Dodaj do ulubionych

nauczanie indywidualne

15.12.08, 14:54
Witam, mam problem z uczennicą, która uczy się w trybie indywidualnym. Zdarza
się,że wędrując do niej do domu często całuję klamkę(bo na przykład nie
nauczyła się na sprawdzian i wymyśla głupie powody). Chciałam zapytać czy
istnieje jakiś aktualny przepis, który gwarantuje mi możliwość odbycia takich
zajęć w szkole ? Dodam, że dziewczyna nie jest niepełnosprawna ruchowo i
psychicznie.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • kamka1 Re: nauczanie indywidualne 16.12.08, 08:54
      Uczeń może mieć nauczanie indywidualne w szkole pod warunkiem, że rodzice wyrażą
      na to zgodę. A co na to rodzice tego dziecka? Moze umawiaj się wtedy kiedy oni
      są juz w domu?
      • nowahania Re: nauczanie indywidualne 16.12.08, 10:04
        Rodzice nie życzą sobie aby dziecko przychodziło do szkoły (wynika to z różnych
        przeszłych spraw), rodzice biorą w tym udział. Dzwoniłam do domu stojąc pod
        klatką a ojciec dziewczyny coś tam wymamrotał zanim zdążyłam poprosić o
        powtórzenie informacji odłożył słuchawkę. Potem otrzymałam szereg smsów od
        dziewczyny, że przeprasza mnie i że nie słyszała moich smsów .... czyli
        standardowo. Stale wymyśla głupoty.Rodzice są w domu w czasie lekcji ale mówiąc
        szczerze nigdy ich na oczy nie widziałam.
        • kamka1 Re: nauczanie indywidualne 16.12.08, 13:27
          No to nic innego jak oficjalna skarga do dyrektora szkoły.
          • oliwija Re: nauczanie indywidualne 17.12.08, 14:44
            tylko powiadomienie dyrektora a jak to nic nie da to kuratorium
            • nowahania Re: nauczanie indywidualne 17.12.08, 16:04
              Zamierzam wystosować pismo do poradni psych-ped w moim mieście, wyślę im opinię
              o uczennicy. Potrzebna mi podstawa prawna na podstawie której będę mogła zażądać
              realizacji lekcji w szkole. Panie z poradni doradziły mi abym napisała opinię o
              uczniu.
    • kama-krolewna Re: nauczanie indywidualne 31.03.09, 18:22
      Moim zdaniem oczywiście, że możesz uczyć historii, a co do drugiej, a właściwie
      pierwszej sprawy jeśli ukończyłaś podyplomówkę i nabyłaś uprawnienia do
      nauczania matematyki to w ogóle nie ma o czym mówić, nikt ci nie może cofnąć
      uprawnień, chyba, że sfałszowałaś pracę dyplomową i otrzymałaś w związku z tym
      uprawnienia nielegalnie.
    • kama-krolewna Re: nauczanie indywidualne 31.03.09, 18:31
      Przepraszam bardzo, ale mi się nie w tym miejscu wkleiło.
      Chciałam odpowiedzieć Tobie na pytanie w kwestii uczennicy, która się miga od
      nauki, otóż ja prowadzę zajęcia w tej chwili z 8 uczniami indywidualnie i różne
      sytuacje przeżyła. Moim zdaniem nie powinnaś składać skargi do dyrekcji, bo to
      może sie odwrócić przeciwko Tobie, rodzice są w stanie różne rzeczy wymyślać,
      trzeba poważnie i ostro z nimi porozmawiać i wyjaśnić sytuację, że działają na
      niekorzyść córki, bo możesz jej zwyczajnie nie klasyfikować ze swojego
      przedmiotu, po drugie należy z całą bezwzględnością egzekwować powinności, a
      mianowicie sprawdzian zamówiony, lekcja się nie odbyła to na najbliższej lekcji
      sprawdzian jest, choćby to miało miejsce za dwa czy trzy tygodnie, niech się
      dziewczyna uczy odpowiedzialności za swoje czyny, następnie wytłumaczyć jej, że
      jeżeli z jej winy materiał na lekcji nie zostanie zrobiony to zadasz go w formie
      zadania domowego, a następnie sprawdzisz, i nie bój się jak nie umie stawiać
      jedynek. Następnie poradziłabym ci porozmwaiać w ten sposób z rodzicami, że ty
      rozumiesz ich zachowanie, ponieważ kochają córkę i nie chcą jej sprawiać
      Przykrości? ( nie wiem czy to dobre słowo) raczej ją chronią, ale nie tedy
      droga, ponieważ mając nauczanie indywidualne też można powtarzać klasę. To tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka