Dodaj do ulubionych

Uwikłanie - może ktoś już widział?

05.06.11, 22:59
Ksiązka bardzo mi się podobała i mam ochotę pójść na film. Recenzje są całkiem całkiem. Ale z drugiej strony - scenariusz odbiega w kilku istotnych szczegółach od powieści. Obawiam się, że nie znajdę tego, co mnie urzekło. Kraków piękny, ale ja jestem patriotką warszawską. Ostaszewska świetna, ale ciekawe było patrzenie na świat oczyma bohatera-mężczyzny i obserwowanie jego uwiklania w życiu osobistym.
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 05.06.11, 23:49
      O tym samym pomyślałam, zagadka bardzo interesująca, ale nie mniej ważne było zawirowania w prywatnym życiu Szackiego.
      Chyba poczekam na relację świadka forum KiS.
      • anetapzn Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 06.06.11, 10:46
        Ja dzisiaj idę wieczorem z meżem, jutro dam znaćsmile Ksiażka też bardzo mi się podobała.
      • anetapzn Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 06.06.11, 10:47
        negev56 napisała:

> O tym samym pomyślałam, zagadka bardzo interesująca, ale nie mniej ważne było z
        > awirowania w prywatnym życiu Szackiego.
        Mnie tezsmile A kto w ogóle gra pana prokuratora?
        • nchyb Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 06.06.11, 11:30
          nie pana tylko panią - Maja Ostaszewska...
          • anetapzn Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 06.06.11, 12:02
            nchyb napisała:

> nie pana tylko panią - Maja Ostaszewska...
            Wiem, wiem, ja od strony nie tej co trzeba zaczęłam czytać....niestety nie ma pana prokuratora sad sad sad
            • nchyb Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 06.06.11, 14:23
              przyznaję, ze też nie cierpię tego typu zmian.
              Czekam na Twoją relację z filmu smile
    • anetapzn Chyba lekkie zmiany w stosunku do ksiażki... 06.06.11, 11:18
      film.onet.pl/filmy/katalog/uwiklanie,39435,ofilmie.html
      Mamy pania prokurator....
    • anetapzn Polecam:) 07.06.11, 11:53
      Jak w temacie- zdecydowanie polecam, co prawda fabuła troszkę, ale na prawdę troszkę różni się od ksiazki (tak chyba jest w przypadku każdej adaptacji), ale film świetny, goraco polecam. Więcej szczegółów nie zdradzę, bo stracicie całą przyjemnosćsmile.
      • negev56 Re: Polecam:) 07.06.11, 15:01
        I już ? Ale czy aby to film zrobiony na podstawie Tej książki ? Adaptacja, czy kilka wątków zapożyczonych z powieści, w końcu książka mówi o prokuratorze Teodorze Szackim, rzecz dzieje się w Warszawie, nie występuje w niej jakiś komisarz czy inspektor i to Szacki prokurator, Szacki mężczyzna gra pierwsze skrzypce służbowo i prywatnie, co jest dużym atutem książki.
        Pewnie obejrzę film, choćby po to, by skonfrontować książkę z filmem i dowiedzieć się, czy to jest To Uwikłanie.
        • anetapzn Re: Polecam:) 07.06.11, 16:21
          negev56 napisała:

> I już ? Ale czy aby to film zrobiony na podstawie Tej książki ?
          Ale ja specjalnie nie napisałam więcej, żeby Wam nie odbierać radosci oglądania, tej niepewności ile wątków zaczerpnięto z książkismile a ile dodał scenarzysta, co pominieto, a co nie.
          Na prawdę warto iść na ten film do kina, chociażby po to, żeby raz zobaczyć porządny polski kryminał, a nie słodko- mdlącą romantyczną komedię. Zdjęcia i plenery krakowskie super (nic a nic nie stracił film na tym, że akcję przeniesiono z Warszawy do Krakowa), pani prokurator ok (chociaż ciężko było mi sie przestawić, ze to nie pan prokurator), no a pan komisarz Smolar smile smile smile miodziosmile (hmmm, bardzo lubię Marka Bukowskiegosmile ). Polecam i nic wiecej nie napiszę, nie bedę Wam psuć oglądania filmu. Do kina marsz.

• agridulce Re: Polecam:) 07.06.11, 17:47
            Dzięki wink, czuję się skutecznie zachęcona.
            • chiara76 Re: Polecam:) 07.06.11, 18:15
              a ja się nie czuję. MImo, że chwilowo i tak do kina bym nie poszła, ale jak czytam opis filmu i przypominam sobie książkę, to mi dźwięczy w głowie kawał o radio Erewań...nie Warszawa a Kraków i nie pan prokurator a pani...może jak wyjdzie na dvd, to się zdecyduję, ale i tego pewna nie jestem, współczesne kino polskie okropnie mnie do siebie zraziło.
              Tak mi ten kryminał pasuje (może to efekt pooglądania parę miesięcy temu paru starych kryminałów na Kino Polska! właśnie) na kryminały polskie z lat 60tych i taki powiedzmy Andrzej Łapicki (z tamtych czasów) w roli takiego prokuratora.
              • nchyb Re: Polecam:) 11.06.11, 22:08
                Chiara, wiem, że nie jesteś w nastroju.
                Ale gdy już będziesz, idź do kina. Nie na film na podstawie Miłoszewskiego, ale po prostu na dobry kryminał. Dobrze nakręcony, ze świrnymi zdjęciami, z dobrą muzyką i naprawdę dobrą grą aktorską. Nie ma Teodora Szackiego aale są Agata Szacka i Smolar. Bukowski w tej roli dobry. Seweryn, Pieczyński, naprawdę fajne role. Nie ma Warszawy, jest Kraków. Dopiero co byłam w Krakowie. Odnalazłam w filmie klimat tego miasta. Nie wiem, czy aby film nie lepszy niż książka smile
                Zakończenie ciut inne niż filmowe, dla niektórych zabrakło happy endu wink
                Chiara, gdy już nabierzesz ochoty na kino - idź. naprawdę warto zobaczyć ten kryminał. Ale nie jako zekranizowaną powieść Miłoszewskiego, ale jako dobry film kryminalny, których ostatnimi laty brak było w polskiej kinematografii...
                Oby to był dobry początek!
                • nchyb Re: Polecam:) 11.06.11, 22:12
                  > Zakończenie ciut inne niż filmowe
                  niż książkowe oczywiście miało być...

przy okazji, pasowała mi Ostaszewska w tej roli. I podobały mi się jej sukienki, które nosiła jako pani prokurator smile
                  Jej Smolar też mi się podobał... wink
                  • buntownik.z.wyboru Re: Polecam:) 15.06.11, 08:16
                    nchyb napisała:

> przy okazji, pasowała mi Ostaszewska w tej roli. I podobały mi się jej sukienki
                    > , które nosiła jako pani prokurator smile

sukienki schludne wink

też polecam
                    i książkę
                    i film
                    w dowolnej kolejności
                    • meeegotka Re: Polecam:) 15.06.11, 09:39
                      Zawsze cenilam Ostaszewska, ale sadzilam, ze nadaje sie li i jedynie do rol placzliwo-tragicznych. Bardzo mnie zaskoczyla in plus w serialu "Przepis na zycie" - odkrylam komediowa Ostaszewska w swietnym wydaniu, a w parze z Adamczykiem ("Zabko!" smile) - rewelacja.
                      Teraz bede ogromnie ciekawa jej w roli prokurator.
                      Ale poki co - wlasnie nabylam ksiazke smile
                    • nchyb Re: Polecam:) 15.06.11, 10:09
                      > sukienki schludne wink

fakt, na eleganckie to za tanie smile

zakończenie filmowe - bardzije mi odpowiada, takie definitywnie uwalniające smile
                      • zielonamysz Re: Polecam:) 15.06.11, 11:36
                        Uwazam,ze lepszy film niz ksiazka, choc ksiązka tez dobra.
                        I dobrze graja choc dykcja jak zwykle w polskich filmach ciut szwankuje.Albo jakosc dzwieku. Poza tym 4+. I zakonczenie tez dobre albo lepszesmile Warto. A Ostaszewska ladna o czym nikt tu.
                        • agridulce Re: Polecam:) 18.06.11, 18:01
                          W końcu zobaczyłam! W czwartek wieczorem na sali były 3 osoby - budzi to pewne obawy co do sukcesu tego fimu. Film niezły. Wspaniali aktorzy nie zawodzą, zwłaszcza gwiazdy w rolach drugoplanowych. A p.Ostaszewska, jak mawia mój Tata, "amatorska kobieta". I, hm, odważna. I sandałki miała seksowne (niezależnie od ceny wink).
                          Podobało mi się, ale wolę książkę, miała specyficzną atmosferę, której w filmie tak nie odczułam. Pomyślałam, że Pasikowski chyba lepiej by oddał mroczne klimaty i niepokoje.
                  • anetapzn Re: Polecam:) 11.07.11, 11:24
                    nchyb napisała:

> Jej Smolar też mi się podobał... wink
                    No, mnie teżsmile smile smile
                    • kameleon-super Re: Polecam:) 15.01.12, 16:39
                      mialem okazję ostatnio obejrzeć.Nie znam książki Miłoszewskiegowięc zmiany nie mogly mnie zdenerwować... film oglądało się z przyjemnością,gdyby nie jedno ale...
                      Ciekawa,wielowątkowa fabuła,bardzo dobra gra aktorów-szczególnie panowie Seweryn i Pieczyński smile oraz pani Ostaszewska i pan Bukowski.Świetny epizod Woronowiczasmile
                      Niestety zakończenie filmu to amatorka.Scenarzysta powinien to odpokutowaćwinkW ten sposób to można kończyć kino akcji klasy B,a nie film ,mający ambicje być trzymającym widza w napięciu thrillerem.
                      Mimo wszystko polecam.
                      • prawdziwy_anonim Re: Polecam:) 28.01.12, 14:58
                        Widziałem. film nie zachwyca. Co do zakończenia-pełna zgoda,thriller zasługuje na coś lepszego,jakieś niedopowiedzenie,jakąś nierozwikłaną tajemnicę. A nie na Wielkiego Wyrównywacza w skórze,na motorze,odjeżdzającego w siną dal.jak w kiepskim westernie,lub filmie z gatunku tzw.B-Pictures.Oczywiście fajnie,że dobro tryumfujesmileAle czy tak jest do końca?
                        muszę przyznać,że jest coś co mnie nie przestaje intrygować,jakie zwiazki mógł mieć Smolar z ubekami,granymi przez Pieczyńskiego i Seweryna,co na niego mieli,dlaczego zdecydował się na to co zrobił...Czy aby na pewno,jest tym za kogo go mamy-dobrym szeryfem,walczącym ze złem? A moze to on ma najwięcej do ukrycia?
                        • bene_gesserit Re: Polecam:) 03.03.12, 14:23
                          Tez w koncu obejrzalam i jestem bardzo rozczarowana.
                          Zupelnie nie rozumiem, czemu miala sluzyć zmiana plci glownego bohatera - tym bardziej w tej obsadzie. Bukowski jest świetny, kiedy tylko pojawia sie na ekranie, widać tylko jego - nawet jesli nie jest sam, każdy gest ma ileś znaczeń, jest w nim tajemnica, widać że się w nim aż kłębi. Ostaszewska za to jest płaska, jednowymiarowa, nic się w niej nie dzieje, jest zwyczajna do bolu i nudna. Taka sama podczas milosnych uniesien, klamstw malzenskich i przesluchań. Jako widzka zupełnie nie moglam zrozumiec, co Smolar w niej widzi oraz czemu krolewne z drewna uczyniono glowna postacia filmu.

Noi owszem - Mściciel w Skórze, mknący na zelaznym rumaku w kierunku zachodzącego slonca to gwozdz do trumny filmu. Chociaż nie wiem, czy bardziej nie zabijają go nachalne klipy reklamowe Krakowa, ktore zajmują jakąś 1/5 całego filmu - widać, że miasto sypneło groszem i uznalo, ze skoro płaci to wymaga. Brr.
                          • nchyb Re: Polecam:) 03.03.12, 15:16
                            > Zupelnie nie rozumiem, czemu miala sluzyć zmiana plci glownego bohatera
                            my tego też nie rozumiemy, nie raz dyskutowaliśmy o tym na forum.
                            Podobnie jak nie potrafię za cholerę pojąć, po co zmieniać miasto?

Śmieliśmy się tu na forum, ze jeżeli nakręcą dalszy ciąg, to zamiast Sandomierza tez inne miasto dadzą. Tylko ciekawe, jak ten główny watke zmienią, by do innego miasta dopasować...
                            • agridulce Re: Polecam:) 04.03.12, 01:36
                              Mam nadzieję, że podstawową zmianą będzie zmiana reżysera i autora scenariusza - na takich, którzy potrafią dostrzec zalety powieści i mają więcej szacunku do tekstu. Chociaż, gdyby zostawili panią prokurator, to wątek o rozwiązłości głównej postaci mógłby wypaść zabawnie.
                            • bene_gesserit Re: Polecam:) 04.03.12, 22:07
                              Nie 'po co', ale 'dlaczego'. Nie wiem, czy tak bylo, ale sądząc z pocztowkowej, przeslodzonej wizji Krakowa i ilości tych ujęć jak z kalendarza sciennego-pamiątki dla turystow, Krakow byl sponsorem filmu. Najwyrazniej Wawa uznala, ze nie ma za co placic albo byla gotowa zaplacic mniej. Prawa PP po prostu.
                              • pinos Re: Polecam:) 07.03.12, 16:44
                                Kraków ma aktywnie wykorzystywany fundusz na filmy - Małopolski Regionalny Fundusz Filmowy

Bromski co prawda dorabiał do tego ideologię, ale coś mu nie wierzę wink
                                • matt.cobosco Re: Polecam:) 17.03.12, 23:18
                                  Właśnie obejrzałem. Podobało mi się chyba nawet bardziej niż książka, ale to pewnie przez patriotyzm lokalny. A do tego te radosne emocje, kiedy się rozpoznaje mało uczęszczane uliczki, na których były kręcone poszczególne scenysmile
    • sayonara2 Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 20.03.12, 17:38
      Obejrzałam i w ogóle mi się nie podobał.
      • nchyb Re: Uwikłanie - może ktoś już widział? 20.03.12, 20:02
        a książka podobała Ci się?
    • ginny22 Węże 22.03.12, 19:56
      "Uwikłanie" zostało nominowane w dwóch kategoriach do Węży - nowiutkiej polskiej nagrody dla... najgorszych filmów. Oberwało się zakończeniu (kategoria: żenująca scena) i duetowi Ostaszewska-Bukowski (kategoria: duet na ekranie). Z pierwszą trudno się nie zgodzić, drugą jednak uważam za pewną przesadę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka