Dodaj do ulubionych

format......czy?

IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 04.03.04, 16:49

"Padł" mi komputer, oddałam go do naprawy i tam stwierdzili ,że trzeba go
sformatować.Sformatowano mi go...teraz jest wszystko dobrze.Słyszałam ,że
w XP-ku jest funkcja" Kopia zapasowa" i tam się robi taką kopie w razie awarii
komputera.Jest tam ."Wykonaj kopie zapasową plików i ustawień" a dalej co
należy zrobić?Bo jest tam kilka funkcji...czy "Wszystkie informacje na tym
komputerze"?...bo jest tego ok. 6GB ! Czy jakieś wybrać jakieś pojedyncze?
A potem gdzie to zapisać? Czy można na dysku,bo mam podzielonego na partycje,
czy trzeba na CD-ku?Zapisałam na dysku,ale chyba coś sknociłam bo trzeba było
podobno włożyć jeszcze dyskietke a ja tego nie zrobiłam....
Czy taka kopia wystarczy na "naprawe" systemu?
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: format......czy? 04.03.04, 19:30
      Wykonałaś poprostu zwykłą kopię zapasową, a myślisz zapewne o ASR (automatyczne odzyskiwanie systemu).
      Ta funkcja jest domyślnie instalowana tylko w WinXP Pro, zakładam więc, że masz właśnie ten system.
      Po kliknięciu Start\Akcesoria\Narzędzia systemowe\Kopia zapasowa, na ekranie powitalnym musisz kliknąć link "Przełącz do trybu zaawansowanego". Na kolejnym ekranie wybierasz opcję na samym dole "Kreator automatycznego odzyskiwania systemu". Dalej postępuj zgodnie z poleceniami kreatora. Pamiętaj tylko, aby jako miejsce zapisu pliku kopii zapasowej wskazać inną partycję niż ta z systemem. Ja mam w tym celu stworzoną oddzielną partycję o wielkości 5GB, jednak plik kopii zajmuje u mnie tylko 3,5GB. Przygotuj też sformatowaną dyskietkę, na której zostaną zapisane dane dla narzędzia ASR. Poprosi Cię o nią kreator, po wykonaniu kopii.
      Jeżeli teraz chcesz przywrócić system z tak przygotowanego pliku, wkładasz do napędu płytę instalacyjną WinXP i startujesz z niej komputer. Na początku, u dołu ekranu wyświetlane jest przez krótką chwilę: "Wciśnij klawisz F2, aby przejść do konsoli automatycznego odzyskiwania systemu ASR". Wciskasz F2 i dalej postępujesz zgodnie z poleceniami na ekranie. Instalator sformatuje partycją systemową, zainstaluje minimalną wersję systemu i rozpocznie przywracanie danych z kopii zapasowej. Tak przebiega ten proces.
      • Gość: aneta Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 04.03.04, 23:13
        właśnie tak zrobiłam,ale nie włożyłam dyskietki do napędu....czyli wszystko
        teraz musze wykasować i od nowa zrobić to samo z włożeniem dyskietki...tak?
        CZyli potrzebna jest jeszcze do tego wszystkiego płyta instalacyjna Win XP?
        A bez tego nie da się inaczej?
        • Gość: lila Re: format......czy? IP: *.rtk.net.pl 05.03.04, 00:45
          da się inaczej...
          zainstaluj darmowego Linuxa i miej te winzgrozy w dupie!
        • maciejpoczta Re: format......czy? 05.03.04, 09:35
          Gość portalu: aneta napisał(a):

> właśnie tak zrobiłam,ale nie włożyłam dyskietki do napędu....czyli wszystko
          > teraz musze wykasować i od nowa zrobić to samo z włożeniem dyskietki...tak?
          > CZyli potrzebna jest jeszcze do tego wszystkiego płyta instalacyjna Win XP?
          > A bez tego nie da się inaczej?

Po pierwsze, przeczytaj dokładnie to, co napisałem. A napisałem wyraźnie, że płyta instalacyjna jest potrzebna dopiero w momencie odzyskiwania systemu.
          Po drugie, nie mogłaś zrobić tego co mówiłem, za wyjątkiem włożenia dyskietki. Poprostu cały proces nie zostałby zakończony. Powtarzam: mylisz prawdopodobnie wykonanie kopii służącej do przywrócenia systemu za pomocą narzędzia ASR, ze zwykłą kopią zapasową, którą notabene wykonuje się przy użyciu tego samego kreatora, jednak przywracanie systemu to już zupełnie inny proces.

Przeczytaj jeszcze raz moją pierwszą odpowiedź. Opisałem w niej niemal krok po kroku czynności, jakie należy wykonać.
          • Gość: aneta Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 05.03.04, 23:25
            Szczerze mówiąc to nie wiem o co w tym wszystkim chodzi?
            Mi zaś chodzi o to,żeby w razie awarii (ciągłego restartowania,niebieskich
            stronek...)przywrócić działanie systemu do czasu kiedy wszystko było dobrze.
            Nie wiem teraz już czy kopii zapasowej czy kopii służącej do przywrócenia
            systemu.....?Po prostu mieć "coś" dzięki czemu nie będe musiała dawać
            komputera do serwisu.
            • koktajl_molotowa Re: format......czy? 05.03.04, 23:37
              No to musisz sobie pożyczyć od kolegi, który "pożyczył" wcześniej od kogoś przez
              np. sieć p2p, NortonGhost. I za pomoca tego narzędzia zrobic samobootujący/e
              dysk(i) z ghostem systemu. Proponuje na goły system dopisac klienta pocztowego i
              zapisać w nim ustawienia kont(a) pocztowych/ego. Po awarii systemu, wkładasz
              taki CD do napedu, restartujesz, idziesz na kawę, wracasz, masz nowiutki system.
              Dysk nie musi byc jeden, kolega miał 3, bo mu na tylu sie zmieściło :)
              Może troche zakręciłem wypowiedź, ale spać idę już.
              I jeszcze jedno, nie zakładaj haseł przed zrobieniem kopii zapasowej, nie wiesz
              kiedy jej użyjesz, jeśli za pół roku, i w międzyczasie zmienisz hasło, zapomnisz
              starego, może być ciepło :)
              • Gość: aneta Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 06.03.04, 01:18
                Chce cos zrobić ,bo zaczyna mi sie restartować gdy jestem w internecie
                na wet już na dwóch stronach!O co tu chodzi?
              • Gość: ann Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 06.03.04, 01:19
                to jest "efekt" ostatniego restartu:

6 marca 2004 Aplikacja C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
                wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/06/2004 @ 00:55:52.275.
                Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 5C1D19DD (
                • Gość: ann Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 06.03.04, 10:35
                  Czy można gdzieś odczytać o co tu chodzi.....aby później uniknąć restartów?
                  • maciejpoczta Re: format......czy? 06.03.04, 10:54
                    Powiedz jeszcze, czy na bieżąco uaktualniasz system? Kilka błędów da się wyeliminować, instalując odpowiednie uaktualnienia. Zkorzystaj z WindowsUpdate.
                  • koktajl_molotowa Re: format......czy? 06.03.04, 10:56
                    A nie złapałaś jakiegoś paskudztwa? Masz łatkę zabezpieczajacą przed blasterem?
                    Proponuję ściągnąć dobry antywir: www.grisoft.com/us/us_dwnl_free.php
                    System sam Ci sie nie rozpada, choć to Wundows :), przyczyna musi być.
                    Ew. łatka na XP (ta od blastera) jest tu: www.gorzow.mm.pl/~kayl/artworm.html
                    Gdzies na forum jest to dokładnie opisane.
            • bianka28 Re: format......czy? 06.03.04, 11:47
              Kobieto:))) rany boskie, jak mozesz piszać że nie wiesz o czym w tym wszystkim
              chodzi jeśli Ci właśni ezostało wszystko OPISANE:))) krok po kroku!
      • Gość: aneta Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 07.03.04, 01:07

>" Jeżeli teraz chcesz przywrócić system z tak przygotowanego pliku, wkładasz
        do n
        > apędu płytę instalacyjną WinXP i startujesz z niej komputer. Na początku, u
        doł
        > u ekranu wyświetlane jest przez krótką chwilę: "Wciśnij klawisz F2, aby
        przejść
        > do konsoli automatycznego odzyskiwania systemu ASR". Wciskasz F2 i dalej postę
        > pujesz zgodnie z poleceniami na ekranie. Instalator sformatuje partycją
        systemo
        > wą, zainstaluje minimalną wersję systemu i rozpocznie przywracanie danych z
        kop
        > ii zapasowej. Tak przebiega ten proces. "
        Tzn....jeśli nie włoże do napędu płyty instalacyjnej Win XP to nici przywracania
        danych z kopii zapasowej.....?
        • koktajl_molotowa Re: format......czy? 07.03.04, 01:16
          Zrób update systemu zainstaluj sobie AV, zrób ghosta i nie bedziesz używać płyty
          instalacyjnej XP. Znam osoby, które "nie pamiętają" gdzie ją schowały :)
          • Gość: aneta Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 07.03.04, 23:17
            Update mam zrobione,zainstalowałam Avasta,przeskanowałam komputer skanerami,
            Avastem...i nic nie wykryły....nie orientuje się tylko co to jest ten"ghost"?
            Aha ,nie wiem o co chodzi ale co jakiś czas potrafi się zrestartować komputer...
            czy owy "ghost" może pomóc?
            • Gość: aneta Re: format......czy? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 08.03.04, 18:30
              Podobno Avast jest jednym z lepszych programów AV...to jeśli nic nie wykrywa
              tzn.,że komputer jest czysty?
            • koktajl_molotowa Tak, owy "ghost" może pomóc 08.03.04, 19:13
              GHOST = KOPIA ZAPASOWA, KOPIA BEZPIECZEŃSTWA, BACKUP
              tu masz definicję
              Taka kopia, dobrze skonfigurowanego systemu, wykonana jako samobootujący się CD,
              umożliwia instalację systemu, ale nie gołego (jak z płyty inst. XP) tylko już w
              pełni skonfigurowanego. Wraz z systemem, możesz zrobić backup wszystkich
              programów, które zawsze instalujesz (np. skonfigurowany klient poczty, menadżer
              plików itd. Tylko uważaj, nie przesadź).
              Nie obraź się, ale z Twoich postów widać, że nie dasz sobie z tym rady, poproś
              doświadczonego kolegę/koleżankę.
              • koktajl_molotowa i zapomniałem o... 08.03.04, 19:20
                Tak przygotowana kopie wkładasz do CDROMu, ustawiasz start systemy z tego
                urządzenia, restartujesz, a reszta dokonuje sie sama. Trwa to, w zależności od
                tego, ile upakowałaś na taką kopie bezpieczeństwa i jaki masz sprzęt, od
                kwadransa, czasem do 1,5 godziny. Po tej czynności masz system taki jak po
                instalacji i konfiguracji.
                • Gość: aneta Re: i zapomniałem o... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 08.03.04, 20:57
                  Masz racje i wcale się nie obrażam bo jest jak jest ,człowiek podobno uczy się
                  przez całe życie :)
                  Dlatego staram się jak moge,żeby ten......działał mi jak najlepiej,a na tym
                  forum naprawde można sie dużo nauczyć od WAS....naprawde jesteście DE BEST !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka