Dodaj do ulubionych

O kryminałach - moje spojrzenie

05.04.08, 08:21
Na forum "Książki" podpowiedziano mi, by tu zajrzeć. Wklejam więc
to, co tam napisałam:

Życie często przekornie układa się tak, że człowiek nie ma
możliwości zajmować się tym, co lubi. Ja przez lata interesowałam
się literaturą, w tym szczególnie powieścią kryminalną. Poświeciłam
temu mnóstwo czasu, zgromadziłam wiele materiałów, było to moje
hobby, ale czułam, że czegoś mi brakuje. Zrozumiałam - chcę się tym
z kimś podzielić.
No i założyłam portal.
Nie chcę i nie muszę się na siłę reklamować (to portal
hobbystyczny), chciałam się po prostu podzielić moją radością.
Zresztą portal jest jeszcze w budowie, od strony graficznej też.

Jeśli zaś ktoś chciałby rzucić okiem, to podsyłam link do
tematu „Dlaczego czytamy kryminały?” – przy okazji znajdzie tam
(moją) wersję odpowiedzi na pytanie, dlaczego w ogóle czytamy.
www.klubkryminalny.pl/index.php/2008/03/27/dlaczego-czytamy-
kryminaly/
Pozdrawiam wszytkich kochajacych czytanie

Obserwuj wątek
    • lindaboss Link jeszcze raz, bo coś się pomieszało 05.04.08, 08:23
      www.klubkryminalny.pl/index.php/2008/03/27/dlaczego-czytamy-kryminaly/
      • nchyb Re: Link jeszcze raz, bo coś się pomieszało 05.04.08, 09:35
        Lindabos, witamy na forum. To jest waściwe miejsce dla Ciebie!.
        Witamy, rozgość się smile
        • lindaboss Re: Link jeszcze raz, bo coś się pomieszało 05.04.08, 09:43
          Dziękuję, dziękuję, zagoszczę tu z pewnością, już to widzę!
          • siostra_pelagia Re: Link jeszcze raz, bo coś się pomieszało 05.04.08, 10:05
            Witamysmile. Ja już pilnie studiuję stronę od samego rana. Tak mnie
            zastanawia umieszczenie w leksykonie detektywów postaci Replay`a z
            powieści P. Higshmith. Wprawdzie to bohater całego cyklu, ale raczej
            przestępca.
            • zorija Re: Link jeszcze raz, bo coś się pomieszało 05.04.08, 11:43
              Witam! Fajna strona, najbardziej podoba mi się leksykon oraz
              definicja gatunkusmile
            • lindaboss Do siostry pelagii 05.04.08, 12:54
              Dzięki serdeczne - oczywiście że bohatera Highsmith będę musiała
              wyrzucić, bo trudno go uznać za detektywa (pierwotnie miał to być
              spis najważniejszych bohaterów, ale zmieniłam zdanie i spodobał mi
              się pomysł z detektywami; jak widać, "odsiew" nie był idealnie
              dokładny).
              Pozdrawiam!
              • siostra_pelagia Re: Do siostry pelagii 05.04.08, 13:35
                Ależ proszę bardzosmile. Czy mogłabym jeszcze prosić o dołączenie do Leksykonu
                siostry Pelagii? To taka zacna postaćsmilesmile.
                • lindaboss Re: Do siostry pelagii 05.04.08, 13:43
                  Piękny pomysł!
                  • lindaboss Motyw zamkniętego pokoju 11.04.08, 08:06
                    Dodałam do strony tekst o motywie zamkniętego pokoju w powieściach
                    kryminalnych (jest w "Najnowszych wpisach" - pracuję w tej chwili
                    nad tekstami do działu "literacki słownik pojęć kryminalnych", który
                    chcę utworzyć).
                    Zawsze mnie ten motyw fascynował, choć nie zawsze - w moim odczuciu -
                    udawało się autorowi z tego wybrnąć (to znaczy zadziałać tak, by
                    mnie zaskoczyć). Najbardziej podobało mi się chyba u Van Dine'a
                    w "Morderstwie Margart Odell".
                    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów w ten piątkowy zachmurzony (u
                    mnie) poranek.
                    • siostra_pelagia Re: Motyw zamkniętego pokoju 11.04.08, 09:16
                      Bardzo lubimy ten "podtyp" kryminału. Szczególnie w wydaniu Agathy
                      Christie i Dickinsona Carra.
                      A u mnie piękne słonce.
                    • drfell1 Re: Motyw zamkniętego pokoju 11.04.08, 23:15
                      Chociaż pierwsze opowiadanie kryminalne czyli "Zabójstwo przy rue Morgue" było również zaggadką "zamknietego pokoju" to nie Poe wprowadził ten motyw.Pierwszeństwo przysługuje Sheridanowi Le Fanu za jego 'A Pasagge in the Secret History of an Irish Countess" (1838). Motyw ten pojawia sie również w "The Murdered Cousin" wydanym jednak po "Zabójstwie przy rue Morgue" bo w 1851 roku. Również w tłumaczonym w Polsce Wuju Silasie (Uncle Silas - 1864). Tę ostatnią razem z również tłumaczonym Domem koło cmentarza (House by the Churchyard - 1863), można spokojnie do dzisiaj polecić.

Kolejnym klasykiem gatunku jest Israel Zangwill z jego "The Big Bow Mystery" (1892). Następnie rzeczywiście Gaston Leroux: Tajemnica żółtego pokoju (1907).

Zapomnianą specjalistką od "zamknietego pokoju była Carolyn Wells, która zadebiutowała w 1909 roku. napisała takich książek około 20.

W 1918 roku ukazuje sie Uncle Abner Melvilla Davissona, który też kilka razy mierzy się z tym pronlemem. W licznych antologiach do dzis możemy spotkać "The Doomdorf Mystery". Być moze warto dodać Wujka Abnera do leksykonu bowiem w swoim czsie był zaliczny do wielkiej czwórki (obok Dupina, Holmesa i księdza Browna). W 1921 Eden Philpotts pisze The Grey Room najlepszy z jego "zamkniętych pokoi". S. S. Van Dine z Morderstwem Margaret Odell (1927) jest kolejnym klasykiem gatunku. The Kennel Murder Case (1933) jest już gorszy. Warto zauważyć, że w tym okresie pojawia się często przedrukowane opowiadanie "The Tea Leaf"(1925) autorstwa Edgara Jepsona i Roberta Eustacego.

Później pojawia się mistrz - John Dickson Carrr i "zamknety pokój" wchodzi w nową epokę.
                      • lindaboss Do "drfell1" 12.04.08, 08:29
                        O, przepraszam uprzejmie, ale ja nie napisałam, że Poe wprowadził
                        motyw zamkniętego pokoju - stąd "Przykłady utworów...". Mnożyć
                        listy też nie będę, bo po uwzględnieniu współczesności zawierałaby
                        pewnie kilkadziesiąt przykładów.
                        • drfell1 Re: Do "drfell1" 12.04.08, 10:01
                          To nie była krytyka... smile

Natomiast takie stwierdzenie można znaleźć w artykule "A Ghost Haunting America" (In the Queen's Parlor, and Other Leaves from the Editor's Notebook - 1957) Ellery Queen wymienie sześć innowacji wprowadzonych przez Poego - jedna "the motif of the hermatically sealed room". Jest to dość często powtarzane, ale równie często pierszeństwo jest słusznie przypisywane Le Fanu. Nie przekonywuje mnie natomiast oddawanie pierszeństwa pani Radcliffe za "Tajemnice zamku Udolpho" (The Mysteries of Udolpho, 1794), E.T.A. Hoffmanowi za "Das Fräulein von Scuderi"1819) lub nawet Chretien de Troyes za fragment w "Lancelot, or The Knight of the Cart".
                          Locked Room Murders (wydanie z 1991) Roberta Adeya podają, krótkie streszczenia 2019 utworów z tym motywem. Pomijają niestety większość napisanych w innym języku niz angielski.

• drfell1 The Locked Room Mystery mystery Jasper Fforde 11.04.08, 23:35
                      books.guardian.co.uk/extracts/story/0,,2232119,00.html
                      • siostra_pelagia Re: The Locked Room Mystery mystery Jasper Fforde 12.04.08, 05:55
                        Ffajnesmile.
                        • drfell1 Re: The Locked Room Mystery mystery Jasper Fforde 12.04.08, 10:07
                          Mnie dodatkowo rozbawiło coś co moze docenić ktoś kto czytał wspominany przeze mnie w innym wątku Not Dead Enough. Nie chodzi tu bynajmniej o "locked room".
                    • drfell1 Re: Motyw zamkniętego pokoju - najlepsze 12.04.08, 10:21
                      hem.passagen.se/orange/roomlist.htm
                      • lindaboss Re: Motyw zamkniętego pokoju - najlepsze 12.04.08, 13:35
                        Przepiękny link, dzięki!
                        • drfell1 Re: Motyw zamkniętego pokoju - najlepsze 12.04.08, 16:39
                          To jeszcze jeden:
                          www.mysteryfile.com/Locked_Rooms/Library.html
                          • lindaboss Re: 12.04.08, 22:53
                            Nonie, ten jest link jeszcze piękniejszy! A te okładki... Cudo!!!
    • negev56 Re: O kryminałach - moje spojrzenie 11.04.08, 18:44
      Imponująca lista detektywów, policjantów i osób działających na własną rękę.
      Jeśli mogę wtrącić 3 grosze to brakuje mi
      - Arthura Bryanta i Johna Maya, Ch. Fowlera
      -Elvisa Cole'a i Joe Pika, R.Craisa
      -Seana Drummonda, Briana Haiga
      -Jacka Reachera, L.Childa smile
      albo są i przeoczyłam. W każdym razie byłoby im miło, gdybyś o nich wspomniała smile.
      • lindaboss Re: O kryminałach - moje spojrzenie 12.04.08, 08:33
        Negev, dzięki, bez wątpienia to uczynię (skorzystałam już z
        podpowiedzi m.in. Siostry Pelagii - nie ma to jak pomoc bliźniego!)
        • drfell1 Re: O kryminałach - moje spojrzenie 12.04.08, 10:25
          W takim razie ja upomnę się o Dr. Fella i Sir Henry Merrivale'a, a może nawet Bencolina.
    • kazisi wywiad 26.06.08, 14:50
      Już jutro na ZwB wywiad z Panią Lindą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka