chiara76 "Isola", Isabel Abedi. 13.08.08, 23:09 Dwanaścioro nastolatków w wieku 14-19 zostawionych na wyspie brazylijskiej w celu przeprowadzenia nietypowego doświadczenia, filmu nakręconego w ramach reality show. Nic dobrego z tego nie wyniknie Odpowiedz Link
nchyb Re: "Isola", Isabel Abedi. 15.08.08, 11:38 zaciekawiłaś mnie Pewnie z synem będziemy czytać. Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Isola", Isabel Abedi. 15.08.08, 11:39 nchyb napisała: > zaciekawiłaś mnie > Pewnie z synem będziemy czytać. ja już po. Ok, ale bez fajerwerkówTrochę za mało, jak dla mnie, portretów psychologicznych, na które liczyłam przy tego typu książce. Odpowiedz Link
drfell1 Aaron Elkins 14.08.08, 16:48 Aaron Elkins Where There's a Will, 2005 Unnatural Selection, 2006 Wydaje mi się, że wczesniejsze książki z serii były lepsze. Odpowiedz Link
nchyb Wilki Fenrydera - Alec Covin 14.08.08, 20:47 to ponoć coś w stylu J.Ch. Grange'a, mieszanka Kinga, Koonza, Chattama itp. I też Francuz jak Grange, którego mroczność lubię Odpowiedz Link
nchyb Re: Wilki Fenrydera - Alec Covin 18.08.08, 13:51 okazało się, że to ani sensacja ani kryminał. Bardzo mi z Lśnieniem Kinga się kojarzy... Odpowiedz Link
negev56 Christian Jungersen - Wyjątek 15.08.08, 12:26 Specjalnie zostawiłam sobie ją na ten weekend. Przeszło 600 stronicowe tomiszcze czyta się najlepiej w pozycji horyzontalnej. A czyta się znakomicie, cóż za nieprawdopodobna historia... i wciągająca. Odpowiedz Link
drfell1 Deborah Crombie A Share in Death 17.08.08, 19:11 Deborah Crombie A Share in Death (1993) Zachęcony późniejszymi książkami postanowiłem przeczytać pierwszą z serii. Jak na debiut całkiem niezła. Odpowiedz Link
silvestro Re: Co teraz czytacie - sierpień... 17.08.08, 23:34 Grisham - "Apelacja". Czyta się, właściwie podobały mi się wszystkie Jego książki.Czeka R.D.Wingfield i "Frost i ciemna noc" Odpowiedz Link
panikarola j. nesbo "trzeci klucz" 18.08.08, 10:04 po raz pierwszy pare tygodni temu przeczytalam cos z j. nesbo - to moje odkrycie!!! jak mi sie podoba! cos czuje, ze zaczela sie kolejna ulubiona seria. nastomiast zupelnie sie rozczarowalam cobenem... Odpowiedz Link
negev56 T. Konatkowski - Wilcza Wyspa 18.08.08, 18:22 Komisarz Adam Nowak na tropie... Odpowiedz Link
chiara76 H.Nesser, "Kim Novak nigdy nie wykąpała się... 19.08.08, 09:28 w jeziorze Genezaret". Właściwie , to już kończę. Odpowiedz Link
drfell1 Say It With Poison Ann Granger 19.08.08, 10:40 Say It With Poison Ann Granger (1991) Pierwsza z serii (Mitchell i Markby) Odpowiedz Link
minkipinki Coben "Ostatni szczegół" 19.08.08, 19:31 Cobenowskie - morderstwo i zbrodnia z przeszłości, lekkie, wakacyjne. Odpowiedz Link
dorrit Nora Roberts jako J.D.Robb i przyszły Nowy Jork... 20.08.08, 11:31 Klasykę (Christie i Conan Doyle głównie) dawno z przyjemnością przeczytałam, a ze współczesnych wymienianego już Iana Rankin'a i jego inspektora Johna Rebusa, jest jeszcze Karin Slaughter, gdzie główną bohaterką jest M.E. - lekarka sądowa, ale obok są "regularni" dochodzeniowcy, trochę drastycznie tam bywa, ale widocznie tak to jest... Dziewczynom polecam Julie Garwood i jej kryminały/romanse, nie znam wszystkich, z paru przeczytanych najlepszy jest "Zabójcza lista" (pisze też "kryminały historyczne", nie czytałam dotąd, podobno b. poczytne w USA i UK). A teraz do sedna: uwielbiam i czytam z tzw. zapartym tchem J.D.Robb (Nora Roberts jako J.D.Robb) - jej serię o dochodzeniach prowadzonych przez lt. Eve Dallas. Najpierw dziwnie jakoś mi się czytało, odkrywając, że akcja dzieje się w Nowym Jorku lat 2058/60, ale akcja tych thrillerów jest tak skonstruowana, że te uboczne, techniczne głównie didaskalia tylko jej dodają atrakcyjności. Może ciut bardziej dla dziewczyn jest ta seria, jako że w niektórych (pierwszych zwłaszcza) książkach istotny jest wątek "romansowy" (choć nietypowy - tym ciekawsze) głównej bohaterki z jej przyszłym mężem, zamieszanym w zbrodnię człowiekiem (wielkich) interesów (w nich przyczyna, iż czasem bywa w coś mimowolnie zamieszany i później...). Czyta mi się je świetnie. Znak rozpoznawczy - w tytule pojawia się w różnych kontekstach słowo "śmierć", chyba w polskich tłumaczeniach także. Polecam zacząć chronologicznie, od pierwszej części ("Naked in Death" / "Nago w śmierci" powinno być dosłownie), bo ja musiałam po przeczytaniu najpierw późniejszej książki na gwałt szukać pierwszej... opłaciło się, wracam teraz do niej. Pozdrowionka i miłej lektury! Odpowiedz Link
silvestro Re: Nora Roberts jako J.D.Robb i przyszły Nowy Jo 24.08.08, 01:45 Też bardzo lubię.W Polsce to było wydane pod tytułem "Dotyk śmierci" A jest tego sporo do czytania: 1. Dotyk śmierci (Naked in Death) 2. Sława i śmierć (Glory in Death) 3. Kwiat nieśmiertelności (Immortal in Death) 4. Śmiertelna ekstaza (Rapture in Death) 5. Czarna ceremonia (Ceremony in Death) 6. Anioł zemsty (Vengeance in Death) 7. Randka ze śmiercią (Holiday in Death) "Midnight in Death": Silent Night Anthology 8. Zabójczy spisek (Conspiracy in Death) 9. Aż po grób (Loyalty in Death) 10. Świadek śmierci (Witness in Death) 11. Zapłacisz krwią (Judgement in Death) 12. Srebrny błysk śmierci (Betrayal in Death) "Interlude in Death", Out of this World Anthology 13. Wróg w płatkach róż (Seduction in Death) 14. W pogoni za śmiercią (Reunion in Death) 15. Wirus śmierci (Purity in Death) 16. Portret śmierci (Portrait in Death) 17. Powtórka ze śmierci (Imitation in Death) 18. Skarby przeszłości (Remember When) 19. Rozłączy ich śmierć (Divided in Death) 20. Wizje śmierci (Visions in Death) 21. O włos od śmierci (Survivor in Death) 22. Naznaczone śmiercią (Origin in Death) 23. Śmierć o tobie pamięta (Memory in Death) "Haunted in Death", Bump in the Night Anthology 24. Zrodzone ze śmierci (Born in Death) 25. Innocent in Death "Eternity in Death", Dead of Night Anthology 26. Creation in Death 27. Strangers in Death 28. Salvation in Death (listopad 2008 w USA) "Ritual in Death", Suite 606 Anthology (listopad 2008 w USA) Odpowiedz Link
drfell1 All Shall Be Well Deborah Crombie 20.08.08, 19:11 All Shall Be Well(1994) - Deborah Crombie Druga książka z cyklu Odpowiedz Link
brykk Re: Co teraz czytacie - sierpień... 20.08.08, 20:11 "Oczy ognia"- Heathner Graham Odpowiedz Link
zorija Re: "Lee Child "Echo w płomieniach" 21.08.08, 08:36 Podoba mi się, jest takie westernowe. Czekam na pojedynek w słońcu Odpowiedz Link
negev56 Re: "Lee Child "Echo w płomieniach" 21.08.08, 19:12 Tam, gdzie Jack Reacher, tam zawsze jest pojedynek, niekoniecznie w samo południe . Odpowiedz Link
brykk Re: "oczy ognia" - Heathner Graham 21.08.08, 10:59 Zdecydowanie kończę czytac ksiązki tej autorki, zdecydowanie za dużo w jej ksiązkach watów miłosnych, a do kryminału bardzo daleko. Odpowiedz Link
brykk "Zabujstwa w Badger's Drift"- Caroline Graham 21.08.08, 12:01 Pierwsza cześc przyód nadinspektora Barnaby'ego i sierżanta Troya Mam nadzieje że mnie nie zawiedzie i siegne po dalsze czesci. Odpowiedz Link
drfell1 Mourn Not Your Dead - Deborah Crombie 21.08.08, 19:20 Deborah Crombie - Mourn Not Your Dead (1996) Czwarta z koei książka cyklu, którego bohaterami są Duncan Kincaid i Gemma James Odpowiedz Link
chiara76 G. Meade, "Pajęczyna kłamstw". 22.08.08, 13:22 Napiszę tak, zaczyna się nieźle. Scena z lotniska zmroziła mnie dosłownie. Ciekawe, jak dalej. Podobno dobre, ale jakoś się wcześniej z tym nazwiskiem nie spotkałam, to nie wiem, czego się spodziewać. Odpowiedz Link
zorija Re: David Gemmell Lew Macedonii 23.08.08, 08:27 Powieść historyczno-fantastyczna osadzona w realiach starożytnej Grecji. Odpowiedz Link
negev56 Karin Slaughter - Przywilej skóry 24.08.08, 14:09 Zaczyna się od naprawdę mocnego uderzenia, oby tak dalej. Odpowiedz Link
nchyb i jak wrażenia Chiaro? 27.08.08, 12:13 Pajęczynę kłamstw czytałam parę lat temu, bardzo podobała mi się, zupełnie wyraźne skojarzenia z Purpurowymi rzekami Grange'a miałam. No i zakończenie - gdy już nie wiadomo kto jest kim. Sam cud miód itp Tegoż autora czytałam jeszcze Piaski Sahary, równie ciekawe, chociaż w innej scenerii (gdzie lodowiec, a gdzie pustynia) i w ciut innych czasach, tu drufa wojna światowa i też okazuje się, żebohaterowie są całkiem kim innym niż myślimy. Również warto. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Charles Percy Snow-Sprawa Howarda 24.08.08, 20:13 Przypadek fałszerstwa naukowego w Cambridge. Wciągające. Odpowiedz Link
opty2 Zapora, Echo winy, Apelacja 26.08.08, 12:07 ale też "To nie jest kraj dla starych ludzi" - dobre, dobre i Wyspa skazańców - no, mniej dobre To co ukryte-Lippman - zastanawiające, niejednoznaczne, Apelacja - wk.. jąca ze względu na zakończenie Echo winy - ciekawy debiut tej autorki Zapora - klasa sama w sobie ale sobie poczytałam w czasie urlopu, szkoda że się skończył Odpowiedz Link
opty2 Re: Zapora, Echo winy, Apelacja 26.08.08, 13:37 właśnie, bo gdyby dłużej trwał to może bym zlikwidowała wszelkie zaległości ) chociaż z drugiej strony cieszę się, że puste półki nie straszą, nie ma obaw Odpowiedz Link
drfell1 The Burnt House Faye Kellerman 26.08.08, 19:35 Faye Kellerman w niezłej formie, chociaż pojawiający się w książce zbieg okoliczności trudny do przełknięcia. Odpowiedz Link
judytta Camiller i "Głos skrzypiec" 27.08.08, 08:30 "Głos skrzypiec" judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
nchyb Przysięga otchłani - Grange 27.08.08, 12:12 hm, ciut religijnie się zrobiło, ale mrocznie, okrutnie i dusznie jak zawsze... Byłam w nocy wściekła, że musiałam przerwać, by chociaż parę godzin snu przed pracą złapać. Dziś kończę, trudno, najwyżej juro pójdę na wagary... Odpowiedz Link
nchyb Re: Przysięga otchłani - Grange 29.08.08, 22:04 Mam wrażenie, że autor jednym okiem czytał breslauski cykl Krajewskiego, drugim zerkał na folm Linia życia z m.in. Kevinem Baconem i jeszcze na dokładkę zapamiętał wrzawę wokół Browna. Tyle, że zamiast Opus Dei, ewentualnie Bractwa Kamienia od Morrella na zakon księży walczących wymyślił sobie polski Klub Inteligencji Katolickiej. Walka głównego bohatera z zamaskowanymi sekciarzami na zamglonych krakowskich Plantach bardzo filmowa... Ale w sumie może być, co ja poradzę, że lubię grange'owe klimaty... Odpowiedz Link
nchyb Re: Przysięga otchłani - Grange 29.08.08, 22:15 wyjaśniam - KIK nie występuje w roli złej sekty, ale jakoś inaczej, niż do tej pory sobie wyobrażałam Odpowiedz Link
drfell1 That Way Murder Lies - Ann Granger 27.08.08, 16:35 Ann Granger - That Way Murder Lies (2004) 15 i na razie ostatnia z serii Mitchell i Markby. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Martha Grimes-Help the poor struggler 27.08.08, 18:42 Richard Jury, dziesięcioletnia Jessica i jej pies Henry. Tajemnicze morderstwa dzieci. Odpowiedz Link
negev56 Rom Rob Smith - Ofiara 44 28.08.08, 18:38 Bardzo dobra książka, czyta się świetnie. Nawet z nazwiskami nie mam problemu . Odpowiedz Link
negev56 Re: Rom Rob Smith - Ofiara 44 28.08.08, 18:39 oczywiście Tom, no przecież że Tom Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Rom Rob Smith - Ofiara 44 28.08.08, 19:59 Czyli z imionami mamy kłopoty Ps. Zerknij na pocztę gazetową. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Katedra-Nelson DeMille 29.08.08, 21:56 Jestem na 49 stronie i jak na razie ku memu ogromnemu zaskoczeniu bardzo mi się podoba. I mam nadzieję, że do ostatniej 451 strony będzie podobnie. Odpowiedz Link
negev56 P. Highsmith - Utalentowany Pan Ripley 31.08.08, 09:55 Wszyscy już to czytali , czas na mnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P. Highsmith - Utalentowany Pan Ripley 31.08.08, 11:03 Wprawdzie utalentowany nie w tym kierunku co trzeba, ale książka jest niezła. Odpowiedz Link
drfell1 Aaron Elkins 31.08.08, 16:27 Aaron Elkins Fellowship of Fear (1982) The Dark Place (1983) Pierwsze z serii. Jedno można powiedzieć, z czasem sie poprawił. Odpowiedz Link