siostra_pelagia Re: Co czytacie - styczeń 2014 01.01.14, 01:05 No to się popisałam. A przecież trzeźwa jestem. Słowo Rok 2014 zaczynam z Agathą Christie i jej książką Moja podróż po imperium. Odpowiedz Link
opty2 P.Lemaitre_ Zakładnik 01.01.14, 11:14 Wszystkiego dobrego Siostro w Nowym Roku skąd biorą się terroryści? może hipoteza Lemaitre jest trafna, w każdym razie jest blisko Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P.Lemaitre_ Zakładnik 01.01.14, 12:56 Wszystkiego najlepszego Opty Widzę, że ostro z Negev Lemaitre`a czytacie. Zaraz pewnie plebiscyt ogłosisz, a mam jeszcze trochę zaległości. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Mariusz Zielke - Wyrok 01.01.14, 23:31 Męczyłam się z tą książką niemożebnie i bynajmniej nie z powodu że jest zła. Przeciwnie - jest dobrze napisana. Tylko u mnie jeśli idzie o jakąkolwiek wiedzę giełdowo - finansową, jest ona równa prawie zeru, a na tym się głównie akcja opiera, trupy i śledztwo w ich sprawie są tylko tłem. Ode mnie również Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! I prośba do organizatorek plebiscytów: zebrało się w tym roku wolnych dni pod rząd i pewnie dużo osób mogło wyjechać, więc może przed 7.01.2014 nie zaczynajmy plebiscytów? Druga prośba moja prywatna - czy głosowania wszelakie można by wyznaczać na dni robocze? Ciągle mam z netem problemy, a w dzień roboczy mogę iść do biblioteki na darmowy internet... Odpowiedz Link
opty2 Re: P.Lemaitre_ Zakładnik 02.01.14, 08:24 siostra_pelagia napisała: > Zaraz pewnie plebiscyt ogłosisz, a mam jeszcze trochę zaległości. wszyscy mamy zaległości, więc konkurs zacznie się od wtorku (07.01), czyli po dłuuugim świątecznym czasie wolnym Odpowiedz Link
nchyb Re: Co czytacie - styczeń 2014 03.01.14, 15:47 > No to się popisałam. A przecież trzeźwa jestem. Słowo ha ha tuż po sylwestrze i my mamy uwierzyć? Odpowiedz Link
cynamoon6 Dostatek - M. Crummey 03.01.14, 15:15 Zupełnie nie kryminał ani sensacja, ale tu, na tym forum poleciła mi ją Opty, jako swoje odkrycie roku, to sobie pozwoliłam Rzeczywiście, dość niezwykła rzecz. Odpowiedz Link
meme7 Re: Dostatek - M. Crummey 03.01.14, 21:27 Wiele osób sobie "Dostatek" chwali, więc również już zamówiłam Pierwszy kryminał w tym roku "Lisia dolina" Charlotte Link. Jestem na samym początku, więc na razie nic nie jestem w stanie powiedzieć, poza tym, że zaczyna się ciekawie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia K. Wallander-Ręka 05.01.14, 14:50 Kandydat na hit kryminalny roku to chyba nie jest Odpowiedz Link
taka_prawda500 Marta Zaborowska - Uśpienie 05.01.14, 16:53 Znakomite! Ciekawa i wciągająca treść, bohaterowie z krwi i kości, trup ściele się gęsto, niesamowita ilość zwrotów akcji, błędnych tropów i nic nie wiadomo do samego końca Na osobę przeze mnie podejrzewaną li i jedynie z racji antypatii nic do samego końca nie wskazywało, a jednak Zdecydowanie polecam i wciągam na listę Odpowiedz Link
zorija C. J. Sansom "Księga objawienia" 06.01.14, 09:39 Czyli polowanie na seryjnego mordercę w epoce Tudorów Odpowiedz Link
matt.cobosco Jan Seghers "Partytura śmierci" 06.01.14, 11:38 Ten Seghers wypadł mi nie wiadomo skąd i zachwycił. "Zbyt piękna dziewczyna" bardzo dobra, "Panna młoda w śniegu" doskonała. Zobaczymy, jak będzie w trzeciej odsłonie. Na razie jest nieźle. Odpowiedz Link
opty2 Hesser Hakan - Komisarz i cisza 07.01.14, 08:26 całkiem nesserowskie, jakby kto pytał Odpowiedz Link
echtom Re: Co czytacie - styczeń 2013 08.01.14, 21:46 Pierwszy Kepler czy doczytujesz poprzednie części? Odpowiedz Link
agridulce Harlan Coben: Klinika śmierci 09.01.14, 00:03 Lekkostrawne, choć czuć, że to początki. Odpowiedz Link
echtom Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 09.01.14, 15:38 Ktoś tu narzekał, ale pierwsze 100 stron mi się podoba. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 09.01.14, 16:53 Jak to kto? Czołowa narzekaczka narzekała na irracjonalną pracę policjantów Odpowiedz Link
echtom Re: Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 09.01.14, 17:17 Już znalazłam Romy_sznajder też narzekała, ale i tak przeczytam do końca Odpowiedz Link
echtom Re: Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 15.01.14, 14:44 Darujmy policjantom czepiającym się ludzi i ignorującym oczywiste tropy Historia jest na tyle ciekawa, że niniejszym wydłużam ustaloną wcześniej top listę. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Slaughter - Zbrodniarz 09.01.14, 17:08 Jestem w połowie, dobrze się czyta Odpowiedz Link
opty2 Hans Koppel _ Ona już nie wróci 10.01.14, 09:13 takie sobie, może się rozkręci w końcówce? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Hans Koppel _ Ona już nie wróci 10.01.14, 20:17 Się nie rozkręci. Też to czytam Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Hans Koppel _ Ona już nie wróci 10.01.14, 22:25 Pisałam, że ta książka bardziej się nadaje na scenariusz filmowy i film chętnie obejrzę Odpowiedz Link
opty2 Re: Hans Koppel _ Ona już nie wróci 11.01.14, 08:34 siostra_pelagia napisała: > Się nie rozkręci. Też to czytam masz rację, chała i tyle ale pożyczona, więc nie ma czego żałować Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hans Koppel - Ona już nie wróci 10.01.14, 20:19 Nudna powieść jak flaki z olejem Odpowiedz Link
negev56 Stephen King - Cztery pory roku 10.01.14, 20:58 W jednym tomie znajdują się cztery opowieści, do każdej pory roku przyporządkowane jest jedno opowiadanie. Wiosna - Skazani na Shawshank, lato- Zdolny uczeń, teraz jestem w jesieni z Ciałem. Nie ma mowy o rozczarowaniu. Odpowiedz Link
opty2 Re: Hans Koppel - Ona już nie wróci 11.01.14, 08:37 siostra_pelagia napisała: > Nudna powieść jak flaki z olejem rozwlekłe, brak tempa, mało wciągające i tak - nudne 3/6 Odpowiedz Link
cynamoon6 N.Nehaus Sniezka musi umrzec 11.01.14, 11:58 Zupelnie nie wiem dlaczego, ale bylam przeswiadczona, ze to skandynawska ksiazka Ale niemieckie kryminaly tez bardzo lubie! Odpowiedz Link
echtom Re: N.Nehaus Sniezka musi umrzec 11.01.14, 17:33 > Zupelnie nie wiem dlaczego, ale bylam przeswiadczona, ze to skandynawska ksiazka Jak jest Schulman, to czemu nie Neuhaus Z niemieckich znam tylko ją i trochę Link. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: N.Nehaus Sniezka musi umrzec 11.01.14, 18:30 echtom napisała: Z niemieckich znam tylko ją i trochę Link. Polecam w takim razie jeszcze trzy książki Jana Seghersa o komisarzu Robercie Marthalerze ("Zbyt piękna dziewczyna" ,'Panna młoda w śniegu" i "Partytura śmierci"). Druga część moim zdaniem najlepsza. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: N.Nehaus Sniezka musi umrzec 11.01.14, 19:22 Też polecam, Seghers jest świetny! Zdecydowanie mój ulubiony Niemiec. Ciekawe kiedy wyjdzie coś nowego. Odpowiedz Link
echtom Re: N.Nehaus Sniezka musi umrzec 11.01.14, 21:05 Kiedyś Miałam niedawno w ręku "Królewnę mroku" Sabine Thiesler. Czytał ktoś? Warto? Odpowiedz Link
agridulce Boris Akunin: Pelagia i biały buldog 11.01.14, 14:40 Do książek Akunina wracam z przyjemnością. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Iwona Mejza - Wyszedł z domu i nie wrócił 12.01.14, 00:30 Fajna książka z humorem Odpowiedz Link
opty2 Fridrich Ani - Ludzie za ścianą 12.01.14, 08:08 temat - ludzie zaginieni z własnej niewymuszonej woli miejsce - Monachium główny bohater - Tabor Suden - były policjant, obecnie detektyw, styl książki - dziwny poprzez swojego dziwnego bohatera, który jest do bólu pokręcony, wycofany z życia, z działania, z myślenia bieżącego Odpowiedz Link
trup.w.szafie Mari Jungstedt "Niewidzialny" 12.01.14, 12:12 jedna z gorszych książek przeczytanych przeze mnie ostatnio. KOSZMARNIE niechlujnie wydana, a i sama powieść (język/bohaterowie/diialogi/zagadka) kiepściutkie... Odpowiedz Link
masaki70 Link-Lisia dolina 12.01.14, 13:33 W pewnym momencie Link mnie zaczęła nudzić.Ale mam wrażenie ,że w Wielbicielu,Obserwatorze i Lisiej dolinie odzyskała swoją formę. Odpowiedz Link
agridulce Tadeusz Cegielski: Tajemnica pułkownika Kowadły 12.01.14, 17:00 Mam mieszane uczucia Odpowiedz Link
taka_prawda500 Marta Guzowska - Głowa Niobe 13.01.14, 22:44 Nareszcie skończyłam czytać to co musiałam oddać do biblioteki (Wyrok, Policja, Zbrodniarz) i koleżance w terminie dwudniowym (Wyszedł z domu...) i zabrałam się za Guzowską. I warto było Poliksena mi się podobała, a Niobe jest jeszcze lepsza Przeczytałam na razie 110 stron i coś czuję, że nie pójdę spać zanim książki nie skończę Uwielbiam tego aroganckiego Ybla, jego sposób opisywania ludzi i otoczenia wywołuje ogromny uśmiech na twarzy No i jest to klasyczny kryminał jakie od dawna kocham - zamknięta przestrzeń, nikt nie może wejść ani wyjść... kto zabił? Jak zwykle intuicja mi kogoś podpowiada... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Marta Guzowska - Głowa Niobe 23.01.14, 02:41 Jednak nie dałam rady dokończyć w nocy, zmęczenie mnie pokonało. Autorka wywiodła w pole nie tylko mnie, ale i Ybla - typowaliśmy tę samą osobę. Za to na ostatnich 50 stronach ze znakomitego kryminału robi się doskonały thriller, bardzo chciałabym obejrzeć ekranizację, myślę, że byłaby świetna. Bardzo polecam! Odpowiedz Link
echtom Arne Dahl - Sen nocy letniej 15.01.14, 14:46 Nie jest nominowana, ale szkoda oddać nieprzeczytaną Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl - Sen nocy letniej 17.01.14, 23:08 Skończyłam. Warto choćby ze względu na wątek polski - szczególnie polecam mieszkańcom Poznania Odpowiedz Link
opty2 Chris Tvedt - Na własną rękę 16.01.14, 09:19 jak ktoś chce być mądrzejszy od prawnika Brennego (kompletnego idioty) to może sobie poczytać ww. tytuł Odpowiedz Link
negev56 Frederick Forsyth - Czarna lista 16.01.14, 18:45 Po 60 stronach trudno orzec, dopiero się rozkręca. Mam nadzieję, że się rozkręci... Odpowiedz Link
elmar43 Lisa Gardner: Kochać mocniej 16.01.14, 21:24 Zaczęłam bez przekonania, a tu przyjemna niespodzianka, bo czyta sie nadspodziewanie dobrze. Szkoda tylko, że autorka w połowie książki wyjaśnia część zagadki, bo lubię sama zgadywać (choć nieczęsto trafiam ). A rok zaczęłam z kryminalną odsłoną pani Rowling czyli z "Wołaniem kukułki" Roberta Galbraitha i uważam, że to był bardzo dobry początek. Oby tak dalej. Odpowiedz Link
lipka02 Kilka sekund od śmierci-Harlan Coben 17.01.14, 13:19 Troszkę mnie juz nudzi ta seria z bratankiem Myrona...Nie podoba mi się odmłodzony styl Cobena. Odpowiedz Link
maniaczytania Agatha Raisin i martwa znachorka - MC Beaton 17.01.14, 22:38 zdaje sie, ze to 8 albo 9 tom - czytam je od czasu do czasu i mam juz to fajne wrazenie - przyjemnie sie wraca do Cottswold Odpowiedz Link