Dodaj do ulubionych

Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwość

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.04, 23:52
Coś ostanio zauważyłem,że widać te pasy idące wzdłuż ekranu-tak jak się widzi monitory pracujące w telewizji.Zaniepokoiło mnie to-sprawdziłem na monitorze i rzeczywiście-była b.niska. Zainstalowałem na wszelki wypadek nowe sterowniki do karty graf. TNt2 riva,32mb.,monitor 15,rozdzielczość 800x600. To moje "otoczenie" :) Częstoliwość odswieżania jest nadal niezadowalajaca(cały czas pracuję w tej samej),w dodatku tylko high color. Verical100,5Hz, Horizontal 64,0 KHZ Czy da się to jakoś zmienic? Czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.02.04, 01:40
      Nie, nie jest to normalne i szkoda twoich oczu.
      Jakis program graficzny (gra) mogl zmienic czestotliwosc odswierzania.

Pierwsza rada, idz do Wlasciwosci wyswietlania (prawy klik na desktopie)-
      zakladka Ustawienia - przycisk Zaawansowane - zakladka Monitor i ustaw
      najwyzsza wartosc jaka mozesz. Minimum 85Hz. Jezeli obraz zmieni wymiary
      wyreguluj go.

Druga rada, sciagnij najnowszy sterownik do swojej karty graficznej.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 09:04
      Częstotliwość zmieniają np. gry. To jest wada Windowsa XP/2000.

Programik eliminujący wadę - nVidia Fix Refresh
      www.nvworld.ru/utils/nvreffix.zip

Spotkałem się z tym, że na niektórych kompach nie działa.
    • Gość: jap Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: 195.136.36.* 05.02.04, 09:24
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Verical 100,5Hz, Horizontal 64,0 KHZ Czy da się to jakoś zmienic?

Te 100,5 Hz to mało???? Przecież to dobra wartość. A może masz jakąś
      interferencję ze źródłem światła np świetlówką, która świeci z częstotliwością
      100 Hz i powstaje efekt stroboskopowy.
      • Gość: Marcin Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 11:04
        czyli parametr vertical to jest ten odpowiedzialny za(nie)męczenie się wzroku? Nigdy tego nie wiem. Jak już mówiłem na samym początku-przeinstalowałem sterowniki,ale myślałem,że nadal parametr jest za nicki...63,8KHZ mam teraz,ale horizontal,100,5 HZ. A wiec teraz dobrze. Jednak przed instalacją nowych sterowników miałem obie wartości,przy tych samych parametrach co wcześniej,ok. 3 razy mniejsze. Dziwne... W kazdym bądź razie zaniepokoiło mnie to,ze oczy mi sie coś dziwnie meczyły...a że miałem duzo roboty,to siedziałem długo. Ostatnio wieczorem,pierwszy raz na swoim komp. zobaczyłem te skosne pasi(jak się przyjrzałem z boku). To właśnie mnie zaniepokoiło...A przyczyna? Błąd systemu? Ciekawe.... Swoja drogą kiedy kiedys ręcznie chciałem zmienić częstotliwość,pojawiał mi sie komunikat,że jeżeli monitor jest niekompatybilny,to może się uszkodzić. Czy rzeczywisćie tak jest? Mam 4 letniego CTX-a,15''.Czy gdybym zmienił częstotliwosc na 100przy na 1024x768 mogłoby się cos stać? PS -nie mam Xp,więc to. Dziękuje za wszyskie opinie.
        • Gość: jap Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: 195.136.36.* 05.02.04, 12:24
          Tak, vertikal to odchylanie pionowe, czyli czętotliwość odświerzania całego
          obrazu. Około 100 Hz to bardzo dobra wartość. To miganie może wynikać, jak
          wspomniałem z tego, że światło sztuczne też ma częstotliowość 100 Hz, co może
          powodować tzw efekt stroboskopowy. Czy to widzisz również przy świetle
          słonecznym? Z częstotliowości poziomej widzę, że masz teraz rozdzielczość
          600x800. Ile może wytrzymać dany monitor, nie wiem. Może w instrukcji są podane
          wartości maksymalne. Faktem jest, że gdy zwiększysz rozdzielczość, wzrośnie
          częstotliwość pozioma (horizontal) i mogą być kłopoty.
          • Gość: jap Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: 195.136.36.* 05.02.04, 12:41
            Dodam dla wyjaśnienia, że efekt stroboskopowy jest szczególnie widoczny, gdy
            częstotliwości np. dwóch źródeł światła (monitor i lampa) różnią się o
            niewielką wartość, Tak jak tu: 100 i 100,7 Hz. Wtedy może być widać nieco
            ciemniejsze/jaśniejsze pasy o częstotliwości różnicowej, czyli 0,7 Hz.
          • Gość: marcin Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 12:42
            Rozdzielczość mam 800x600,ale nie ustawiałem ręcznie,robi to komputer(odsw.optymalne). Paski widziałem w nocy,przy zgaszonym świetle lub swiecącym troche z boku(90* z boku).Odnosnie instrukcji-tak jak wszystkie ta tez jest "wspaniała",po prostu kserówka :( Nie moglibuy się postarać? Bez przesady.Coś tu jednak jest,jakaś tabelka z parametrami,ale przy konkternych częstotliwościach.(polaryzacja,okres ,obszar aktywny itd).
            Poza tym max rozdzielczość 1280x1024,bez przeplotu(gdybym ja wiedział co to jest przeplot :) ). Częstotliwość odswiezania pixeli 108MHz...i tyle z uzytecznych informacji.Zauważyłem jednak jescze ,że gdy pracuję w dodowych aplikacjach,czestotliwość odswieżania drastycznie spada.Czy,m jest to spowodowane. I jescze pytanie-dlaczego wraz ze wzrostem częstotliwosci poziomej poga być kłopoty? Zuzycie monitora?
            • Gość: Marcin Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.04, 23:36
              I znowu mam problemy-zaróno w dzień jak i w nocy jestem w stanie zauwazyc zarówno pasy "falujace" w poziomie jak i w pionie-rozdzielczość i wartości statusu na monitorze te same ,co przedtem. Co teraz?
              • Gość: JP Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 12.02.04, 00:50
                Widze, ze nie chciales skorzystac z mojej rady.

Nie wiem gdzie ustawiasz te wartosci odswierzania ekranu i dlaczego ustawiasz
                osobno pozioma i pionowa jego wartosc. Najczesciej ustawienia poziome ustawia
                sama karta graficzna i jest to wartosc optymalna. Proponuje ci jej nie zmieniac.

Ustaw jednak najwyzsza jaka jest mozliwa dla twojego monitora w ustawieniach
                Windowsa (jak w poscie powyzej).

Co do falujacych pasow (jak piszesz) to nie musza one miec zwiazku z
                odswierzaniem.
                Byc moze wynikaja z interferencji jakiegos urzadzenia ktore stoi blisko
                monitora lub moze to byc takze wada samego monitora.
    • Gość: bert Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.info 12.02.04, 08:23
      Czestotliwośći

60 Hz - Zabójcza dla Oczu
      75 Hz - nie zabójcza dla oczu (niezbyt komfortowa)
      85 Hz - to już bardzo dobra czestotliwość odswieżania
      100 Hz - Najlepsza wskazana i komfortowa czesto mają ją Monitory 21 cali 19 Cali
      Powyżej 100 Hz czy warto nie warto bo wyższe Hz mogą doprowadzić do szybszego z zużuwania sie Monitra

Bardzo Duże znaczenie dla oczu ma czestotliwość odswiezania w monitorach kineskopowych w niekineskopowych moze być nawet 50 Hz i nie ma to znaczenia zdrowiotnego dla oczu

Na Hz mają wpływ nie tylko Sterowniki do karty graficznej ale i sterowniki do monitora patrzyłeś czy nazwa twojego monitora jest w pisana w Windows nazwa twojego monitora powinna widnieć na zakładce monitor

• Gość: bert Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.info 12.02.04, 08:29
      Ej ty pamietaj nie ufaj optymalnej Pamietaj że Optymalna czesto zaniża Hz czyli zamiast 85 Hz mozesz mieć tylko 75 Hz

Rozdzielczość mam 800x600,ale nie ustawiałem ręcznie,robi to komputer(odsw.optymalne)<<<<<TU PISZESZ ŻE MASZ OPTYMALNĄ . Paski widziałem w nocy,przy zgaszonym <<<< TAM NAD OPTYMALNĄ PRZECIEZ MASZ HZ LICZBY NIE DAWAJ 100 nigdy
      PO CO DAJ 85 Hz ,85 Hz to musi miec kazdy monitor ostatnio kupiony.
      świetle lub swiecącym troche z boku(90* z boku).Odnosnie instrukcji-tak jak wszystkie ta tez jest "wspaniała",po prostu kserówka
      :( Nie moglibuy się postarać? Bez przesady.Coś tu jednak jest,jakaś tabelka z parametrami,ale przy konkternych
      częstotliwościach.(polaryzacja,okres ,obszar aktywny itd).
      Poza tym max rozdzielczość 1280x1024,bez przeplotu(gdybym ja wiedział co to jest przeplot :) ). Częstotliwość odswiezania pixeli
      108MHz...i tyle z uzytecznych informacji.Zauważyłem jednak jescze ,że gdy pracuję w dodowych aplikacjach,czestotliwość odswieżania
      drastycznie spada.Czy,m jest to spowodowane. I jescze pytanie-dlaczego wraz ze wzrostem częstotliwosci poziomej poga być kłopoty?
      Zuzycie monitora?
      • Gość: Marcin Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.04, 10:28
        Dziekuję za rady,ale nie zostałem zrozumiany..może niezbyt precyzyjnie sie wyraziłe,przepraszam. Przy 800x600 monitor w swoich opcjach wskazuje wartość 100,5 ,ale widać te pasy(dzień i noc)-mam moitor 4 letni jak juz napisałem i w cześniej czegoś takiego nie było.dziwne jest to,że wskazania są dobre,a widzę pasy. A to juz jest nienormalne.Czy to mozliwe,ze monitor wskazuje złe wartości?(PS-interferencja mogłaby być,gdybym np w międzyczasie przstawiał komp.-ale od 4 lat jest w tym samym miejscu..więc chyba nie....)
        • Gość: jap Re: Odświeżanie ekranu-nieoczekiwana częstotliwoś IP: 195.136.36.* 12.02.04, 13:25
          Jest jeszcze jedna możliwość intereferencji wynikająca z samego monitora.
          Zasiany jest prądem zmiennym 50Hz. Po wyprostowaniu dwupołowkowym powstaje
          napięcie o częstotliwości 100Hz. To jest filtrowane w kondensatorach
          elektrolitycznych, które mają to do siebie, że z wiekiem mogą tracić swoją
          pojemność. Sam napisałeś, że to już trochę stary monitor. Te 100Hz zdudnia się
          z 100,5Hz odchylania. To tylko przypuszczenie, ale prawdopodobne. A spróbuj
          trochę zmniejszyć na 90Hz na przykład (jak się da). Wzroku jeszcze nie
          zepsujesz, a może się poprawi.
    • killergr I będziecie się tak sprzeczać jeszcze z rok 12.02.04, 14:07
      Nie zapominajcie że niektóre, markowe karty graf mają swój własny program do
      zmiany ustawień parametrów obrazu. Często zdarza się tak, że mimo że ustawisz
      sobie w Win parametry to po załadowaniu tegoż programu ustawienia te zmieniają
      się. Niektóre monitory 100Hz traktują jako górną i niebezpieczną granicę więc
      radzę nieco zmniejszyć. Poza tym piszesz o skośnych pasach. Jeżeli są to biało-
      mleczne skośne pasy w odległościach około 1cm od siebie to prawdopodobnie
      widzisz nic innego jak powroty wiązki elektronów. Można to zauważyć jak w
      starym monitorze podciągając napięcie siatki w powielaczu (można tak nieco
      rozjaśnić jak nie ma ustawień na płycie) po prostu się przesadzi. W takim
      wypadku znaczy że monitor Ci się kończy a przynajmniej coś już ma dosyć.
      • skynews Monitor CTX VL510 13.02.04, 00:50
        Hi Marcin,
        piszesz:"Mam 4 letniego CTX-a,15''"

To musi byc CTX VL510 - innego 15 calowego nie ma na stronie producenta.

Parametry:
        15" Invar Shadow Mask FST
        (13.8" Viewable Image Size)
        0.28mm Diagonal Dot Pitch (0.24mm Horizontal

Frequency Range
        Horizontal: 30-55kHz
        Vertical: 50-120Hz

Screen Resolutions
        1024 x 768 @ 68Hz (Maximum)
        800 x 600 @ 87Hz
        640 x 480 @ 109Hz

Video Bandwidth
        Bandwidth: 75MHz

Power Requirement
        100-120/220-240V AC (auto switch), 50/60Hz

Verical100,5Hz, Horizontal 64,0 KHZ

Piszesz rowniez:
        >"Czy gdybym zmienił częstotliwosc na 100przy na 1024x768"<
        Bzdura,nie jest mozliwe.

>"Poza tym max rozdzielczość 1280x1024, Częstotliwość odswiezania pixeli
        108MHz.."<
        Bzdura,nie jest mozliwe.

>"Przy 800x600 monitor w swoich opcjach wskazuje wartość 100,5"<
        Bzdura,prawie nie mozliwe.

Producent podaje:
        Częstotliwość odświeżania pozioma 30-55kHz.
        Liczymy:maksymalne odchylanie poziome czyli 55000Hz dzielimy przez liczbę linii
        pionowych przy rozdzielczości 800 x 600 czyli 600;to daje 91,66 Hz,
        czyli wiecej niz podaje producent.
        Z taką prędkością CTX VL510 jest w stanie odświeżać obraz.
        Jezeli tylko karta graficzna jest w stanie "wymusic" takie odswiezanie to
        monitor będzie pracował poprawnie z taką rozdzielczoscia.

Ustaw w karcie graficznej i monitorze dokladnie takie parametry jakie podaje
        producent(800 x 600 przy 87Hz jest optymalne dla 15 calowego monitora).

Jezeli to nie rozwiaze problemu to zajmiemy sie Twoja karta graficzna.

Ja osobiscie stawiam jednak na kondensatory w zasilaczu monitora.

• Gość: :) Re: Monitor CTX VL510 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 01:04
          www.ctx.ab.pl/futura.php?model=pr500f&SID
          A ta 15 ?? Tez ma juz swoj wiek i najstarsze z tego typu maja juz ponad 4 lata.
          • skynews Re: Monitor CTX VL510 13.02.04, 01:17
            Dzieki za info.
            Ze tez nie wpadlem na to zeby najpierw wejsc na polska strone CTX.

Marcin jaki masz typ monitora.

Charakterystyka produktu
            Model PR 500 F
            Wielkość ekranu 15'
            Typ kineskopu FD Trinitron
            Obszar widzialny
            Plamka 0.24 mm (center)
            Rozdzielczość zalecana 800 x 600 @ (110 Hz)
            1024 x 768 @ (89 Hz)
            Rozdzielczość maksymalna 1280 x 1024 @ (67 Hz)
            Rozdzielczość Mac 640 x 480, 832 x 624, 1152 x 870
            Synchronizacja pozioma 30-72 kHz
            Synchronizacja pionowa 50-130 Hz
            Pasmo video 110 MHz

Ustaw wiec parametry zalecane przez producenta,pozniej zobaczymy co z karta.
            • Gość: Obywatel Re: Monitor CTX VL510 IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 13.02.04, 02:06
              Nic nie piszesz jakiego rodzaju są to "prążki" i na jakim tle występują. Jeśli
              są na każdym tle - winny będzie najprawdopodobniej monitor - mogły stracić
              pojemność kondensatory w obwodach odchylania (utrata pojemności kondensatorów
              zasilania może powodować drgania obrazu, ale musiałaby być znaczna przy
              przetwornicy - zasilanie jest odizolowane od sieci). Prążki mogą być zwykłą
              morą. Sprawdź, czy ten monitor ma możliwość regulacji/eliminacji mory. Lub
              ustaw inną rozdzielczość i zobacz, czy też występują zakłócenia.
              • Gość: Marcin Re: Monitor CTX VL510 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 14:10
                Model to rzeczywiscie CTX PR500F, 15".
                Z częstotliwościami popróbuję,chociaz nie będę ukrywał,że martwi mnie opinia niektórych,ze 4 letni komp. to jest juz stary. Jak go kupowałem,myślałem,ze "starczy" na dłuzej. To przeciez poczciwa RIva TNT2 32 M64 słuzyła mi prawie bez problemów przez 3 lata,od roku tylko juz wydaje sie niezdolna do "udxwignięcia" niektórych wyzwań ;) Dlatego też zdziwiłem się opiniami o tym monitorze..niby to kineskot Sony...
                W każdym razie pasków nie widac w zasadzie na białym tle(np forum-na ciemnym juz tak). Z częsttliwościami popróbuję. Dzieki za dotychczasowe sugestie.
                • Gość: Marcin Re: Monitor CTX VL510 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 14:42
                  Z częstotliwościami popróbuję,chociaz nie będę ukrywał,że martwi mnie opinia ni
                  > ektórych,ze 4 letni komp. to jest juz stary.
                  Oczywiscie nie komp. ,ale monitor-komputer jako całośc sprzętu to na pewno ;)
                  Odnosnie moire- tak,jest mozliwosc ustawienia- obecne ustawienie wygląda mniej więcej tak: - o +
                  -W dosie częstotliwość odswieżania drastycznie spada
                  -Monitor jest plug&play i tez tak sie wyswietla w menadzerze urzadzeń
                  -Odległosci są b.małe pomiędzy pasami-od lewego dolnego do prawego górnego ida(a może owrotnie;) )
                  -w opcjach systemowych-częst. odsw. optymalna, w ustawieniach karty optymalna
                  -zastanawiam się jak moze być przy 800x600 zalecane 110 odswoieżanie,skoro takiej opcji wyboru nie ma nwet w ustawieniach(max sto,ew. optymalna)
                  -90 niestetry nie ma w opcjach odswieżania
                  Pozdr
                  • Gość: Marcin Re: Monitor CTX VL510 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 15:12
                    Aha,teraz widzę także pasy z prawego dolnego do lewgo górnego
                  • skynews Re: Monitor CTX VL510 13.02.04, 15:25
                    Hi Marcin,
                    piszesz:>" -zastanawiam się jak moze być przy 800x600 zalecane 110
                    odswoieżanie,skoro taki
                    ej opcji wyboru nie ma nwet w ustawieniach(max sto,ew. optymalna)"

Jak nie ma? Masz wiec nieodpowiedni sterownik. Parametry twojego monitora to:
                    Rozdzielczość zalecana 800 x 600 @ (110 Hz)oraz 1024 x 768 @ (89 Hz)

Napisalem Ci w poprzednio jak sie to przelicza,zawsze wynik koncowy jest
                    lepszy niz podaje producent.

Musi wiec byc!
                    Zainstaluj najnowszy sterownik do Twojego monitora ze strony producenta:
                    www.ctx.ab.pl/drivers.phpCTX-2000INF-E.exe

Teraz twoja karta:TNt2 riva,32mb jaka wersje sterownika masz zainstalowana?

W opcjach monitora i karty graficznej musi sie dac ustawic parametry zalecane
                    przez producenta oraz jeszcze pare innych rzeczy np.profile kolorow.
                    To jest tak pewne jak Bank of England.

Czteroletni monitor to jeszcze nie "staruszek" dla tzw. normalnego uzytkownika.
                    Kilka moich Samsungow(tez z kineskopami Sony)"chodzi" non-stop od okolo
                    szesnastu miesiecy 24 godziny na dobe i nic sie nie dzieje a obraz taki sam
                    jak na nowo wlaczonym.
                    • skynews Re: Monitor CTX VL510 13.02.04, 15:29
                      Zly link podalem,ponizej wlasciwy:
                      www.ctx.ab.pl/drivers.php
                      • Gość: Marcin Re: Monitor CTX VL510 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 16:05
                        sterownik najnowszy do karty.
                        Do monitora nidgy nie instalowałem,bo to przecież plug&play.
                        Który sterownik mam zainstalować? Mam 98
                        • skynews Re: Monitor CTX VL510 13.02.04, 21:50
                          CTX-2000INF-E.exe

Normalnie nie potrzeba zadnych sterownikow do monitora,ale skoro nie da sie
                          ustawic parametrow zalecanych nalezy sprobowac sterowniki producenta.
                          Po instalacji zobaczysz nie plug&play tylko nazwe lub typ Twojego monitora.

Podaj wersje stetownika karty - sprawdze czy najnowszy i wlasciwy.
                          • Gość: marcin Re: Monitor CTX VL510 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.04, 22:41
                            a ten drugi sterownik do czego słuzy?
                            sterownik do graf. jest ok,ale dla formalnosci podam :4.14.10.5304 z 26.11.2003
                            nidawno nawet reinstalowałem
                            dzieki za pomoc!
                            • Gość: Obywatel Re: Monitor CTX VL510 IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 13.02.04, 23:52
                              Jeśli Marcin mówi, że nie można wybrać 100 Hz to nie można wybrać 100 Hz. A
                              dlaczego nie można? Bo monitor jest sterowany przez kartę. A jeśli ona nie jest
                              w stanie uciągnąć takiej częstotliwości. Ściąganie sterowników do monitora
                              pomoże jak kadzidło.
                              Marcin. Nie pracuj na częstotliwości "optymalnej" Windows, bo to częstotliowść
                              60 Hz - Windows ustawia minimalną, żeby nie spalić monitora. Ustaw na stała
                              najwyższą dostępną. A co do prążków - skoro regulacja mory nie pomaga, a one
                              nie stoją w jednym miejscu najprawdopodobniej masz wyschnięte kondensatory w
                              układach odchylania ewentualnie przetwornicy albo silne zakłaócenia indukują
                              sie na kablu łączącym monitor z komputerem. Spróbuj poruszać kablem i zobacz,
                              czy prążki reagują na ruchy/dotykanie kabla.
                              • skynews CTX PR500F, 15". 14.02.04, 03:25
                                Nie uciagnie takiej czestotliwosci?

Riva TNT2/32 MB
                                Max. rozdzielczosc:2048 x 1536 @ 60 Hz
                                1280 x 1024 and True Color @ 100 Hz
                                1920 x 1200 @75 Hz
                                DirectX - tak

Ma wiec wystarczajace rezerwy!

Nowy referwncyjny sterownik Nvidia:

Windows 95/98/Me Version: 53.04
                                Release Date: December 9, 2003

www.nvidia.com/object/win9x_53.04
                                Kliknij na Primary Download Site pod International(File Size: 12.8 MB)

Rozwiazywanie problemu rozpoczyna sie od najprostszych rzeczy: sterowniki i
                                konfiguracja systemu a pozniej "hardware"(kondensatory - napisalem juz - stawiam
                                na zasilacz).
                                • Gość: Obywatel Re: CTX PR500F, 15". IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 14.02.04, 13:29
                                  Z tego co podał Skynews widać, że powinno się dać ustawić częstotliwość
                                  odświeżania na 100 Hz przy rozdzielczości 800x600. Natomiast co
                                  do "najnowszych" i "rewelacyjnych" sterowników - nowe wersje są optymalizowane
                                  pod nowe karty. I może się okazać, że Riva będzie działać gorzej na nowych niż
                                  na starych. Możesz spróbować poszukać tu
                                  www.omegacorner.com/
                                  Na tych sterownikach nVidia i ATI działają lepiej i stabilniej niż
                                  niejednokrotnie na oryginalnych.
                                  • Gość: Marcin Re: CTX PR500F, 15". IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 16:57
                                    Serdeczne dzieki za pomoc,spróbuję pokombinować.
                                    Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka