Dodaj do ulubionych

Co czytacie? Grudzień 2015.

02.12.15, 13:59
Ja się wciągnęłam w książki Petera Maya i teraz czytam "Człowiek z Wyspy Lewis".
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Nele Neuhaus-Kto sieje wiatr 02.12.15, 15:26
      Nie jestem niestety fanką tej autorki.
    • chiara76 "Jezioro tajemnic" . Peter May. 04.12.15, 14:59
      Druga część podobała mi się bardziej od pierwszej nawet więc kontynuuję trylogię z Wyspy Lewis.
      • andaba Jonathan Kellerman - Ofiary 04.12.15, 21:48
        Oraz "Tam gdzie nie sięga już cień" Kowalewskiej.

Jednym się delektuję do poduszki, drugim w środkach komunikacji publicznej smile
        • chiara76 Re: Jonathan Kellerman - Ofiary 05.12.15, 09:48
          andaba napisała:

> Oraz "Tam gdzie nie sięga już cień" Kowalewskiej.
          >

Dobra ta książka Kowalewskiej, czytałam.
          • andaba Re: Jonathan Kellerman - Ofiary 05.12.15, 19:01
            No, dobra.
            Ale ja w ogóle książki tej autorki lubię, mimo że nie gustuję w tzw. literaturze kobiecej. Ale te mają "coś", co sprawia, że się nie mogę oderwać.
      • echtom Re: "Jezioro tajemnic" . Peter May. 05.12.15, 14:12
        Tak, druga część jest najlepsza.
    • echtom Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 05.12.15, 14:14
      Nie wierzę - porwałam jeszcze ciepłą z półki z nowościami, zamiast jak zwykle czekać trzy miesiące w kolejce smile Ciekawa jestem, jak się rozwinie.
      • andaba Re: Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 05.12.15, 19:04
        Ja się zapisałam do dwóch kolejnych bibliotek i mój poziom czytelnictwa wzrósł o 300%.

Ciekawa jestem od czego to zależy, że w tej samej sieci jedna biblioteka ma chłam, a inna same perełki. Od kierownika?
        • matt.cobosco Re: Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 05.12.15, 21:42
          Od kierownika też, ale w dużej mierze i od czytelników. Jednej filie mają sensownych czytelników przynoszących sensowne dary, a inne niestety mają mniej szczęścia i czytelników, którzy w najlepszym razie podarują zakurzony chłam .
      • matt.cobosco Re: Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 05.12.15, 21:48
        Rozwija się całkiem sensownie, ale to cykl dwuczęściowy i lektura tylko pierwszej części w sumie niewiele wyjaśnia. Trzeba ją chyba potraktować jako pierwszą połowę książki smile
        • echtom Re: Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 07.12.15, 10:34
          A na drugą pewnie trzeba będzie trochę poczekać smile
          • matt.cobosco Re: Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 07.12.15, 11:58
            W Szwecji druga część już się ukazała i nosi tytuł "Mios blues". Ciekawe, jakie będzie polskie tłumaczenie tytułu? "Zagadka Mio" chyba brzmiałoby zbyt banalnie wink
      • echtom Re: Kristina Ohlsson - Zagadka Sary Tell 09.12.15, 09:37
        Skończyłam. W sumie fajna, ale trochę za bardzo "amerykańska" na mój gust. I zakończenie na tyle stonowane, że nie będę czekać niecierpliwie na drugą część wink
    • drilka M.Hjorth & H.Rosenfeldt - Ciemne sekrety, Uczeń 08.12.15, 14:06
      A ja dopiero odkryłam książki tych dwóch panów i cieszę się bardzo, że jeszcze dwie rewelacyjne w najbliższym czasie przede mną (już nabyłam). Wiem, że na forum są poważani ale zwykle z zachwytami szło w parze stwierdzenie, że ekipa antypatyczna i średnio mnie ciągnęło. Ale warto...
    • drilka Liza Marklund - Żelazna krew 08.12.15, 14:08
      Dopiero zaczęłam. Smutno, że ostatnia z Anniką.
    • chiara76 "Przynęta". Ann Cleeves. 09.12.15, 14:37
      Zaczynam spotkanie z Verą. smile
    • echtom Katarzyna Puzyńska - Motylek 10.12.15, 01:25
      Polskie kryminały czas zacząć smile Ktoś mi to polecił, na razie działają mi na nerwy przerysowane postacie wiejskich policjantów.
      • andaba Re: Katarzyna Puzyńska - Motylek 10.12.15, 10:42
        A ja mam Motylka i dwie następne, wyszabrowane w różnych bibliotekach, zamierzam się delektować w święta.
      • echtom Re: Katarzyna Puzyńska - Motylek 21.12.15, 17:40
        Całkiem zgrabne, czekam z zainteresowaniem na drugą część, ale to pewnie dopiero w styczniu.
    • tak_o E. A. Frankowska "W ciemności nocy" Uwaga spoiler? 12.12.15, 06:37
      Jestem na samym początku. Dobrze mi się czyta, ale przeszkadzaja mi trochę takie wtrącenia:

"(...) była piekna, bez starań z jego strony zgodziła się wypić z nim kawę i rozmawiała już kilka minut. Cóż z tego, że w komendzie... Komisarz Frączak lubił brunetki o kuszących kształtach sweterka (sic!)". str. 40

I kto by zgadł, że to scena przesłuchania świadka przez policjanta? Komisarz Frączak poprosił wczesniej praktykanta o przyniesienie dwóch kaw z policyjnego bufetu. Pasuje mi na mitomana-mordercę smile

I jeszcze mądrość życiowa, która ubawiła mnie niesamowicie: "Było jasno i słońce przechodzące przez świeżo wymyte okna oświetlało drobiny kurzu, znak, że żadna kobieta tu nie mieszka na stałe, ale ktoś sprząta dom." str.29
      • andaba M.Guzowska - Wszyscy ludzie przez cały czas 13.12.15, 14:28
        Dobrze się czyta, choć Ybl nawet mnie już wkurza wredotą.
    • drilka Karin Slaughter - Moje śliczne 14.12.15, 07:15
      Szybka akcja, dobrze budowane napięcie - książka od której ciężko się oderwać.
      Ale że teraz najbardziej lubię niespieszne, leniwe kryminały obyczajowe to ten mnie trochę zmęczył - klimatem i tempem.
    • chiara76 Re: Co czytacie? Grudzień 2015. 14.12.15, 15:46
      "Droga przez kłamstwa". Ann Cleeves.
      Poprzednia tak mnie wciągnęła, że biorę się za następny kryminał jej autorstwa.
    • latarnik88 Re: Co czytacie? Grudzień 2015. 15.12.15, 14:49
      Remigiusz Mróz Zaginięcie
      Ciekawie napisane ,grube tomiszcze , szybko się czyta.
      Historia kryminalna o zaginięciu 3-tniej dziewczynki z zamkniętego domu.Podejrzani rodzice.Na odsiecz
      przybywa znana adwokat z asystentem.
      • andaba K. Kuhn - Zimowy morderca 15.12.15, 17:09
        Dopiero zaczęłam, ale wczoraj kończyłam "Podpis mordercy" i było całkiem niezłe, więc liczę, że ta się również okaże strawna.
        • echtom Re: K. Kuhn - Zimowy morderca 15.12.15, 19:13
          U mnie czeka następna w kolejce smile
    • gocha206 Re: Co czytacie? Grudzień 2015. 16.12.15, 16:26
      Horror: Miasteczko, Miasteczko - Robert Cichowlas, Lukasz Radeck. Nękany twórczą niemocą pisarz Marcin Lanowicz postanawia wraz z żoną odpocząć w małym miasteczku na Mazurach. Morwany początkowo spełniają ich oczekiwania ? wygodne domki w środku lasu znajdują się w pobliżu pięknych jezior. Z czasem jednak dostrzegają, że mieszkańcy miasteczka są niezwykle dziwni, a niektórzy z nich wyglądają na ciężko chorych. Ma klimat ta książka, choć narracja chwilami kuleje...
    • chiara76 "Ukryta głębia". Ann Cleeves. 17.12.15, 11:08
      wciągnął mnie świat stworzony piórem Ann Cleeves.
      • silenta Re: "Ukryta głębia". Ann Cleeves. 17.12.15, 15:56
        Fantastyczne są jej książki. Aż Ci zazdroszczę, że jeszcze masz kilka przed sobą smile
      • drilka Re: "Ukryta głębia". Ann Cleeves. 21.12.15, 09:48
        Mnie teżsmile Przede mną Kwartet szetlandzki.
    • drilka Remigiusz Mróz - Zaginięcie 21.12.15, 09:47
      Wciągające. Trochę mi zgrzytało w środku ale końcówka dobrze wyprowadzona.
    • drilka Błażej Przygodzki - Niech strawi cię plomień 21.12.15, 09:50
      Dla mnie w sam razsmile
    • freekani Nele Neuhaus - Zły wilk 21.12.15, 20:01
      Czytam powoli. Lubię książki tej autorki.
    • echtom Viveca Sten - Tej nocy umrzesz 22.12.15, 10:01
      Czwarte, obiecujące spotkanie.
      • echtom Re: Viveca Sten - Tej nocy umrzesz 28.12.15, 08:52
        No i się nie zawiodłam. Znów dołująca historia w tle i bardzo dobry wątek kryminalny.
    • drilka Michel Bussi - Czarne nenufary 28.12.15, 07:08
      Dobra konstrukcja, ciekawa historia, ale chwilę trwało zanim weszłam w ten klimat. Warto.
    • drilka Jørn Lier Horst - Poza sezonem 28.12.15, 07:13
      Nie przepadam za kryminałami z przestępczością zorganizowaną ale ten czytało mi się dobrze. Jednak jeśli zostanie we mnie na dłużej to tylko i wyłącznie przez motyw domku letniskowego nad brzegiem morza... (poza sezonemwink
      • latarnik88 ANNA JANSSON OFIARY Z MARTEBO 28.12.15, 13:46

Pierwsza z cyklu o policjantce Marii Wern.Bez rewelacji , ale czyta się dobrze.
        Serial nakręcono na podstawie powieści , moze sie skuszę.
    • echtom K. Kuhn - Zimowy morderca 28.12.15, 20:34
      W sam raz na tę porę roku - może uda mi się skończyć w 2015 smile
      • latarnik88 LIZA MARKLUND Żelazna krew 29.12.15, 16:02

Kolejna z serii o dziennikarce Annice Bengtzon.Ach , jak ja lubię Annikę i wszystkie historie kryminalne
        z jej udziałem.Stała na półce w bibliotece i czekała , świeżutka , nieskalana okiem czytelnika.
        • andaba Andrea Camilleri - Wycieczka do Tindari 29.12.15, 17:34

• echtom Re: K. Kuhn - Zimowy morderca 06.01.16, 20:49
        Jednak nie skończyłam w 2015. Solidnie napisane, ale page turner to nie jest.
    • taka_prawda500 Stieg Larsson - Dziewczyna która igrała z ogniem 20.01.16, 20:17
      Pierwsza była bardziej kryminalna, ta bardziej sensacyjna, ale czytało się świetnie smile Trzecią część planuję na styczeń, a czwartą na luty smile
    • taka_prawda500 Erik Axl Sund - Śmiercionośny upominek 20.01.16, 20:19
      Miałam nie czytać już więcej tych panów, ale mnie skusiło i nie żałuję, o niebo lepsze od strasznej trylogii smile
    • taka_prawda500 Katarzyna Kwiatkowska - Zbrodnia w szkarłacie 20.01.16, 20:20
      Fajny kryminał retro smile
    • taka_prawda500 Joe Alex - Jesteś tylko diabłem 20.01.16, 20:21
      Kolejna powtórka z Alexa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka