23.03.06, 23:47
Krajewski i kto? Chodzi mi współczesnych polskich autorów kryminałów.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: A Polacy? 24.03.06, 07:42
      nie do końca kryminały, bardziej z pogranicza sensacji
      Krzysztof Kotowski
      Irek Grin

Oczywiście nie zapominajmy o Chmielewskiej smile
      • carollcat Re: A Polacy? 24.03.06, 16:09
        Może Kotowski? Pełno go w księgarniach, ale jeszcze sie nie skusiłam. Ktos
        wie, czy warto?
        • nchyb Re: A Polacy? 24.03.06, 20:02
          właśnie dostałam Zygzaka i się przymierzam...
          • carollcat Re: A Polacy? 19.04.06, 19:31
            nchyb napisała:

> właśnie dostałam Zygzaka i się przymierzam...

No i jak?
            • gatta5 baniewicz? 20.04.06, 21:15
              na festiwalu kryminalu widziałam bardzo dużo książek Artura Baniewicza, ale się
              nie skusiłam. Czy ktoś z was czytał? Polecacie? I jeszcze jest Paweł Jaszczuk i
              Joanna Szymczyk. Jej kryminał czytałam...to styl chmielewskiej i doncowej,
              czyli roztrzepana kobitka w akcjismile
              • mamablues Re: baniewicz? 30.04.06, 01:03
                gatta5 napisała:

> na festiwalu kryminalu widziałam bardzo dużo książek Artura Baniewicza, ale
                się nie skusiłam.

Masz szczęściesmile

> Czy ktoś z was czytał?

Niestety. Musiałamsmile

> Polecacie?

Baniewicz ma niezłe pomysły fabularne, ale nie potrafi ich sprzedać. Ma
                aplastyczny język, wyobrażenie sobie sytuacji na podstawie jego opisów jest dla
                mnie niewykonalne. Jeszcze WABowskie sensacje można od biedy wytrzymać,
                redakcja ostro ciachała i przerabiała jego fabuły, ale superNOWA ma litościwych
                redaktorów i stąd m.in. różnica w grubości książek Baniewicza w obu
                wydawnictwachbig_grin

Najlepsza polska powieść sensacyjno-kryminalno-historyczno-erotyczna jaką
                ostatnio miała w rękach, to "Złoty pociąg". Niezła fabuła, świetnie
                skonstruowani bohaterowie, masa ciekawych pomysłów i wiedzy historycznej przy
                okazji. Miłośnicy Verne'a też powinni się skusić.
    • tool1978 Re: A Polacy? 21.04.06, 09:30
      Helena Sekuła - wychodzą jej nowe książki co jakiś czas, wiem, że ma w planach
      dalsze pozycje. No i być może będzie coś jej wznawiane (starego)
    • nula8 Re: A Polacy? 21.04.06, 11:00
      Jakiś czas temu skusiłam się na zbiór opowiadań kryminalnych różnych autorów
      pt. Trupy polskie. Tak wielkiego rozczarowania książką nie czułam już dawno...
      W tej chwili nie mam książki pod ręką, ale do tej pory, jak słyszę zachwyty nad
      którymś z autorów, którzy mnie wtedy przerazili, to do dziś czuję spory
      niesmak. Były tam zaledwie dwa czy trzy opowiadania, które mnie zaciekawiły,
      reszta to nudy i to nudy z pretensjami do "wyższej" literatury.
    • nula8 Re: A Polacy? 23.04.06, 19:08
      Dopisuję się bo własnie przeczytałam pochlebną recenzję zbioru opowiadań, który
      w poprzednim poście spostponowałam. Zatrwazające. Sama ,juz nie wiem, czy to ze
      mnie takie bezguście, czy z krytyka...
    • nchyb Złoty pociąg - Mirosław M. Bujko 24.04.06, 10:24
      w nowościach WAB znalazłam takie cudo:
      www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=454
      Zapewne nie czysty kryminał, ale sensacja jak najbardziej
      • nchyb Dwanaście - Marcin Świetlicki 24.04.06, 10:31
        jak już się dorwałam po przerwie do komputera, to wyszukuję wszelkie informacje
        o nowościach smile
        Dwanaście - z opisu zapowiada się ciekawie:
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/452104
    • dr700411 Re: A Polacy? 26.04.06, 08:03
      Chciałbym skromnie się przyznać, że ja również piszę...

Moje kryminały na www.szkolnydetektyw.pl

Zapraszam
      • carollcat Kryminały PO PRL 05.12.06, 10:57
        Byłe tego niegdyś sporo, a teraz jakby zniknęły. Czy nikt już nie pisze kryminałów? Owszem, jest Krajewski, Chmielewska, kilkoro nowych, lecz ze szczątkowym na razie dorobkiem. Zniknęły z księgarń malutkie tomiki w czarnych okładkach... Te dzisiejsze i formatem, i ceną nie przypominają miłych czytadeł minionej epoki.
        A może ja coś przeoczyłam?
        Czy też zniknęli nasi twórcy w inwazji amerykańskiej sensacji?
        • tool1978 Re: Kryminały PO PRL 05.12.06, 11:16
          Myślę, że przyczyna jest prozaiczna - pieniądze.
          Nie wiem, ile dokładnie zarabiali "kryminaliści" w PRL-u, ale nie mieli
          większych problemów z utrzymaniem się. A jak brakowało pieniędzy, to pisali
          kryminały do gazet (drukowanych w odcinkach - z tego co wiem, to płacili za to
          całkiem przyzwoicie). No i te nakłady - kto teraz pisze książki, gdzie jest
          choć 30 tys.? A wtedy? 30 tys. to prawie rarytas, norma to ok. 100 tys. Nie
          mówiąc o niektórych Kłodzińskich (280 tys. Trzy ciosy sztyletem). Współczesne
          wydawnictwa prawie w ogóle nie podają nakładów - wg mnie się wstydzą, że jakaś
          książka ma np. 5 tys. nakładu smile))
    • siostra_pelagia Re: A Polacy? 12.12.06, 19:45
      Właśnie skończyłam Żniwiarza-autor Gaja Grzegorzewska. Naprawdę dobrze
      napisane, lekko i z humorem.
    • zettrzy Re: A Polacy? 12.12.06, 20:38
      jakiegos Baniewicza kiedys znalam, ale nie byl to autor kryminalow tylko albo
      moj nauczyciel w liceum albo jakis znajomy rodzicow, nie pamietam
      nikt jakos nie wspomina "literackich" kryminalow Gretkowskiej, a przeciez Ikona
      naprawde jest dobra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka