Dodaj do ulubionych

Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminalistę"

05.11.12, 08:27
Zaczęłam dwa lata temu czytać szwedzkie kryminały metodycznie autorami, zaliczyłam już w całości duet Sjowall/Wahloo, S. Larssona, Tursten i Lackberg. Teraz kończę Theorina, przymierzam się do następnego "projektu czytelniczego" i... no właśnie, kto? Myślałam o Mankellu, ale mam wrażenie, że z klasyków S/W trochę zżyna. Może jednak warto. Jeśli nie Mankell, to kto? Wolałabym kogoś, kto napisał już więcej książek wydanych w Polsce, nie panienki-debiutantki, które wydały po jednej. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie smile
Obserwuj wątek
    • basiakia Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 09:20
      Polecam Mankella, zacznij czytać może Ci się spodoba.
      • zorija Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 09:50
        Edwardsson, Nesser.
      • jottka Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:00
        ake edwardsson - cały cykl bodaj 10tomowy, u nas większość, dobrze się to czyta, choć rozwiązania bywają trochę za łatwe.

tylko dwa tomy (trzeci w tłumaczeniu), ale naprawdę dobre - "uczeń" i "ciemne sekrety" pary rosenfeldt i hjorth.

karin fossum - sporo jest po polsku, nie wszystko jest ciągłą sagą (na wzór np. lackberg), ale bardzo dobra autorka

asa larsson - w tej chwili cztery tomy po polsku, bardzo dobre powieści o depresji i dalekiej północy, a przy okazji kryminałysmile
        • negev56 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:08
          Autorka wątku chce tylko Szwedów, a Fossum reprezentuje Norwegię, ale jeśli zostać przy tym kraju, to koniecznie Jo Nesbo z cyklem o Harrym Hole.
          A ze Szwecji jeszcze Jens Lapidus z dwutomowym cyklem Szybki Cash i Zimna Stal, trzeci tom dopiero w pisaniu. Potem Liza Marklund z główną bohaterką wszystkich tomów - Anniką Bengtzon.
          • jottka Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:15
            nieno, bierze się skandynawów w pakiecie, oni mają podobne podejściesmile

a poza tym bez nesbo to faktycznie mowy nie ma, choć on akurat jest inny niż cała reszta, że sobie od razu zaprzeczę. a marklund nie lubięsmile za dużo poświęcania prawdopodobieństwa dla efektu, błe.
            • jottka Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:17
              jak szaleć, to szaleć - leena lehtolainen, czwarty tom fińskiego cyklu właśnie u nas wyszedłsmile kryminałów z myszką miki waltariego nie polecam, chyba że ktoś szczególnie wielbi autora, one się zbyt mocno zestarzały.
              • negev56 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:42
                O, a jeszcze Mons Kalletoft z pięciotomowym cyklem o Malin Fors, dla wielu niestrawny, ale warto spróbować.
                Z Duńczyków koniecznie Jussi Adler-Olsen - 2 tomy, i Wyjatek Jungersena, wprawdzie tylko jednotomowe dzieło, ale za to jakie...
            • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:43
              Nesbo rozpracowany teoretycznie na kartce, czeka na swoją kolej smile Jeżeli lepszy od Szwedów, nie będę się przy nich upierać. Mam tylko jedną wątpliwość: chciałabym wyczytać po kolei, od "Człowieka-nietoperza", natomiast słyszałam opinie, że najlepiej zacząć od "Czerwonego gardła", a dwie pierwsze części doczytać przy okazji.
              • negev56 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 10:48
                <a dwie pierwsze części doczytać przy okazji> - ale jakie dwie części?

Trudno w tej kwestii doradzać, będąc po wszystkich już Harrych i mając taki stosunek do niego a nie inny, zaczęłabym od Człowieka -Nietoperza , ale nic się nie stanie jeśli na pierwszy ogień pójdzie Trylogia z Oslo.
                • opty2 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 11:12
                  widzę, że jestes juz priorytetowo obsłuzona,
                  więc żeby sie nie powtarzać dodam serie:
                  Arne Dahl
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=67037
                  Kjell Ola Dahl
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=69927
                  Liza Marklund (nie wszystkim sie nie podoba)
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=2601
                  Anne Holt
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=39602
                  Leif GW Persson
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=67842
                  Nesser Nesser
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=9682
                  Karin Wahlberg
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=74385
                  Karin Alvtegen
                  www.biblionetka.pl/author.aspx?id=10204
                  itd...
                  ale radzę zacząć od Mankella, on jest obowiązkowy,
                  bo drugi po Sjowall/Wahloo
                  • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 12:00
                    Czyli najpierw Mankell, potem Nesbo, potem reszta? smile
                    • opty2 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 13:25
                      zdecydowanie tak, trzeba znać podstawy smile
                      • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 18:41
                        Ok, robię właśnie rozpiskę Wallanderów smile Jedno pytanie z zakresu innych książek Mankella: czy warto przeczytać "Powrót nauczyciela tańca"? Temat Szwecji w czasie II WŚ bardzo mnie interesuje - czy jest to tutaj dobrze opisane?
                        • opty2 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 06.11.12, 09:02
                          www.biblionetka.pl/author.aspx?id=1031&order=cycle
                          jak widać "Powrót nauczyciela tanca" nie należy do serii
                          ale jako rasowy wielbiciel twórczości Mankella trzeba ją znać smile)
                          owszem, jest ciekawie pokazane zaangazowania (albo nie) Szwecji w jej oficjalnej niby-neutralnosci podczas II WŚ ale nie jest to dominujący wątek
                        • s.dominika Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 22.12.12, 22:29
                          Ja po całym cyklu o Wallanderze mam nawet wrażenie, że powrót nauczyciela tańca jest lepszy niż poszczególne części z serii...

