Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - lipiec 2014

• freekani Ann Cleeves - Stłumione głosy 11.07.14, 20:13
      Skończyłam Cobena "w głębi lasu" i zaczęłam Stłumione głosy. To moje pierwsze spotkanie z Verą. Zobaczymy.
    • lunatica "Trzeci klucz" Nesbo nt. 11.07.14, 23:19

• johndoe82 S.J.BOLTON - Ulubione rzeczy 14.07.14, 20:43
      Lubimy czytać - 7,71/10
      Biblionetka - 4,84/6

Jestem po pierwszych 100 stronach. Jest zagadka, morderstwo (i zapowiedź kolejnych) i jest historia o ... Jack the Ripper. Jestem ciekawy co z tego wyniknie.
      • negev56 Ian Rankin - Stojąc w cudzym grobie 14.07.14, 21:21

• baaasiiia Mariusz Czubaj, Martwe popołudnie 14.07.14, 22:49
      Świetnie się czyta! smile
    • taka_prawda500 Karin Slaughter - Geneza 15.07.14, 18:27
      I tym oto sposobem przeczytałam już wszystkie książki Slaughter smile
      Nareszcie znowu pojawiła się Sara, dowiedziałam się co się z nią działo po śmierci Jeffreya, jak poznała Willa Trenta i dlaczego tak nienawidzi Leny (i słusznie). To jedna z najlepszych części serii. Tylko zastanawia mnie, czy korekta w wydawnictwie nie istnieje? Dlaczego przepuszczono tłumaczce Górskiej wybitnie mało literackie słowo zgrubnąć, zamiast zwyczajnie utyć?

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/73000/73624/155x220.jpg
      • ebes Re: Karin Slaughter - Geneza 17.07.14, 18:04
        >I tym oto sposobem przeczytałam już wszystkie książki Slaughter smile

Rozumiem, że czytałaś nie po kolei i wiesz, że po Genezie są jeszcze trzy książki?
        • taka_prawda500 Re: Karin Slaughter - Geneza 18.07.14, 15:20
          Dokładnie tak było. W kolejności: Upadek, Piętno, Zbrodniarz i resztę po kolei od pierwszej do dziewiątej smile
    • taka_prawda500 Hakan Nesser - Powrót 15.07.14, 18:36
      Kolejna znakomita książka Nessera. Tym razem Van Veeteren wziął na siebie rolę mściciela, kiedy w żaden inny sposób morderca nie mógł ponieść zasłużonej kary. Fantastycznie to rozegrał. Zastanawia mnie, czy Rooth jest inspektorem kryminalnym (str.37) czy komisarzem (str.114)? wink I w jakim kraju cała akcja się dzieje? Van Veeteren i Verhaven (ofiara) mają nazwiska wybitnie holenderskie, Rooth i Münster raczej niemieckie, a zamordowany był kiedyś rekordzistą Szwecji w biegach na 1500 i 3000 metrów. Więc może ktoś, kto całą serię przeczytał oświeci mnie w tej kwestii? smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/169000/169158/114970-155x220.jpg
      • zorija Jonathan Kellerman "Niedobra miłość" 16.07.14, 08:32
        Tym razem ktoś prześladuje naszego psychologa.
        • opty2 Ake Edwardson - Dom na końcu świata 16.07.14, 08:36
          Winter wraca do pracy po dwuletnim pobycie w Hiszpanii,
          i od razu ląduje w "szambie"
          • siostra_pelagia Re: Ake Edwardson - Dom na końcu świata 16.07.14, 09:31
            A groził Edwardson, że cykl o Winterze zakończy. Marudziłam odnośnie ostatnich książek o Winterze, ale oczywiście kolejną zakupięsmile
            • opty2 Re: Ake Edwardson - Dom na końcu świata 23.07.14, 09:09
              siostra_pelagia napisała:
              > A groził Edwardson, że cykl o Winterze zakończy. Marudziłam odnośnie ostatnich
              > książek o Winterze, ale oczywiście kolejną zakupięsmile

