Dodaj do ulubionych

Formatowanie

IP: 81.15.189.* 09.01.04, 15:13
Wiem ze wiekszosci sie to wyda smieszne pytanie ale jeszcze jakos sama niemialam okazji formatowac dysku a pasowalo by to zrobic takze chciala bym sie dowiedziec jak i co po kolei - mam widnows xp!
A i chciala bym jeszcze sie dowiedziec czy mozna sformatowac tylko dysk c: na ktorym jest windows czy trzeba odrazu wszystkie - co sie wiaze z utrata danych czego chciala bym uniknac!!!
Dzieki z gory i pliss o wyrozumialosc!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Formatowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 15:26
      1. Wystarczy C.
      2. Wystartuj instalator z płyty i dalej sobie poradzisz.
      • Gość: Donna Re: Formatowanie IP: 81.15.189.* 09.01.04, 15:29
        Ale c sie wyczysci do dna mam rozumiec!
        Bo wsumie to na tym tylko mi zalezy bo ostatnio jakiegos insekta zalapalam ale sobie z nimjakos poradzilam-znaczy moj antyvirus:) Ale teraz cos czasami sie dzieja dziwne rzeczy wiec chyba dobrze by bylo sformatowac c: ???
        • Gość: JP Re: Formatowanie IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 12.01.04, 03:48
          Odradzam ci formatowanie.
          Jezeli nie chcesz stracic swoich dokumentow, poczty, adresow, programow i
          ustawien, nie formatuj a napraw system.
          Do tego jednak potrzebujesz dysk instalacyjny WinXP.

Uwaga do tych co radza wystartowac komputer z dyskietki startujacej. To sa
          stare czasy.
          Windows XP nie potrzebuje tej dyskietki. CD Windowsa XP bootuje komputer i
          instaluje driver do CDROM. Posiada wszystkie potrzebne drivery. Nalezy tylko
          zmienic (jezeli to potrzebne) kolejnosc czytania urzadzen w BIOS. Wpierw CDROM.
      • baal82 Re: Formatowanie 09.01.04, 15:31
        lub z pozycji Dos'a (ktorego odpalisz z dyskietki startowej) napisz format c:\
        pozniej uruchamiasz od nowa kompa z plyta windowsa w cd co spowoduje
        uruchomienie sie instalatora (przy zalozeniu ze masz ustawione bootowanie z cd-
        rom). i dalej to tylko klikasz przycisk Dalej (next jezeli wersja ang.)
        that's all
    • Gość: możecie Re: Formatowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 19:40
      Możecie mi coś więcej i dokładniej powiedzieć na temat formatowania?
      Nie mam żadnych dyskietek startowych ani CD-ków do tego(chyba potrzebnych).
      • maciejpoczta Re: Formatowanie 09.01.04, 20:57
        Ci którzy wcześniej dawali Ci rady pewnie nie chcieli źle. Ja natomiast radzę (zakładam że,jak mówiłaś nie masz pojęcia o formatowaniu i jak sądzę nie instalowałaś jeszcze sama systemu), jeżeli chcesz od nowa instalować system zachowując dane na innych partycjach, poproś o to kogoś kto się na tym zna.
      • Gość: jap ??????? IP: *.acn.waw.pl 11.01.04, 14:56
        >Możecie mi coś więcej i dokładniej powiedzieć na temat formatowania?
        >Nie mam żadnych dyskietek startowych ani CD-ków do tego(chyba potrzebnych).

Tu już nie rozumiem!! Zabierasz się do formatowania dysku z systemem
        operacyjnym, a nie masz instalacyjnego CD z systemem? Przecież on będzie ci
        potrzebny do ponownej instalacji systemu. Myślisz, że zrobisz tylko format i
        komputer będzie nadal działał????
        • Gość: możecie Re: ??????? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 11.01.04, 22:42
          No właśnie nie mam nic!:(
          • Gość: jap Re: ??????? IP: 195.136.36.* 12.01.04, 08:52
            To po co formatować?
    • Gość: ((((OO)))) Re: Formatowanie IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 10.01.04, 14:12
      a więc najpierw trzeba miec dyskietke startowa ktora odpala sie nam w dosie
      idzie ja utworzyc w systemie po wczytaniu jej wpisujemy format C:
      i czekamy az sformatuje nastepnie w zaleznosci jaki windows chcemy nagrac np
      98 czy milenium wpisujemy seteup D:
      a jezeli xp to uruchamiamy komputer na nowe i wkladyamy plyte i wlasnie
      rozpoczyna sie instalacja
    • Gość: SoyeR Re: Formatowanie IP: 217.153.19.* 10.01.04, 14:22
      Witam !!!

Cała procedura jest prosta

Włóż płytę instalacyjną Windowsa XP (ważne by komputer boot'ował (startował)
      właśnie z płyty - ustawić to trzeba w BIOS'ie), kolejnym krokiem jest wybranie
      by system się na nowo instalował, kolejnym krokiem jest zatwierdzenie licencji,
      a później wybór partycji gdzie ma być zainstalowany nowy system, później
      instalator zapyta się czy sformatować istniejącą partycję, jężeli zatwierdzisz
      to to instalator sformatuje partycję i zainstaluje czyściutki system. Ważny byś
      nie pomyliła partycji, domyślnie C

Pozdrawiam
    • Gość: abc Re: Formatowanie IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.04, 17:27
      Formatowanie usunie wszystko z dysku. Jeżeli chcesz zachować np ksiązke
      adresową i pliki poczty musisz je wcześniej skopiować!
      • hddsyss Re: Formatowanie 11.01.04, 19:55
        warto oprócz maili i adresów wyeksportować ulubione strony jeśli używasz IE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka