Dodaj do ulubionych

Mo Hayder-Ptasznik

28.01.12, 14:49
Moja lektura na weekend. Pierwszy raz sięgam po jej powieść.Rzadko sięgam po kryminały pisane przez kobiety(po głębszym namyśle stwierdzam,że wcale-jedyny wyjątek:Agatha Christie).Lektura polecona przez przyjaciółkę(subtelną kobietę)Napisana przez(subtelną kobietę).Tematyka:budząca przerazenie opowieść o seryjnym mordercy kobiet(na tle seksualnym).Czytał ktoś? Przyjaciółka nie mogła się nachwalić tej książki,ja mam średnią ochotę na lekturę o kolejnym Hannibalu Lecterze,ale przez grzeczność pożyczyłem książkę i obiecałem przeczytaćsmile
Autorka jest ponoć żoną policjanta,ma córeczkę i napisała więcej powieści.Ciekaw jestem Waszych opinii o niej i jej książkach.
Obserwuj wątek
    • dachauka Re: Mo Hayder-Ptasznik 28.01.12, 15:46
      Czytałam już jakiś czas temu i wtedy mną wstrząsnęła. Ale to nie jest lektura dla wrażliwców, ale brutalny thriller, obliczony na szokowanie, nie szczędzący naprawdę okrutnych scen, balasujący na granicy dobrego smaku.
      W ogóle bardzo lubię Mo Hayder i czytam wszystko, co wyjdzie spod jej pióra, a w Niemczech wydali chyba wszystko, co napisała dotychczas. Zdarzają jej się książki słabe, inne są wręcz znakomite.
    • siostra_pelagia Re: Mo Hayder-Ptasznik 28.01.12, 16:40
      Kolejna wariacja na temat seryjnego mordercy. Niespecjalnie mną wstrząsnęła, raczej wynudziła i zniesmaczyła.
      Pozostałą część rodziny raczej rozśmieszyłasmile
      Przeczytałam jeszcze Rytuał i Skórę i myślę, że to wystarczy. Ale może dlatego że już mam powyżej uszu książek z seryjnymi mordercami, to tak krytycznie oceniam autorkę.
      • dachauka Re: Mo Hayder-Ptasznik 28.01.12, 17:25
        Oj, aż wynudziła?... Nie, o ile pamiętam, to ją wtedy pochłonęłam. Fakt, że wtedy lubowałam się w takich makabreskach, teraz kręcą mnie inne klimaty. "Skóra" i "Rytuał" były dość słabe. Podobało mi się "Tokyo", nieprzetłumaczone na polski, "The Treatment" też, choć to znowu seryjni mordercy, "Gone" było ok, choć nie żadne tam objawienie. "Pig Island" było znowu dość mocne, choć znam inne, miażdżące opinie. W lutym wychodzi w Niemczech najnowsza jej książka "Hanging Hill" i na pewno kupię. Co ja poradzę, że lubię inspektora Caffery... smile
        • siostra_pelagia Re: Mo Hayder-Ptasznik 28.01.12, 17:47
          Oj wynudziłasmile. Po Milczeniu owiec to taki wysyp seryjnych morderców nastąpił...
          Tokyo mam z allegro, może się przemogę i przeczytam. A Caffery jako postać fajny, i chyba dla niego warto tę serię czytać.
          Hanging Hill już jest na allegro. Cena raczej nie zachęca do kupnasmile
    • brzoza1644 Re: Mo Hayder-Ptasznik 29.01.12, 18:15
      Ja czytałam i bardzo lubię, choć niektóre są bardzo brutalne. ''Ptasznik'' w mojej bibliotece była zastrzeżona dla czytelników od 18 roku życia.
      Nie znam tytułu polskiego, bo czytałam w oryginale, ale bardzo polecam ''Treatment'' - nie dla ludzi o słabych nerwach.
      • prawdziwy_anonim Re: Mo Hayder-Ptasznik 01.02.12, 12:16
        Dzięki za Wasze opinie. Muszę się przyznać,że lekturę książki przerwałem.Taki hardcore,że się nie da czytać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka