drfell1 Kolęda dla umarłych - Patrick Dunne 19.06.08, 23:16 Na razie czyta się nieźle. Kupiłem po rekomendacji w wątku "Zrujnowane morderstwa". Bardzo mi przypomina Erin Hart Haunted Ground. Odpowiedz Link
braineater Antologia: Arcydzieła (tja) Czarnego Kryminału 21.06.08, 15:14 Antologia Arcydzieła Czarnego Kryminału. Zdecydowanie error, począwszy od doboru tekstów (na zasadzie wystarczy samo nazwisko, tekst już może być byle jaki), po przez poroniony pomysł powierzenia dwudziestukilku krańcowo różnych stylistycznie i językowo tekstów jednemu tłumaczowi, który faktycznie robi w tej książce, co może, ale i tak przytłacza ja swoim językiem. Jedyny plus to taki, ze moge to czytac na przemian z Czysta anarchią Allena (cudo i ksiązka genialna) i ze jest tu chyba pierwsze tłumaczenie jakiegokolwiek opowiadania Wollricha na polski. P Odpowiedz Link
braineater Re: Antologia: Arcydzieła (tja) Czarnego Kryminał 21.06.08, 15:15 odwołuje ostatnie Okno na podwórze to cały zbiór opowiadań Cornella po polsku Odpowiedz Link
negev56 Re: Antologia: Arcydzieła (tja) Czarnego Kryminał 21.06.08, 15:22 a czemu tja ?, czytałam a własciwie czytam na wyrywki, podobał mi się Zegarek Tarantino . Odpowiedz Link
braineater Re: Antologia: Arcydzieła (tja) Czarnego Kryminał 21.06.08, 15:34 No bo takie pierdołowate sa w większości te teksty, zupełnie niczym nie odstają od przeciętnych noirowych produkcji. Podejrzewam, że część wylądowała w tej książce tylko dlatego, że skończyła się ochrona praw autorskich, część dobrano na zasadzie evergreenów (Chandler, Caine, Hammett) a część, jak właśnie Zegarek przeklejony z Pulp Fiction, czy opowiadanie Fullera,znalazła się tylko dlatego, że nazwiska dobrze wyglądają, a sama książka z tego co widzę, w oryginale była czymś w rodzaju Pulp Fiction Reader. Spodziewałem się serio jakiś perełek, a tak na serio sięgając w ciemno na regał i wyrywając na ślepo kilka opowiadań z różnych książek mógłbym się pokusić o stworzenie czegoś podobnego. P Odpowiedz Link
minkipinki Trudi Canavan "Gildia magów" 21.06.08, 18:43 Żeby zainteresowała mnie powieść, którym wątkiem dominującym są pogonie i ucieczki, musi być naprawdę nieźle napisana. Ta taka właśnie jest - niezła - gdyby bohaterka uciekała jeszcze dłużej, zrezygnowałabym z czytania. Odpowiedz Link
minkipinki Pirincci "Salve Roma!" 22.06.08, 08:28 Były fragmenty, które mnie urzekły, rozśmieszyły. (Np. ten, w którym Francis denerwuje się, że jego miłosne igraszki obserwowały kamery). Ale ogólnie zachwycona nie jestem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Pirincci "Salve Roma!" 22.06.08, 10:54 minkipinki napisała: Ale ogólnie > zachwycona nie jestem. ja też nie byłam...trochę odniosłam wrażenie,że przereklamowane. Odpowiedz Link
nchyb Żelazne kamienie - Dębskiego 22.06.08, 11:42 o Marcinie Wrońskim, ciąg dalszy Labiryntu von Brauna. A raczej kolejne przygody bohatera wspomnianego Labiryntu... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Rennie Airth-The blood-dimmed tide 23.06.08, 09:33 John Madden, emerytowany inspektor Scotland Yardu prowadzi śledztwo w sprawie seryjnego mordercy. Jest rok 1932 i w tle Niemcy tuż przed dojściem nazistów do władzy. Odpowiedz Link
minkipinki McDermid "Syreni śpiew" 24.06.08, 09:03 Powoli zaczynają mnie męczy seryjni zabójcy i szczegółowe zapisy tortur - okropne. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: McDermid "Syreni śpiew" 24.06.08, 15:24 To zdecydowanie jej najgorsza książka. Pozostałe są znacznie lepsze. Odpowiedz Link
minkipinki Re: McDermid "Syreni śpiew" 24.06.08, 19:08 To dobrze, bo następna czeka w kolejce, ale najpierw po tej muszę odpocząć. Odpowiedz Link
chiara76 "Wsrzeszenie umarłych", Wolf Haas. 24.06.08, 10:24 Dziwny kryminał, dziwna narracja, dziwnie prowadzona, wyczytałam na skrzydełku, że taki super, i że zdobył niemiecką nagrodę, a ja, hmmmm, mam mieszane uczucia. Ale skończę, a co Odpowiedz Link
minkipinki Reichs "Poniedziałkowa żałoba" 25.06.08, 07:55 Chyba spodziewałam się czegoś słabszego, a tu proszę, relaks po poprzedniej lekturze. Odpowiedz Link
chiara76 Alicia Gimenez-Bartlett, "Węże w raju". 25.06.08, 12:02 ci, którzy mniej więcej znają mój gust książkowy wiedzą, że bardzo lubię tę serię i marzę o dniu, kiedy w naszej TV puszczą hiszpańską ekranizację jej kryminałów. Zaczyna się nieźle, bogate osiedle domków jednorodzinnych, wiecie istny raj właśnie, bogato, ukwiecono itd, sielanka. A tu w basenie pływa ni mniej ni więcej, tylko trup. Mieszkańca osiedla. Dalej, zobaczymy, jak się rozkręci. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Andrea Camilleri-Wycieczka do Tindari 25.06.08, 21:30 Brzydko wydana. Ja chcę z powrotem tę starą szatę graficzną Noir Sur Blanc. I choć w trakcie lektury mam nieodparte wrażenie, że już Wycieczkę czytałam, to miło być znowu w Vigacie. Odpowiedz Link
negev56 C.Dexter - Ostatni autobus do Woodstock 26.06.08, 19:24 Mój debiut z inspektorem Morsem. Szkoda, że GWP, wzorem innych wydawnictw, nie dało zajawki na pierwszych stronach, o terminie ukazania się następnej części , tak tylko pomyślałam...ciekawa jestem. Odpowiedz Link
boc1 Re: C.Dexter - Ostatni autobus do Woodstock 17.08.08, 12:05 Odkrylam z pewnym zdumieniem, ze w Ostatnim autobusie wydanym przez GWP jest napisane, ze to pierwsze wydanie w jezyku polskim. Tymczasem w 1992 roku wydal to, tez gdanski, Phantom Press. Podobnie jak co najmniej 5 innych ksiazek z Morsem: Nicholasa Quinna swiat ciszy, Tajemnica pokoju nr 3, Smierc w Jerycho, Ta dziewczyna jest martwa, Ktokolwiek widzial. Zapowiadali tez Umarli stajo w szeregu i Zagadke trzeciej mili, ale nigdy na to nie trafilam w rzeczywistosci. Ostatni autobus tlumaczyla wowczas Anna M. Gira. Odpowiedz Link
negev56 Re: C.Dexter - Ostatni autobus do Woodstock 17.08.08, 12:31 Ja zrozumiałam, że I wydanie przez GWP w nowym tłumaczeniu, był już taki wątek, z nadzieją na lepsze forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=64831380&a=64831380 Nawet na allegro są te stare wydania. Odpowiedz Link
drfell1 I Heard That Song Before - Mary Higgins Clark, 26.06.08, 20:29 Dość typowe dla niej. Odpowiedz Link
opty2 Re: Anne Holt - To co moje 26.06.08, 20:55 ojej, znowu o dzieciach, już się trwożę a nie tak dawno Edwardson molestował maluchy, brrr epidemia jakaś czy co? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Marcin Wroński-Komisarz Maciejewski 27.06.08, 08:41 Znajome ulice i budowle, ale kryminał z tego żaden. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Susan Howatch-Tajemnica April 28.06.08, 07:03 Goście mi się znienacka zapowiedzieli, więc od rana gotuję, piekę smażę, siekam - wszystko to oczywiście z kryminałem w ręku i czuję się jak skrzyżowanie miksera z blenderem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Susan Howatch-Tajemnica April 28.06.08, 10:35 siostra_pelagia napisała: > Goście mi się znienacka zapowiedzieli, więc od rana gotuję, piekę smażę, siekam > - wszystko to oczywiście z kryminałem w ręku i czuję się jak skrzyżowanie > miksera z blenderem. miłego miksowania więc, i ciekawe, jak Ci się pani Susan spodoba... ja połknęłam "Zabójcze piękno" Fieldingowej i bardzo mi się podobało, mimo, że (to już kolejny kryminał) znowu w połowie domyśliłam się, kto ubija. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Susan Howatch-Tajemnica April 29.06.08, 07:14 Poległam na 74 stronie. To jednak nie moje klimaty. Odpowiedz Link
chiara76 Henning Mankell, "Zapora". 28.06.08, 12:35 I pomyśleć, że pewnie dopiero w przyszłym tygodniu rozkręcę się z lekturą, bo jutro niestety, czeka mnie wyjazd a nie wypada (chyba? zabrać się do kogoś z książką w ręku... Tak, czy siak, zapowiada się interesująca lektura. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Nelson DeMille-Córka generała 29.06.08, 07:25 Film mi się podobał, zobaczymy jak książka. Odpowiedz Link
zorija Re: Tom Rob Smith "Ofiara 44" 29.06.08, 07:46 Rosja radziecka, rok 1953. Strach i nieufność, każdy boi się nawet gęby otworzyć. I jak tu prowadzić śledztwo?! Odpowiedz Link
kkasiaczek1 Re: Nelson DeMille-Córka generała 26.03.09, 15:07 Miałam to szczęście, że najpierw przeczytałam książkę - jest dobra a film jest całkiem wierny książce. Odpowiedz Link
minkipinki Canavan "Nowicjuszka" 29.06.08, 15:42 Dalsze dzieje Sonei - slumsiary, która oczywiście musi przeciwstawić się wszystkim z dobrych domów. Czekam na tom 3. Odpowiedz Link
negev56 H.Mankell - Zapora 29.06.08, 23:07 Doszłam do 6 rozdziału i jest naprawdę niezła, oby tak dalej. Szkoda, że jutro nie ma niedzieli . Odpowiedz Link
minkipinki Patterson "Róże są czerwone" 30.06.08, 20:13 Nic ciekawszego nie było w bibliotece, książkę czyta się bardzo szybko. Lubię takie niedopowiedziane zakończenia. Odpowiedz Link
zorija Re: Alicia Gimenez-Bartlett, "Węże w raju". 01.07.08, 08:33 Wreszcie wczoraj udało mi się kupić. Ale książka jest chodliwa, porwałam z półki ostatni egzemplarz. To samo zreszą z Mankellem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Alicia Gimenez-Bartlett, "Węże w raju". 01.07.08, 09:45 zorija napisała: > Wreszcie wczoraj udało mi się kupić. Ale książka jest chodliwa, > porwałam z półki ostatni egzemplarz. To samo zreszą z Mankellem. ja w ogóle w Empiku dostać nie mogłam, więc nabyłam w Merlinie Ale jakoś mi się aż tak, jak poprzednie nie podobała. Za to Mankellem się rozkoszuję Odpowiedz Link
januanio Re: Patterson "Róże są czerwone" 11.08.08, 13:18 ta książka ma ciąg dalszy ---->fiołki są niebieskie Odpowiedz Link