bea1644 31.08.06, 19:04 Czy znacie inne jej książki poza ''Syreni Spiew'' i ''Kwawiąca blizna''? Przeczytałam wiele dreszczowców, ale te były naprawde wyjatkowe i chciałabym przeczyta coś jeszcze tej pisarki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bella-donna Re: Val Mc Dermid 23.09.06, 14:07 bea1644 napisała: > Czy znacie inne jej książki poza ''Syreni Spiew'' i ''Kwawiąca blizna''? podobno "place of execution" jest dobra, otrzymala wiele nagrod. ja nabylam "the distant echo" , recenzje sa swietne, zobaczymy... Odpowiedz Link
drfell1 Re: Val Mc Dermid 13.10.06, 18:03 Właśnie skończyłem The Grave Tattoo - nie jest to może jej najlepsza książka ale w sumie niezła. Znalezienie ciała Fletchera Christiana (Bunt na Bounty) prowadzi do wspólczesnych morderstw. Zaliczyłbym ją do tych kilku w których Val Mc Dermid bawi się z motywami klasycznej powieści kryminalnej. Inne z tych to Killing the Shadows - ktoś morduje pisarzy powieści kryminalnych w sposób wziety z ich książek. A Place of Execution - nasuwa sie tu podobieństwo do znanej książki Agathy Christie nie mogę zdradzic ktorej bo byłby to "spoiler"(może nawet więcej niż jednej - bo jest to tak lubiane przez AC "murder in retrospect".) No i właśnie The Distant Echo dla mnie najlepsza jej książka. Znowu pewne nawiązanie do Christie - że ważni są niewinni, żyjący w podejrzeniu i dlatego ważne jest wyjaśnienie morderstwa. Odpowiedz Link
agridulce Re: Val Mc Dermid 01.02.07, 12:26 W poniedziałki po 23.00 w TVP1 leci "Żądza krwi". Lubię angielskie kryminały i zaczęłam to oglądać. I ostatnio odkryłam, że to ekranizacja powieści Val McDermid - których nota bene nie czytałam. Film polecam, a sama poszukam książek. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Val Mc Dermid 01.02.07, 13:33 Syreni śpiew mnie nie zachwycił. Oklepany motyw seryjnego mordercy z problemami z dzieciństwa. Może pozostałe wspomniane przez Was książki bardziej mi podpasują. Dam jej drugą szansę. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Val Mc Dermid 26.03.07, 22:20 allegro.pl/item176558197_v_mcdermid_the_wire_in_the_blood.html W tej chwili na allegro za 6 zł. Ja mam tę ksiązke i szczerze mówiąc nie jest to moja ulubiona książka tej autorki ale jeśli cena sie utrzyma (do jutra 12:54)to chyba okazja... Uwaga podejrzewam po opisach, że po polsku ta książka mogła wyjść jako Kwawiąca blizna Odpowiedz Link
drfell1 Re: Val Mc Dermid 05.05.07, 17:27 Val McDermid poza typowymi książkami o łowcach seryjnych morderców, pisze ksiązki w pewnym stopniu nawiązujacymi dyskusję z klasycznymi kryminałami. Np.Killing the Shadows - Fiona Cameron poszukuje mordercy, który zabija autorów kryminałów w sposób wziety z ich książek. Do kupienia na allegro allegro.pl/item190317313__bestseller_killing_the_shadows_val_mcdermid.html The Distant Echo - nawiązanie do kilku wątków m.in. z A. Christie, problem niewinnych osób żyjących w cieniu podejrzenia nierozwiazanego morderstwa - b. dobra, szczególnie piwrwsz część. allegro.pl/item190734384_val_mcdermid_the_distatnt_echo.html A Place of Execution - znakomita znowu nawiązanie do watków z A. Christie. Val McDermid - "The Grave Tattoo" - ciało znalezionej w Anglii po 200 latach wytatuowanej ofiary okazuje się być ciałem Christiana Fletchera (buntownika z Bounty - Errol Flynn,1933, Clark Gable, 1935, Marlon Brando 1962 i Mel Gibson 1984), który miał zginąć w masakrze na Pitcairn. Dawne morderstwo wiąża sie ze współczesnymi. allegro.pl/item191058674_val_mcdermid_the_grave_tattoo_super.html Mozna porównać np. z LOVE LIES BLEEDING - EDMUNDA CRISPINA allegro.pl/item190604655__bestseller_love_lies_bleeding_edmund_crispin.html Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Val Mc Dermid 02.12.07, 21:15 W okolicznym ciuchlandzie Val McDermid była do kupienia po 25 groszy za dwupaki czyli taniej niż najtaniej. Nie było wyjścia-zakupiłam sobie kolekcję. Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: Val Mc Dermid 27.12.07, 14:06 > W okolicznym ciuchlandzie Val McDermid była do kupienia po 25 groszy > za dwupaki czyli taniej niż najtaniej. Nie było wyjścia-zakupiłam > sobie kolekcję. Niektórym to się powodzi... Ostatnie McDermid nie zrobiły na mnie najlepszego wrażenia. Jak już napisano, sa za bardzo "takie jak wszystkie" - tyc thillerów o seryjnych mordercach jest tyle, że człowiek nad kolejnym już zasypia. Lubię natomiast te z Kate Brannigan (nie wiem, czy cokolwiek na polski przełożono). Odpowiedz Link
jottka Re: Val Mc Dermid 28.12.07, 00:34 ooo, też właśnie chciałam napisać, że kryminały z kate be są boskie po polsku ich (jeszcze) nie ma, w oryginale albo w przekładzie na inne obce trzeba czytać, ale warto. Odpowiedz Link