podejrzewam, że znowu pomarudzisz,
              ja powoli tracę cierpliwość do Wintera,
              pół książki o rozmyślaniach, pół o intrydze,
              tylko 4/6 po znajomości
      • ebes Re: Hakan Nesser - Powrót 17.07.14, 10:39
        Kopiuję z Wikipedii:
        Hakan Nesser:
        ... Bohaterem wielu jego powieści jest Van Veeteren, emerytowany komisarz policji, właściciel antykwariatu. Po raz pierwszy postać ta pojawiła się w wydanej w 1993 powieści Nieszczelna sieć. Akcja tej powieści i wielu następnych toczy się w fikcyjnym mieście Maardam, w bliżej nieokreślonym kraju europejskim. Niderlandzkie nazwy sugerują, iż wzorem do stworzenia wizji tego kraju mogła być Holandia lub Belgia.
      • chiara76 Re: Hakan Nesser - Powrót 18.07.14, 11:20
        co do rangi a raczej nazwy, nie wypowiem się, za to wiki podaje, że miasto, w którym dzieje się akcja jego książek, to fikcyjne miasto europejskie:
        pl.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5kan_Nesser
        też bardzo lubię tego autora, sama teraz wzięłam się za powtórkę innego jego kryminałusmile
        • taka_prawda500 Re: Hakan Nesser - Powrót 18.07.14, 15:24
          Dziękuję za wyjaśnienia smile
          Czytam po kolei Nessera od początku, zaczęłam od ostatniej Rzeźniczki... i jakoś nie bardzo mi szło wyrwane z kontekstu, zwracano uwagę na forum, że niektórych autorów trzeba czytać kolejno, co teraz niniejszym czynię wink i bardzo przypadł mi do gustu.
    • tak_o Michael Connelly: The black echo 17.07.14, 03:35
      Moje pierwsze spotkanie z Harrym Boschem i na pewno nie ostatnie!
      • egmond Nele Neuhaus - Kto sieje wiatr... 17.07.14, 12:57
        Właśnie skończyłam. Trochę jestem rozczarowana. Do połowy mnie nudziło, potem dało się przewidzieć, ale ogólnie nie było źle. Nele Neuhaus momentami pisze jak Charlotte Link i to mi bardzo nie pasuje.
    • chiara76 "Karambol" H. Nesser. 18.07.14, 09:20
      Od tej książki zaczęłam przygodę z kryminałami Nessera. I jest to jeden z niewielu kryminałów, do których postanowiłam wrócić. Co okazało się dobre bo kompletnie nie pamiętałam wątków pobocznych.
    • ebes Pochłaniacz - Katarzyna Bonda 18.07.14, 09:30
      W stosunku do poprzednich książek jest chyba trochę lepiej warsztatowo - nie ma ciągłych powtórzeń (z poprzednich książek pamiętam głównie powtarzane w co drugim zdaniu "baron śmieciowy" zrobił to czy tamto lub w kolejnej "florystka"), trochę mniej drętwe dialogi (szczególnie autorce nie wychodzą rozmowy damsko-męskie i takie, które mają uchodzić za śmieszne). Książka jest też przegadana. Ale mimo wszystko podoba mi się wszystko co pani Bonda pisze i na pewno sięgnę po kolejne części Pochłaniacza z nadzieją na postępy.
    • cristina-ronaldo7 Arne Dahl 1,2,3 18.07.14, 14:31
      Znakomity autor i znakomita seria o Drużynie A!
      Bardzo dziękujemy za pozytywne opinie, dzięki którym zaczęliśmy te książki czytaćsmile
    • taka_prawda500 Heather Graham - Mordercza gra 18.07.14, 15:35
      Jak babcię kocham, to prawie Harlequin! wink I uczciwie mówiąc, rewelacja to nie jest...
      Ale atmosfera niesamowita, stare zamczysko, awaria prądu, gra w morderstwo zwana Tygodniem Tajemnic i (jakżeby inaczej) śnieżyca odcinająca uczestników gry od świata. Uwielbiam takie klimaty, coś jak Cicha jak ostatnie tchnienie, Głowa Niobe czy opowiadanie Jacka Joachima (zapomniałam tytułu, nchyb na pewno pamięta smile) gdzie w starym domu z przyszywaną babcią też grają w morderstwo i też jest tak samo strasznie. Mało tego,w trakcie lektury przyśniło mi się, że sama biorę w takiej grze udział i zostaję zastrzelona czerwoną farbą wink

https://1.bp.blogspot.com/-EQPOf8paG98/U1kDSKDf52I/AAAAAAAABFE/SjhN_TkeBlA/s1600/9.jpg
      • nchyb Re: Heather Graham - Mordercza gra 18.07.14, 20:36
        no pewnie, ze pamiętam
        książka Krótka podróż i tam drugie opowiadanie pt: Sprawa rodzinna
        • taka_prawda500 Re: Heather Graham - Mordercza gra 21.07.14, 18:16
          Tytuł książki pamiętałam, kolejność opowiadań też, zapomniałam tylko tytułu akurat tego jednego, ale wiedziałam, że na Ciebie mogę w tym względzie liczyć smile
    • taka_prawda500 Mateusz Lemberg - Zasługa nocy 18.07.14, 15:40
      Jako debiut może być, tylko dlaczego policjanci tyle klną? Przekleństwa w książkach i w filmach mnie irytują.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/211000/211499/243553-155x220.jpg
    • echtom Kristina Ohlsson - Wyścig z czasem 18.07.14, 21:42
      Drugie półrocze - czas ruszyć z potencjalną listą konkursową wink
      • echtom Re: Kristina Ohlsson - Wyścig z czasem 24.07.14, 22:55
        To chyba ze mną jest coś nie tak, nie z książką, bo przecież lubię Ohlsson i wszyscy się "Wyścigiem" zachwycają. A ja przez 440 stron śledziłam dramat samolotu chłodnym okiem i sercem, dopiero na 60 stron przed końcem pewien amerykański idiota podniósł mi ciśnienie. W ogóle (nie)współpraca transatlantycka jest tu dość męczącym motywem.
        • taka_prawda500 Re: Kristina Ohlsson - Wyścig z czasem 30.07.14, 15:18
          Bo tam potrzebni są Jalm i Halm wink big_grin
    • cynamoon6 Miodowa pułapka, Unni Lindell 19.07.14, 12:35
      Podoba mi się.
    • lunatica Pentagram - Jo Nesbo nt. 21.07.14, 02:58

• yrsulla Hakan Nesser - Sprawa Münstera 21.07.14, 09:23
    • taka_prawda500 Karin Wahlberg - Ostatni dyżur 21.07.14, 18:13
      Dawno nie czytałam thrillera medycznego, więc sięgnęłam po Ostatni dyżur. I przekonałam się, że z Robinem Cookiem nie ma to nic wspólnego, to książka obyczajowa z trupem w szpitalu w tle. Ale mimo to miło się ją czytało, bardzo sympatyczni policjanci niespiesznie i na luzie prowadzą śledztwo, a sprawa właściwie rozwiązuje się sama, dzięki obserwacji pani doktor Veroniki.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/204000/204488/254608-155x220.jpg
    • taka_prawda500 Dan T. Sehlberg - Mona 21.07.14, 18:27
      Leżała i leżała, kilka razy zaczynałam i odkładałam po pierwszych stronach widząc arabskie nazwiska. W końcu udało mi się ją skończyć, a raczej zmęczyć. Kompletnie nie w moim guście jest tematyka s-f czyli specjalistyczne komputerowe technologie, cyberataki, nanożele, sterowanie mózgiem internetu itp. Dokładam do tego islamskich fundamentalistów, których nie trawię i wychodzi sprawnie napisane coś, czego czytanie było dla mnie torturą.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/203000/203483/217795-155x220.jpg
    • opty2 M.Bilingham - Perswazja 23.07.14, 09:12
      Thorn zdegradowany karnie do służb mundurowych he he
    • baaasiiia Alex Kava, Ostateczny cel 23.07.14, 09:26

• zorija Rhys Bowen "Prawo panny Murphy" 23.07.14, 09:53

• sisterofmercy007 Craig Russell - "Lennox" 23.07.14, 09:54
      Nie polubić Lennoxa ? Niemożliwe !
      Polecam, bo bardzo dobre.
      • matt.cobosco Uni Lindell "Słodka śmierć" 23.07.14, 11:32
        Przeciętna książka. Wczoraj skończyłem, dziś już nie bardzo pamiętam, o czym była.
        Nie mam w lipcu szczęścia do kryminałów - najpierw "Syn" Nesbo, który totalnie mnie rozczarował, a teraz Unni Lindell dołożyła się z najsłabszą książką (z czterech u nas wydanych). Czas na inny gatunek.
        • siostra_pelagia Re: Uni Lindell "Słodka śmierć" 23.07.14, 15:30
          Niech się matka nie czepia gatunkusmile.
          Syn i Miodowa pułapka też mi się wyjątkowo nie podobały, jak i wiele innych przeczytanych ostatnio kryminałów.
          W poście powyżej ktoś Lennoxa bardzo chwali. Mnie akurat bardziej seria z komisarzem Fabelem przypadła do gustu, ale Lennox też jest ok.
          • matt.cobosco Re: Uni Lindell "Słodka śmierć" 24.07.14, 22:18
            Siostro, ale zmiana gatunku czasem jednak wychodzi na zdrowie smile Teraz czytam "Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" Roberta B. Cialdiniego i jest to zdecydowanie najlepsza książka, jaką ostatnio czytałem. Napięciem bije ostatnio czytane przeze mnie kryminały na głowę, a po jej przeczytaniu żadne zakupy nie będą dla mnie już takie, jak wcześniej wink
    • siostra_pelagia Lena Lehtolainen-Gdzie się podziały dziewczęta? 23.07.14, 15:39
      Zniechęciła mnie do siebie ostatnimi pozycjami. Ale dałam jej szansę i na razie nieźle się czyta.
      • echtom Re: Lena Lehtolainen-Gdzie się podziały dziewczęt 23.07.14, 15:42
        To jakie musiały być te poprzednie pozycje, skoro ja wymiękłam na "Dziewczętach"? smile
        • siostra_pelagia Re: Lena Lehtolainen-Gdzie się podziały dziewczęt 23.07.14, 16:04
          Jestem na 73 stronie, niewykluczone że też jeszcze wymięknęsmile
    • taka_prawda500 Arne Dahl - Msza żałobna 23.07.14, 18:09
      Nareszcie biblioteka zakupiła dwa kolejne tomy! big_grinbig_grinbig_grin
      Jestem w połowie, czyta się REWELACYJNIE, bardzo tęskniłam za Dahlem.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/193000/193821/186630-155x220.jpg
      • echtom Re: Arne Dahl - Msza żałobna 23.07.14, 20:39
        Dla mnie to dahlowska pierwsza trójka wraz z "Europa blues" i "Wodami wielkimi".
        • taka_prawda500 Re: Arne Dahl - Msza żałobna 30.07.14, 15:22
          Też zaliczam ją do czołówki smile
          Rozbawiło mnie określenie, że Soderstedt mieszka w ciasnym pięciopokojowym mieszkaniu. Co ten wysoki poziom życia robi z ludźmi wink, w Polsce nawet dla 7 osób takie mieszkanie ciasne by nie było.
    • siostra_pelagia Michael Connelly-The Poet 25.07.14, 12:44
      Jak to się stało, że do tej pory tej pozycji nie przeczytałam, to sama nie wiem.
    • echtom Ciemna strona 26.07.14, 14:43
      Przeczytałam na razie 7 opowiadań z 17 i mam mieszane uczucia. Dobrze chociaż, że zawsze można liczyć na Asę i jej biblijne opowieści z Kiruny smile
      • taka_prawda500 Re: Ciemna strona 28.07.14, 18:43
        Opowiadanie Asy dla mnie jest jednym z najlepszych smile
      • echtom Re: Ciemna strona 30.07.14, 17:32
        Po mieszanym początku ogólne wrażenie - warto. Bonusem są noty o autorach i tekst o historii szwedzkiego kryminału. Mini-recenzja w wątku tematycznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka