malwinka85r 23.01.09, 19:45 Witam, kochani pomóżcie - jakie teraz epoki są omawiane w 2 klasie liceum, a jakie w 3? Nigdzie nie mogę tego znaleźć, a jest mi to bardzo potrzebne. Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytryna76 Re: Epoki w liceum 23.01.09, 23:14 Pytasz o język polski? - klasa I: antyk, średniowicze, renesans, barok, oświecenie - klasa II romantyzm, poztywizm, Młoda Polska -klasa III dwudziestolecie międzywojenne, literatura lat wojny i okupacji, literatura wspołczesna (po 1945 roku) Tyle teoria. W praktyce z powodu przeładowanego programu i zbyt małej ilości godzin wielu polonistów w klasie I kończy na baroku, oświecenie otwiera więc II klasę, gdzie zdąży się jeszcze omówić romantyzm i pozytywizm, ewentualnie "liznąć" Młodą Polskę. Klasa III to już polka-galopka z lekturami, a edukacja polonistyczna siłą rzeczy kończy się na 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan-m Re: Epoki w liceum 06.02.09, 11:02 W programie nauczania nie podoba mi się to, że w większości przypadków pedagodzy nie omawiają lektur z okresu po 1945 r. bo nie mają na to czasu. ---- Liceum Odpowiedz Link Zgłoś