Dodaj do ulubionych

Wirtualne pulpity - top 5?

• Gość: lck Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 10:57
      Mówię przede wszystkim o pracy w domu. Gdy muszę zejść bo znajomy chce coś szybko sprawdzić, to najwygodniej i najszybciej przełączyć się na czysty Pulpit. Gdy w biurze pracuje razem ze znajomym, to robię podobnie. On się zajmuje tylko programowaniem maszyny, ja szukam info w sieci, odbieram, wysyłam pocztę, uczę się, rozwijam program (jak mi się chce) itd. ; )
    • Gość: Gościu Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:00
      @SAMI
      "Z resztą skoro cytujecie LH to czemu nie wspominacie o rodzimych programach z tej kategorii? Informacja selektywna?"

Nie informacja selektywna tylko czesc ludzi ma zycie osobiste, a nie tylko osobisty komputer...
    • Gość: Zgred Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 11:26
      Dlaczego nikt nic nie powiedział o rewelacyjnych wirtualnych pulpitach dla kart nVidii?
      Są od kilku lat w sterownikach, nazywa się to nView.
      Działa tylko pod windows. Za to jest stabilne w odróżnieniu od innych tego typu aplikacji pod windows.
      Można ustawiać tapety i rozdzielczości dla każdego pulpitu, klawisze i gesty myszy dla przełączania pulpitów.
      Jest możliwość stworzenia osobnych profili dla aplikacji np żeby była widoczna na wszystkich pulpitach, zawsze na wierzchu itd.
    • Gość: LDX #16 Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.irishbroadband.ie 15.09.09, 11:32
      Ten kto nie pracował nigdy na wirtualnych pulpitach nie ma pojęcia jakie to wygodne. Obecnie nie potrafię się już obejść bez minimum czterech. Znakomicie ułatwiają pracę i przyspieszają dostęp do biurka lub obszaru roboczego aplikacji bez wzajemnego zasłaniania. Oczywiście wszystkie graficzne bajery typu kostka mam wyłączone. Wystarczą same pulpity.
    • Gość: Mario Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:42
      Ja mam na biurku dwa identyczne monitory po 26 cali i leję na jakieś idiotyczne wirtualne pulpity.
    • Gość: qpgg Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 193.201.137.* 15.09.09, 11:48
      @Zgred "Dlaczego nikt nic nie powiedział o rewelacyjnych wirtualnych pulpitach dla kart nVidii?"

Ja powiedziałem.
    • Gość: piter :P Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.range86-162.btcentralplus.com 15.09.09, 12:01
      "co za bania ??
      jak komus sie okna nie mieszcza na jednym pulpicie to znaczy ze ma ich za duzo.... no i powinien cos zamknac - po co komu otwartych 20/30 aplikacji ??
      potem sa problemy z zarzadzaniem czasem"

chyba cos masz z glowa sweety, jestem programista i 30 aplikacji (a raczej okien) to wcale nie tak wiele gdy pracuje, juz nie powiem jakby to wygladalo gdyby nie zakladki w przegladarce lub eclipse...
    • Gość: Antek Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 194.117.241.* 15.09.09, 12:15
      Szkoda, że zapomniano o E17.
    • Gość: zzz Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.171.127.130.static.crowley.pl 15.09.09, 12:27
      "Ja mam na biurku dwa identyczne monitory po 26 cali i leję na jakieś idiotyczne wirtualne pulpity."

jak sobie postawisz 2 sztuki po 42 cale, to możesz zacząć mądralować a tak to lej na siebie
    • Gość: MikeS Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 12:34
      Dwa monitory to luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić. Te pulpity to fajna sprawa..
      Ja pracując nad swoją stroną sexinads.tumblr.com muszę się męczyć z małą ilością przestrzeni.
    • Gość: Gość Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.zone11.bethere.co.uk 15.09.09, 12:50
      @MikeS gole laski na jednym monitorze? Popros mame, moze jednak kupi ci drugi monitor.
    • banc Re: Wirtualne pulpity - top 5? 15.09.09, 12:51
      W pracy mam dwa monitory i używam zazwyczaj 8 wirtualnych pulpitów.
      Czasami jak brakuje miejsca to nawet 12tu.
      Wygoda niesamowita. Nie trzeba co chwila zamykać i otwierać programów.
    • Gość: qpgg Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 193.201.137.* 15.09.09, 12:54
      @MikeS "Dwa monitory to luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić."

Jak masz na myśli dwa LCD 42" to faktycznie może to być dla kogoś luksusem.
      Jednak jeśli postawisz sobie np. dwa LCD 19", które można kupić na allegro za niewielkie pieniądze (są nawet po 200 zł jak kogoś na więcej nie stać), to twoje zdanie jest po prostu bzdurą.
      A jak to wygląda w sklepach?
      Za około 1000 zł spokojnie możesz kupić 2x 19" http://www.apollo.pl/store/show_detail/39909
      Niewiele więcej 2x22" http://www.apollo.pl/store/show_detail/57387
      A za niecałe 1500 zł 2x24" http://www.apollo.pl/store/show_detail/57471
    • charliefrown Re: Wirtualne pulpity - top 5? 15.09.09, 13:27
      nie wiem czym się ekscytować. w BeOSie virtualne desktopy ("workspaces") były wbudowane w systemie już w latach 90. i już wtedy każdy z nich mógł mieć różną rozdzielczość, głębie kolorów etc.
    • Gość: Anty Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.zone8.bethere.co.uk 15.09.09, 13:30
      He, he, padłem ze śmiechu jak przeczytałem, że nie ma miejsca na dwa monitory "Zwłaszcza w biurze, gdzie ledwo wystarcza miejsca na jeden monitor.". Co to za biuro??? Ja też pracuję w biurze i mam przed sobą monitor 21", po prawej 28", a z lewej planuję sobie dołożyć jeszcze małą 19". Miejsca po bokach mam jeszcze na drugie tyle. Trzeba pracować w biurze, a nie jakiejś klitce w bloku.
    • Gość: p Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:46
      Chciałbym, żeby moje ikony na pulpicie grupowały się w tematyczne stosy (np. tak jak zdjęcia na GoogleEarth - po najechaniu kursorem zdjęcia rozsuwają się na boki). Przy tym wolałbym uniknąć instalowania aplikacji, która kręci mi całym pulpitem na prawo i lewo, wszystko lata, płonie i chlapie. Czy coś takiego istnieje? Możecie polecić coś na Vistę?
    • Gość: vald103 Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 83.238.212.* 15.09.09, 13:52
      Jakis plytki opis tu dali. Osobiscie uzywam Compiz na Mandriwie 2009.1 na komputerze, ktory za wiele nie ma, a wszystko "smiga". Do laptopa raczej sie nie podlacza drugiego monitora, zeby pracowac na dwoch, a tym bardziej w trasie. Mam pootwierane duzo aplikacji (eclipse, dwie przegladarki internetowe, gimp, konsola, kwrite, kadu itd). Czasem zeby polapac sie w tych wszystkich oknach nie wystarczy alt+tab, wtedy szybkie i animowane podglady jaknajbardziej sie przydaja. Czasem sila tkwi w prostocie, ale czasem to nie wystarcza.
      Pozdrawiam
    • furry Re: Wirtualne pulpity - top 5? 15.09.09, 14:09
      Heh, e-penis niektórych jest doprawdy gigantyczny :-)
    • Gość: Jaszczur Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 16:22
      Wolę Amiga OS 4.1 i otwieranie wielu ekranów.
    • Gość: ZZ Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.complex.net.pl 15.09.09, 16:44
      W AmigaOS od zawsze była piękna filozofia wielu ekranów, które dodatkowo można było przesuwać (by zobaczyć co jest pod aktualnie aktywnym). Tego mi strzasznie brakuje we wszystkich wirtualnych ekranach un*xowych i windowsowych...
    • Gość: gosc Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 17:39
      Najlepszy GNOME bo najszybszy i najprostszy

my.opera.com/community/download.pl?ref=adam664&p=opera_desktop
    • Gość: furry Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.ghnet.pl 15.09.09, 19:58
      Compiz jest niedościgninym wzorem wirtualnych pulpitów i aplikacji zarządzającej oknami. Tam jest przeogromna ilość użytecznych i nieużytecznych efektów, które da się... wyłączyć :-) Można skonfigurować praktycznie każdy aspekt działania i wyglądu poszczególnych akcji w tym czas trwania każdej animacji. Można po prostu wszystkie wyłączyć, zostać przy jednym desktopie a komputer będzie działał o wiele szybciej bo rysowanie okien jest przerzucone na kartę graficzną więc procesor jest wolny (i cichy!).
    • Gość: Dodaj swój komenta Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.chello.pl 15.09.09, 20:06
      ludzie czy wy naprawdę nie wiecie co to jest wirtualny pulpit?
    • Gość: CygnusX-1 Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.icpnet.pl 01.10.09, 01:22
      Do zestawienia dodał bym jeszcze menażera wirtualnych pulpitów ze sterowników do kart graficznych nVidia. Prosty i przyjemny w użyciu ale jak by mało kto wie że ma już taki program na komputerze i na dodatek cały czas go używa. xD
      Wystarczy zmienić w ustawieniach liczbę pulpitów i wybrać tapety które chcemy na nich mieć. Jednak najmocniejszą i najmocniejszą stroną jest przechodzenie pomiędzy pulpitami które jest niezwykle proste i przyjemne dzięki gestom myszy, podobnym do tych które znamy z Opery.
    • Gość: CygnusX-1 Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.icpnet.pl 01.10.09, 01:26
      *Jednak najciekawszą i najmocniejszą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka