Dodaj do ulubionych

Lokomocyjne morderstwa

27.06.08, 19:16
Siedzę i cierpię i odliczam dni do urlopusmile. I tak sobie myślę, że
będziemy uciekać na te urlopy samochodami, busami, autobusami,
rowerami, na wrotkach, samolotami. A to takie wdzięczne miejsca na
popełnianie lub planowanie zbrodni. Moje typy:
1. The Railway Detective z inspektorem Robertem Kobeckiem autorstwa
Edwarda Marstona
2. Przedział morderców Sebastiena Japrisota
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Lokomocyjne morderstwa 27.06.08, 19:27
      "morderstwo w Orient Expresie" of coursewink
      A także, niestety, teraz tytuł mi wypadł z pamięci, ale super kiedyś czytałam
      opowiadania polskiego autora, takie opowiadania grozy z pociągami w tle
      właśnie...z początku ubiegłego wieku bodajże. Może potem sprawdzę na mojej liście...
      A co do samolotu, to Joe Alex oczywiście i który to kryminał na pokładzie
      samolotu się odbywa? "Piekło jest we mnie"? Ale na 100% pewna nie jestem...
      • negev56 Re: Lokomocyjne morderstwa 27.06.08, 20:51
        To ja może spróbuję Alistairem MacLeanem :
        Noc bez brzasku - najpierw katastrofa samolotu na Grenlandii a potem traktorami
        i zaprzęgami w siarczystym mrozie z mordercą na karku prze lodową pustynię.
        Siła strachu - Zatoka Meksykańska i akcja na platformie wiertniczej i finał w
        batyskafie na dnie oceanu.
        Złote rendez-vous - rejs luksusowym statkiem Campari od portu do portu i morderstwa.
        Wszystkie trzy świetne, połączenie dobrej sensacji z jeszcze lepszą zagadką
        kryminalną.
      • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 27.06.08, 21:24
        Nooo, masz rację. To było Piekło jest we mnie-tytuł wzięty z Raju utraconego
        Miltonasmile.
      • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 27.06.08, 21:30
        Chiaro, a te przedwojenne opowiadania grozy z pociągami to przypadkiem
        Grabińskiego nie były? Ślepy tor jedno z nich się nazywało.
        • braineater Re: Lokomocyjne morderstwa 27.06.08, 21:56
          Na 100% Grabiński i to pewnie zbiorek Demon ruchu. Cudowna rzecz.
          A do tematu dorzucam oczywistą oczywistośc, czyli Nieznajomych z pociągu, co to
          ich wszyscy znają z Hitchcockowego arcydzieła (najpiękniejsze ujęcie sceny mordu
          ever) a którzy w wersji książkowej - Znajomi z pociągu - spod pióra Patricii
          Highsmith wyszłej, są chyba nawet lepsi. Zresztą ostatnio się coraz bardziej
          przekonuję, ze Highsmithowa jako jedyna z klasycznych starych tuft kryminału,
          chyba nie napisała złej książki.

Psmile
          • chiara76 Siostro, Brejn;) 27.06.08, 22:40
            braineater napisał:

> Na 100% Grabiński i to pewnie zbiorek Demon ruchu. Cudowna rzecz.
            > A do tematu dorzucam oczywistą oczywistośc, czyli Nieznajomych z pociągu, co to
            > ich wszyscy znają z Hitchcockowego arcydzieła (najpiękniejsze ujęcie sceny mord
            > u
            > ever) a którzy w wersji książkowej - Znajomi z pociągu - spod pióra Patricii
            > Highsmith wyszłej, są chyba nawet lepsi. Zresztą ostatnio się coraz bardziej
            > przekonuję, ze Highsmithowa jako jedyna z klasycznych starych tuft kryminału,
            > chyba nie napisała złej książki.
            >
            > Psmile

Tak, to właśnie zbiór nowel "Demon ruchu" Grabińskiego, czyli każde z Was miało
            racjęwink rzecz faktycznie świetna i polecam, jak ktoś nie zna.

Coś mi się jeszcze po głowie kołacze, że chyba któraś z książek Mary Higgins
            Clark miała taki motyw, że facet znajdował na statkach wycieczkowych
            kobiety...ale znowu nie wiem, czy coś mi się nie myli...
            • siostra_pelagia Higgins Clark 28.06.08, 06:25
              Chiaro, ta książka Higgins Clark o panu co mordował kobiety w trakcie
              luksusowych wycieczek na równie luksusowym statku to tytuł Jesteś tylko mojasmile.
              • chiara76 Re: Higgins Clark 28.06.08, 10:36
                siostra_pelagia napisała:

> Chiaro, ta książka Higgins Clark o panu co mordował kobiety w trakcie
                > luksusowych wycieczek na równie luksusowym statku to tytuł Jesteś tylko mojasmile.
                >

o, to ta!
    • chiara76 Re: Lokomocyjne morderstwa 27.06.08, 22:47
      znowu Christie i jej "4.50 z Paddington", zupełnie zapomniałam, a to przecież
      nic innego, jak mord w pociągu...
      • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 28.06.08, 06:33
        No to jak Agatka to jej Śmierć w chmurach-morderstwo na pokładzie samolotu.
        • nchyb Re: Lokomocyjne morderstwa 28.06.08, 10:44
          Christie podróżniczo jest niedościgniona. Jeszcze na statku w
          Śmierci na Nilu.
          W pociągu jeszcze jej Zagadka błękitnego ekspresu.
          • nchyb w pociągu... 28.06.08, 10:52
            znlazłamtaki ciekawy wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=52275973&v=2&s=0

co prawda, sątam nie tylko kryminały, ale wszystko w pociągu smile
            • siostra_pelagia Re: w pociągu... 28.06.08, 11:30
              Przeczytałam. Najbardziej spodobała mi się Lokomotywa Tuwimasmile.
              Jak eksploatujemy Agatkę to obowiązkowo trzeba zamieścić Morderstwo to nic
              trudnego. Wszak w przedziale kolejowym pewna miła staruszka zwierzyła się
              współpasażerce...
              No i Konatkowskiego Przystanek śmierć. Tramwaj to też środek lokomocjismile.
              • harleyquin Re: w pociągu... 16.07.08, 13:33

> Wszak w przedziale kolejowym pewna miła staruszka zwierzyła się
                > współpasażerce...

wpołpasażerOWIsmile
                • siostra_pelagia Re: w pociągu... 16.07.08, 13:41
                  Zgadza się. Współpasażerowismile.
    • drfell1 Murder On The Flying Scotsman - Carola Dunn 28.06.08, 16:40
      Nie zaglądałem na to forum przez dwa m.in.dlatego, że podróżowałem pociagiem smile
      A przypadkiem czytałem książkę: Murder On The Flying Scotsman czyli jedną z przygód Daisy Dalrymple. Wspominałem o niej w wątku o dziennikarzach. Tutaj tego dziennikarstwa mało, ale większość akcji w tym morderstwo dzieje się w pociągu jadącym z do Szkocji. Rok 1923.
    • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa 28.06.08, 16:54
      Inspektor nazywa się Robert Colbeck nazywany własnie "Railway Detective"
      1. The Railway Detective (2004)
      2. The Excursion Train (2005)
      3. The Railway Viaduct (2006)
      4. The Iron Horse (2007)
      5. Murder on the Brighton Express (2008)
      Iron Horse idzie (jedzie?) do mnie, ale za szybki nie jest.

W drodze są też 3 książki o podobnej tematyce - Jim Stringer kolejny Railway Detective w epoce wikroriańskiej.
      1. The Necropolis Railway (2002)
      2. The Blackpool Highflyer (2004)
      3. The Lost Luggage Porter (2006)

Martin napisał jeszcze dwie
      4. Murder At Deviation Junction (2007)
      5. Death on a Branch Line (2008)

Jeszcze nic o nim nie wiem.
      • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 28.06.08, 17:07
        No wiem, że mi to "l" z nazwiska gdzieś urwałosmile.
        Pociągiem jeździł po Indiach również inspektor Ghote w książce Keatinga
        Inspector Ghote goes by train.
      • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa 13.07.08, 11:39
        Przeczytałem "Iron horse". Pomimo, że autor (Edard Marston) czyli Keith Miles pod swoim nazwiskiem i pseudonimami pisze równocześnie kilka serii)jest prawdziwą fabryką kryminałów to czyta sie zupełnie dobrze. Z uszkodzonej paczki w pociągu (wiktoriańska Anglia)) wypada ludzka głowa. Wezwany jest Rober Colbeck czyli "Railway Detective". Trochę naiwności, ale bez bólu można przeczytać.

Natomiast jego rywal z początku XX wieku Jim Stringer (dla odmiany "steam detective") strasznie mnie znudził. Może i książki są niezłe (tak twierdzą recenzje), epoka, życie na kolei itd. przedstawione z detalami, ale jako kryminały słabe.
        The Necropolis Railway (2002)
        Akcja dzieje się na autentycznej Necropolis Railway czyli lini kolejowej przewożącej trumny i żałobników na Brookwood Cemetery 25 mil poza Londynem. Linia kolejowa istniała od 1854 - 1941. Aż do 1988 do tego celu wykorzystywaną zwykła linie kolejową. Jim Stringer jest tutaj na poczatku swojej kariery na kolei - czyści parowozy i marzy, żeby zostac maszynistą.
        The Blackpool Highflyer (2004)
        Tytułowy pociąg to jest Excursion Train czyli pociąg wycieczkowy coś znanego juz z powieści Marstona. Stringer jest palaczem.
        The Lost Luggage Porter (2006)
        Stringer ku swojemy żalowi (stanowisko maszynisty oddala się) jest detektywem oddziału kolejowego policji.
    • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa - kolej 28.06.08, 21:53
      The Wheel Spins - Ethel White (1936) czyli The Lady Vanishes Hitchcocka. Książka zresztą zasługuje na przeczytanie.
      H. E. Wood, The Passenger from Scotland Yard (1888),
      E. G. Bartlett, The Case of the Thirteenth Coach (1958),
      Lyn Brock, The Slip Carriage Mystery (1928),
      Philip McCutcheon, Overnight Express (1988),
      Durham; John Godey, The Taking of Pelham One Two Three (1973)- porwanie metra, nie wiem czy tu pasuje,
      Frances Yarborough, Murder on the Long Straight (New York, 1979),
      Sir John Magill’s Last Journey - Freeman Wills Crofts (1930)- specjakista od kolei, pracował jako inzynier kolejowy, praktycznie w każdej jego powieści wystepuje pociąg. Wybrałem najbardziej typowe dla tematu. Zajmuje sie też innymi środkami transportu smile
      The Edge - Dick Francis(1988) - ciekawa bo w pociągu pomiędzy pasażerami są aktorzy odgrywający fikcyjne morderstwo dla rozrywki pasażerów.
    • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa opowiadania 28.06.08, 22:41
      Antologia Haininga na ten temay
      Murder on the Railways - Peter Haining
      Introduction • Peter Haining •
      5 • Murder in the Railway Train: A Broadsheet Ballad • Anon.
      7 • 1. Murder Express: Classic Journeys into Fear
      9 • Express to Stamboul [“Have You Got Everything You Want?”; Parker Pyne] • Agatha Christie • ss Cosmopolitan Apr ’33; EQMM Jun ’65
      22 • Crime on the Footplate [Insp. Joseph French] • Freeman Wills Crofts • ss The (London) Evening Standard, 1950; The Saint Detective Magazine Aug ’56
      31 • The Man with No Face [Lord Peter Wimsey] • Dorothy L. Sayers • nv, 1928
      57 • Dead Man • James M. Cain • ss The American Mercury Mar ’36
      69 • Cheese • Ethel Lina White • nv, 1941
      86 • A Curious Suicide • Patricia Highsmith • ss
      97 • Jeumont: 51 Minutes’ Wait [Insp. Jules Maigret] • Georges Simenon • ss, 1944
      109 • Three-Ten to Yuma • Elmore Leonard • ss Dime Western Magazine Mar ’53
      125 • 2. Tracked Down: The Railway Detectives
      127 • The Adventure of the First Class Carriage [Sherlock Holmes] • Ronald A. Knox • ss The Strand Feb ’47
      139 • The Murder on the Okehampton Line [Godfrey Page] • Victor L. Whitechurch • ss Pearson’s Magazine Dec ’03
      150 • The Mystery of the Black Blight [Calvin Sprague] • Francis Lynde • nv
      181 • The Knight’s Cross Signal Problem [“The Mystery of the Signals”; Max Carrados] • Ernest Bramah • nv News of the World Aug 24-31 ’13
      206 • Once Upon a Train [Hildegarde Withers; John J. Malone] • Craig Rice & Stuart Palmer • nv EQMM Oct ’50
      228 • The Rhine Maiden [“All Aboard for Shanghai!”; Simon Templar] • Leslie Charteris • ss The American Magazine Feb ’36
      245 • Murder on the 7.16 [John Appleby] • Michael Innes • ss
      250 • Murder in the Tunnel • Brian Hunt • ss The Daily Telegraph Dec 17 ’94
      261 • 3. Tunnel Visions: Death on the Subway
      263 • Mystery of the Underground • John Oxenham • nv To-Day Feb 27-Apr 10, 1897
      286 • Death in the Air • Cornell Woolrich • ss Detective Fiction Weekly Oct 10 ’36
      306 • The Mysterious Death on the Underground Railway [Old Man in the Corner] • Baroness Emmuska Orczy • nv The Royal Magazine Jul ’01
      323 • Thubway Tham’s Bomb Scare [Thubway Tham] • Johnston McCulley • ss The Saint Detective Magazine Jan ’60
      334 • The Coulman Handicap [Insp. Patrick Petrella] • Michael Gilbert • nv Argosy (UK) Apr ’58
      352 • A Midnight Train to Nowhere • Ken Follett • ss London Evening News Aug 19 ’75
      356 • Oxford Circus • Maeve Binchy • ss
      365 • Drink Entire: Against the Madness of Crowds • Ray Bradbury • ss Gallery Apr ’76
      377 • 4. End of the Line: Commuter Crimes
      379 • The Riddle of the 5.28 [Hamilton Cleek] • Thomas W. Hanshew • nv The Man of the Forty Faces, Cassell, 1910
      398 • Headhunter • Jan Carol Sabin • ss EQMM Feb ’94
      405 • Escape to Danger • Erle Stanley Gardner • ss, 1960
      420 • Death Decision • William F. Nolan • ss Mike Shayne Mystery Magazine Jul ’81
      432 • Broker’s Special • Stanley Ellin • ss EQMM Jan ’56
      443 • Galloping Foxley • Roald Dahl • ss Town & Country Nov ’53
      457 • The Second Passenger • Basil Copper • ss The Dark Brotherhood Journal, 1973
      467 • The Green Road to Quephanda [“The Green Road”] • Ruth Rendell ss EQMM Jan 1 ’81

Inne:
      James Hilton, `The mallet' [1929] - Michael Stapleton, The Best Crime Stories (1977), 278-92.
      Mystery of the Sleeping Car Express: And Other Stories (1956)- Freeman Wills Crofts
      Arthur Conan Doyle, The story of the man with the watches, The Lost Special
      Peter Lovesey, `The lady in the trunk', in Tim Heald, A Classic English Crime (New York, 1990), 77-94.
      Garnett Radcliffe, `On the Irish Mail'- Dorothy L. Sayers, Great Short Stories of Detection, Mystery, Horror: Third Series (1933), 389-410
      Agatha Christie, `The girl in the train', The Listerdale Mystery and other Stories [1934]
      Agatha Christie, The Girdle of Hyppolita, The Labours of Hercules (1947)
      Beware of Trains - Beware of Trains & Other Stories- Edmund Crispin
      Mystery of the Sleeping Car Express: And Other Stories (1956)- Freeman Wills Crofts
      Barry Perowne, `Knowing what I know now', in Eleanor Sullivan and ElLery Queen, The Omnibus of Modern Crime Stories (1991), pp. 279-93.
      Jonathan Goodman - The Railway Murders: classic stories of true crime
      John Dickson Carr - The murder in number four - The Door to Doom
      I ostatnia pozycja prawdziwe zbrodnie, których na w pociągach (i przechowalniach bagażu) nie było mało:
      Jonathan Goodman - The Railway Murders: classic stories of true crime
      • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa opowiadania 13.07.08, 11:54
        Dodałbym jeszcze " Thrilling Stories of the Railway" (1912) V.L.Whitechurcha, wznawiane jako "Stories of the Railway". Detektywem połowy (6) z nich jest Thorpe Hazell. Oto one:
        Sir Gilbert Murrell's Picture (1905)
        The Affair of the German Dispatch-Box
        How the Bishop Kept His Appointment
        The Stolen Necklace
        How the Express Was Saved
        A Case of Signaling
        Winning the Race

Także Francis Lyndei jego opowiadania wydane pot tytułem Scientific Sprague (1912) są związane z koleją.
    • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 29.06.08, 07:23
      Wykolejony-James Siegel

W pociągu którym dojeżdża do pracy główny bohater poznaje piękną kobietę.
      Nawiązuje z nią romans i nie będzie miał lekkosmile.
      • chiara76 Re: Lokomocyjne morderstwa 29.06.08, 09:20

> Wykolejony-James Siegel
        >
        > W pociągu którym dojeżdża do pracy główny bohater poznaje piękną kobietę.
        > Nawiązuje z nią romans i nie będzie miał lekkosmile.

ano faktwink
        Oj, nie będzie miał lekko, nie...dobry thriller.
    • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa Charlie Chan Carries On 29.06.08, 11:08
      Charlie Chan Carries On czyli Charlie Chan prowadzi śledztwo. Morderstwo (właściwie o ile pamiętam morderstwa) popełnione w czasie podróży dookoła świata. Do grupy turystów najpierw dołącza inspektor Duff ze Scotland Yardu, a po jego postrzeleniu Charlie Chan.
    • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 29.06.08, 12:51
      Odnalazłam na półce książkę Silk Train Murder - Sharon Rowse o pociągu wiozącym
      cenny ładunek jedwabiu. Nudna raczej była.
      Liczne są w sieci oferty na przedstawienia interaktywne w pociągach.
      Organizatorzy zapewniają wyśmienite jedzenie, zagadkę kryminalną i udział w
      śledztwie. Brałam kiedyś udział w takim Mystery Train w Polsce. Jedzenie było we
      własnym zakresie, a podróżnym zapewniono atrakcję w postaci napadu przez bandę
      złożoną z żołnierzy Armii Czerwonej ( tzn. okoliczna ludność sobie dorabiała w
      ten sposób, nie weteranismile)
      • drfell1 Re: Lokomocyjne morderstwa 29.06.08, 20:13
        Wspominana przeze mnie książka Dicka Francisa dotyczy właśnie takiego Mystery Train z przedstawieniem interaktywnym.

Ja w Polsce z niczym takim sie nie spotkałem, ale niezpomnianych wrażeń może dostarczyć podróżownie z dużą grupą rezerwistów. Jeszcze lepsze jest pewnie towarzystwo kibiców, ale tego osobiście nie doświadczyłem.
      • agridulce Re: Lokomocyjne morderstwa 01.07.08, 00:31
        A na czym konkretnie dorabianie polegało - opłaceni byli za to, że
        napadną, czy co zagrabią to dla nich? I które biuro podróży ma
        takie awangardowe pomysły?
    • drfell1 Cabin B-13 29.06.08, 19:54
      Jeśli chodzi o podróż morską to dla mnie klasykiem pozostaje, krótkie słuchowisko radiowe “Cabin B-13” Johna Dicksona Carra. Mało kto pamięta, że Carr był także wybitnym twórcą tego gatunku. “Cabin B-13” dało początek całej serii pod tym tytułem, gdzie rolę detektywa pełnił lekarz okrętowy.
      Młode małżeństwo wsiada ma okręt i dostaje kabinę B-13. Po jakimś czasie znika mąż, a wszyscy na statku twierdzą, że dziewczyna wsiadła sama. W dodatku na statku nie ma kabiny B-13.
      Oczywiście słuchowisko nawiązuje (zresztą bohaterka wspomina o tym)do znanej historii matki i córki w Paryżu, nie pamiętam kto napisał opowiadania (wg. legendy oparte na prawdziwych wypadkach). Bardziej jest może znany film So Long at the Fair z Jean Simmons i Dirkiem Bogarde.
      Wspominany wcześniej film Hitchcocka "A Lady Vanishes" na podstawie The Wheel Spins autorstwa Ethel Lina White też tutaj przychodzi do głowy.
      Niedawno był nakręcony film (nie oglądałem) też nawiązujący do tego schematu:
      Plan lotu (Flightplan) Czołówka

Świeżo owdowiała Kyle Pratt leci z sześcioletnią córką Julie z Berlina do Nowego Jorku. Śmierć jej męża nastąpiła nagle - w luku bagażowym znajduje się trumna z jego ciałem, które ma być pochowane w Stanach. Kyle zasypia po zażyciu środków nasennych. Po przebudzeniu stwierdza z przerażeniem, że dziewczynki nie ma w samolocie. Ani członkowie załogi, ani pasażerowie nie przypominają sobie dziecka. Kyle rozpaczliwie szuka córki, chociaż chwilami zaczyna wątpić, czy jest przy zdrowych zmysłach.

Co różni historię stworzoną przez Carra od innych wspomnianych? Rozwiązanie – zupełnie inne.
      Tutaj można wysłuchać tego słuchowiska:
      www.escape-suspense.com/2007/06/suspense_cabin_.html
      • drfell1 Re: Cabin B-13 29.06.08, 20:07
        Np. Cabin B-13 nakręcono film Dangerous Crossing (1953). Niestety nie oglądałem.
        • siostra_pelagia Starsza pani znika 29.06.08, 21:03
          Zdecydowanie mój ulubiony film Hitchcocka. Na Pan lotu sie nie wybrałam mimo
          sympatii ogromnej dla Jodie Foster. Kiepskie recenzje mnie skutecznie zniechęciły.
          • drfell1 Re: Starsza pani znika 29.06.08, 21:44
            Natomiast wersja z 1979 nie jest zbyt przekonywująca. Natomiast książka jest zupełnie niezła.
            • siostra_pelagia Re: Starsza pani znika 30.06.08, 08:42
              Ta wersja z 1979 to mało ciekawa była w porównaniu z tą starą. Mnie
              ona zaciekawiła, bo tam grał Polak Władysław Scheybal znany z Kanału
              Wajdy.
              Ale dostał jakąś małą rólkę, bo patrzyłam, patrzyłam i go
              przegapiłamsmile.
            • zorija samolot 30.06.08, 08:42
              I jeszcze samolot. Tu przypominam sobie:
              Agatha Christie "Śmierć w chmurach"
              Joe Alex "Piekło jest we mnie"
              Nelson DeMille, Thomas Block "Mayday"
              Nelson DeMille "Nad rzekami Babilonu"
              Ken Follett "Noc nad oceanem"
              • drfell1 Re: samolot 30.06.08, 15:14
                Richard Doyle Imperial 109
    • dedukcja_watsonie Re: Lokomocyjne morderstwa 30.06.08, 13:34
      zwloki w pociagu byly jeszcze w ktorejs Donnie Leon (tam gdzie
      kobietami handlowano)...
      • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 30.06.08, 18:16
        W jej powieści Śmierć i sąd to adwokata w pociągu zamordowano. Ale już
        szczegółów nie pamiętam.
        • agridulce Re: Lokomocyjne morderstwa 01.07.08, 00:27
          Andrea Camilleri "Wycieczka do Tindari" - wycieczka autokarowa
          połączona z prezentacją towarów, w czasie której znika para
          staruszków.
          Boris Akunin "Lewiatan" - na pokładzie luksusowego statku płynącego
          do Kalkuty (nawiązanie do Agatki i jej Rejsu po Nilu)
          Ruth Rendell "Zabić mandaryna" - akcja pierwszej części wiąże się z
          podróżą Wexforda po Chinach, z użyciem różnych środków lokomocji, w
          czasie wycieczki statkiem ginie człowiek.
          • panna.tulipanna1 Re: Lokomocyjne morderstwa 13.07.08, 17:39
            No i "Tam piaski spiewają" Josephine Tey.
            Inspektor Grant, rzecz jasna, rozwiąże zagadkę smierci w pociągu...
    • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 14.07.08, 12:34
      No to z ostatnich lektur dorzucam Złoty pociąg Mirosława Bujki.
    • drfell1 Lokomocyjne morderstwa Decked Carol Higgins Cla 15.07.08, 19:58
      Była matka, teraz córka smile
      Decked Carol Higgins Clark
      Transatlantyk Queen Guinevere i typowy dla luksusowych statków zestaw pasażerów: potajemni kochankowie, złodzieje biżuterii i mordercy.

• paszczakowna1 Re: Lokomocyjne morderstwa 16.07.08, 12:58
      "Swing, swing together" Petera Loveseya. Rzecz się dzieje głównie na łódkach na
      Tamizie, w czasach wiktoriańskich (przypomniał mi wpis Dr Fella w wątku
      kurortowym, bo to ten sam detektyw i ten sam klimat). Jak komuś się skojarzyło
      "Trzech panów w łódce..." Jerome K. Jerome, to słusznie.
    • siostra_pelagia Re: Lokomocyjne morderstwa 16.07.08, 13:46
      Rowerów w akcji jeszcze nie byłosmile. Samotna cyklistka A. C. Doyle`a .
    • zorija Re: Lokomocyjne morderstwa 18.07.08, 08:30
      Mary Higgins Clark "Świąteczny rejs". Morderstwa nie ma (żeby nie
      psuć atmosfery świąt), ale za to na pokładzie luksusowego jachtu
      dzieją się inne nieprzyjemne rzeczy.
      • kasiulek1976 Re: Lokomocyjne morderstwa 06.08.08, 01:17
        wydaje mi się, że akcja Siedmiu papierosów "Maracho" J. Edigeya (wydanych w
        serii Ewa wzywa 07) miała miejsce w pociągu

nie wykluczam jednak, że mylę książkę z inną pozycją z tej seriismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka