freekani Ann Cleeves - Stłumione głosy 11.07.14, 20:13 Skończyłam Cobena "w głębi lasu" i zaczęłam Stłumione głosy. To moje pierwsze spotkanie z Verą. Zobaczymy. Odpowiedz Link
johndoe82 S.J.BOLTON - Ulubione rzeczy 14.07.14, 20:43 Lubimy czytać - 7,71/10 Biblionetka - 4,84/6 Jestem po pierwszych 100 stronach. Jest zagadka, morderstwo (i zapowiedź kolejnych) i jest historia o ... Jack the Ripper. Jestem ciekawy co z tego wyniknie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Slaughter - Geneza 15.07.14, 18:27 I tym oto sposobem przeczytałam już wszystkie książki Slaughter Nareszcie znowu pojawiła się Sara, dowiedziałam się co się z nią działo po śmierci Jeffreya, jak poznała Willa Trenta i dlaczego tak nienawidzi Leny (i słusznie). To jedna z najlepszych części serii. Tylko zastanawia mnie, czy korekta w wydawnictwie nie istnieje? Dlaczego przepuszczono tłumaczce Górskiej wybitnie mało literackie słowo zgrubnąć, zamiast zwyczajnie utyć? Odpowiedz Link
ebes Re: Karin Slaughter - Geneza 17.07.14, 18:04 >I tym oto sposobem przeczytałam już wszystkie książki Slaughter Rozumiem, że czytałaś nie po kolei i wiesz, że po Genezie są jeszcze trzy książki? Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Karin Slaughter - Geneza 18.07.14, 15:20 Dokładnie tak było. W kolejności: Upadek, Piętno, Zbrodniarz i resztę po kolei od pierwszej do dziewiątej Odpowiedz Link
taka_prawda500 Hakan Nesser - Powrót 15.07.14, 18:36 Kolejna znakomita książka Nessera. Tym razem Van Veeteren wziął na siebie rolę mściciela, kiedy w żaden inny sposób morderca nie mógł ponieść zasłużonej kary. Fantastycznie to rozegrał. Zastanawia mnie, czy Rooth jest inspektorem kryminalnym (str.37) czy komisarzem (str.114)? I w jakim kraju cała akcja się dzieje? Van Veeteren i Verhaven (ofiara) mają nazwiska wybitnie holenderskie, Rooth i Münster raczej niemieckie, a zamordowany był kiedyś rekordzistą Szwecji w biegach na 1500 i 3000 metrów. Więc może ktoś, kto całą serię przeczytał oświeci mnie w tej kwestii? Odpowiedz Link
zorija Jonathan Kellerman "Niedobra miłość" 16.07.14, 08:32 Tym razem ktoś prześladuje naszego psychologa. Odpowiedz Link
opty2 Ake Edwardson - Dom na końcu świata 16.07.14, 08:36 Winter wraca do pracy po dwuletnim pobycie w Hiszpanii, i od razu ląduje w "szambie" Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ake Edwardson - Dom na końcu świata 16.07.14, 09:31 A groził Edwardson, że cykl o Winterze zakończy. Marudziłam odnośnie ostatnich książek o Winterze, ale oczywiście kolejną zakupię Odpowiedz Link
opty2 Re: Ake Edwardson - Dom na końcu świata 23.07.14, 09:09 siostra_pelagia napisała: > A groził Edwardson, że cykl o Winterze zakończy. Marudziłam odnośnie ostatnich > książek o Winterze, ale oczywiście kolejną zakupię podejrzewam, że znowu pomarudzisz, ja powoli tracę cierpliwość do Wintera, pół książki o rozmyślaniach, pół o intrydze, tylko 4/6 po znajomości Odpowiedz Link
ebes Re: Hakan Nesser - Powrót 17.07.14, 10:39 Kopiuję z Wikipedii: Hakan Nesser: ... Bohaterem wielu jego powieści jest Van Veeteren, emerytowany komisarz policji, właściciel antykwariatu. Po raz pierwszy postać ta pojawiła się w wydanej w 1993 powieści Nieszczelna sieć. Akcja tej powieści i wielu następnych toczy się w fikcyjnym mieście Maardam, w bliżej nieokreślonym kraju europejskim. Niderlandzkie nazwy sugerują, iż wzorem do stworzenia wizji tego kraju mogła być Holandia lub Belgia. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Hakan Nesser - Powrót 18.07.14, 11:20 co do rangi a raczej nazwy, nie wypowiem się, za to wiki podaje, że miasto, w którym dzieje się akcja jego książek, to fikcyjne miasto europejskie: pl.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5kan_Nesser też bardzo lubię tego autora, sama teraz wzięłam się za powtórkę innego jego kryminału Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Hakan Nesser - Powrót 18.07.14, 15:24 Dziękuję za wyjaśnienia Czytam po kolei Nessera od początku, zaczęłam od ostatniej Rzeźniczki... i jakoś nie bardzo mi szło wyrwane z kontekstu, zwracano uwagę na forum, że niektórych autorów trzeba czytać kolejno, co teraz niniejszym czynię i bardzo przypadł mi do gustu. Odpowiedz Link
tak_o Michael Connelly: The black echo 17.07.14, 03:35 Moje pierwsze spotkanie z Harrym Boschem i na pewno nie ostatnie! Odpowiedz Link
egmond Nele Neuhaus - Kto sieje wiatr... 17.07.14, 12:57 Właśnie skończyłam. Trochę jestem rozczarowana. Do połowy mnie nudziło, potem dało się przewidzieć, ale ogólnie nie było źle. Nele Neuhaus momentami pisze jak Charlotte Link i to mi bardzo nie pasuje. Odpowiedz Link
chiara76 "Karambol" H. Nesser. 18.07.14, 09:20 Od tej książki zaczęłam przygodę z kryminałami Nessera. I jest to jeden z niewielu kryminałów, do których postanowiłam wrócić. Co okazało się dobre bo kompletnie nie pamiętałam wątków pobocznych. Odpowiedz Link
ebes Pochłaniacz - Katarzyna Bonda 18.07.14, 09:30 W stosunku do poprzednich książek jest chyba trochę lepiej warsztatowo - nie ma ciągłych powtórzeń (z poprzednich książek pamiętam głównie powtarzane w co drugim zdaniu "baron śmieciowy" zrobił to czy tamto lub w kolejnej "florystka"), trochę mniej drętwe dialogi (szczególnie autorce nie wychodzą rozmowy damsko-męskie i takie, które mają uchodzić za śmieszne). Książka jest też przegadana. Ale mimo wszystko podoba mi się wszystko co pani Bonda pisze i na pewno sięgnę po kolejne części Pochłaniacza z nadzieją na postępy. Odpowiedz Link
cristina-ronaldo7 Arne Dahl 1,2,3 18.07.14, 14:31 Znakomity autor i znakomita seria o Drużynie A! Bardzo dziękujemy za pozytywne opinie, dzięki którym zaczęliśmy te książki czytać Odpowiedz Link
taka_prawda500 Heather Graham - Mordercza gra 18.07.14, 15:35 Jak babcię kocham, to prawie Harlequin! I uczciwie mówiąc, rewelacja to nie jest... Ale atmosfera niesamowita, stare zamczysko, awaria prądu, gra w morderstwo zwana Tygodniem Tajemnic i (jakżeby inaczej) śnieżyca odcinająca uczestników gry od świata. Uwielbiam takie klimaty, coś jak Cicha jak ostatnie tchnienie, Głowa Niobe czy opowiadanie Jacka Joachima (zapomniałam tytułu, nchyb na pewno pamięta ) gdzie w starym domu z przyszywaną babcią też grają w morderstwo i też jest tak samo strasznie. Mało tego,w trakcie lektury przyśniło mi się, że sama biorę w takiej grze udział i zostaję zastrzelona czerwoną farbą Odpowiedz Link
nchyb Re: Heather Graham - Mordercza gra 18.07.14, 20:36 no pewnie, ze pamiętam książka Krótka podróż i tam drugie opowiadanie pt: Sprawa rodzinna Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Heather Graham - Mordercza gra 21.07.14, 18:16 Tytuł książki pamiętałam, kolejność opowiadań też, zapomniałam tylko tytułu akurat tego jednego, ale wiedziałam, że na Ciebie mogę w tym względzie liczyć Odpowiedz Link
taka_prawda500 Mateusz Lemberg - Zasługa nocy 18.07.14, 15:40 Jako debiut może być, tylko dlaczego policjanci tyle klną? Przekleństwa w książkach i w filmach mnie irytują. Odpowiedz Link
echtom Kristina Ohlsson - Wyścig z czasem 18.07.14, 21:42 Drugie półrocze - czas ruszyć z potencjalną listą konkursową Odpowiedz Link
echtom Re: Kristina Ohlsson - Wyścig z czasem 24.07.14, 22:55 To chyba ze mną jest coś nie tak, nie z książką, bo przecież lubię Ohlsson i wszyscy się "Wyścigiem" zachwycają. A ja przez 440 stron śledziłam dramat samolotu chłodnym okiem i sercem, dopiero na 60 stron przed końcem pewien amerykański idiota podniósł mi ciśnienie. W ogóle (nie)współpraca transatlantycka jest tu dość męczącym motywem. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Kristina Ohlsson - Wyścig z czasem 30.07.14, 15:18 Bo tam potrzebni są Jalm i Halm Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Wahlberg - Ostatni dyżur 21.07.14, 18:13 Dawno nie czytałam thrillera medycznego, więc sięgnęłam po Ostatni dyżur. I przekonałam się, że z Robinem Cookiem nie ma to nic wspólnego, to książka obyczajowa z trupem w szpitalu w tle. Ale mimo to miło się ją czytało, bardzo sympatyczni policjanci niespiesznie i na luzie prowadzą śledztwo, a sprawa właściwie rozwiązuje się sama, dzięki obserwacji pani doktor Veroniki. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Dan T. Sehlberg - Mona 21.07.14, 18:27 Leżała i leżała, kilka razy zaczynałam i odkładałam po pierwszych stronach widząc arabskie nazwiska. W końcu udało mi się ją skończyć, a raczej zmęczyć. Kompletnie nie w moim guście jest tematyka s-f czyli specjalistyczne komputerowe technologie, cyberataki, nanożele, sterowanie mózgiem internetu itp. Dokładam do tego islamskich fundamentalistów, których nie trawię i wychodzi sprawnie napisane coś, czego czytanie było dla mnie torturą. Odpowiedz Link
opty2 M.Bilingham - Perswazja 23.07.14, 09:12 Thorn zdegradowany karnie do służb mundurowych he he Odpowiedz Link
sisterofmercy007 Craig Russell - "Lennox" 23.07.14, 09:54 Nie polubić Lennoxa ? Niemożliwe ! Polecam, bo bardzo dobre. Odpowiedz Link
matt.cobosco Uni Lindell "Słodka śmierć" 23.07.14, 11:32 Przeciętna książka. Wczoraj skończyłem, dziś już nie bardzo pamiętam, o czym była. Nie mam w lipcu szczęścia do kryminałów - najpierw "Syn" Nesbo, który totalnie mnie rozczarował, a teraz Unni Lindell dołożyła się z najsłabszą książką (z czterech u nas wydanych). Czas na inny gatunek. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Uni Lindell "Słodka śmierć" 23.07.14, 15:30 Niech się matka nie czepia gatunku. Syn i Miodowa pułapka też mi się wyjątkowo nie podobały, jak i wiele innych przeczytanych ostatnio kryminałów. W poście powyżej ktoś Lennoxa bardzo chwali. Mnie akurat bardziej seria z komisarzem Fabelem przypadła do gustu, ale Lennox też jest ok. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Uni Lindell "Słodka śmierć" 24.07.14, 22:18 Siostro, ale zmiana gatunku czasem jednak wychodzi na zdrowie Teraz czytam "Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" Roberta B. Cialdiniego i jest to zdecydowanie najlepsza książka, jaką ostatnio czytałem. Napięciem bije ostatnio czytane przeze mnie kryminały na głowę, a po jej przeczytaniu żadne zakupy nie będą dla mnie już takie, jak wcześniej Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lena Lehtolainen-Gdzie się podziały dziewczęta? 23.07.14, 15:39 Zniechęciła mnie do siebie ostatnimi pozycjami. Ale dałam jej szansę i na razie nieźle się czyta. Odpowiedz Link
echtom Re: Lena Lehtolainen-Gdzie się podziały dziewczęt 23.07.14, 15:42 To jakie musiały być te poprzednie pozycje, skoro ja wymiękłam na "Dziewczętach"? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Lena Lehtolainen-Gdzie się podziały dziewczęt 23.07.14, 16:04 Jestem na 73 stronie, niewykluczone że też jeszcze wymięknę Odpowiedz Link
taka_prawda500 Arne Dahl - Msza żałobna 23.07.14, 18:09 Nareszcie biblioteka zakupiła dwa kolejne tomy! Jestem w połowie, czyta się REWELACYJNIE, bardzo tęskniłam za Dahlem. Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl - Msza żałobna 23.07.14, 20:39 Dla mnie to dahlowska pierwsza trójka wraz z "Europa blues" i "Wodami wielkimi". Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Arne Dahl - Msza żałobna 30.07.14, 15:22 Też zaliczam ją do czołówki Rozbawiło mnie określenie, że Soderstedt mieszka w ciasnym pięciopokojowym mieszkaniu. Co ten wysoki poziom życia robi z ludźmi , w Polsce nawet dla 7 osób takie mieszkanie ciasne by nie było. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Michael Connelly-The Poet 25.07.14, 12:44 Jak to się stało, że do tej pory tej pozycji nie przeczytałam, to sama nie wiem. Odpowiedz Link
echtom Ciemna strona 26.07.14, 14:43 Przeczytałam na razie 7 opowiadań z 17 i mam mieszane uczucia. Dobrze chociaż, że zawsze można liczyć na Asę i jej biblijne opowieści z Kiruny Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Ciemna strona 28.07.14, 18:43 Opowiadanie Asy dla mnie jest jednym z najlepszych Odpowiedz Link
echtom Re: Ciemna strona 30.07.14, 17:32 Po mieszanym początku ogólne wrażenie - warto. Bonusem są noty o autorach i tekst o historii szwedzkiego kryminału. Mini-recenzja w wątku tematycznym. Odpowiedz Link