Dodaj do ulubionych

Kryminalne Zagadki Forum KiS;)

28.01.11, 09:47
No to co, możemy spróbować zabawy z zagadki?
Negev zasugerowała, abym założyła wątek z ramami zabawy, ale ja nie lubię ograniczeń.
Myślę, że (szczególnie dla tych, którzy czytają naprawdę masę kryminałów i sensacji) to jest pole do popisu do zadania pytania dotyczącego bohatera serii, czy książki jak również moglibyśmy zadawać pytania dotyczące miejsc czy obszarów, w których dzieją się akcje danych książek.
No i jak to w zagadce, trzeba jakoś to opakować, żeby nie było od razu łatwo, ale też, żeby w miarę się chciało brać udział a nie porzuciło po dziesięciu minutach.
Myślę, że tradycyjnie, jak we wszystkich zagadkach jakie sobie na forach książkowych zadawli ludzie, można zrobić tak, że osoba, która zna odpowiedź na zadanie pytanie musi zadać kolejną zagadkę.

Co Wy na to? Bawimy się?
Jak nazywa się bohater serii sensacji robiący intensywny porządek z niegrzecznymi ludźmi (niektórych z tłem kryminalnym), który nie trzyma się żadnych konwencji życia kraju, w którym przyszło mu żyć, który nie posiada ani prawa jazdy ani telefonu ani wielu rzeczy, bez których jego rodacy nie wyobrażają sobie życia , statecznego życia. Facet jest uosobieniem marzeń wielu pań i na pewno w skrytości niejeden mężczyzna chciałby mieć jego siłę, spryt i wolność, wolność, którą się kierujewink
Obserwuj wątek
    • opty2 Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:03
      ja, ja wiem (innym nie dam szans, he he)
      to slynny Jack Reacher, postrach calych Stanów, porządkowy bez którego trudno sobie wyobrazić tamtejszą spoleczność smile
      • chiara76 Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:05
        b, dobrze, piątka. Ale gdzie Twoja zagadka??
        • opty2 Chiaro :) 28.01.11, 11:38
          gdybym miala jednoczesnie odpowiadac i zadawać nową zagadkę,
          to bym nigdy nie zdązyla byc pierwszą, he he
          sama widzisz, ze Cynamoon juz się czaila, zeby mnie wyprzedzić,
          za to teraz cisza, po mojej zlożonej zagadce smile
          • chiara76 Re: Chiaro :) 28.01.11, 11:42
            no właśnie mi się wydaje, że trochę za skomplikowaną zadałaś. Nie to, żebym dążyła do poziomu audiotele, ale myślałam o czymś mniej skomplikowanym i złożonym. Aczkolwiek wierzę w miłośników kryminałów, którzy z pewnością odpowiedzą na pytanie (mam nadzieję, bo inaczej zagadki szybko nam padnąwink.
            • opty2 Re: Chiaro :) 28.01.11, 11:54
              eee chyba nie, milosnicy po prostu są w pracy, odcięci od netu,
              a swoją drogą myślę, że tutaj wszyscy lubią wyzwania,
              poza tym warto trochę poglębić temat (wymienić chociaż tytuly ksiązek, przypomnieć innym kto i co) nie uważasz?

gdyby bylo takie zawrotne tempo zgadywania, to do konca dnia mielibyśmy juz z glowy większość zagadek smile

ps. a do odpowiedzi na moją wystarczy jedno porządne kliknięcie, pst
      • opty2 nowa zagadka 28.01.11, 11:16
        - proszę powiedzieć, w którym slynnym hrabstwie jest najwięcej morderstw/zgonów/wypadków
        - proszę wymienić ile tego bylo (morderstw/zgonów/wypadków/samobójstw)?
        - jaki slynny nadinspektor prowadzi tam dochodzenia i jakich mial ciekawych pomocników?
        - kim z zawodu byla żona nadinspektora i czego nie potrafi?
        - czy na podstawie ksiązek zostal wyprodukowany film bądź serial?
        - jakie są tytuly calej serii (po kolei) i która z ksiązek jest najlepsza, he he?

moglabym tak jeszcze dlugo o coś was pytać, he he smile

• kryminalna.ciocia.zosia Re: nowa zagadka 28.01.11, 14:00
          Główną postacią jest nadinspektor Tom Barnaby, który wraz ze swoim pomocnikiem, stara się rozwiązać sprawy morderstw w Midsomer.

Serial powstał.

132 podejrzane zgony, w tym 113 morderstw, sześć samobójstw, pięć śmierci z przyczyn naturalnych oraz osiem w wypadkach.

Detektyw Nadinspektor Tom Barnaby
          Detektyw Sierżant Gavin Troy
          Detektyw Sierżant Dan Scott
          Detektyw Sierżant Ben Jones

Zabójstwa w Badger's Drift(The Killings at Badger's Drift 1987, wyd. pol. 2005)
          Śmierć pustego człowieka (Death Of a Hollow Man 1989, wyd. pol. 2006)
          Śmierć w przebraniu (Death in Disguise 1992, wyd. pol. 2006)
          Pisane krwią (Written in Blood 1994, wyd. pol. 2005)
          Wierna do śmierci (Faithful unto Death 1996, wyd. pol. 2006)
          Bezpieczne miejsce (The Place of Safety 1999, wyd. pol. 2007)
          Duch w machinie (A Ghost in The Machine 2004, wyd. pol. 2007)
          oraz Midsomer Murders: The Making of An English Crime Classic autorstwa (2003)

Żona, niestety, tu padaczka - nie wiem (
          • opty2 Re: nowa zagadka-brawo 28.01.11, 16:12
            zagadka wcale nie była trudna smile
            na podstawie książek Caroline Graham powstał rzeczywiscie mini serial,
            później utworzono kilka sezonów rozbudowanego serialu, który bazował na słynnym nadinspektorze Barnabym zmieniającym swoich pomocników jak rękawiczki, he he

ksiązkowa seria trochę jednak się różniła od tej filmowej, dlatego trudno było zgadnąć, kim była żona Toma B. a była śpiewaczką operową, która zrezygnowała z kariery w imie spokoju domowego, niestety biedna nie umiała w ogóle gotować, z czego nie zawała sobie sprawy, tym samym Barnaby najchętniej stołował się w restauracjach, jadłodajniach, barach i stołóce policyjnej - byle nie jeść w domu i nie sprawić przykrości Joyce
    • cynamoon6 Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:05
      Fajny pomysł.

Zobaczymy czy mam dobra intuicję śledczą wink
      Bo obstawiam, ze chodzi o Jacka Richera, bohatera Lee Childa, którego w zyciu nie czytałam, ale zapamiętałam Twoj watek, kiedy to pisałas o nim w podobny sposób i od razu mi sie skojarzyło wink
      • cynamoon6 Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:05
        Widze, ze Opty była szybsza wink
      • chiara76 Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:06
        intuicja śledcza jak najbardziej poprawna. No i teraz nie wiem, kto zadaje zagadkę. Chyba Opty, bo jednak o trzy minuty wcześniej odpowiedziała.
        • cynamoon6 Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:14
          Opty była pierwsza, wiec ona wink

• chiara76 jeszcze dodatkowo... 28.01.11, 11:06
      ...można też pytać o samych autorów.
      O rety, ludzie, wymyślajcie zagadki, bo mnie przez to już się z tysiąc wymyśliłosmile ale głupio grać tak samej ze sobąwink)
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Kryminalne Zagadki Forum KiS;) 28.01.11, 11:15
      Po rozgrzewce, kolejna dawka:

Pewne miasteczko w Anglii pogrążyło się w paraliżującym strachu. Dwa miejscowe puby stały się sceną okrutnych morderstw. Przed jednym z wejść ktoś powiesił mężczyznę, a przy drugim znaleziono trupa z głową wciśniętą do beczki piwa. Władze miasteczka zatrudniają do rozwikłania tej dziwnej zagadki policjanta ze Scotland Yardu.
      Dla podpowiedzi - książka jest debiutem literackim amerykańskiej autorki. (podpucha hehe)

Gdzie dokładnie rozgrywa się akcja książki i jak nazywa się współpracownik detektywa ze Scotland Yardu?
      • opty2 cioteczko, znowu jestem pierwsza 28.01.11, 11:45
        akcja rozgrywa się w hrabstwie Northamptonshire w środkowej Anglii
        chodzi o ksiązkę Marthy Grimes - Pod Huncwotem
        a inspektorowi Juremu pomaga Melrose Plant, ekscentryk
        i zadna to podpucha nie byla, ksiązka zostala napisana w 1981, czyli debiut, he he
        moja zagadka czeka
        • kryminalna.ciocia.zosia Re: cioteczko, znowu jestem pierwsza 28.01.11, 12:00
          ach, fajna jesteś ...
          musimy rozdzielić ten wątek i dokoptować zakładę - FACHURY
          tam podwyższymy poprzeczkę ...
        • cynamoon6 Pytanie techniczne. 28.01.11, 12:03
          Ale ustalmy chociaż jedną rzecz w ramach ram wink

Czy zagadkę może zadac tylko osoba, ktora rozwiązała zagadkę, czy kazdy, komu jakaś zagadka przyjdzie do głowy?
          • chiara76 odpowiedź 28.01.11, 12:07
            cynamoon6 napisała:

> Ale ustalmy chociaż jedną rzecz w ramach ram wink
            >
            > Czy zagadkę może zadac tylko osoba, ktora rozwiązała zagadkę, czy kazdy, komu j
            > akaś zagadka przyjdzie do głowy?

proponuję, aby trzymać się ram ustalonych już wcześniej przez ludzi, którzy w tego typu zagadki się bawili, czyli osoba, która odgaduje pierwsza ma zadać następną zagadkę. Inaczej się pogubimy, tak myślę.
            • cynamoon6 Re: odpowiedź 28.01.11, 12:08
              Tak chyba bedzie najrozsadniej wink
              • opty2 Re: odpowiedź 28.01.11, 12:18
                najlepiej przygotować sobie wczesniej zagadkę i czatować z odpowiedziami,
                bo jednoczesnie odpowiadac i zadawać, tak z pospiechu, to mozna nie zdążyć
                • kryminalna.ciocia.zosia Re: odpowiedź 28.01.11, 12:51
                  Propozycja - dla lepszego rozpoznania i poruszania się w ramach wątku, uspójnione formy zapisu i numeracji, np. znam odpowiedź/ zagadka IV itd.
                  • negev56 ustalone ramy :) 28.01.11, 19:01
                    1. w temacie : zagadka nr... i w treści zadajemy podstępne pytanie
                    2. ktoś szybko i poprawnie odpowiada na tę zagadkę i wpisuje w kolejnym temacie zagadka nr ...

ponieważ się pogubiłam i nie wiem kto zgadł i kto powinien odpowiedzieć, wcisnę się bez kolejki smile
                    • negev56 zagadka nr 1 28.01.11, 19:04
                      Kto napisał i jaki miała tytuł powieść, w której występują 4 panny wspólnie pracujące, najpierw zaprzyjaźnione a potem nie, mile widziane imiona dziewczyn smile
                      • cynamoon6 Re: zagadka nr 1 28.01.11, 19:20
                        Zgaduję ze chodzi o Wyjatek Kristiana Jurgensena
                        ale imion nie znam, bo nie czytalam wink
                        Moge podac pozniej, jak bede w domu i sprawdze wink
                        • cynamoon6 Re: zagadka nr 1 28.01.11, 19:21
                          Nie Kristiana tylko Christiana.
                          • negev56 Re: zagadka nr 1 28.01.11, 19:24
                            Tak, to Wyjątek.
                            Imiona dziewczyn Iben, Anne-Lise, Malene i Camilla.
                            Odpowiedź zostaje uznana, prosimy o zagadkę nr 2 smile
                      • siostra_pelagia Re: zagadka nr 1 28.01.11, 19:23
                        Wyjątek Christian Jungersen. Dziewczyny to Malene, Iben, Camilla i Anne Luisesmile
                        • negev56 Re: zagadka nr 1 28.01.11, 19:28
                          ponieważ to ja namieszałam i wtrąciłam się bez sensu, to może niech Cynamoon zada zagadkę a Siostra_Pelagia niech się nie obrazi smile
                        • cynamoon6 Re: zagadka nr 2 28.01.11, 19:28
                          smile
                          W jakiej książce zagadka kryminalna została rozwiązana przez 2 ziarna fenkułu?
                          • cynamoon6 Re: zagadka nr 2 28.01.11, 20:24
                            Moze inaczej sforumułuję, dla ułatwienia wink

W jakiej ksiązce morderca wpadł przez 2 ziarna fenkułu?
                            • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka nr 2 28.01.11, 20:42
                              a nie ziarno pod paznokciem, odkryte przez Harrego H.?
                              • cynamoon6 Re: zagadka nr 2 28.01.11, 20:50
                                Dwa ziarna smile Ale uznaję.
                                Chociaz nie podalas tytułu ksiazki smile
                                No wiec?
                                • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka nr 2 28.01.11, 20:56
                                  Jo Nesbo "Pentagram"
                                  • cynamoon6 Re: zagadka nr 2 28.01.11, 21:12
                                    Ok. Prosimy o zagadke nr 3.
                                    • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka nr 3 28.01.11, 21:45
                                      Jaki los spotkał pana młodego w jednej z powieści scenarzysty i producenta filmu „Kupiec wenecki” ?
                                      • opty2 odpowiedz na zagadkę nr 3 29.01.11, 09:27
                                        Mowa jest o książce Petera Jamsa "Zabójczy żart", w którym to koledzy notorycznego kawalarza postanawiają zrobić mu potworny żart w wieczór kawalerski, czyli zakopać go pijanego w trumnie (na jakiś czas). Niestety żart nie okazał się śmieszny tylko zapoczątkował ciąg wypadków.
                                        • kryminalna.ciocia.zosia Re: Dziękuję, bdb 29.01.11, 10:25
    • opty2 zagadka_4 29.01.11, 09:42
      ponieważ nie mogę tu siedzieć i czekać na odpowiedź (czy dobrze rozwiązałam zag_3), więc zadam następną:

"Frachtowiec Per Se wyrusza w rejs z Islandii do Surinamu"
      - o jakiej książce mowa?
      - gdzie ostatecznie wylądował ten frachtowiec?
      - co mozna ciekawego powiedzieć o autorze?

teraz wychodzę, więc wszyscy inni mogą za mnie potwierdzić rozwiązanie zagadki smile
      • negev56 Re: odpowiedź na zagadkę 4 29.01.11, 09:57
        - Statek
        -Antarktyda
        -pisarz charakteryzuje się tym, że ma duże tatuaże na rękach smile
        • negev56 Re: zagadka 5 29.01.11, 10:00
          Który autor w tytule swoich powieści wstawia dodatkowo literę alfabetu, wymień 1 powieść.
          • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka 5 29.01.11, 10:25
            Np. Sue Grafton "C jak cisza"
            • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka 6 29.01.11, 10:31
              W której powieści nurkowie odnajdują szkielety pogrzebane w mule na dnie rzeki opływającej Manhattan?
              • cynamoon6 Re: zagadka 6 29.01.11, 10:46
                Preston i Child- Relikwiarz
                • kryminalna.ciocia.zosia Re: jak najbardziej ) 29.01.11, 10:52
                • cynamoon6 Re: zagadka 7 29.01.11, 10:55
                  Jaka jest ulubiona zupa Erlendura Sveinssona, bohatera książek Arnaldura Indridasona?
                  • negev56 Re: odpowiedź na zagadkę 7 29.01.11, 11:56
                    to krupnik jest, ostatnio córka mu gotowała
                    • cynamoon6 Re: odpowiedź na zagadkę 7 29.01.11, 12:09
                      Tak, oczywiście smile
                      • negev56 Re: zagadka nr 8 29.01.11, 12:13
                        który z bohaterów pije bourbon z lodem, a ku pamięci gimlet i w jakiej powieści.
                        • siostra_pelagia Re: zagadka nr 8 29.01.11, 12:44
                          Philip Marlowe?
                        • kryminalna.ciocia.zosia Re: niepewna odpowiedź nr 8 29.01.11, 12:47
                          może chodzi o "Długie pożegnanie" i Philipa M.?
                          • negev56 Re: odpowiedź nr 8 29.01.11, 12:52
                            zgadza się, to Długie Pożegnanie i detektw Marlowe.
                            i nr 9
                            • siostra_pelagia Re: odpowiedź nr 8 29.01.11, 12:57
                              On ten zestaw leczniczy to w każdej powieści zażywałsmile
                            • kryminalna.ciocia.zosia Re: przepraszam, powinna Siostra !!! 29.01.11, 13:40
                              • siostra_pelagia Re: przepraszam, powinna Siostra !!! 31.01.11, 13:15
                                Wybaczamsmile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka nr 9 29.01.11, 13:17
      Która z powieści rozpoczyna się napaścią na jadącą na rowerze studentkę college’u w okolicach miasta Underhill?
      • cynamoon6 Re: zagadka nr 9 29.01.11, 13:28
        Tak sie zaczyna ksiazka Bez wyjscia Chrisa Bohjaliana.
        Tylko nie pamietam czy to bylo w Underhill smile
        • kryminalna.ciocia.zosia Re: świetna odpowiedź i świetna książka 29.01.11, 13:33
          • cynamoon6 Zagadka nr 10. 29.01.11, 13:44
            Z jakim przedmiotem na rysunku swojej córeczki Thora Gudmundsdottir pomyliła sanki?
            • cynamoon6 Re: Zagadka nr 10. 29.01.11, 14:17
              Nie bedzie mnie do wieczora przed komputerem, wiec jak ktoś zgadnie, to proszę dalej wink
              • januanio Re: Zagadka nr 10. 29.01.11, 14:24
                trudne tongue_out
                • cynamoon6 Re: Zagadka nr 10. 29.01.11, 15:29
                  Jednak zajrzałam wink

Dla ułatwienia mogę dodać, że było to w ksiązce W proch się obrócisz.
                  Thora zdziwiła się niezmiernie, że Soley zna ten przedmiot, gdyż od wielu lat nie miała go w domu. Zabrał go jej ex mąz po rozwodzie. I nie ja jedna na forum byłam rozbawiona tym momentem smile
                  • chiara76 Re: Zagadka nr 10. 29.01.11, 15:49
                    żelazkowink
                    • cynamoon6 Re: Zagadka nr 10. 29.01.11, 15:55
                      Tak wink
    • chiara76 zagadka numer 11. 29.01.11, 15:53
      Ten przedwcześnie zmarły autor umiejscowił akcję swoich kryminałów (trylogii) w jednym z najbardziej ciekawych miast Europy. W którym zachód miesza się ze wschodem. W jego kryminałach oprócz wątku właśnie kryminalnego na pierwszy plan wysuwają się współczesne problemy społeczne, asymilacja bądź nie ludności napływowej i wiążące się z tym sytuacje, problemy społeczne itd.
      Proszę o podanie autora i miasta, w którym rozgrywa się akcja trylogii jego autorstwa.
      • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka numer 11. 29.01.11, 16:28
        może masz na myśli Izzo i Trylogię Marsylską?
        • chiara76 Re: zagadka numer 11. 29.01.11, 16:52
          tak, czekamy na zagadkę.
          • kryminalna.ciocia.zosia Re: zagadka numer 12 29.01.11, 17:09
            W której powieści amerykańskiej pisarki, ofiara, znaleziona w Central Parku, miała dłonie złożone jak do modlitwy oraz czerwoną wstążkę zaciśniętą na szyi?
            • cynamoon6 Re: zagadka numer 12 29.01.11, 19:47
              Wizje śmierci- Nora Roberts
              • kryminalna.ciocia.zosia Re: w dziesiątkę 29.01.11, 20:03
                • cynamoon6 Zagadka nr 13. 29.01.11, 20:12
                  Bohater jakiej książki miał papugę i jaki numer "wywinęła" mu ona na koniec?
                  • cynamoon6 Re: Zagadka nr 13. 30.01.11, 11:55
                    Hm, podpowiem trochę.
                    Papuga nazywała się Snaelda i numer polegał na tym, że na końcu okazała się być samcem, a nie samiczką jak myślał właściciel.
                    Przewijała się przez cała książkę i była mocno związana z głownym bohaterem.
                    • andaba Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 13:10
                      Coś mi ta papuga mówi i jej imię, mam wrażenie, że czytałam... Ale co to było???
                      • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 13:21
                        Też czytałam o tej papudze. Może to Robinson Skrawek mojego serca?
                        • andaba Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 13:23
                          Eee, nie, bo właśnie czytam. Aż takiej sklerozy nie mam smile
                          • cynamoon6 Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 16:04
                            Nie smile
                            Prawie cała śmietanka forum czytała o papudze wink
                            Zgadujcie dalej.
                            A ja pomysle, co mogłabym jeszcze podpowiedzieć.
                            • negev56 Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 18:39
                              Jakiej narodowości był autor dzieła, może to naprowadzi nas na ślad.
                              • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 20:10
                                Nie pozostaje nic innego jak na nosa (albo głupa po prostu) - czy jest to kryminał islandzki czy fiński?
                                • cynamoon6 Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 20:30
                                  Islandzki smile
                                  • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 20:58
                                    O motyw z książki Yrsy już pytałaś, odpada…
                                    w „Grobowej ciszy” nie było tego ptaka…
                                    nie sądzę, aby był we wcześniej wydanej, czyli „W Bagnie” (ręki nie dam obciąć)
                                    Stawiam na „Statek” Mani, choć nie czytałam hehe

• negev56 Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 21:05
                                      Nie nie, to coś innego, u Ann Cleeves występował np. kruk, Magnus go miał. Cynamoon dawaj odpowiedź i następną zagadkę, bo chyba nic nie wymyślimy smile.
                                      • andaba Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 21:15
                                        Sztuka grzechu?
                                        • andaba Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 21:21
                                          Aha, miał być bohater.
                                          Einar. Jak dalej nie pamiętam. Ale na pewno to o niego chodzi, wiedziałam, że o tej papudze czytałam smile
                                          • negev56 Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 21:26
                                            Noo, sprawdziłam, zgadłaś. Zagadka smile
                                            • cynamoon6 Re: Zagadka nr 13. 31.01.11, 21:28
                                              Ufff smile
                                              A juz mialam 14 na podoredziu wink
                                              • andaba Re: Zagadka nr 14. 31.01.11, 21:34
                                                Proste będzie, o tej porze nie stać mnie na nic wyrafionowanego.

Kim była z zawodu Eufrozyna Romanowa?
                                                • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 14. 31.01.11, 21:39
                                                  Zawód muzyk, bodajże na harfie grałasmile
                                                  • andaba Re: Zagadka nr 14. 31.01.11, 21:47
                                                    Mówiłam ze proste smile
                                                    Czekamy na zagadkę.
                                                  • siostra_pelagia Zagadka nr 15 31.01.11, 22:03
                                                    Coś z klasyki. Amerykanin, ale większość jego powieści dzieje się w Anglii. Mistrz zagadek tzw. "zamkniętego pokoju". Napisał też biografię Sherlocka Holmesa. Po polsku wydano bodajże tylko 2 lub trzy pozycje.
                                                    Stworzył postacie dwóch detektywów, z których jeden jest naszym forumowym kolegąsmile
                                                  • cynamoon6 Re: Zagadka nr 15 31.01.11, 23:10
                                                    Raymond Chandler.

Forumowy kolega mnie naprowadzil o kogo chodzi smile))
                                                  • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 15 01.02.11, 07:59
                                                    Mój bohater na pewno miał dwa punkty styczne z Chandlerem. Ogromny talent i zamiłowanie do alkoholusmile.
                                                    Ale Chandler nie zajmował się zagadkami zamkniętego pokoju (tzw. locked room mystery). Od tego proponowałabym zacząć i znaleźć przedstawicieli tego gatunku.
                                                  • opty2 Re: Zagadka nr 15 01.02.11, 08:29
                                                    no tak, teraz o wiele latwiej smile
                                                    to John Dickson Carr

a Chiara mówila, za moja zagadak trudna byla, he he
                                                  • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 15 01.02.11, 08:32
                                                    Brawo Optysmile
                                                  • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 15 01.02.11, 08:34
                                                    Oczywiście teraz Twoja kolej na zadanie zagadkismile
                                                  • opty2 Re: Zagadka nr 16 01.02.11, 08:41
                                                    co to jest jablko (kula) leopolda?
                                                    i w jakiej książce jest o nim mowa?
                                                  • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 16 01.02.11, 08:44
                                                    Narzędzie tortur z Pancernego serca.
                                                  • opty2 Re: Zagadka nr 16 01.02.11, 08:46
                                                    taaak,
                                                    a Ty to czytalaś?
                                                  • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 16 01.02.11, 08:52
                                                    Czytałamsmile
                                                  • chiara76 Re: Zagadka nr 16 01.02.11, 08:53
                                                    siostra_pelagia napisała:

> Czytałamsmile

proponuję, dla uporządkowania drzewka, kolejne zagadki zadawać jako odpowiedź na mój pierwszy post, chyba będzie wygodniej czytać, ot, tak się wtrącam.
                                                  • chiara76 ot, do Opty;) 01.02.11, 08:53
                                                    opty2 napisała:

>
                                                    > a Chiara mówila, za moja zagadak trudna byla, he he

ja też Cię ciepło pozdrawiam, Optywink)

cieszę się, że się zabawa przyjęłam chociaż nie ukrywam, że wczoraj się podłamałam, kiedy wyszło na jaw, iż nie jestem , jak to się wyraziła cynamoon6 "śmietanką forum". I jak ja sobie dam radę z tą świadomością? ja chyba będę musiała iść na jakąś terapięwink
                                                  • opty2 do Chiary;) 01.02.11, 08:59
                                                    tiaaa, ja się zalapalam, he he
                                                    ale jakie bylo moje zdziwienie dzisiaj,czytajac tą zagadkę, że nie mam o niej pojęcia smile
                                                    i caly dobry humor diabli wzieli wink
                                                  • cynamoon6 Do Chiary, o smietance :) 01.02.11, 15:57
                                                    Czuję, że musze sie wytłumaczyc z tej śmietanki smile
                                                    Przecież napisałam że "prawie cała śmietanka" i miałam na myśli osoby, które po prostu często tu zaglądają i rozmawiają o ksiązkach. Nawet nie jestem pewna, czy sama bym sie do niej zaliczyła smile
                                                    Mam nadzieje ze nikt sie nie obrazil i wszelki wypadek przepraszam.
                                                  • chiara76 cynamoon;)) 01.02.11, 16:08
                                                    no, ja myślę,że nikt z podstawowym poczuciem humoru nie poczuje się dotkniętywink
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • cynamoon6 Re::) 01.02.11, 16:23
                                                    Taką mam nadzieję wink
    • siostra_pelagia Zagadka nr 17 01.02.11, 09:16
      Gdzieś mi post zjadło, więc ponownie wysyłam.
      Też coś z klasyki. Mój bohater waży ok. 130 kg, nigdy nie opuszcza swojego luksusowego apartamentu na Manhattanie, hoduje orchidee i przywiązuje ogromną wagę do jedzenia.
      Na potrzeby śledztwa w terenie wysyła swego asystenta.
      • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 17 01.02.11, 09:25
        Nero Wolfe
        • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 17 01.02.11, 09:31
          Oksmile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 09:38
      Inspiracją (o ile jest to właściwe określenie) do napisania której z powieści, było morderstwo popełnione przez bardzo młodych ludzi na początku lat 90-tych w Wielkiej Brytani.
      • chiara76 Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 10:51
        przyszła mi do głowy książka "Pole krwi", autorką jest Denise Mina, ale nigdzie nie znalazłam informacji,że to mogło być inspirowane, więc pewnie nie o nią chodzi.
        • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 11:19
          Słusznie odnalazłaś zbieżność tematyczną, ale potwierdzam Twoje przupuszczenie, że nie jest to "Pole krwi".
          • negev56 Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 11:34
            Coś u Mankell a było o marderstwie młodych, ale nie pamietam tytułu
            • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 11:48
              Czy mam nie być nudna i podpowiedzieć/odpowiedzieć? hehe
              • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 13:12
                Może lepiej podpowiedziećsmile
                • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 13:28
                  Tytuł powieści składa się z dwóch wyrazów;
                  jeden z nich określa porę roku, drugi jest tożsamy z jednym z tytułów powieści autora „Kokonu”.

To już teraz na pewno bardzo ułatwiłam uhahahah

• siostra_pelagia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 13:54
                    Ofiara w środku zimy mi się ciągle nasuwa na myślsmile
                    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 14:05
                      W zagadkowym tylule jest znacznie cieplej smile a ofiar więcej niż w Twojej propozycji.
                      • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 18. 01.02.11, 14:31
                        Ofiary latasmile
                        • kryminalna.ciocia.zosia super, super, super! 01.02.11, 14:42
                          Autor - Camilla Way.
                          Powieść zainspirowana morderstwem popełnionym przez 10-latków, które wstrząsnęło Wielką Brytanią w roku 1993 – porusza temat przemocy wśród dzieci. Autorka porównuje swoją książkę z Władcą much. Ukazuje emocje i uczucia dziecka, które nie ma skrupułów, by zabijać, a jednocześnie uważane jest za empatyczną i kruchą istotę. Usiłuje nakreślić „profil mordercy”, o którym tak często można usłyszeć, że „to przecież było dobre dziecko”.

Dzięki za wciągającą zabawę, szkoda, że okupioną wypowiedzeniem o pracę ... hehehe żartuję
    • siostra_pelagia Zagadka nr 19 01.02.11, 17:07
      Chodzi mi o nazwisko twórcy cyklu powieści osadzonych w małej mieścinie na prowincji angielskiej. W jednej z książek tej serii występowała policjantka śpiewająca w chórze i podkochująca się w swoim przełożonymsmile
      • sesolello Re: Zagadka nr 19 01.02.11, 17:42
        A czy w tej zabawie mogą brać udział osoby na forum nowe? smile
        • negev56 Re: Zagadka nr 19 01.02.11, 17:44
          Mogą i powinny smile
          Witamy.
          • sesolello Re: Zagadka nr 19 01.02.11, 18:01
            To stawiam na Susan Hill. Pozdrawiam, zwłaszcza, że trafiłam tu z szanownego bloga wyżej wymienionej Negev smile
            • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 19 01.02.11, 18:16
              Zgadza sięsmile. Teraz Ty zadajesz zagadkę.
              • sesolello Zagadka nr 20 01.02.11, 18:45
                smile Książka, o której myślę, jest dość nietypowym połączeniem kryminału i fantastyki. Główny bohater jest typem absolutnie Chandlerowskim, a jego towarzysz i przyjaciel to pół Indianin, pół Żyd. Jak nazywa się autor powieści?
                • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 20 01.02.11, 20:21
                  Michael Chabonsmile
                  • sesolello Re: Zagadka nr 20 01.02.11, 20:46
                    Tak smile Ech, następnym razem będę musiała postarać się bardziej. Kolej na zagadkę nr 21.
    • siostra_pelagia Zagadka nr 21 01.02.11, 21:07
      Para ekscentrycznych bohaterów-detektywów tropi przestępców ze skutecznością, której nie powstydziliby się ich dużo młodsi koledzy.
      Jest kryminał, ale też trochę magii i elementów grozy.
      • andaba Re: Zagadka nr 21 01.02.11, 21:18
        Arthur Bryant i John May?
        • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 21 01.02.11, 21:36
          Taksmile
          • andaba Re: Zagadka nr 22 01.02.11, 22:11
            W jakim przestępstwie wzięła udział Hope Devane? (została zamordowana z zemsty za to, co zrobiła).

• andaba Re: Zagadka nr 22 02.02.11, 13:39
              Chyba udało mi się zamordować wątek smile

Podpowiem, że śledztwo prowadzili Milo Sturgis i Alex Delaware.
              • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 22 02.02.11, 13:46
                Wiemy, że to Kellerman, wiemy że to jego książka Klinika. Teraz trzeba po prostu zajrzeć do tekstu i sobie przypomnieć. Ja już zapomniałam, chociaż czytałam w ubiegłym roku.
                W przyszłym tygodniu pomaszeruję do b-teki i sobie wypożyczę. Zagadki nie mogą być zbyt łatwe, trochę wysiłku trzeba w nie włożyć.
                • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 22 02.02.11, 13:59
                  Czy nie chodziło o przestępstwa na potencjalnych dawcach narządów?
                  • andaba Re: Zagadka nr 22 02.02.11, 14:09
                    Ciepło, chodziło o kradzież nerki smile

No to następna proszę!
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 23. 02.02.11, 15:30
      Pewien autor zyskał rozgłos wydaną w 1994 r. powieścią kryminalną, w której została pojęta próba rozwikłania zagadki zabójstw nieletnich chłopców. Wśród bohaterów pojawia się m.in., postać późniejszego prezydenta USA.
      O którą powieść chodzi i jaką rolę odegrał w niej wspomniany bohater?
      • andaba Re: Zagadka nr 23. 02.02.11, 15:50
        Alenista, Caleb Carr
        • andaba Re: Zagadka nr 23. 02.02.11, 15:52
          Alienista, zjadło mi "i".

A prezydentem był Roosvelt.
          • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 23. 02.02.11, 16:34
            super odpowiedzi, a nie chcesz dodać kim był Roosevelt w powieści? smile o to pytałam w zagadce
            • andaba Re: Zagadka nr 23. 02.02.11, 19:25
              O rany, czytałam to z 10 lat temu smile
              Nie pamiętam szczegółów, chyba kierował grupą, która miała wykryć mordercę, on powołał, psychiatrę do poszukiwań.
              • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 23. 03.02.11, 08:53
                Pamięć nie zawiodła Ciebie,
                Twoja kolej...
                • andaba Re: Zagadka nr 24. 03.02.11, 13:07
                  Czym przyozdobiono głowę mecenas Venetii Aldridge po śmierci?

Podpowiem, że to brytyjska książka.
                  • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 24. 03.02.11, 13:28
                    James P. D. - A Certain Justice, po polsku to chyba było Ułomna ręka sprawiedliwości.
                    Trup pani adwokat miał na głowie zakrwawioną perukę.
                    • andaba Re: Zagadka nr 24. 03.02.11, 13:31
                      Trudno o dokładniejszą odpowiedź smile

Twoja kolej.
                      • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 24. 03.02.11, 15:07
                        Pomyślę wieczoremsmile
    • siostra_pelagia Zagadka nr 25 03.02.11, 21:05
      Przyjęło się uważać, ze oprócz walorów fizycznych Jack Reacher nie posiadał żadnych dóbr materialnych.
      Miał jednak kartę kredytową. Więc pytanie brzmi, jaki PIN miała karta Jacka Reachera? Dla ułatwienia dodam, że nie był to Bank Rolniczo-Przemysłowy SAsmile
      • negev56 Re: Zagadka nr 25 03.02.11, 21:23
        W mojej pamięci utkwiła tylko informacja o składanej szczoteczce do zębów, którą nosił w kieszeni. O karcie nic nie pamiętam, chyba że było to wtedy, kiedy rząd wynajął go do zrobienia porządku. W każdym razie ten szczegół mi umknął.
        • sesolello Re: Zagadka nr 25 03.02.11, 21:40
          Nic o tym panu nie wiem, ale wydaje się fascynujący, muszę koniecznie poczytać, stawiam na pin 1111 wink
        • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 25 03.02.11, 21:52
          Ciepło, ciepłosmile
      • chiara76 Re: Zagadka nr 25 03.02.11, 22:41
        8197 ?
        • januanio Re: Zagadka nr 25 04.02.11, 11:12
          cytat z książki
          "Reacher musiał się posługiwać kartą bankomatową. Nosił ją w swoim paszporcie i miał PIN o numerze 8197. Chociaż uważał się za człowieka o nielicznych talentach, posiadł kilka umiejętności związanych ze swoimi cechami fizycznymi - nieprzeciętnym wzrostem i siłą. Wśród nich była umiejętność podania dokładnego czasu bez spoglądania na zegarek oraz specyficzne zdolności arytmetyczne. Stąd PIN 8197. Reacher lubił liczbę 97, ponieważ była największą dwucyfrową liczbą pierwszą, a liczba 81 była jedyną z mnóstwa liczb, której pierwiastek kwadratowy był jednocześnie sumą tworzących ją cyfr. Pierwiastek kwadratowy z 81 to 9, czyli dokładnie tyle co suma 8 i 1. Żadna z pozostałych liczb w kosmosie nie odznaczała się równie cudowną symetrią. Była doskonała."
          • chiara76 Re: Zagadka nr 25 04.02.11, 11:13
            czyli zgadłamwink
            • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 25 04.02.11, 15:26
              Brawo Chiaro, na szkoleniu jestem i dopiero teraz kompa dopadłamsmile
              • chiara76 Re: Zagadka nr 25 04.02.11, 15:51
                siostra_pelagia napisała:

> Brawo Chiaro, na szkoleniu jestem i dopiero teraz kompa dopadłamsmile

w książce wczoraj sprawdzaliśmywink
                Ty szkolisz, czy Ciebie szkolą?
                • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 25 04.02.11, 19:38
                  Mnie szkolą tym razemsmile
    • chiara76 zagadka nr. 26 04.02.11, 11:18
      W jednej z książek Marininy o Anastazji Kamieńskiej ta druga trafia do jednego z sanatoriów aby podleczyć bodajże plecy (na co ta Nastka nie narzekała?), gdzie przypadkiem trafia na niezłe bagno, jakim jest dość specyficzny i okrutny przemysł. Co jest wytworem tego przemysłu, a może ktoś konkretnie sprecyzuje? (Ja się swego czasu nieco tym tematem interesowałam, stąd zapamiętałam też i tę jej książkę pod tym kątem).
    • chiara76 do zagadnki numer 26. 04.02.11, 11:19
      oczywiście można też podać tytuł tego kryminałuwink
      • kryminalna.ciocia.zosia Re: do zagadnki numer 26. 04.02.11, 11:45
        Może "Gra na cudzym boisku"?
        • chiara76 Re: do zagadnki numer 26. 04.02.11, 11:54
          ok, ale to niepełna odpowiedźwink czekam na to, co było produktem owego ohydnego przemysłu.
          • kryminalna.ciocia.zosia Re: do zagadnki numer 26. 04.02.11, 12:07
            filmy
            • chiara76 Re: do zagadnki numer 26. 04.02.11, 12:17
              no filmy, ale jakie? Raczej nie komedie.
              • kryminalna.ciocia.zosia Re: do zagadnki numer 26. 04.02.11, 12:40
                Brutalne, krwawe filmiki z elementami sadomasochistycznymi.

No nie wiem, czy zaliczysz mi takie rozwiązywanie zagadki "na raty"...
                Czuję, że zniecierpliwiłaś się moim mało konkretnym podejściem do tematu smile
                • chiara76 Re: do zagadnki numer 26. 04.02.11, 13:04
                  nie zniecierpliwiłam się, ale po prostu jak zgadywać, to zgadywać, nie trzeba natychmiast. Były tu już trudniejsze zagadki.
                  Zaliczam i precyzuję, że chodziło o tak zwane filmy ostatniego tchnienia, rzecz wyjątkowo ohydną (IMO), tym bardziej straszną, że podobno we współczesnym świecie jest na to popyt.
                  To teraz Twoja kolej.
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Zagadka nr 27 04.02.11, 13:40
      Jaki tytuł nosi powieść, o której mowa poniżej oraz kim z zawodu była jej główna bohaterka?

Nowe zlecenie prowadzi Jean na Wyspy Shoals, gdzie przed wiekiem zamordowano dwie kobiety. Jean usiłuje poznać prawdę o wydarzeniach z przeszłości, w odkryciu której pomagają jej pewne zapiski. W rejsie na wyspy towarzyszą jej pięcioletnia córka, mąż oraz brat męża i jego przyjaciółka...

• sesolello Re: Zagadka nr 27 04.02.11, 13:48
        "Ciężar wody" Anity Shreve smile Bohaterka jest fotografem Był tez film, bo tylko z nim się zapoznałam, stąd kojarzę smile
        • kryminalna.ciocia.zosia Re: BRAWO 04.02.11, 13:54
          książkę też warto "łyknąć"
          dzięki, Ty zadajesz )
      • sesolello Zagadka nr 28 04.02.11, 14:01
        Na szybko wymyślona, bo trzeba zacząć pracować wink Pewnemu znanemu detektywowi w rozwiązaniu zagadek pomaga intrygująca kobieta. Nie dość, że jest inteligentna i na komputerach i systemach przekazu informacji zna się świetnie, jest też kobietą piękną i wyjątkowo elegancką, a jej lekturą często bywa najnowszy numer "Vogue". Jak nazywa się ta pani?
        • chiara76 Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 14:06
          hm, Brunetti i Seniorina Elettra? jakoś tak to mi do głowy przyszło.
          • sesolello Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 14:08
            Oczywiście smile Nazywa się Elettra Zorzi, jakoś jej nazwisko zwykle nie pada. Kolej zwycięzcy na pytanie.
            • chiara76 Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 14:13
              a bo ona to seniorina Elettra i jużsmile swego czasu zastanawiałam się, czy kryształowy Brunetti jej ulegnie, bo w jednej z książek (ze dwie? wydane wcześniej) coś, jakby autorka zamierzała namotać, ale jak widzę, zwyciężył zdrowy rozsądek (nie wiadomo, czy autorki czy samego komisarzawink.
              • sesolello Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 14:16
                Bo on ma przecież cudowną żonę, pasjonującą, no i genialnie gotuje smile A Elettra pociąga wizualnie, ale mam nadzieję, że to tylko taka męsko-włoska adoracja kobiecości!
                • chiara76 Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 14:21
                  wiesz, co ja akurat jego żony szczerze nie cierpięwink wiecznie nabzdyczony babuch z pretensjami do całego świata. Brrrsmile jedyne, co jest je zaletą, to to gotowanie, fakt. Ale to oczywiście moja opiniawink
                  • sesolello Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 16:31
                    No mam nadzieję, że Brunetti nie myśli podobnie wink
                    • chiara76 Re: Zagadka nr 28 04.02.11, 16:48
                      nie, w końcu tyle lat wytrzymuje z tą babąsmile
    • chiara76 zagadka numer 29 04.02.11, 14:15
      to będzie prościzna, ale co tamwink a chcę, żeby to nazwisko pojawiło się u nas.
      Nazwisko tego tropiącego kojarzy się jak żadne z historią sztukiwink
      Proszę o podanie nazwiska i twórcy tej literackiej postaci.
      • andaba Re: zagadka numer 29 04.02.11, 14:24
        Harry Bosch?
        • chiara76 Re: zagadka numer 29 04.02.11, 14:31
          niepełna odpowiedź, aczkolwiek ta część poprawna. Po podaniu autora, Twoja kolej na wymyślenie zagadki.
          • januanio Re: zagadka numer 29 04.02.11, 14:36
            Hieronymus "Harry" Bosch Michael Connelly
            • januanio zagadka numer 30 04.02.11, 14:39
              Inspektor Rebus tropi zbrodniarzy w Edynburgu.
              Kto tropi w Aberden?
              (nie wiem czy jest ich wielu, ten jest sierżantem)
              • negev56 Re: zagadka numer 30 04.02.11, 16:14
                W Aberdeen tropi sierżant Logan McRae, bohater powieści Stuarta MacBride'a.
                • negev56 Re: zagadka numer 31 04.02.11, 19:21
                  Oki, ponieważ właściciel 30 zagadki nie pojawia się, a ja jestem pewna swojej prawidłowej odpowiedzi, zadam takie oto pytanie :
                  - w jakiej powieści występuje i kim był Herman Jablonsky
                  • siostra_pelagia Re: zagadka numer 31 04.02.11, 19:37
                    Siła strachu-Alistair MacLean

"Tu obecny Jablonsky był centralną postacią największej afery policyjnej, która od czasów wojny wstrząsnęła Nowym Jorkiem - mówił tymczasem Royale. - W jego parafii ni stąd, ni zowąd odnotowano istną epidemię zabójstw, poważnych zabójstw, a Jablonsky za każdym razem popełniał szkolne błędy. Wszyscy wiedzieli, że za tymi zabójstwami kryje się gang, wymuszający zapłatę, pod groźbą użycia siły. Wszyscy, z wyjątkiem Jablonsky'ego". Jablonsky jest skorumpowanym byłym gliniarzemsmile
                    • negev56 Re: zagadka numer 31 04.02.11, 19:45
                      To prawda, jest skorumpowanym gliniarzem, ale tak na niby, bo gra po tej właściwej stronie smile, a książka jest jedną z moich najulubieńszych.
                      Prosimy o zagadkę.
                      • siostra_pelagia Re: zagadka numer 31 05.02.11, 11:13
                        Dawno to już czytałam, pora na odświeżenie MacLeana. należy mu sięsmile
                • januanio Re: zagadka numer 30 05.02.11, 11:32
                  dobrze oczywiście

zapomniałem sobie tongue_out
    • siostra_pelagia Zagadka nr 32 05.02.11, 11:02
      Pewien współczesny inspektor podczas pobytu w szpitalu rozwiązuje zagadkę morderstwa z 1859.
      • elmar43 Re: Zagadka nr 32 05.02.11, 12:04
        To chyba inspektor Morse Colina Dextera - ale tytułu ksiązki nie znam, bo jej nie czytałam, oglądałam natomiast film.
        Jeśli to dobra odpowiedź, to może zagadkę niech zada osoba, która zna tytuł, bo ja nic nie wymyśliłam sad
        • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 32 05.02.11, 12:05
          Blisko, ale poproszę o tytuł książkismile.
          • elmar43 Re: Zagadka nr 32 05.02.11, 12:12
            No dobrze, znalazłam w necie wink : The Wench is Dead - nie mam pojęcia, jak to na polski było przetłumaczone - jeśli było...
            • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 32 05.02.11, 12:14
              Dobra odpowiedź. Książka była tłumaczona na język polski jako Ta dziewczyna jest martwasmile
              Twoja kolej na zagadkę.
              • elmar43 Re: Zagadka nr 33 05.02.11, 12:25
                To łatwe będzie, ale jakoś nic wyrafinowanego nie przychodzi mi do głowy wink:

Jak nazywa się bardzo neurotyczna pani psycholog dwojga imion, bohaterka powieści "norweskiej mistrzyni kryminału"?

Kto zgadnie, niech zadaje zagadkę, bo ja muszę na razie odejść od komputera...
                • negev56 Re: Zagadka nr 33 05.02.11, 12:44
                  Jak nic chodzi o Inger Johanne, jedną z bohaterek Anne Holt.
                  Zaraz wymyślę zagadkę smile.
                  • negev56 Re: Zagadka nr 34 05.02.11, 13:01
                    Rzeźbiarka sądowa, przez kogo jest stworzona ta postać, w jakich powieściach występuje i z jakim problemem się zmaga.
                    • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 34 05.02.11, 13:03
                      Eve Duncan, rekonstrukcje czaszek i twarzy ofiar. Seria autorki Iris Johansen.
                      • siostra_pelagia Re: Zagadka nr 34 05.02.11, 13:06
                        Kiedyś zamordowano jej córkę i ciało nigdy nie zostało odnalezione. Tytuły to np. W obliczu oszustwa, Morderczy żywioł, Śmiertelna gra itp.
                        • negev56 Re: Zagadka nr 34 05.02.11, 13:08
                          Ale wymyśliłam smile, Twoja kolej.
    • siostra_pelagia Zagadka nr 35 05.02.11, 13:27
      Podać tytuł powieści nawiązującej w swojej treści do Charlesa Dickensa i jego Tajemnicy Edwina Drooda.
      Ładnie pisze ta autorkasmile
      • cynamoon6 Re: Zagadka nr 35 05.02.11, 14:13
        Miłość zimniejsza od śmierci- Anna Małyszewa.
        • cynamoon6 Re: Zagadka nr 36 06.02.11, 13:18
          Ponieważ siostra się nie odzywa, a ja jestem pewna poprawnej odpowiedzi, zadam kolejną.

W jakiej nieskandynawskiej ksiązce w tle trwają przygotowania do skandynawskiego święta a jeden z bohaterów ma hiszpańskie nazwisko, chociaż akcja nie dzieje się rownież w Hiszpanii?
          • opty2 Re: Zagadka nr 36 07.02.11, 09:13
            Ann Clevees Czerń kruka ???
            coś mi majaczy smile
            • cynamoon6 Re: Zagadka nr 36 07.02.11, 12:11
              Tak. Wikińskie świeto ognia zwane Up Helly Aa obchodzone na Szetlandach.
              I inspektor Jimmy Perez smile
              Kolej na Ciebie.
    • opty2 Zagadka 37 07.02.11, 12:43
      W której książce urzęduje śledcza, która w przeszłości chciała zostać pianistką?
      • opty2 Re: Zagadka 37 07.02.11, 17:48
        widzę, że utknęło na amen smile
        jakoś nikt nie chce podpowiedzi?

chodzi o kryminał skandynawski,
        policjantka pochodzi z muzykalnej rodziny,
        gdyby nie miała wypadku w wieku 15 lat, nigdy by nie została gliną
        starczy?
        • negev56 Re: Zagadka 37 07.02.11, 17:57
          no mam na końcu klawiatury..., rodzice jej też nie mogą tego przeboleć, a nie możesz podać pierwszej, środkowej i ostatniej litery tytułu smile).
          • negev56 Re: Zagadka 37 07.02.11, 18:01
            a to nie będzie Inger Johanne Vik ?
        • chiara76 Re: Zagadka 37 07.02.11, 18:02
          Kristina Ohlsson i jej Frederika? Pytam w ciemno, bo wiem, że coś mi dzwoni, ale sama książka średnio mi się podobała (czytałam "Niechciane"), więc nie wiem, czy chodzi o tę postać.
          • opty2 Re: Zagadka 37 07.02.11, 18:16
            dobrze Ci dzwoni Chiar smile
            to Fredrika Bergman, niedoszła pianistka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka