ingeirreale 17.11.10, 10:06 Czego oczekiwalibyście od "Biografii Kurta Wallandera", gdyby miała powstać? Co chcielibyście w niej znaleźć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taclem Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 11:00 Jeśli miałby powstać, to ja oczekiwałbym... ze będę mógł wziąć udział w jej pisaniu Odpowiedz Link
nchyb Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 17:49 Taclem, znasz jakieś sekrety Kurta, którymi podzieliłbyś się z nami?... Odpowiedz Link
ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 20:38 Oj, mało pomocni jesteście :p Odpowiedz Link
taclem Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 20:40 Generalnie TAK. A jak przeczytam jego wydaną po angielsku nieoficjalną biografię, to może jeszcze czegoś się dowiem Odpowiedz Link
beatanu Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 09:34 A ja nie widzę sensu pisania biografii postaci literackich... Odpowiedz Link
nchyb Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 18:04 na szczęście Anne Hart miała inne zdanie Odpowiedz Link
ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 22:07 A jeśli uznamy, że postać literacka posłużyła autorowi do ogólniejszego, szlachetniejszego celu innej natury? Tu: opis przemian społeczno-politycznych w Szwecji i nie tylko, także w naszej części Europy? Wtedy postać literacka jest tylko everymanem, pretekstem... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 14:20 Wolę jak komisarz Wallander jest Wallanderem, a nie zwierciadłem przemian obyczajowo-społecznych w Szwecji. I koncentruje się na robocie politycznej a nie rozmyślaniu nad Wielce Ważnymi Problemami. Co jednak Beckowi i Wallanderowi wybaczam. Biografię literacką Kurta przeczytałabym z przyjemnością. Ktoś by wreszcie pozbierał do kupy wątki, imiona rodzeństwa, śledztwa. Opracowań o sobie doczekali się Marple i Poirot, więc i pora na Wallandera. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 14:52 hej , naprawdę coś takiego Was interesuje? Widać jestem jakaś dziwna, bo mnie zupełnie nie. A już faktycznie o wiele lepiej przeczytać dobre opracowanie dotyczące zmian społeczno obyczajowych bez pretekstu w postaci biografii postaci literackich. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 16:42 Chodziło mi, żeby się Wallander na robocie policyjnej skoncentrował Jakby taka biografia była dobrze i ciekawie napisana, to czemu nie. Odpowiedz Link
nchyb Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 18:37 Ja tam myślę jak Siostrzyczka, Walender do ścigania przestępców, a jak się dorobi takich statystyk wykrywalności jak Poirot, to biografię przeczytam z przyjemnością Odpowiedz Link
chiara76 Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 18:51 no właśnie, dlatego spytałam, bo mnie taka biografia kompletnie nie interesowałaby i dlatego się zaciekawiłam, czy tylko ja tak mam Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 20:54 Ileż ja się ciekawych rzeczy z biografii Hart o Poirocie dowiedziałam. Niby człowiek te książki przeczytał, a jednak sporo mu umknęło. A tu ktoś odwalił kawał dobrej policyjnej roboty i wszystkie te napomknienia wyłapał. Może Cię Chiaro po prostu sam Wallander nie interesuje? A o Jacku Reacherze poczytałabyś? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 21:05 no jak mnie Wallander nie interesuje, no Wiesz, Siostro? Mnie? Ja go bardzo lubię, ale mam wrażenie, że to, co muszę, wyczytuję z książek. O Jacku też chyba wolę czytać po prostu w książkach. Nie, no, jak napisałam wcześniej, do mnie kompletnie taka forma nie przemawia, nie kusi. Odpowiedz Link
ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 24.11.10, 10:53 Przekazywanie treści społecznych, politycznych itp. za pomocą postaci literackiej jest chyba w ogóle symptomatyczne dla literatury popularnej i to jest po prostu... konsekwencja konwencji Ja tak uważam. Co do wykrywalności Wallandera, to nie jest przecież tak źle. Po prostu miał mniej okazji niż Poirot i czemu innemu swoją... skuteczność zawdzięcza. Odpowiedz Link
ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 24.11.10, 21:24 Nie. Pracy umysłowej zupełnie innego typu, a czasami też pościgom itp. Odpowiedz Link
ewa9717 Nie biografia Kurta, ale 04.03.11, 17:03 gdzieś mi umykają wątki o Mankellu. Czy nie o tym w ostatnim Wallanderze? wiadomosci.onet.pl/swiat/tajemnicze-znalezisko-u-wybrzezy-szwecji,1,4201734,wiadomosc.html Odpowiedz Link
opty2 Re: Nie biografia Kurta, ale 05.03.11, 10:15 tak, ten temat był poruszany w Niespokojnym człowieku Odpowiedz Link
taclem Re: Nie biografia Kurta, ale 15.03.11, 08:59 Oczywiście polscy recenzenci uznali temat łodzi podwodnych za "fantastykę" Odpowiedz Link