Dodaj do ulubionych

Eugeniusz Dębski

26.03.09, 09:41
Nie wiem, czy było już coś o tym panu. Wrzuciłam w wyszukiwarkę i nie wyskoczył, ale może coś przegapiłam. W każdym razie czytam właśnie jakoś zupełnie przypadkiem "Tamtą stronę świata" i bardzo mi się podoba. Czytadło to jest pierwszej wody, owszem, ale za to mocno wciągające. Detektyw Owen Yeates jest taki, jaki powinien być detektyw w czarnym kryminale - wrednawy, bezczelny i pewny siebie, a do tego ciut za dużo pije i zdecydowanie za wiele pali. Kobiety przewijają się gdzieś w tle, humoru jest akurat tyle, ile powinno być, żeby książka nie zmieniła się w autoparodię, a na dodatek, jak widzę, są jeszcze kolejne części! Osobom, które nie znają pana, a lubią powieści utrzymane w konwencji czarnego kryminału, serdecznie polecam. Widzi mi się to jako idealne czytadło wakacyjne, więc pewnie jeszcze się z detektywem Yeatsem spotkamy smile
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Eugeniusz Dębski 26.03.09, 09:52
      Znam tylko Rafała Dębskiego.
      Ale jak piszesz że warto...smile
      • noida Re: Eugeniusz Dębski 26.03.09, 09:58
        Zawsze mi się Dębski (jeden i drugi zresztą) kojarzył jedynie z s-f i zupełnie
        nie podejrzewałam go o kryminał. Zresztą akcja "Tamtej strony świata" dzieje się
        w przyszłości, ale w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia. Równie dobrze mogłaby
        się rozgrywać w XIX-wiecznej Anglii albo w Gdańsku z okresu międzywojnia.
        Jedynie rekwizyty byłyby inne. W każdym razie mnie zaskoczył bardzo na plus.
        Ciekawa jestem reszty smile
        • negev56 Re: Eugeniusz Dębski 26.03.09, 19:45
          Dzięki smile. Zawsze tylko przelatywałam wzrokiem po tym nazwisku, i po książkach.
          Teraz się skuszę, to będzie chyba to, co lubię smile.
    • noida Tamta strona czasu 24.06.09, 19:05
      Też jest cudna. W kolejce czeka "Ostatnia przygoda". Moja miłość do Owena Yeatsa
      pogłębia się. Zaczynam przejmować od niego powiedzonka. Poszukuję "Flashback",
      którego nie ma w bibliotece i chyba jeszcze nie zdążyli wznowić. Normalnie
      zmieniam się w lekko nawiedzoną fankę smile
      • negev56 Re: Tamta strona czasu 24.06.09, 19:16
        Też jestem zarażona smile, dzięki. Mam odwrotnie, w kolejce czeka Tamta strona
        świata, jestem po Ostatniej przygodzie, Owen jest rewelacyjny smile.
        "Flashback" jest na allegro, jeśli chcesz to mieć na własność.
        A tak w ogóle, to p.Dębski płodny jest.
        • noida Re: Tamta strona czasu 25.06.09, 09:20
          Chcę mieć! Jakoś nie wpadłam na to allegro zupełnie nie wiem, dlaczego. Dzięki,
          na pewno sobie nabędę. Wiem, że on dużo rzeczy napisał, ale jakoś boję się tych
          bardziej fantastycznych. Czytałaś coś? Warto takoż?
          • negev56 Re: Tamta strona czasu 25.06.09, 17:52
            Fantastyki Dębskiego nie czytałam, prawdę mówiąc o fantastyce nie mam bladego
            pojęcia. W sumie z tego gatunku lit. popełniłam dwie książki, Philipa K.Dicka
            "Człowiek z Wysokiego Zamku" i Wnuka-Lipińskiego "Mord założycielski" , obie
            podobały mi się bardzo, Lema nigdy nie rozumiałam smile.
            Biorąc pod uwagę moje dokonania czytelnicze w tej materii, nawet nie wiem od
            czego należałoby zaczynać smile.
            • noida Re: Tamta strona czasu 26.06.09, 10:53
              A ja wczoraj poszłam do księgarni i miałam kupić coś zupełnie innego, a kupiłam
              "Władcy nocy, złodzieje snów". Dramat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka