Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - luty 2013 r.

• agridulce Hakan Nesser: Sprawa Ewy Moreno 18.02.13, 21:16
      Uzupełniam zaległości
    • echtom Mankell - Piąta kobieta 18.02.13, 23:19
      Wróciłam do Mankella po długiej przerwie. Niby fajne, ale żeby już od początku wiedzieć, kto zabija...
    • siostra_pelagia Sylwester Latkowski-Czarny styczeń 19.02.13, 09:26
      Bohater wzorowany na chandlerowskim Marlowe. Kumple go zawiedli, kobiety zdradziły, policja nie lubismile
      • nchyb Re: Sylwester Latkowski-Czarny styczeń 19.02.13, 10:42
        a czytelnicy/czytelniczki polubią?
        • siostra_pelagia Re: Sylwester Latkowski-Czarny styczeń 19.02.13, 13:12
          Chyba niekonieczniesmile
          • nchyb Re: Sylwester Latkowski-Czarny styczeń 19.02.13, 18:08
            no to raczej sobie daruję, dziękuję za dobroć dla mojego portfela smile
            • siostra_pelagia Re: Sylwester Latkowski-Czarny styczeń 19.02.13, 20:22
              Ja się schytrzyłam i czytam bibliotecznąsmile
              • zorija M. C Beaton "Hamish Mackbeth i śmierć plotkary" 20.02.13, 08:17
                Testuję nową serię.
                • nchyb Re: M. C Beaton "Hamish Mackbeth i śmierć plotkar 20.02.13, 14:15
                  i jak wrażenia? bo dla mnie Hamish nie jest zły smile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Olga Rudnicka "Cichy wielbiciel" 20.02.13, 17:06
    • siostra_pelagia M.C.Beaton-Śmierć plotkary 21.02.13, 07:45

• opty2 Ake Edwardson - Najpiękniejszy kraj 21.02.13, 09:22
      8 część serii z Erikiem Winterem,
      ten odcinek akurat oglądałam na Ale kino
    • siostra_pelagia P. Schmandt-Fotografia 22.02.13, 14:26
      Kryminał retro. Nudnawe trochę.
      • negev56 Re: P. Schmandt-Fotografia 22.02.13, 15:19
        Niemal wszyscy polscy pisarze, mający aspiracje do opisywania zagadek kryminalnych, akcje swoich powieści obowiązkowo wsadzają w takie lata, by z dumą można było obwieścić "oto kryminał retro". Nie wiem jak bardzo ludziom się to podoba, na mnie działa jak czerwona płachta na byka. Jak tylko wypatrzę, że retro, nawet do ręki nie biorę. Dlaczego nie piszą o czasach teraźniejszych, to trudniejsze, czy jak?
        • beatanu nie do końca na temat... 22.02.13, 16:15
          Też tak mam... To znaczy w ogóle nie sięgam po kryminały, których akcja nie rozgrywa się współcześnie... Pewnie coś tracę, ale nie potrafię się przemóc. Próbowałam wgryźć się w serię wrocławską Marka Krajewskiego, ale nie wyszło. Ostatnio bardzo jest tu chwalona powieść opowiadająca o morderstwach w Sztokholmie w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Może powinnam autorowi dać szansę, mimo wszystko?
          • siostra_pelagia Re: nie do końca na temat... 23.02.13, 08:27
            Czy ja wiem, czy tak bardzo tracisz....wink W tzw. kryminałach retro autor się umęczy rekonstruując pieczołowicie realia epoki i takie inne, włoży w to wiele trudu i mozołu, że na dobry wątek kryminalny sił mu brak. Mnie one nudzą i staram się omijać z daleka. Ale jak dostanę w prezencie, to co mam robić. Czytam.

PS. A o jaką chwaloną powieść ze Sztokholmu chodzi?
            • nchyb Re: nie do końca na temat... 23.02.13, 11:23
              > PS. A o jaką chwaloną powieść ze Sztokholmu chodzi?

dokładnie o to samo chciałam zapytać...
              • beatanu chwalona powieść 23.02.13, 17:03
                Sorry, może niejasno się wyraziłam. pisząc "tu", miałam na myśli Szwecję, a nie forum KiS.
                Tutaj można poczytać o zachwalanym autorze i jego powieści:
                www.grandagency.se/authors/pontus_ljunghill/an_invisible.htm
                • nchyb Re: chwalona powieść 24.02.13, 09:27
                  no to ja mam nadzieję na tłumaczenie, ja tam nic do retrów nie mam i chętnie przeczytam smile
    • nchyb Charlaine Harris - Czyste szaleństwo... 23.02.13, 11:31
      uzupełnianie zaległości, nie wszystkie tomy o Lily przeczytałam...
      • negev56 Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 24.02.13, 11:54
        Na tym etapie co jestem, chwalić nie będę, bo zapeszę.
    • sisterofmercy007 Re: A.J.Kazinski "Sen i śmierć" 24.02.13, 12:24
      Smuuutne ...
      • matt.cobosco Thomas Erikson "Złudzenie" 24.02.13, 18:29
        Zaskakująco dobre! Po książce kupionej na wyprzedaży po 11 zł. nie spodziewałem się cudów, a tymczasem trafiła się bardzo solidna powieść. Jestem po 370 z 570 stron, czyli już chyba można powiedzieć, że dobre. Wątek kryminalny jest, wątek obyczajowy też, poza tym zręcznie wplecione w to opowieści o czterech typach osobowości Junga (czerwonym, żółtym, zielonym i niebieskim). Bardzo dobrze się to czyta, a przy okazji można się dowiedzieć ciekawych rzeczy. Do polecenia smile
    • echtom C. Lackberg - Zamieć śnieżna i woń migdałów 24.02.13, 20:01
      Właśnie skończyłam. Taka tam bzdurka, ale zakończenie całkiem fajne.
    • eo_wina Harlan Coben "Schronienie" 25.02.13, 12:28

• siostra_pelagia Zofia Małopolska - Morderstwo tuż za rogiem 25.02.13, 13:18
      Akcja dzieje się w Krakowie i dlatego czytam.
    • taka_prawda500 Lee Child - 61 godzin 25.02.13, 23:00
      Jedna z najlepszych książek Childasmile Zima, wypadek autobusu, więzienie stanowe, chroniony świadek, tajemniczy zabójca... czyli zamknięty krąg i genialny jak zwykle Jack Reachersmile
    • opty2 Mark Billingham - Pułapka 26.02.13, 10:05
      znowu ktoś chce wodzić za nos inspektora Thorne'a wink
    • kamilapszczolinska Re: Co teraz czytacie? - luty 2013 r. 27.02.13, 09:26
      las cieni francka thillieza bardzo fajny kryminał polecam
    • zorija Re: Joy Fielding "Zabójcze piękno" 27.02.13, 13:53
      Jako kryminał średnie, ale zainteresował mnie opis życia amerykańskich nastolatków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka