Gość: Tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 18:33 Miałem Neostradę i modem tepsy zainstalowany w komputerze z Windows XP. Teraz muszę zainstalować to w laptopie z Windows 7. Macie z tym jakieś doświadczenia? Da się to zrobić bez problemów? Link Zgłoś Obserwuj wątek
lajosz3 Re: Instalacja Neostrady w Windows 7? 12.06.10, 01:17 Nie miałem problemów z instalacją Neo pod Win7, ale też nigdy nie instalowałem tzw. "aplikacji dostępowej" dostarczanej przez TP.SA wraz z modemem. Wystarczyły same sterowniki od producenta modemu i zwykłe "utwórz nowe połączenie". Słyszałem od znajomych, że czasami mają problemy z modemami ZXDSL dostarczanymi przez TP.SA, właśnie pod Win7/Vista. Jednak (pytanie retoryczne) czy nie lepiej (oczywiście lepiej) kupić sobie router i uniezależnić się w ten sposób od systemu ? , że o innych zaletach takiego rozwiązania nie wspomnę. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Instalacja Neostrady w Windows 7? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 16:27 ajosz3 napisał: > Nie miałem problemów z instalacją Neo pod Win7, ale też nigdy nie instalowałem > tzw. "aplikacji dostępowej" dostarczanej przez TP.SA wraz z modemem. > Wystarczyły same sterowniki od producenta modemu i zwykłe "utwórz nowe połączenie". Czyli jak instalowałeś? Modem (to jest Sagem 800) podpiąć do USB, system go wykrywa, żąda sterowników i trzeba podać lokalizację? (sterowniki już ściągnąłem z tp i rozpakowałem na pendrive'a, może trzeba gdzieś na dysk?). Bo jak zadzwoniłem na infolinię czy też pomoc techniczną Neostrady to miła pani stwierdziła, że trzeba instalować tak jak w XP czyli najpierw aplikacja potem dopiero podłączyć modem. Mnie tam wszystko jedno, aplikacja mi nie przeszkadza, ale chciałbym wgrać raz a dobrze a nie bohatersko walczyć z problemami. Win 7 na razie nie znam za dobrze :( Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Instalacja Neostrady w Windows 7? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 18:06 Akurat z tym modemem nie ma problemów (przynajmniej ja nie zanotowałem) z instalacja pod Win7/Vista. Instalka jest bardzo prosta. Odłącz modem od kompa. Stery do tego modemu skopiuj sobie na dysk (tak dla pewności), a następnie je zainstaluj w trybie administratora, "Uruchom jako administrator". Jeśli podczas instalacji pokaże się komunikat, że nie podłączono urządzenia (lub podobny), to wtedy podłącz modem do kompa. Instalka powinna iść dalej i zakończyć się sukcesem. Następnie wchodzisz "Połączenia sieciowe" (czy jak to się tam nazywa w Win7) i tradycyjnie (jak w XP) tworzysz nowe połączenie wpisując login i hasło podane przez TP. Utworzenie nowego połączenia powinno skutkować utworzeniem stosownego skrótu na pulpicie. To wszystko. Teraz wystarczy kliknąć na ten skrót i połączyć się Neostradą. Oczywiście jeśli chcesz, to możesz sobie zainstalować tą całą "aplikację dostępowa", tylko po co ? Link Zgłoś