Dodaj do ulubionych

Instalacja Neostrady w Windows 7?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 18:33
Miałem Neostradę i modem tepsy zainstalowany w komputerze z Windows XP. Teraz
muszę zainstalować to w laptopie z Windows 7. Macie z tym jakieś
doświadczenia? Da się to zrobić bez problemów?
Obserwuj wątek
    • lajosz3 Re: Instalacja Neostrady w Windows 7? 12.06.10, 01:17
      Nie miałem problemów z instalacją Neo pod Win7, ale też nigdy nie instalowałem
      tzw. "aplikacji dostępowej" dostarczanej przez TP.SA wraz z modemem.
      Wystarczyły same sterowniki od producenta modemu i zwykłe "utwórz nowe połączenie".

Słyszałem od znajomych, że czasami mają problemy z modemami ZXDSL dostarczanymi
      przez TP.SA, właśnie pod Win7/Vista.

Jednak (pytanie retoryczne) czy nie lepiej (oczywiście lepiej) kupić sobie
      router i uniezależnić się w ten sposób od systemu ? , że o innych zaletach
      takiego rozwiązania nie wspomnę.
      • Gość: Tomek Re: Instalacja Neostrady w Windows 7? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 16:27
        ajosz3 napisał:

> Nie miałem problemów z instalacją Neo pod Win7, ale też nigdy nie instalowałem
        > tzw. "aplikacji dostępowej" dostarczanej przez TP.SA wraz z modemem.
        > Wystarczyły same sterowniki od producenta modemu i zwykłe "utwórz nowe połączenie".

Czyli jak instalowałeś? Modem (to jest Sagem 800) podpiąć do USB, system go wykrywa, żąda sterowników i trzeba podać lokalizację? (sterowniki już ściągnąłem z tp i rozpakowałem na pendrive'a, może trzeba gdzieś na dysk?).

Bo jak zadzwoniłem na infolinię czy też pomoc techniczną Neostrady to miła pani stwierdziła, że trzeba instalować tak jak w XP czyli najpierw aplikacja potem dopiero podłączyć modem. Mnie tam wszystko jedno, aplikacja mi nie przeszkadza, ale chciałbym wgrać raz a dobrze a nie bohatersko walczyć z problemami. Win 7 na razie nie znam za dobrze :(
        • Gość: lajosz Re: Instalacja Neostrady w Windows 7? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 18:06
          Akurat z tym modemem nie ma problemów (przynajmniej ja nie zanotowałem) z
          instalacja pod Win7/Vista.

Instalka jest bardzo prosta.
          Odłącz modem od kompa.
          Stery do tego modemu skopiuj sobie na dysk (tak dla pewności), a następnie je
          zainstaluj w trybie administratora, "Uruchom jako administrator".
          Jeśli podczas instalacji pokaże się komunikat, że nie podłączono urządzenia (lub
          podobny), to wtedy podłącz modem do kompa.
          Instalka powinna iść dalej i zakończyć się sukcesem.
          Następnie wchodzisz "Połączenia sieciowe" (czy jak to się tam nazywa w Win7) i
          tradycyjnie (jak w XP) tworzysz nowe połączenie wpisując login i hasło podane
          przez TP.
          Utworzenie nowego połączenia powinno skutkować utworzeniem stosownego skrótu na
          pulpicie.
          To wszystko.
          Teraz wystarczy kliknąć na ten skrót i połączyć się Neostradą.

Oczywiście jeśli chcesz, to możesz sobie zainstalować tą całą "aplikację
          dostępowa", tylko po co ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka