le_szek 11.05.09, 00:47 Dla odmiany od fotozagadek (choć mam kolejną w zanadrzu, jak będę mieć jutro czas - wrzucę) :) Gdzie było Jezioro Florowskie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reivena Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 08:46 Kojarzy mi się z kopalnią Florą, ale to tylko taka luźna myśl, bardziej po nazwie, głębiej nie szukałam. Odpowiedz Link Zgłoś
arturkowski Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 08:59 Może to chodzi o zalane wyrobiska piasku na Trzydziestym dla kopalni "Flora". Nawet chodowano tam karpie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 10:09 Dobrze Wam się to kojarzy z Florą, arturkowski masz rację - chodzi o zalane wyrobiska, ale mam wrażenie, że piszesz o tym, co nazywano Zamułką (czyli w zasadzie między Trzydziestym a Dziewiątym)? Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 10:50 Nawet i ja będąc dzieckiem byłem tam raz na rybach. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 10:53 Dobra, dobra, starczy tych wędkarskich klimatów ;) Zagadka dalej nierozwiązana :) Odpowiedz Link Zgłoś
arturkowski Re: Zagadka historyczna 12.05.09, 09:56 gdzieś kiedyś czytałem, że z takiego zbiornika korzystała straż pożarna Odpowiedz Link Zgłoś
inus_123 Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 13:38 Kopalnia Flora mieściła się w okolicach Damelu, więc może to te rejony, albo gdzieś w okolicy osiedla Morcinka? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna 11.05.09, 21:29 Nie na Damelu i nie w okolicach Morcinka. Najbliżej jak do tej pory jest arturkowski. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna 12.05.09, 13:13 Ok, rozwiązanie :) Jezioro Florowskie było w miejscu, które teraz zajmuje południowo-zachodnia część Pogorii II, dolna krawędź (umownie dolna, bo całkiem poziomo nie idzie) pokrywa się najwyraźniej z aktualną linią brzegową aż do szczytu cypelka (zatoczka musiała powstać później). Jeziorko to sąsiadowało niemalże z Zamułką, oddzielała je tylko linia kolei piaskowej, biegnąca od dawnej piaskowni Gołonóg II (czyli obecnego zbiornika Pogoria II) do kopalni Paryż. Stosowny kawałek mapy wrzucę później do wątku "Ślady przeszłości". Podobało się i chcecie jeszcze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawilecgajowy Re: Zagadka historyczna 16.05.09, 14:54 Chodzi o Pogorię II czyli bagry? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna 16.05.09, 16:36 Jedno I mi się nie dobiło, chodzi o Pogorię III - teren na którym jest częściowo zajmowało Jezioro Florowskie, a resztę podmokłe łąki, oznaczone na mapie jako Łąki Piekielskie. Na terenie Pogorii II, jak pisałem było w tym czasie wydobycie i sporo torowisk. Mapki za chwilę wrzucę. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Zagadka historyczna nr 2 16.05.09, 16:58 Dlaczego Pogoria II ma taki dziwny kształt? W końcu wyrobisko miało kształt dość regularny... Odpowiedz Link Zgłoś
gregol Re: Zagadka historyczna nr 2 16.05.09, 19:34 Gdzieś, kiedyś obiło mi się o oczy, że Bagry nie zostały zalane w sposób do końca kontrolowany. Tj. zalały się bodaj przy zalewaniu Pogorii III. Nie wiem ile w tym prawdy, ale coś takiego mi w głowie utkwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna nr 2 16.05.09, 19:48 Tej wersji nie słyszałem, chodzi mi o coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
inus_123 Re: Zagadka historyczna nr 2 17.05.09, 16:21 Czy dlatego, że początkowo planowano ten obszar zalesić i zasypywano wyrobisko przywożoną ziemią? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadka historyczna nr 2 17.05.09, 19:13 Nie wiem, czy planowano zalesić, natomiast tak - wyrobisko zostało częściowo zasypane. Wywożony do niego był nadkład (czyli ziemia przykrywająca pokład węgla) zdejmowany przy budowie kopalni odkrywkowej Brzozowica w Będzinie. Po pewnym czasie eksploatacji brzozowickiej odkrywki było tam już na tyle miejsca, że nie było potrzeby wywożenia ziemi na Pogorię, pewnie dlatego część wyrobiska się ostała i została zalana :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawilecgajowy Re: Zagadka historyczna nr 2 18.05.09, 11:20 Należy pamiętać, że od wschodu bagry były zasypywane przez żużel. W latach 90-tych rejon ten był penetrowany przez XX-wiecznych biedaszybikarzy odzyskujących skrzepy żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Zagadka historyczna nr 2 18.05.09, 15:11 Skoro już jesteśmy nad wodą, to może wspomnimy coś o "rowach" Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Zagadka historyczna nr 2 19.05.09, 09:23 Rowy pojawiały się już chyba w naszych forumowcyh wspomnieniach. Mam na myśli doły po wyrobiskach znajdujące się na łąkach.....??? A potem wapienniki w Gołonogu może ktoś sobie przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś