siostra_pelagia 13.11.07, 10:21 Nie będziemy gorsi od W-wy, Krakowa czy Poznania. U nas też trup będzie się ścielił gęsto www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-46406.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zorija Re: Kryminał w Lublinie 13.11.07, 11:06 U nas w teatrze grają sztukę "Morderstwo na placu smolki" (to o rzut kamieniem od mojego domu)> Akcja ma miejsce w latach 30. XX w. Jeszcze nie byłam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 13.11.07, 17:21 Wymienione w artykule ulice są z kolei o rzut beretem od mojego miejsca pracy. Ja może sobie siedzę spokojnie i nawet nie podejrzewam, a tam kiedyś grasował seryjny morderca. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Kryminał w Lublinie 15.11.07, 02:15 Siostro, Ty z Lublina? jak fajnie, ja też Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 15.11.07, 04:31 To już jest nas dwie. Zawsze to raźniej. Odpowiedz Link
monikate Re: Kryminał w Lublinie 15.11.07, 17:59 Ja też. Z Lublina znaczy. Pewnie, że fajnie. Chociaż ja się tu wciąż nie udzielam, ale podczytuję. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 15.11.07, 21:37 To jest nas trzy kobity, panów miłośników kryminałów z Lublina brak. Nic to, poradzimy sobie same. Odpowiedz Link
shonsu Re: Kryminał w Lublinie 16.11.07, 15:21 Jest taki jeden miłośnik z Lublina, co czyta ale się nie udziela Też czekam na lubelski kryminał. Pozdrawiam całe forum Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 16.11.07, 17:43 Witamy w takim razie i zapraszamy do udzielania się. Za tydzień w czwartek odbędzie spotkanie z autorem w Teatrze NN. Może już książka będzie? Odpowiedz Link
kazisi Wywiad z autorem 22.11.07, 23:17 Jutro premiera książki, a już dziś wywiad z jej autorem: zbrodniawbibliotece.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=15 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Wywiad z autorem 22.11.07, 23:31 Dzisiaj było spotkanie z autorem, ale nie mogłam pójść. Książkę z pewnością zakupię. Odpowiedz Link
zettrzy Re: Kryminał w Lublinie 25.11.07, 20:01 jestes z Lublina? to miasto mojego dziecinstwa ... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 25.11.07, 20:15 Jestem tzw. ludność napływowa, jak mawiał mój kolega, Lubliniak z dziada pradziada. Ale długo już tu jestem. Odpowiedz Link
monikate Re: Kryminał w Lublinie 18.12.07, 18:07 Przeczytałam i jestem trochę rozczarowana. Autor jakby pozazdrościł Markowi Krajewskiemu umiejętności oddania klimatu przedwojennego Wrocławia i innych smaczków tamtej epoki. Mam sentyment do lubelskich klimatów, lecz w powieści wyszły średnio. Nie są sugestywne, kto nie zna Lublina nie załapie. Natomiast nie znając Wrocławia, można sie rozkoszować jego wizją stworzoną przez Krajewskiego. Teraz postać głównego bojatera, podkomisarza Maciejewskiego. A dosyć mam! Mock u Krajewskiego-alkoholik, awanturnik i damski bokser. Niechluj. Maciejewski podjeżdża mocno pod ten wzór. Alkoholik, romantyk o przenikliwym umyśle, poeta detektywistyczny sprawdza się jedynkie u Chandlera. Potem to wszystko lepsze lub gorsze klony są. Rozbite małżeństwo, picie, zły kontakt z dziećmi... taka to i policja śledcza jest. Jeśli detektywem jest kobitka- samotna, żhywii się pizzą z lodówki, ubiera się w dżinsy i podkoszulek. Przy czym jest zabójczo piękna i w trakcie śledztwa zławia dla siebie fajny egzemplarz męciny. To jakoś wolę Perry'ego Masona, w dobrym garniturze i "z manierami wyższego towarzystwa" Odpowiedz Link
negev56 Re: Kryminał w Lublinie 18.12.07, 20:44 Czyli spokojnie Komisarza Maciejewskiego można sobie odpuścić. Co ciekawe, u Nesbo, Rankina czy Connelly'ego, grzechy i grzeszki, nałogi i inne tam, popełniane przez policjantów zupełnie mi nie przeszkadzają, natomiast u naszych śledczych lekko drażnią. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 18.12.07, 21:58 Zderzyłam się dzisiaj na basenie z panem o gabarytach wieloryba i w związku z tym klawiaturę widzę podwójnie. To szkoda że kryminał lubelski nie bardzo się udał, ja czekam na egzemplarz od koleżanki, więc udało mi się tych paru złotych nie zmarnować. A w ogóle to my mamy jakiegoś polskiego detektywa literackiego z prawdziwego zdarzenia? Dla mnie niestety Mock odpada. Odpowiedz Link
negev56 Re: Kryminał w Lublinie 18.12.07, 22:42 siostra_pelagia napisała: A w ogóle to my > mamy jakiegoś polskiego detektywa literackiego z prawdziwego > zdarzenia? Być może jest taki, ale to trzeba więcej polskich pisarzy czytać, a nie tylko amerykanów i innych europejczyków. Mock, Szacki, tych znam, a reszta? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kryminał w Lublinie 19.12.07, 08:41 Ja czytam tych polskich pisarzy, ale ich detektywi to tacy mało zapadający w pamięć. Brakuje takiego nazwiska, że nawet jak ktoś nie czytał, to wie. Odpowiedz Link