Dodaj do ulubionych

Biografia Kurta Wallandera

17.11.10, 10:06
Czego oczekiwalibyście od "Biografii Kurta Wallandera", gdyby miała powstać? Co chcielibyście w niej znaleźć?
Obserwuj wątek
    • taclem Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 11:00
      Jeśli miałby powstać, to ja oczekiwałbym... ze będę mógł wziąć udział w jej pisaniu wink
      • nchyb Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 17:49
        Taclem, znasz jakieś sekrety Kurta, którymi podzieliłbyś się z nami?... wink
        • ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 20:38
          Oj, mało pomocni jesteście :p
        • taclem Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 20:40
          Generalnie TAK. A jak przeczytam jego wydaną po angielsku nieoficjalną biografię, to może jeszcze czegoś się dowiem wink
      • ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 21:03
        Ta rola już obsadzona wink
        • taclem Re: Biografia Kurta Wallandera 21.11.10, 23:48
          No to pech smile
    • beatanu Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 09:34
      A ja nie widzę sensu pisania biografii postaci literackich...
      • nchyb Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 18:04
        na szczęście Anne Hart miała inne zdanie smile
        • siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 20:49
          No właśniesmile
      • ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 22.11.10, 22:07
        A jeśli uznamy, że postać literacka posłużyła autorowi do ogólniejszego, szlachetniejszego celu innej natury? Tu: opis przemian społeczno-politycznych w Szwecji i nie tylko, także w naszej części Europy? Wtedy postać literacka jest tylko everymanem, pretekstem...
        • siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 14:20
          Wolę jak komisarz Wallander jest Wallanderem, a nie zwierciadłem przemian obyczajowo-społecznych w Szwecjismile.
          I koncentruje się na robocie politycznej a nie rozmyślaniu nad Wielce Ważnymi Problemami. Co jednak Beckowi i Wallanderowi wybaczam.
          Biografię literacką Kurta przeczytałabym z przyjemnością. Ktoś by wreszcie pozbierał do kupy wątki, imiona rodzeństwa, śledztwa.
          Opracowań o sobie doczekali się Marple i Poirot, więc i pora na Wallandera.
          • chiara76 Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 14:52
            hej , naprawdę coś takiego Was interesuje? Widać jestem jakaś dziwna, bo mnie zupełnie nie. A już faktycznie o wiele lepiej przeczytać dobre opracowanie dotyczące zmian społeczno obyczajowych bez pretekstu w postaci biografii postaci literackich.
            • siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 16:42
              Chodziło mi, żeby się Wallander na robocie policyjnej skoncentrowałsmile
              Jakby taka biografia była dobrze i ciekawie napisana, to czemu nie.
              • nchyb Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 18:37
                Ja tam myślę jak Siostrzyczka, Walender do ścigania przestępców, a jak się dorobi takich statystyk wykrywalności jak Poirot, to biografię przeczytam z przyjemnością smile
                • chiara76 Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 18:51
                  no właśnie, dlatego spytałam, bo mnie taka biografia kompletnie nie interesowałaby i dlatego się zaciekawiłam, czy tylko ja tak mamwink
                  • siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 20:54
                    Ileż ja się ciekawych rzeczy z biografii Hart o Poirocie dowiedziałam. Niby człowiek te książki przeczytał, a jednak sporo mu umknęło.
                    A tu ktoś odwalił kawał dobrej policyjnej roboty i wszystkie te napomknienia wyłapał.
                    Może Cię Chiaro po prostu sam Wallander nie interesuje?
                    A o Jacku Reacherze poczytałabyś?smile
                    • chiara76 Re: Biografia Kurta Wallandera 23.11.10, 21:05
                      no jak mnie Wallander nie interesuje, no Wiesz, Siostro?smile
                      Mnie?
                      Ja go bardzo lubię, ale mam wrażenie, że to, co muszę, wyczytuję z książek.
                      O Jacku też chyba wolę czytać po prostu w książkach. Nie, no, jak napisałam wcześniej, do mnie kompletnie taka forma nie przemawia, nie kusi.
                      • ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 24.11.10, 10:53
                        Przekazywanie treści społecznych, politycznych itp. za pomocą postaci literackiej jest chyba w ogóle symptomatyczne dla literatury popularnej i to jest po prostu... konsekwencja konwencji smile Ja tak uważam.
                        Co do wykrywalności Wallandera, to nie jest przecież tak źle. Po prostu miał mniej okazji niż Poirot i czemu innemu swoją... skuteczność zawdzięcza.
                        • siostra_pelagia Re: Biografia Kurta Wallandera 24.11.10, 19:41
                          No chyba nie używkomsmile
                          • ingeirreale Re: Biografia Kurta Wallandera 24.11.10, 21:24
                            Nie. Pracy umysłowej zupełnie innego typu, a czasami też pościgom itp.
                            • ewa9717 Nie biografia Kurta, ale 04.03.11, 17:03
                              gdzieś mi umykają wątki o Mankellu.
                              Czy nie o tym w ostatnim Wallanderze?
                              wiadomosci.onet.pl/swiat/tajemnicze-znalezisko-u-wybrzezy-szwecji,1,4201734,wiadomosc.html
                              • opty2 Re: Nie biografia Kurta, ale 05.03.11, 10:15
                                tak, ten temat był poruszany w Niespokojnym człowieku
                                • taclem Re: Nie biografia Kurta, ale 15.03.11, 08:59
                                  Oczywiście polscy recenzenci uznali temat łodzi podwodnych za "fantastykę" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka