Dodaj do ulubionych

nowa Doncowa

04.05.09, 12:10
w końcusmile

merlin.pl/Manikiur-dla-nieboszczyka_Daria-Doncowa/browse/product/1,669902.html
Obserwuj wątek
    • kamkap Re: nowa Doncowa 04.05.09, 14:24
      ale fajnie ! Lubie Doncową
      • jot6 Re: nowa Doncowa 07.05.09, 10:46
        nareszcie! mam nadzieję,że wydzdzą więcej,nie tak jak Świat
        Książki,gdzie ku mojemu żalowi poprzestali na kilku tylko
        tomach,bodajże 5
    • chiara76 Re: nowa Doncowa 14.05.09, 15:33
      dzięki za info, a czy może ktoś wie, czy to wydawnictwo planuje kontynuację
      wydawania książek Doncowej? Fajnie by było.
      • jot6 Re: nowa Doncowa 19.05.09, 12:57
        napisałam do nich,ale nie odpisali..
    • april02 Re: nowa Doncowa 23.05.09, 00:15
      Dzięki za informację smile
    • nchyb przeczytałam... 22.06.09, 18:09
      Lekkie, miłe i przyjemne. Czekam na kolejne przygody Lampki...
      • carollcat Re: przeczytałam... 05.09.09, 14:22
        Jeszcze lepsze niż poprzednia seria.
        Też mam nadzieję, że wydadzą kolejne.
        • minniemouse Re: przeczytałam... 06.09.09, 12:01
          a to seria z ta co miala kupe kasy, przyjaciolke w Paryzu, duzo
          bylych mezow, kilkoro dzieci i menazerie w domu juz sie skonczyla?

Minnie
          • jot6 Re: przeczytałam... 06.09.09, 14:03
            nie skończyła się,tylko ku mojemu wielkiemu żalowi Świat Książki
            przestał tę serię wydawać,,nagabywałam kilkakrotnie,ale cisza...
            a nawet w antykwariatach nie widuję
            • chiara76 Re: przeczytałam... 06.09.09, 15:08
              jot6 napisała:

> nie skończyła się,tylko ku mojemu wielkiemu żalowi Świat Książki
              > przestał tę serię wydawać,,nagabywałam kilkakrotnie,ale cisza...
              > a nawet w antykwariatach nie widuję

coraz bardziej przekonuję się do powrotu do języka rosyjskiego, którego się
              uczyłam i nabywania tych wszystkich po macoszemu u nas traktowanych serii w
              księgarni z książkami po rosyjsku...
              • minniemouse Re: przeczytałam... 06.09.09, 22:58
                aha, czyli tych kryminalow z Dasza jest w ogole wiecej niz piec?
                moze kiedys wydadza wszystkie, mam nadzieje, bo chociaz momentami
                denerwuja to calkiem niezle sie czyta.

A kogo jeszcze byscie polecily/i w tym stylu, jak Doncowa i
                Chmielewska kto jeszcze pisze takie kryminaly na wesolo?

Minnie
                • nchyb Re: przeczytałam... 08.09.09, 20:53
                  nie do końca w tym samym stylu, ale tego samego wydawnictwa ostatnio
                  wydane:
                  Rytuał ostatniej nocy - Wiktorii Płatowej.
                  Jakoś ciężko mi sie było zabrać, jakieś to dziwne, prostytutka ma
                  zaciągnąć do łóżka znanego wiolonczelistę, udaje jej się i rano
                  budzi się u jego boku. Tyle, że on jest martwy, a w jego piersi tkwi
                  sztylet ze wspaniałym diamentem. Cieżko i się zaczynało, nie
                  wciągało. Aż nagle chwyciło. Tak gdzieś od momentu, gdy główna
                  bohaterka, zdaje się Warwara, zaczyna mieszkać u dziennikarza
                  ichniego Faktu, SE czy innego brukowca. Tenże dziennikarz wierzy, że
                  to ona jest morderczynią i czeka na wywiad rzekę, a ona szuka
                  prawdziwego mordercy.
                  I potem już poszło i czytałam noc całą i czekam na kolejne książki
                  tejże autorki...
                  Na nowe Doncowe oczywiście też!

Z tej samej serii (Z kobrą, wydawnictwa Videograf) wyszła też Dla
                  Nikity Poliny Daszkowej. Też nie najgorsza, ale to już zupełnie inny
                  styl. Wolę Doncową i Płatową.
    • zorija Re: kryminały na wesoło 07.09.09, 09:06
      Zdaje sie że ten Wiktoria Płatowa. Rytuał ostatniej nocy
      Polecam też Camilierego
      • carollcat Re: kryminały na wesoło 08.09.09, 12:03
        Seria Janet Evanovich o Stephanii Plum. Jak dla mnie świetne.
        • minniemouse Re: kryminały na wesoło 08.09.09, 23:13
          A dzieki smile

Minnie
    • kazisi Re: nowa Doncowa 10.09.09, 22:13
      Doncowa o sobie: zbrodniawbibliotece.pl/pogawedki/895,piszebajkidladoroslych/
      • chiara76 Re: nowa Doncowa 10.09.09, 23:02
        oj, przegapiłam i dopiero teraz przeczytałamwink Dzięki za podrzucenie linków. Nie
        wiedziałam, że Doncowa ma za sobą takie przejścia chorobowe, może to w dużej
        mierze tłumaczy to, że pisze ona książki , które kończą się dobrze i pewnie dla
        wielu są nawet zbyt naiwne a ja właśnie za to ją lubię. Czasem najwyraźniej
        potrzebuję takiej bajki dla dorosłychwink
        • jot6 Re: nowa Doncowa 12.09.09, 09:31
          zauważyłam również polskie akcenty w książkach Doncowej -
          wspominana ciotka Krystyna,Polka. Albo wiekowy karateka Bonifacy
          Julianowicz - w życiu rdzenny Rosjanin nie miałby takiego imienia i
          otczestwa
    • nchyb a nowsza? 10.10.09, 21:03
      ma ktoś jakies wtyki w wydawnictwach? czy coś o nowych przygodach
      Lampki po polsku słychać?
      • begemotik Re: a nowsza? 19.10.09, 11:18
        Witam.
        Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie.
        pozdr.
        • chiara76 Re: a nowsza? 19.10.09, 12:15
          begemotik napisała:

> Witam.
          > Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie.
          > pozdr.

o rety, ale dobre info. Ale czy NA PEWNO sprawdzony ten news? Tęsknię za Lampką
          i ciepłem i optymizmem, który wylewa się z tych książekwink
          • begemotik Re: a nowsza? 19.10.09, 15:01
            Wiadomość jak najbardziej sprawdzona smile można powiedzieć, że
            prawie z pierwszej ręki wink

Chyba, że w wydawnictwie będzie poślizg w wydaniu... ale
            przetłumaczona jest na pewno... ręczę główką smile

begemot

chiara76 napisała:

> begemotik napisała:
            >
            > > Witam.
            > > Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie.
            > > pozdr.
            >
            > o rety, ale dobre info. Ale czy NA PEWNO sprawdzony ten news?
            Tęsknię za Lampką
            > i ciepłem i optymizmem, który wylewa się z tych książekwink
            >
            • chiara76 Re: a nowsza? 19.10.09, 16:10
              begemotik napisała:

> Wiadomość jak najbardziej sprawdzona smile można powiedzieć, że
              > prawie z pierwszej ręki wink
              >
              > Chyba, że w wydawnictwie będzie poślizg w wydaniu... ale
              > przetłumaczona jest na pewno... ręczę główką smile
              >
              > begemot
              >
              >
              > chiara76 napisała:
              >
              > > begemotik napisała:
              > >
              > > > Witam.
              > > > Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie.
              > > > pozdr.
              > >
              > > o rety, ale dobre info. Ale czy NA PEWNO sprawdzony ten news?
              > Tęsknię za Lampką
              > > i ciepłem i optymizmem, który wylewa się z tych książekwink
              > >

no to trzymam za słowowink
              ale się szykuje fajna książkowo jesień...
            • chiara76 a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 19.10.09, 18:13

• begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 08:19
                Roboczy jest: "Poker z rekinem", ale wydawnictwo pozostawilo sobie
                prawo do ewentualnej zmiany, wiec do konca niewiadomo.
                Mam nadzieję, że się spodoba, chociaż, prawdę mówiąc, pierwsza część
                wydawała mi się ciekawsza. Ale to pewnie kwestia gustu. No i sposobu
                czytania książki :-;

chiara76 napisała:

>
                >
                >
                • chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 08:58
                  begemotik napisała: Ale to pewnie kwestia gustu. No i sposobu
                  > czytania książki :-;
                  dzięki za odpowiedź.
                  No pewnie, że "szczotkę" czyta się jednak inaczejwink
                  Pozdrawiam.
                  • begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 09:01
                    Hi-Hi smile
                    Również pozdrawiam serdecznie.
                    Jak tylko będę miała info odnośnie dokładnej daty pojawienia się
                    książki i tytułu, nadanego przez wydawnictwo, odezwę się.

chiara76 napisała:

> begemotik napisała: Ale to pewnie kwestia gustu. No i sposobu
                    > > czytania książki :-;
                    > dzięki za odpowiedź.
                    > No pewnie, że "szczotkę" czyta się jednak inaczejwink
                    > Pozdrawiam.
                    >
                    • kasiulek1976 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 21:59
                      cieszymy się bardzo bardzo bardzo!!!!!!
                      • begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 27.10.09, 09:28
                        Wydawnictwo Videograf II poleca drugą (po książce Manikiur dla
                        nieboszczyka) powieść Darii Doncowej publikowaną w Serii z Kobrą.

Tytuł książki: Poker z rekinem

Życzę miłej lektury smile
                        • chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 27.10.09, 10:25
                          begemotik napisała:

> Wydawnictwo Videograf II poleca drugą (po książce Manikiur dla
                          > nieboszczyka) powieść Darii Doncowej publikowaną w Serii z Kobrą.
                          >
                          > Tytuł książki: Poker z rekinem
                          >
                          > Życzę miłej lektury smile

mam nadzieję, że szybko pojawi się w księgarniach...
                          • jot6 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 29.10.09, 10:21
                            jeszcze nie ma... nawet na stronie wydawnictwa...
                            • minniemouse Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 30.10.09, 07:56
                              wlasnie skonczylam czytac Manikiur... fajna zabawa,
                              a teraz mam pytanie - czy ktos probowal gotowac w/g przepisow w tej
                              ksiazce? np kure na soli, albo upiec ten placek z zurawinami
                              lub "szalas"? czytalo sie 'smakowicie' smile

dziwie sie tylko ze w kazdej ksiazce Doncowa ma jakies drobne
                              niescislosci, w tej tez, np ten "wiejski konowal" od zwierzatek
                              nazywa sie u niej James Cherriot - ?? dlaczego tak? dziennikarka by
                              tego nie wiedziala? moze nie chciala zawracac sobie glowy prawami
                              autorskimi, placeniem za uzycie nazwiska itd itd.

druga rzecz czestuje psy cukierkami czekoladowymi po czym pisze
                              ze "podobno cukierki bardzo im szkodza" - przeciez nie same cukierki
                              tylko dokladnie czekolada! ale jesli juz chodzi o psy to taka
                              niefrasobliwosc denerwuje. tak sie sklada ze widzialam w TV psy
                              ciezko chore po nazarciu sie czekolady i doprawdy nie sa to
                              przelewki. a ludzie czytaja i bog wie co sobie mysla...

ale w sumie fajna ksiazeczka, tez czekam na druga smile

Minnie
                              • chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 30.10.09, 08:56
                                na tego Cherriota też zwróciłam uwagę w blogowej recenzji się wyzłościłam, tym
                                bardziej, że jego książki wielbię ogromniewink
                                Ja żałuję, że tych przepisów nie zebrała autorka i nie umieściła z tyłu książki,
                                można by spróbować coś wykombinować.
                                A tej drugiej książki, jak na razie ani widu ani słychu.
                                • minniemouse Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 00:15
                                  o?, a gdzie ten blog chetnie poczytam smile

ja mysle ze tu po prostu chodzi o tzw copyright i jej sie po prostu
                                  nie chcialo starac o zezwolenie za uzycie nazwiska ani potem placic
                                  odsetek nawet jesli to bylyby groszaki od kazdej sprzedanej ksiazki
                                  i wymyslila ze doda C a i tak kazdy bedzie wiedzial o kogo chodzi.
                                  cwaniara. smile

no i Doncowa w ogole to zastanawiam sie czy czytala kryminaly
                                  Lawrence Sanders'a - (nie sadze aby byly tlumaczone na polski),
                                  to calkiem niezle kryminaly w dodatku facet pisze w kilku stylach,
                                  i wlasnie on uwielbia wtracac kulinarne opisy.
                                  a tak poza tym to juz w pierwszej jej ksiazce zwrocialm uwage ze
                                  Doncowa ma dosyc niechlujny styl pisania jesli chodzi o fakty, nie
                                  przejmuje sie co jest prawda a co mit, powiela bardzo obiegowe
                                  stereotypowe opinie np Amerykanie glupi i pazerni na pieniadze,
                                  Francuzka nie zalozylaby jakiegos "ciucha z Chin" itp ale
                                  postanowilam sie tym nie przejmowac.

Minnie
                                  • chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 09:28
                                    czy za wymienienie nazwiska autora płaci się? nie chce mi się w to wierzyć,
                                    powiem szczerzewink
                                    A wrzucam Ci link do mojej recenzji na temat tej książki:
                                    chiara76.blox.pl/2009/05/Manikiur-dla-nieboszczyka-Daria-Doncowa.html
                                    • emka_1 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 12:07
                                      mam wrażenie, że w przypadku cherriota doncowa jest niewinnasmile winni są:
                                      po pierwsze transkrypcja (i stosunek rosyjskiego do głoski "h" smile
                                      "h" jak halina czy hamlet jest zapisywane bukwą "г" i wymawiane jak "g" -
                                      pastanowka gamlieta, galina itd., jeśli zaś ma być słychać "jakieś h" trzeba
                                      zapisać za pomocą bukwy "x".

po drugie trasnkrypcja (i język polski w którym "x" zapisuje się jako głoskę
                                      bezdźwięczną czyli "ch".

a po trzecie redaktor, który nie zadał sobie trudu sprawdzenia poprawnej pisowni
                                      nazwiska. tłumacz oczywiście też jest w jakim stopniu winien, powinien był sam
                                      sprawdzić.

i tu się właśnie objawia stosunek wydawnictw do kryminałów - tłumaczyć można
                                      byle jak, nie trzeba niczego sprawdzać, nie ważne czy z błędami czy nie, to nie
                                      jest dzieło naukowe ani wielka literatura, cherriot czy herriot, jeden pies sad

a psa czytelnicy i tak powieszą na autorze wink
                                      • chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 12:09
                                        emka_1 napisała:

> mam wrażenie, że w przypadku cherriota doncowa jest niewinnasmile winni są:
                                        > po pierwsze transkrypcja (i stosunek rosyjskiego do głoski "h" smile
                                        > "h" jak halina czy hamlet jest zapisywane bukwą "г" i wymawiane jak "g" -
                                        > pastanowka gamlieta, galina itd., jeśli zaś ma być słychać "jakieś h" trzeba
                                        > zapisać za pomocą bukwy "x".
                                        >
                                        > po drugie trasnkrypcja (i język polski w którym "x" zapisuje się jako głoskę
                                        > bezdźwięczną czyli "ch".
                                        >
                                        > a po trzecie redaktor, który nie zadał sobie trudu sprawdzenia poprawnej pisown
                                        > i
                                        > nazwiska. tłumacz oczywiście też jest w jakim stopniu winien, powinien był sam
                                        > sprawdzić.
                                        >
                                        > i tu się właśnie objawia stosunek wydawnictw do kryminałów - tłumaczyć można
                                        > byle jak, nie trzeba niczego sprawdzać, nie ważne czy z błędami czy nie, to nie
                                        > jest dzieło naukowe ani wielka literatura, cherriot czy herriot, jeden pies sad
                                        >
                                        > a psa czytelnicy i tak powieszą na autorze wink

ja na autorce nie wieszam, dla mnie jasne, że w polskiej korekcie i tłumaczeniu
                                        ktoś nie uważałwink
                                        • minniemouse Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 01.11.09, 22:24
                                          a, no to moze rzeczywscie wina lezy po stronie tlumacza. to nawet
                                          wieksza hanba.
                                          jesli chodzi o placenie za uzycie nazwiska to roznie z tym bywa. jak
                                          to w biznesie, czasami nie tyle chodzi o zaplacenie co o zezwolenie
                                          za uzycie "firmowej nazwy".

Minnie
                                          • kasiulek1976 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 02.11.09, 14:29
                                            znalezione przed chwilą na wp.pl:

ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=3003
                                            • kasiulek1976 PRZEPRASZAM 02.11.09, 14:31
                                              przepraszam, wkleiłam natychmiast po zlokalizowaniu nie zauważywszy, że to
                                              Daszkowa, a nie Doncowa. Upraszam o wybaczenie!
                                          • begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 04.11.09, 12:31
                                            Wina NA PEWNO leży po stronie tłumacza...
                                            Mam nadzieję, że potomni wybaczą sad

minniemouse napisała:

> a, no to moze rzeczywscie wina lezy po stronie tlumacza. to nawet
                                            > wieksza hanba.
                                            > jesli chodzi o placenie za uzycie nazwiska to roznie z tym bywa.
                                            jak
                                            > to w biznesie, czasami nie tyle chodzi o zaplacenie co o
                                            zezwolenie
                                            > za uzycie "firmowej nazwy".
                                            >
                                            > Minnie
                                            >
                                            >
    • april02 "Poker" będzie lada dzień :) 05.11.09, 12:57
      Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie empik.com "Poker" ma
      się ukazać 10.11. Zamawiać już można, co też niezwłocznie
      uczyniłam smile
      • nchyb jest! 05.11.09, 19:08
        w stacjonarnym empiku już jest! Mam!!!
        • chiara76 Re: jest! 05.11.09, 19:10
          nchyb napisała:

> w stacjonarnym empiku już jest! Mam!!!

za zamówiłam w Merlinie, tam jest długi czas dostarczenia, ale ponieważ najpierw
          mam do czytania inne książki, więc spokojnie poczekamwink
          • nchyb Re: jest! 05.11.09, 19:22
            ja nie wytrzymałam smile
            A na tej samej półce (nie eksponowane - dział kryminałów w kącie)
            jeszcze Rosyjska orchidea daszkowej. Ale nie wzięłam, jakoś Dla
            Nikity mnie nie zachwyciła, więc nad orchideą się zastanawiam...
            • april02 Re: jest! 06.11.09, 10:02
              Dobrze, że o tym nie wiedziałam bo pewnie też bym nie wytrzymała i
              kupiła. A, że w niedzielę mam egzamin to by mi to pewnie na zdrowie
              nie wyszłosmile
              Daj znać jak się czyta smile
              • kasiulek1976 Re: jest! 07.11.09, 11:44
                Ja też już mam, ale czeka aż skończę Larssonasmile
                • nchyb Re: jest! 08.11.09, 22:00
                  u mnie Larsson czeka smile
                  • kasiulek1976 Re: jest! 11.11.09, 01:47
                    a u mnie doczekała sięsmile moim zdaniem super podobnie jak wszystkie inne książki
                    Doncowej ze względu na atmosferę czyli innymi słowy relaksujące i terapeutyczne
                    działanie książkismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka