kryminalna.ciocia.zosia Re: Blake Crouch "Pustkowia" 19.04.11, 20:58 Aj, opis mnie zachęcił... Ceniony autor powieści kryminalnych Andrew Thomas wypoczywa w zaciszu swego domu nad jeziorem, szykując się do promocji kolejnej książki. Idylla przeradza się w koszmar, kiedy list, który początkowo uznał za makabryczny żart, okazuje się autentyczną wiadomością od mordercy. Na terenie jego posiadłości w płytkim grobie spoczywają zwłoki kobiety bestialsko zamordowanej nożem z jego własnej kuchni. Na ciele znajdują się ślady krwi pisarza. Prześladowca wydaje się niepokojąco dobrze znać jego każdy krok Andrew oraz szczegóły z jego życia... By nie narażać bliskich na zemstę nieznanego wroga, a siebie samego na konfrontację z policją, pisarz podejmuje grę narzuconą przez mordercę. Wykonując jego polecenia, wyrusza w drogę przez piekło, bez gwarancji powrotu... Kilka słów o autorze i pomyśle na tę powieść: zbrodniawbibliotece.pl/kronikakryminalna/2022,blakecrouchopustkowiach/ Odpowiedz Link
opty2 A. Edwardson - Wołanie z oddali 20.04.11, 08:40 w przeciwieństwie do innych, mnie się podoba Odpowiedz Link
anetapzn A. Edwardson - Wołanie z oddali 21.04.11, 14:58 opty2 napisała: > w przeciwieństwie do innych, mnie się podoba Ja na Święta sobie odłożyłam, zobaczymy, czy mnie sie spodoba... Odpowiedz Link
chiara76 "Mąż do zadań specjalnych". T. Polakowa. 20.04.11, 21:12 Najnowsza Polakowa już u mnie Odpowiedz Link
matt.cobosco Criminal off topic: Anne Tyler 20.04.11, 21:39 Ja mam w kwietniu oddech od kryminałów i z przyjemnością czytam kolejne książki Anne Tyler. Najpierw "Lekcje oddychania" a teraz "Przypadkowego turystę". Obie bardzo dobre. Wcześniej czytałem trzy inne książki tej autorki: "Drabina czasu", "Święty być może" i "Obiad w restauracji dla samotnych" i wszystkie mi się podobały. Wątków kryminalnych nie ma w jej książkach żadnych, ale w nakreślaniu profili psychologicznych bohaterów to ona jest znakomita. Odpowiedz Link
negev56 Arne Dahl - Zła krew 20.04.11, 22:38 Zapowiada się na bardzo dobry kryminał. Jak na razie Amerykanie zgubili u siebie psychopatę i teraz Szwedzi szukają go u siebie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arne Dahl - Zła krew 21.04.11, 01:38 I zauważyli Amerykanie, że zgubili psychopatę? U nich tego towaru sporo Odpowiedz Link
zorija Paweł Jaszczuk Plan Sary 21.04.11, 08:54 Oj, brakuje jeszcze dużo naszym pisarzom do światowej czołówki! Odpowiedz Link
anetapzn Re: Paweł Jaszczuk Plan Sary 21.04.11, 14:57 To dobrze, ze nie zamówiłam w empiku, bo tak sie wahałam i wahałam... Odpowiedz Link
negev56 Re: Arne Dahl - Zła krew 21.04.11, 17:24 siostra_pelagia napisała: > I zauważyli Amerykanie, że zgubili psychopatę? U nich tego towaru sporo Jakoś udało się im nie przeoczyć tego faktu . Odpowiedz Link
spinka.s Patrick Redmond, Czarne słońce 21.04.11, 19:29 Nieźle miesza w głowie ta książka. Notatnik Odpowiedz Link
siostra_pelagia A. Edwardson-Wołanie z oddali 23.04.11, 08:56 Święta świętami a czytać trzeba Odpowiedz Link
chiara76 "Triumf Owiec". Leonie Swann. 26.04.11, 09:42 prezent od Zajączja. Po "Sprawiedliwości Owiec", którą czytałam parę lat temu druga część, w sumie dopiero dziś się w niej "rozczytam". Odpowiedz Link
opty2 Poradnik domowy kilera-Hallgrimur Helgason 26.04.11, 09:52 nie wiem czy to będzie w ogóle kryminał, ale za to w tytule ma kryminalny podtekst i głównym bohaterem jest płatny zabójca, skąd? no jak to skąd, z wylegarni zabójców europejskich, co to z mlekiem matki... itd, itp wyglada mi to na autoironiczną opowieść Islandczyka o Islandii, na wesoło z crime w tle Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Poradnik domowy kilera-Hallgrimur Helgason 26.04.11, 12:23 Czytałam to i bardzo mi się podobało. W żadnej ksiązce nie spotkałam tylu oczek puszczanych do czytelnika. Bardzo błyskotliwe i zabawne, nieustająca gra słow i skojarzeń. Czytajac myślałam, że tak by wyglądał film Tarantino nakręcony na podstawie Eduarda Mendozy Odpowiedz Link
opty2 Re: Poradnik domowy kilera-Hallgrimur Helgason 28.04.11, 08:32 cynamoon6 napisała: > Czytałam to i bardzo mi się podobało. > W żadnej ksiązce nie spotkałam tylu oczek puszczanych do czytelnika. Bardzo bły > skotliwe i zabawne, nieustająca gra słow i skojarzeń. > Czytajac myślałam, że tak by wyglądał film Tarantino nakręcony na podstawie Ed > uarda Mendozy taaak, trafnie podsumowałaś skojarzenia i gra słów, to to to ale jeszcze sporo informacji o wadach Luzoislandczyków na wesoło jednym słowem o Lodówce (Islandii) i jej mieszkańcach Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Poradnik domowy kilera-Hallgrimur Helgason 29.04.11, 22:59 Fakt, bardzo fajnie ich opisał, tzn Islandczyków. Z tak ogromnym dystansem, jakby sam nim nie był Odpowiedz Link
matt.cobosco Michael Ridpath "Drapieżnik" 26.04.11, 15:22 Czyli coś dla miłośników thrillerów finansowych. Jestem po 40 stronach i jest dobrze. To moje czwarte spotkanie z tym autorem i znowu się nie zawodzę (wcześniejsze trzy były przy "Maklerze", "Finansistach" i "Błędzie krytycznym"). Odpowiedz Link
chiara76 "Człowiek bez psa". H. Nesser. 27.04.11, 11:02 tak kusiliście, że na razie porzuciłam owce na rzecz tejże. Odpowiedz Link
opty2 Praktyka morderstwa - K. Ekman 28.04.11, 08:39 oj, chyba znowu trafiłam na niekryminał, Odpowiedz Link
zorija Re: Arne Dahl Zła krew. 29.04.11, 08:19 Ale Amerykanie są pomysłowi w wymyślaniu tortur! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Tana French - Lustrzane odbicie 30.04.11, 08:27 www.zyjlatwiej.pl/91-lupa-do-zawieszenia-na-szyi.html-- Ten patent mi się podoba "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Tana French - Lustrzane odbicie 30.04.11, 08:27 Coś mi nie wyszło www.zyjlatwiej.pl/91-lupa-do-zawieszenia-na-szyi.html-- "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
negev56 Re: Tana French - Lustrzane odbicie 30.04.11, 10:27 Maczek maczkiem, ale jak na razie jest dobrze, a za linka dziękuję, rozważę opcję "światełko przytwierdzone do książki" . Odpowiedz Link
zorija Re: Tana French - Lustrzane odbicie 01.05.11, 10:16 Jak już będę stara i niedowidząca to sobie taką kupię Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Tana French - Lustrzane odbicie 01.05.11, 11:20 Jak już będziesz stary i niedowidzący, ale zamożny emeryt to kupisz sobie ledowe lupy. Takie mercedesy wśród lup Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Tana French - Lustrzane odbicie 01.05.11, 11:21 lupydlaciebie.pl/Lupy_podswietlane-k4-0--default.html Podaję na wszelki wypadek linka do sklepu. Odpowiedz Link
maciejslu Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 13.05.11, 21:53 Horror z wątkami kryminalnymi, czyli "Klątwa Czarnoborskiego Lasu" Marka Będkowskiego. Dla zainteresowanych - podaję opis "Zaraz po tym, jak Marek wraz z grupą poznają opowieść, zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Marka zaczynają prześladować myśli, w których najczęściej pojawia się postać kapturnika - zwanego dziedzicem. Sprawy nabierają złego kierunku, kiedy chłopak pragnie rozwikłać zagadkę dotyczącą tego dziwnego osobnika. Będzie chciał rozgryźć to, czy jego postać jest powiązana z klątwą lasu. Czy on ją rzucił? Jeżeli tak, to w jaki sposób? Czy Marek oprócz dziedzica rozwiąże zagadkę lasu oraz ciążącej na nim od prawdopodobnie wielu tysiącleci klątwie? Co z tego wyniknie? Czy zdoła umieścić wszystkie elementy łamigłówki na swoim miejscu? "Klątwa Czarnoborskiego lasu" jest opowieścią o wytrwałym dążeniu do celu. Przezwyciężaniu trudności. Jest to powieść o dorastaniu duchowym głównego bohatera, który z determinacją i poświeceniem oddaje się wszystkiemu podczas wyjawiania tajemnicy wsi Czarnobór." Więcej na http://www.rw2010.pl/go.live.php/PL-H6/przegladaj/SNDQ%3D/czarnoborska-trylogia-tom-i-34klatwa-czarnoborskiego-lasu34.html?title=Czarnoborska%20Trylogia%20TOM%20I%20%22Kl%C4%85twa%20Czarnoborskiego%20lasu%22 Odpowiedz Link
3-tylko Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 30.05.11, 15:43 Już nie teraz, bo skończyłam jakiś tydzień temu, ale dobra kryminalna powieść, którą mogę polecić to "Sekret Freuda", autor: J. Rubenfeld - wpadłam w nią jak śliwka w kompot. Odpowiedz Link