Jednak ja Mankella uwielbiam, za klimat. Nikt inny takiego nie robi ....
                          • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 22.12.12, 22:52
                            Wróciłam do serii po krótkiej przygodzie z Erikssonem, czytam "Fałszywy trop". I znów mam wrażenie, że "Wallandery" to bardziej powieści obyczajowo-społeczne niż prawdziwe kryminały. Czytelnik wie, kto zabił, już w połowie książki, więc trudno tu mówić o rozwiązywaniu zagadki kryminalnej i towarzyszących temu emocjach. Choć jednego Mankella czytam średnio w tydzień, a jedna książka Kamilki L. zajmowała mi 1, góra 2 dni, nie mam wątpliwości, co jest lepszą literaturą wink
          • matt.cobosco Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 11:53
            negev56 napisała:

- A ze Szwecji jeszcze Jens Lapidus z dwutomowym cyklem Szybki Cash i Zimna Stal, trzeci tom dopiero w pisaniu.

Trzeci już w zeszłym roku napisany, tylko u nas (jeszcze?) nie ma. Nosi tytuł "Livet Deluxe" (tytuł angielski "Life Deluxe"). Główną bohaterką jest córka Radovana Nathalie, a poza tym pojawiają się sami dobrzy znajomismile Słuchałem szwedzkiego audiobooka i jest niezłe, choć pierwsza część chyba jednak najlepsza.
            Niedawno Lapidus wydał zbiór opowiadań pt. "Mamma försökte" (dosł. "Mama próbowała" a może lepiej "Starania matki" albo jakoś tak). Też podobno kryminalne, ale jeszcze nie czytałem/słuchałem.
    • eo_wina Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 18:43
      Ooooo....Mankell byc musi na miejscu pierwszym. A potem Nesbo. smile
      Ja osobiscie Kallentofta i Marklund nie polecam.
    • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 18:46
      Ogólnie klęska urodzaju smile To może jeszcze jedno pytanie: jak już wyczytam metodycznie Mankella i Nesbo, jakie pojedyncze książki innych autorów są absolutnymi "must read" czytelnika deckare?
      • matt.cobosco Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 19:23
        Moja propozycja:

Stefan Mani - "Statek" (to akurat Islandczyk, a nie Szwed)

Islandczycy jakoś nam do tej pory umknęli, a warto jeszcze przynajmniej o Arnaldurze Indridasonie wspomnieć. Dotychczas ukazały się jego cztery powieści z cyklu o Erlendurze Sveinssonie:

1. W bagnie
        2. Grobowa cisza
        3. Głos
        4. Jezioro

Ze Szwedów cyklicznych nie napisaliśmy o duecie Roslund & Hellström i serii o Ewercie Grensie:

1. Bestia
        2. Dziewczyna, która chciała się zemścić
        3. Odkupienie
        4. Dziewczyna w tunelu
        5. Trzy sekundy
        • cynamoon6 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 23:25
          Jak Islandczycy, to ja polecam Yrsę Sigurdardottir, zwlaszcza dwie pierwsze:
          Trzeci znak
          Weź moja duszę (moja ulubiona)
          Inne tez w porzadku, ale te wybitne wedlug mnie i jak na nia
          • cynamoon6 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 05.11.12, 23:26
            A z pojedynczych (u nas) ksiażek to calkiem niezla jest Smierc w wodzie Torkila Damhauga

• opty2 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 06.11.12, 09:22
              było juz polecane przez Negev ale przypomnę:
              Wyjątek - Christiana Jungersena (to akurat Duńczyk)

i jesli juz przy Duńczykach jesteśmy to warci polecenia są:
              Jussi Adler-Olsen
              www.biblionetka.pl/author.aspx?id=71266
              Høeg Peter - Smilla w labiryntach śniegu
              www.biblionetka.pl/book.aspx?id=9574
              jeszcze paru Duńczyków by sie znalazło
              ale chyba masz już dość na czytanie przez nastepny rok ? smile

a jeszcze koniecznie Hjortha/Rosenfeldta (było polecane ale przypomnę):
              www.biblionetka.pl/author.aspx?id=71074
              i pojedyncze
              Asa Lantz - Co sie przydarzyło tej małej dziewczynce
              Bielszy odcień śmierci (Minier Bernard - ten akurat Francuz)

słuchaj, my mozemy bardzo długo wymieniać/polecać
              w zaleznosci co komu sie podoba smile
              ale najlepiej sie zorientujesz, jak będziesz śledzić to Forum
              • negev56 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 06.11.12, 09:47
                I koniecznie Unni Lindell Czerwony kapturek. Nie wiem czy ktoś już proponował Ann Cleeves, na wszelki wypadek przypomnę jej dwie pozycje Biel nocy i Czerń kruka.
                • aka10 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 11.11.12, 18:15
                  Lars Kepler?
                  • sowca Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 12.11.12, 22:08
                    Polecam Mankella z całego serca, jest dla mnie królem skandynawskich kryminałów. Oprócz przygód Wallandera napisał też znakomitego "Chińczyka".
                    • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 14.11.12, 15:13
                      Właśnie jestem po pierwszym Mankellu (Morderca bez twarzy) i już czuję, że porównanie obrazu Szwecji w powieściach jego i S/W będzie ciekawym doświadczeniem czytelniczym smile Poza tym zauroczył mnie Wallander - wzorowany na Martinie Becku, lecz znacznie od niego sympatyczniejszy.
                      • julia78 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 15.11.12, 10:25
                        U mnie Mankell i Nesbo są na równi na pierwszym miejscu. Zaczynałam od Mankella i dlatego rozkochałam się w skandynawskich kryminałach smile

Widzę, że wiele fajnych pozycji już Ci polecono więc lektury masz na najbliższych kilka miesięcy co najmniej.
                        Nie wiem co jest w tej literaturze ale ja mam tak, że nawet jak coś jest dla mnie słabsze to i tak czuję "przymus" przeczytania kolejnej pozycji tego autora. Kallentoft, Marklund dla mnie słabsi dużo a jednak przeczytałam wszystko...coś mnie ciągnie w te klimaty smile
                    • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 19.11.12, 22:10
                      Właśnie zmęczyłam "Psy z Rygi" i mam lekki mankellowski kryzys. O ile "Morderca bez twarzy" podobał mi się bardzo, o tyle przygody szwedzkiego komisarza w krainie KGB i białych niedźwiedzi niekoniecznie. Szwedzi powinni się trzymać swojej nudnej prowincji, na której od czasu do czasu przypadkowy turysta/dziadek/dziecko/kobieta z psem znajduje ludzkie zwłoki wink
                      PS. Przekonajcie mnie, że warto sięgnąć po "Białą lwicę".
                      • opty2 Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 20.11.12, 08:46
                        rzeczywiście Psy z Rygi są trochę słabsze
                        ale nie należy się zrażać smile
                        prawdziwy fan kryminałów kończy każdą serię i nie wybrzydza tongue_out
                        no, może trochę ale po cichu wink

Biała lwica jest lepsza
                        ale nie zrażaj się za szybko, bo akcja częściowo toczy sie w Afryce
                        • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 20.11.12, 10:35
                          Afryka jest OK. W pierwszych tomach trochę mnie osobiście dotknęło przedstawienie państw byłego bloku wschodniego i ich mieszkańców, ale Afryka mi nie robi wink
                        • amused.to.death Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 20.11.12, 22:41
                          > prawdziwy fan kryminałów kończy każdą serię i nie wybrzydza tongue_out
                          > no, może trochę ale po cichu wink

piękne!
                          smile
                          • moleslaw Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 24.11.12, 14:41
                            Kochana pozwól że się wtrącę Mankell obowiązkowo wszystko! Nie zrażaj się , przepleć czytanie innym autorem i wracaj, Wallender jest jedną z nielicznych postaci dla której "straciłam" głowę. A dodatkowo "Comedia infantil" o ile dobrze napisałam tytuł, nie mam swojej książki i piszę jak pamiętam.
                            • echtom Re: Polećcie mi następnego szwedzkiego "kryminali 08.12.12, 17:19
                              "Biała lwica" ujarzmiona. Do s. 120 świetny kryminał, potem trzeba się przestawić na inny gatunek i też jest fajnie. Teraz jestem w połowie "Mężczyzny..." - słyszałam krytyczne głosy n/t tej części, ale mi się podoba.
                              • echtom Cd. 15.12.12, 23:37
                                Po 4. części zrobiłam przerwę. Pierwszą byłam zachwycona, druga wiadomo, wypadek przy pracy, trzecia i czwarta ok, ale bez szału. Pomijając, że w 1/3 książki wiadomo, kto zabił, to jeszcze Wallander z każdą kolejną odsłoną wydaje mi się coraz mniej sympatyczny uncertain Pocieszam się, że według znawców tematu najlepsze Mankelle dopiero przede mną smile
                                • amelius Re: Cd. 23.12.12, 20:49
                                  Tak jest, najlepsze Mankelle przed Tobą: mocny thriller "Piątak kobieta" zdecydowanie najlepszy :"O krok", bardzo dobra "Zapora" i ostatnia część również bardzo dobra "Niespokojny człowiek". Nieco słabsza pozycja to "Nim nadejdzie mróz". Natomiast warto na pewno przeczytać"Powrót nauczyciela tańca" ze Stefanem Lindmanem w roli głównej - koniecznie przed "Nim nadejdzie mróz".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka