egmond 07.12.11, 08:55 Jakiś zimowy zastój mamy chyba na forum. Może powspominamy wątki bożonarodzeniowe w kryminałach? Nie zacznę oryginalnie... - Agatha Christie i Boże Narodzenie Herculesa Poirot. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Wątki świąteczne 07.12.11, 09:21 wczoraj o tym sobie myślałam nie tak dawno czytany przez mnie "Głos" Indridasona dzieje się chwilę przed BN, także o ile się nie mylę, "Dziesiąty krąg" Jodi Picoult rozgrywał się tuż przed Świętami. Teraz to faktycznie też tylko mi do głowy przychodzi ta część Christie, o której wspominasz... Może powinnam zacząć brać coś na pamięć, bo coś mi się w pamięci jawi, że "206 kości" Reich też się działa zimą i chyba w Święta, ale właśnie nie wiem, BN czy na przykład Święto Dziękczynienia...może ktoś wspomoże. Odpowiedz Link
egmond Re: Wątki świąteczne 07.12.11, 10:30 Przypomniałam sobie jeszcze "Szlak kości" jak już o kościach mowa - tam są wątki świąteczne i sylwestrowe. Jako młodzież czytałam tez fajny szwedzki kryminał o detektywie Svanssonie/Svennsonie (???), który rozgrywał się w Sztokholmie - grasowała w nim szajka św. Mikołajów. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Wątki świąteczne 07.12.11, 10:37 Ja tak pójdę po najmniejszej linii oporu forum.gazeta.pl/forum/w,33434,53885800,,Kryminaly_z_Gwiazdka_w_tytule.html?v=2-- Dorzucę jeszcze Davida Morrella - Szpieg w Boże Narodzenie i R.D. Wingfielda Frost i Boże Narodzenie. "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Wątki świąteczne 07.12.11, 10:45 Jako piąta z serii ma być teraz wydana Jerusalem Inn autorstwa Marthy Grimes z inspektorem Jury. Akcja powieści dzieje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link
negev56 Re: Wątki świąteczne 07.12.11, 11:23 John Grisham Uciec przed świętami, albo Ominąć święta (tradycyjne chachmęcenie z tytułami), czyli jak wymiksować się z szaleństwa przedświątecznego. Odpowiedz Link