taka_prawda500 Lisa Gardner - Dziecięce koszmary 15.06.13, 10:39 W pewien upalny sierpniowy dzień w robotniczej dzielnicy Bostonu dochodzi do brutalnej zbrodni. Ginie czworo członków rodziny, a jedyny podejrzany, ojciec i mąż, trafia w stanie śpiączki na oddział intensywnej terapii. Wszystko wskazuje na to, że próbował popełnić samobójstwo. Czy aby na pewno? Wezwana na miejsce zbrodni sierżant D. D. Warren wie jedno: ta sprawa to coś więcej, niż wskazują pierwsze znalezione dowody. Danielle Burton, oddana pielęgniarka psychiatrycznego oddziału dziecięcego bostońskiego szpitala, całą swoją energię i zapał poświęca straumatyzowanym maluchom. Wciąż nawiedzają ją jednak duchy przeszłości i echo tragedii, która dotknęła jej rodzinę przed dwudziestoma pięcioma laty. Zbliża się właśnie kolejna rocznica owego koszmaru i gdy w szpitalu pojawia się D. D. Warren wraz ze swoim partnerem, kobieta z przerażeniem uświadamia sobie, że wszystko zaczyna się od początku... Oddana matka, Victoria Oliver dawno już zapomniała, czym jest normalność. Przyrzekła sobie, że zrobi wszystko, by jej chory syn miał względnie normalne dzieciństwo. Że będzie go kochać. Opiekować się nim. Chronić. Za wszelką cenę. Nawet swego życia. W najnowszej powieści Lisa Gardner wydobywa na światło dzienne kolejne rodzinne sekrety i przez pryzmat losów trzech niezwykłych kobiet pokazuje, jak silne mogą być więzy krwi i jak często zbrodnie popełniają ci, których najbardziej kochamy... Odpowiedz Link
beatanu "Jasnowidz" Bartłomieja Biesiekirskiego 15.06.13, 18:46 Właśnie skończyłam i... tak sobie. Zapowiadało się znakomicie, ale później jakoś się rozlazło, choś może to ja nie nadążałam za rozwojem akcji, bo miałam przerwę w lekturze. Sporo mocnych wrażeń i - przynajmniej jedna irytująca nieścisłość, jeżeli chodzi o szwedzkie realia (nie, spokojnie wszystko dzieje się w Polsce, choć są skandynawskie wtręty) Nie żałuje wydanych trzydziestu paru złotych, tym bardziej, że zamierzam książkę uwolnić, ale podejrzewam, że już za parę miesięcy nie będę pamiętała, o co w tej powieści chodziło... Odpowiedz Link
anula_a Re: Co teraz czytacie? - czerwiec 15.06.13, 21:21 Szmaragdowa tablica Carla Montero - powieść dobra, ale egzaltacja bohaterki współczesnego wątku powieści mocno wkurzająca od dziś w wersji elektronicznej dostępny jest nowy Zygmunt Miłoszewski - Bezcenny - za dzień dwa zajmę się nim - do tej pory nie zawiódł, więc liczę na niego i tym razem Odpowiedz Link
taka_prawda500 Marcin Ciszewski - Upał 17.06.13, 15:59 Stadion Narodowy - miejsce ćwierćfinałowego meczu Polska-Niemcy. Sześćdziesiąt tysięcy kibiców, wśród nich kanclerz i premier. Idealny cel. Panuje nieznośny skwar, ulice Warszawy są pełne kibiców. Ci, którzy zamierzają rozpętać piekło, zrobią to teraz. Podinspektor Jakub Tyszkiewicz nie ma łatwego zadania. To on odpowiada za bezpieczeństwo meczu. Problem w tym, że nie wiadomo, kto jest prawdziwym wrogiem. Czy narodowe bezpieczeństwo wymaga ofiar? Jak daleko mogą posunąć się tajne służby, aby zrealizować swoje cele? Kto decyduje o tym, co jest najlepsze dla interesu państwa? Marcin Ciszewski stworzył w Upale na tyle wiarygodny scenariusz zamachu terrorystycznego, że najprawdopodobniej już jest pod stałą obserwacją polskich służb specjalnych. Odpowiedz Link
zorija Błażej Przygodzki "Z chirurgiczną precyzją" 20.06.13, 08:47 Reklamowany jako thriller medyczny, a tak naprawdę solidny kryminał. Polecam!! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Marek Harny-W imię zasad 20.06.13, 09:11 Dziennikarskie śledztwa Adama Bukowskiego. Główny bohater trochę irytujący. Odpowiedz Link
rejiko Re: Co teraz czytacie? - czerwiec 20.06.13, 13:20 I wciąż ją kocham - N. Sparks -- stawo display reklamowy Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Bernard Minier "Krąg" 20.06.13, 21:54 Skończyłam, moim zdaniem bardzo dobra. Już mi brakuje klimatu tej powieści Odpowiedz Link
siostra_pelagia Klejzerowicz Anna-Cień gejszy 21.06.13, 07:49 Dobre na upały. Lajtowy kryminał z Gdańska z Japonią w tle. Odpowiedz Link
echtom Re: Klejzerowicz Anna-Cień gejszy 21.06.13, 08:16 Klejzerowicz, którą ja czytałam w tym miesiącu, to też przyjemny lajcik z wątkiem romantycznym Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Klejzerowicz Anna-Cień gejszy 21.06.13, 11:40 Wolę raczej ponure i krwawe powieści detektywistyczne, ale całkiem przyjemnie się panią Anię czyta. Odpowiedz Link
anetapzn Nano, Robin Cook 21.06.13, 09:13 Jak uwielbiam thrillery medyczne, tak obiektywnie musze stwierdzić, że jak na razie takie sobie, ale może się rozkręci. Odpowiedz Link
nchyb Poszukiwany - Lee Child 21.06.13, 20:31 dzisiejszy wieczór z Reacherem to jest to... Odpowiedz Link
wroagita Kristina Ohlsson - Niechciane 21.06.13, 23:22 Książka rewelacyjna. Wypożyczona przypadkiem z biblioteki bez wcześniejszego sprawdzania opinii o książce i autorce. Cieszy to, że kolejne dwie książki tej pani przede mną. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Olga Rudnicka - Cichy wielbiciel 22.06.13, 17:02 Świetne, przeczytałam jednym tchem idąc spać dopiero po skończeniu o 4 w nocy Przekonaj się, jak cienka jest granica między uwielbieniem a nękaniem. Julia jest zwyczajną dziewczyną. Skończyła studia, pracuje, zakochała się. Gdy dostaje bukiet kwiatów od tajemniczego wielbiciela, jest podekscytowana i zaintrygowana. Wiersze, kolejne kwiaty i wiadomości zaczynają ją najpierw niepokoić, a potem przerażać. Nikt nie rozumie jej strachu. Przecież posiadanie wielbiciela jest takie romantyczne. Jak uwolnić się od stalkera, gdy nie wiesz, kim on jest? Ale on wie wszystko o tobie. Wie, gdzie mieszkasz, gdzie pracujesz… i wie, jak zniszczyć twoje życie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Ferdinand von Schirach - Przestępstwo 23.06.13, 15:03 Bardzo przejmujące te opowiadania. Odpowiedz Link
aka10 Re: Katarina Wennstam "Stenhjärtat" 23.06.13, 18:02 ""Serce z kamienia", jako felieton letni w gazecie. Ksiazka wyjdzie dopiero w pazdzierniku. Zaczyna sie bardzo interesujaco. Odpowiedz Link
dachauka Zygmunt Miłoszewski "Bezcenny" 24.06.13, 13:55 Jestem mniej więcej w połowie i powiem Wam: to jest świetne! Dawno nie czytałam tak dobrej sensacji, bawiąc się przy tym przednie. Jeśli nie będzie klapy z zakończeniem, to jak nic faworyt do naszego rocznego rankingu... Odpowiedz Link
nchyb Zygmunt Miłoszewski "Bezcenny" 24.06.13, 18:17 ja też to właśnie zaczynam dostałam od męża... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Nele Neuhaus - Śnieżka musi umrzeć 25.06.13, 01:45 Nie czytam, słucham Mai Ostaszewskiej. Świetnie czyta, nie ma porównania do Globisza, który czytał Cobena. Znam doskonałe recenzje, mam nadzieję, że mi się spodoba, na razie ciekawie się zaczyna A z wielka przyjemnością oddałam do biblioteki "Trafny wybór" J.K.Rowling, myślałam, że po Harrym Potterze to też będzie ciekawe, ale niestety - tak przegadanej i nudnej książki dawno nie czytałam, może kiszenie się we własnym sosie w małym miasteczku to nie mój klimat? Zdecydowanie nie mój. Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? - czerwiec 25.06.13, 14:03 Skończyłam Franka Tallisa "Śmiertelne zespolenie". Poprzednia (Nadciąga mrok) bardzo mnie rozczarowała, natomiast ta była dobra Teraz zaczynam "Pierwszą damę" Baldaciego z duetem King & Maxwell, zaś między tymi dwoma były jeszcze "Weneckie zaręczyny" Remina. Odpowiedz Link
inaho Re: Co teraz czytacie? - czerwiec 25.06.13, 14:37 Mózg Kennedy'ego - Henning Mankell - kapitalny kryminał. -- www.transcomfort.pl/pneumatyczne-systemy-zawieszenia Odpowiedz Link
echtom Sara Blaedel - Mam na imię Księżniczka 27.06.13, 18:30 Następny skandynawski kryminał demonizujący nawiązywanie kontaktów przez Internet Ale dobrze się czyta plus trochę refleksji wiktymologicznych. Odpowiedz Link