re: Żmichowska IP: *.chello.pl 05.11.04, 23:35
                Ja jestem w "L". ALe wiesz, to chyba zależy od teg co Cię bardziej interesuje.
                C jest przyrodnicza, a L humanistyczna. Mi bardziej odpowiada L, ale ma ona
                jeden poważny mankament - łacina. Koszmar. Tzn. da się przetrwac (dwa lata),
                ale to straszny stres dwa razy w tygodniu. Choć na lekcjach potrafi być całkiem
                miło (można pogadac o polityce, społeczeństwie, zyciu itd), ale wszystko zależy
                os inwencji klasy i humoru nauczyciela. W sumie to ma dobre działanie
                integrujące;-)
                • Gość: mamadama Re: Ja w sprawie łaciny IP: *.chello.pl 06.11.04, 13:45
                  Ja w sprawie łaciny. Było to bardzo, bardzo dawno temu, kiedy przez przypadek
                  trafiłam do klasy humanistycznej pewnego Bardzo Znanego Liceum w Warszawie. W
                  klasie była OBOWIĄZKOWA łacina. Dwa razy w tygodniu ( środa i sobota- do dziś
                  pamiętam), cała klasa przeżywała katusze. Nasza łacinniczka - nauczycielka
                  starej daty-równo się nad nami pastwiła. Nie pomogły interwencje wychowawczyni,
                  pielgrzymki rodziców do dyrektora. Nic. 3/4 klasy miało tróje, 1/4 dwóje. Dwóje
                  poprawiało się umawiając wielokrotnie z nauczycielką- również w jej mieszkaniu.
                  Moja piatkowo-czwórkową maturę zdobi jedna naciągana trója- właśnie z łaciny.
                  Z naszej klasy jedynie mnie i kolezance łacina się przydała. Byłam szczęśliwa,
                  że ominął mnie lektorat z tego przedmiotu, ale koniugacie i deklinacje i słówka
                  śnia mi sie po nocach. Najbardziej zaś przerażato, że w liceum mój syn chciałby
                  uczyć się tego przedmiotu.
                  • Gość: ewa bednarskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.04, 06:08
                    a co myślicie o Bednarskiej? Podobno jest super.
                • kalooo Re: Żmichowska 06.11.04, 15:32
                  hmmm...A czy w ZŻmicho nadal uczy łaciny mister Słomczewski?;)
                  A L to już nie jest 2-języczna?C chyba też była bilingual,ale bez zerówki,tak?
                  Kurde,ale się zmieniają dzieje..Eh!;)
                  • Gość: emka Re: Żmichowska IP: *.chello.pl 06.11.04, 16:24
                    Tak, to wlaśnie on! Teraz nawet o nim ciepło myślę, bo już łacinę skończyłam
                    (jest tylko w dwóch pierwszych klasach). "L" dalej jest dwujęzyczna. Tylko
                    teraz utworzyli też dwujezyczną przyrodniczą - C, a L jest "europejska" -
                    humanistyczna. Można do nich trafić albo po zerówce, albo po dwujezycznym
                    gimnzjum przy Żmichowskiej (w którym zaczynasz o dzera), albo zdając specjalny
                    test predyspozycji jezykowych i egzamin z francuskiego (w wiekszości tak
                    dostają się ludzie powracający z placówek itd, ale nie tylko).
                    A kiedy Ty kończyłes/łaś Żmichowską?
                    (W tym roku mamy 85-lecie i był zjazd absolwentów na Dzień Nauczyciela...)
                    • Gość: pudliszka Re: Żmichowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:31
                      To muszę jeszczę się dokładnie wywiedzieć, bo krążyły słuchy, że w C też
                      ostatnio (znaczy chyba w tym roku) zrobili łacinę, która mnie trochę przeraża...
                      Szczególnie od kiedy pan S. zdeptał mi palec i nawet nie zauważył ;)
                    • kalooo Re: Żmichowska 07.11.04, 17:21
                      Hehe!!Czyli nic się nie zmieniło!;) Słomczewski rulez!!!;)
                      Ja kończyłam(jestem kobitą jak większość Żmichowiaków niegdysiejszych;) Żmicho
                      3 lata temu,i przyznam szczerze,że łacina dała wszystkim po piętach...;/ TERROR!
                      W każdym razie mam to już za sobą i pamiętam,ze przed misterem S.łaciny uczyła
                      babka,u której posiadanie 5 to była pestka...A jak już na nas przyszła kolej to
                      do akcji wkroczył Słoma...No i nie było tak pięknie już.;D
                      Ale jedno mogę przyznać-łacina poszerza horyzonty umysłowe i ja mimo wszystko
                      jestem na TAK!';)
                      Aha-ode mnie większość osób siedzi na romańskiej i nie wszyscy są zwolnieni z
                      lektoratu łaciny(trzeba było mieć co najmniej 4 na świadectwie,a to graniczyło
                      z cudem...;) No niestety-per aspera ad astra!;)
                      • Gość: pudliszka Re: Żmichowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 18:55
                        Sprawdziłam. W tym roku klasa C ma dwie wspaniałe godziny łaciny tygodniowo...
                  • Gość: Zmichowianka Re: Żmichowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 20:48
                    taaak... Słomczas górą!!! Z nim to nawet ta moja 2 na semestr nie jest
                    straszna:D
    • Gość: kkk lelewel IP: *.chello.pl 26.10.04, 19:34
      szkola baaardzo ajna, na poziomie, mieszanka ludzi wlasciwie ze wszystkich
      subkultur. To czy sie chcesz uczyc czy nie zalezy do Cibie. Jesli nie, z klasy
      do klasy przejdziesz latwo. Jesli natomiast chcesz sie dostac na studia - w
      tej szkole przygotuja Cie jesli tylko bedziesz chcial. Atmosfera luzna, nie ma
      siedzenia nad ksiazkami, w wiekszosci wszytsko wynosisz z lekcji. Po ponad 2
      latach moge polecic...
    • Gość: REYTANIAK Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:41
      Po prostu REYTAN! Naprawde to jest to czego szukasz. Obiektywni nauczyciele,
      luzna atmosfera, extra koledzy. Ja ucze sie co dziennie najwyzej 2-3 godziny i
      mam bardzo dobre oceny. A w dodatku dobry dojazd (metro raclawicka). Chodze do
      tej szkoly i wydaje mi sie, ze jest to najlepszy wybor, jakiego dokonalem w
      zyciu. Goraco polecam!
      • tomekzhp Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie 03.11.04, 22:02
        A ja po pierwszym roku zapierdzielania jak dziki i drugim solidnego zasuwu,
        nudze się w trzecim (maturalnym roku) na Mokotowskiej.

Zdravim.
      • Gość: gimnazjalista Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.238.64.114.adsl.inetia.pl 24.01.05, 22:19
        Czy trudno się tam dostać? Ile punktów? Jaki profil wybrałeś, jaki polecasz?
        Proszę piszcie!!!:)
        • Gość: gimn... Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.238.75.252.adsl.inetia.pl 25.01.05, 19:45
          czhodzi o Rejtana
        • pepeluka Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie 09.04.05, 01:42
          Ja też jestem Reytaniaczką. Jestem w humanie. Nie będę polecać Ci jakiejś
          konkretnej klasy, b oto, gdzie chcesz iść, a nie to, gdzie Ci ktoś powie, że
          będzie jakoś tam (/fajnie/olewczo/mało nauki itd.). Powinieneś/aś iśc do klasy
          o takim profilu, że wiesz, że ucząc się dogłęnie głównych przedmiotów nie
          wykitujesz z nudów, bo to Cię nie interesuje. Czy jest się trudno dostac...
          Hm... Trzeba mieć ok. 130-140 punkótw, minimum. W humanie jednak przyjmowali w
          tym roku od 128 (czy jakoś tak, ale w tych okolicach, pomyłka może wynosić ze 2
          punkty) punktów i był to najniższy wynik ze wzystkich. Do pozotałych klas z tą
          ilością by się nikt nie dostał. Najgorzej jest siędostać do matematycznych
          klas. W tym roku nie ma jednka typowej humanistycznej kalsy, jest tylko
          społeczna i europejska.
    • Gość: szczęśliwy Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:10
      Jest jeden jedyny słuszny wybór (jeśli chodzi o licea).
      Fantastyczni ludzie, niesamowici. Cała mozaika różnych "typów" (każdy znajdzie
      bratnią duszę). Atmosfera sprzyja rozwijaniu zainteresowań naukowych i
      pozanaukowych. Nauczyciele szanują Statut szkolny. Prężnie działa samorząd. Jest
      wiele imprez (maratonów filmowych, koncertów, zawodów). Uczyć się trzeba na
      miarę swoich ambicji (nikt Ci nie pozwoli leżeć do góry brzuchem, ale nie trzeba
      się szczególnie wysilać, żeby mieć dobre oceny). Nie zachęcam leniuchów, bo
      jednak najwięcej jest tu ludzi ambitnych... i można się czuć nieswojo...
      Nie wiecie co to za szkoła?

Jedyna słuszna szkoła. Wspaniała szkoła.

STASZIC STASZIC STASZIC STASZIC STASZIC
      • Gość: Anka Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: 193.0.122.* 17.11.04, 15:47
        Jestem ciekawa,ile trzeba mieć punktów, żeby się dostać do Liceum Staszica. Czy
        Staszic jest taką szkołą, w której tylko trzeba zakuwać, być odpornym
        psychicznie itd. Interesuję się matematyką, fizyką, ale niektórzy odradzają mi
        tą szkołę, wręcz straszą. Będę wdzięczna za wszelkie inforamcje.
      • Gość: Tomcio Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:50
        A na jakim poziomie są w Staszicu języki obce i przedmioty humanistyczne np.
        polski i historia
        • Gość: don Carlos Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 17:41
          Wyskokim. Bardzo wysokim. przykładowo: elementem nauki języka polskiego jest
          nauka sentencji łacińskich i tym podobnych. Porównując poziom nauk
          humanistycznych w Staszicu z poziomem innych liceów renomowanych, a zarazem
          humanistycznych (np. Mokotowska) jesteśmy porównywalni. Tyle ,że języki obce
          mamy w mniejszym wymiarze godzinowym.
    • Gość: pierwszoklasista Maczek the best IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 10:31
      jeśli kochasz sport i nie chcesz nudnego wf-u - idz do Maczka
      jeśli masz dość wyścigu szczurów - idz do Maczka
      jeśli szukasz fajnych i ludzkich nauczycieli - idz do Maczka
      jeśli lubisz się uczyć(ale bez przesady) - idz do Maczka
      jeśli szukasz fajnych ludzi - idz do Maczka
      • Gość: czekoo Re: Maczek the best IP: *.net 12.11.04, 00:41
        KOPERNIK!!!!!!!!!
    • Gość: Witkacy Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 20:14
      Powiem jedno - nie ma lepszej szkoly niz Witkacy:D Jezeli oczywiscie jestes
      normalny i podchodzisz do zycia ze to ono jest dla ciebie a nie ty dla niego:]
      To jest szkola w ktorej mozesz robic wszystko poza jednym - zdobywaniem wiedzy
      i uczeniem sie:D:D:D A mimo to jestesmy "najlepsza szkola po tej stronie morza
      barensta" jak mawia pewien nasz profesor:) Atmosfera jest swietna, naprawde
      rodzinna:D W koncu w ktorej szkole cala klasa pije wino przywiezione z wymiany
      niemieckiej na lekcji przedsiebiorczosci przy nauczycielu:>? Albo ktora pani
      dyrektor podbiega do swoich uczniow i ich caluje:D? Szkola specyficzna dla
      specyficznych ludzi;)
      Uwaga! Ostrzezenie dla kujonow!!! Dla swojego i naszego dobra trzymajcie sie od
      Witkacego z daleka bo nie pasujecie do nas:]
      Wszystkich myslacych normalnie zapraszamy!!!
      • Gość: olka Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.chello.pl 31.03.05, 18:50
        a moze jeszcze slowko wiecej o witkacym?
    • Gość: malga Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.04, 20:08
      PONIATÓWKA, PONIATOWKA I JESZCZE RAZ PONIATOWKA!! W skrócie - nie ma lepszej
      szkoly! Sympatyczna, kameralna atmosfera, fantastyczni ludzie, oryginalni i
      ciekawie prowadzacy sorzy, a wbrew pozorom, wcale nie jest tak ciezko,
      absolutnie nie trzeba "siedziec nad ksiazkami od 13-2 w nocy", choc sporo czasu
      spedza sie w szkole - nie obowiazkowo, szkola po prostu jest tu dla nas, wiec
      czasem dzieja sie tak ciekawe rzeczy, ze az nie mozna sobie odmowic
      zostania "jeszcze na chwilke" ;P. Poniatowka - kozak, ot co!
    • Gość: humanistka Re: NAJFAJNIEJSZE LICEUM w Wa-wie IP: *.kablowka.net 21.11.04, 16:50
      Hej! A czemu nikt nie wspomina o Słowaku, czyli VII LO im. J. Słowackiego???
      Moim zdaniem ta szkoła jest fantastyczna. TRZEBA się w niej uczyć, ale bez
      przesady (zdarzało mi się siedzieć po nocach, ale to tylko i wyłącznie wina
      mojego braku organizacji czasu). Ja jestem w humanie - nauczyciele polskiego,
      historii, łaciny (2x w tygodniu) i francuskiego (3x w tygodniu) cisną nieźle,
      ale z pozostałymi przedmiotami nie ma żadnych problemów. No i są fantastyczne
      zajęcia (obowiązkowe!), takie jak teatr, nauka tańca, itp. Mamy mnóstwo sesji,
      np. kultury antycznej, a także etykę i historię sztuki. Dla osób z zacięciem
      humanistycznym - nie ma lepszej szkoły! Zapomniałam dodać o obozach naukowych
      (2 razy w roku). No już kończę - ale się rozpisałam :p
      • Gość: Kaśka Batory, batory , batory IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.04, 23:30
        no cóż, powiem jedno, jestem tu drugi rok, zyję, do kujonów nie należę,
        towarzystwo świetne, a imprezy niezapomniane, (albo czasem wlasnie
        ZAPOMNIANE) :D. uczyc sie trzeba ale bez przesady, kto chce ten siedzi i kuje,
        reszta lawiruje i jest ok. a z ambitnymi ludzmi przebywac to sama przyjemnosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka