Dodaj do ulubionych

pasmo przenoszenia: iPod Nano

27.02.06, 20:31
20Hz-20kHz to wartość przyjęta jako słyszalna dla przeciętnego człowieka,
producenci podaja także takie dane dla odtwarzaczy mp3, mnie interesuje realna
wartość pasma przenoszenia częstotliwości w iPod'zie Nano
Obserwuj wątek
    • makryba Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 28.02.06, 10:06
      www.apple.com/ipodnano/specs.html
      nie łaska?
      • widmooo1 Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 28.02.06, 18:06
        A łaska przeczytac cały post? Powiedziałem chyba, że producenci podają takie
        samo pasmo jaki jest słyszalne dla przeciętnego człowieka! "Frequency response:
        20Hz to 20,000Hz" i sam czytaj co podajesz w linkach, jeśli łaska ;) Może ktoś
        badał realne psamo za pomocą karty muzycznej (np. Audigy 2) w kompie?
        • makryba Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 01.03.06, 11:47
          łaska
          www.google.com/search?hl=pl&q=ipod+frequency+response&btnG=Szukaj&lr=
          wstałeś lewą nogą? czy na prawde nie słyszałeś o google?
          • widmooo1 Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 01.03.06, 13:27
            Z tegowynika,że iPod ma proceso 24 bit a nie tak jak zwykłe playery 16 oraz
            pasmo przenoszenia to 48000hz a nie 44100Hz.
            • makryba Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 01.03.06, 14:49
              OK, ja dla Ciebie znalazłem źródło a teraz Ty mi wytłumacz jak zwykłemu
              technicznemu analfabecie co napisałeś
              • widmooo1 Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 01.03.06, 18:56
                Chodzi mi o to, że pasmo przenoszenia (czyli częstotliwość od najnizszej do
                najwyzszej) jest lepsza niż w innych odtwarzacach np. lyra albo creative.

iPod to 48000 Hz
                inne playery 44100 Hz

Z tego wynika, że dzwięk w ipodach jest bardziej szczegółowy.

Oprócz tego iPody mają 24 bitowy procesor muzyczny a inne odtwarzacze tylko 16.
                Nowa karta muzyczna creative ma 24-bit. Więc dźwięk jest realistyczny i
                rystalicznnie odwzorowany.
                • makryba Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 02.03.06, 10:09
                  no i tu poraz kolejny iPod mnie mile zaskoczył
                  dzięki widmoo1 :)
                • maciej_nowicki Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 16:11
                  widmooo1 napisał:

> Chodzi mi o to, że pasmo przenoszenia (czyli częstotliwość od najnizszej do
                  > najwyzszej) jest lepsza niż w innych odtwarzacach np. lyra albo creative.
                  >
                  > iPod to 48000 Hz
                  > inne playery 44100 Hz
                  >
                  > Z tego wynika, że dzwięk w ipodach jest bardziej szczegółowy.

dupa jas - jest to czestotliwosc probkowania dzwieku, a nie pasmo przenoszenia. oznacza to tyle, ze jak czesto z analogowego zrodla pobierana jest cyfrowa probka.

> Oprócz tego iPody mają 24 bitowy procesor muzyczny a inne odtwarzacze tylko 16.
                  > Nowa karta muzyczna creative ma 24-bit. Więc dźwięk jest realistyczny i
                  > rystalicznnie odwzorowany.

bzdura! co z tego, jezeli dzwiek byl samplowany jako 16 bitowy? a taki jest przeciez na plytce cd (16 bitow, 44kHz). to ze ipod moze odgrywac probki 24 bitowe (to jest wlasnie jakosc np. studyjnych dat'ow), to nie znaczy ze nasze mp3 sa 24 bitowe. owszem, brzmia fajnie, ale 24 bity nie maja tu nic do gadania, bo dodatkowe 256 poziomow sygnalu, pomiedzy dwoma sasiednimi wartosciami problki 16 bitowej, jest po prostu niewykorzystywane!
    • zerka_w Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 00:03
      Ok
      A jak to się ma do innego sprzętu np czy jezeli podłącze do Hi-Fi
      Mojego ipoda dźwięk będzie tak dobry jak słyszany w słuchawkach??
      Pytam dlatego że na wieży siakoś cicho gra ipodzik na wieży

Ogulnie dźwięk w słuchaweczkach jest odpowiedni nie da się ukryć
      • widmooo1 Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 07:34
        Cicho gra gdyż macie ustawiona głośność wzmocnienia na 50% (nie chodzi mi o
        regulację w (ipodzie) ustawia się to za pomocą itunes, i wasz iPod gra 2 razy
        gło śniej. Zrobiono tak ponieważ kiedys ktoś wygrał sprawę w sądzie przeiwko
        Apple, od tamtej pory zrobiono ograniczenie dźwięku do 100dB w iPodach. Aby
        zmienić wzmocnienie wchodzimy w iTunes>>Library>>Ustawiamy klikamy na nagraniu
        Get Info i mamy taki pasek do regulacji dźwięku>> ustawiamy na maxa i iPod gra 2
        razy głośniej. Proste.
        • au.lait Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 09:56
          ... jednak uważać co nieco trzeba, żeby nie przesadzić z tą wartością głośności
          wzmocnienia. Tak zrobiłam, jednym machem, ze wszystkimi numerami, jakie tylko
          zdołałam wsadzić na Poda - jedne, przy maks. głośności, pięknie chodziły. Inne
          z kolei trzeszczały, aż miło - ucho, nie powiem, bolało..;) Z ulgą wróciłam do
          tych standartowych 50%.
          • zerka_w Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 11:49
            Ok Thx
            A co na to w takim razie opcja sprawdź dźwięk w ipodzie ?
            czy Ona ni ejest przypadkiem aby wyeliminować te zniekształcenia?
            A zwłaszcza po ustawieniu 100% w głośności
            • au.lait Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 12:46
              Oszcholera. A dlaczego ja się tym nie zainteresowałam?!
              Hmmm. Poszperam... W którym miejscu w Menu ta opcja jest?
            • makryba Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 13:52
              zauważ że te ustawienia są albo -100% albo +100% po środku jest none czyli
              wzmacniacz nie ingeruje
              dając wszystko na +100% robisz po prostu przester - i dźwięk nie bedzie wiernie
              odwzrowany - chyba że nie dbasz o to a liczy się głośnoć

jedyne co możesz zrobić to volume rozkręcić na maxa - wzmacniacz jest pasywny -
              czyli bedzie to jego pełna moc
              • widmooo1 Re: pasmo przenoszenia: iPod Nano 03.03.06, 23:49
                a jak oceniacie niskie tony? Podobno (wg. testu pasma) są bardzo dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka