Dodaj do ulubionych

cichy wiatrak do AMD

11.03.04, 07:56
jaki jest najcichszy wentylator do AMD 1.7XP?
teraz mam GoldenOrba i troche za głośno buczy, temp. osculuje koło 52st.

tylko nie piszcie o WC bo w to nie chce mi się wchodzić i troche mnie nie stać

a poza tym jak domowym sposobem wyciszyc całego kompa? czy wyklejenie go od
środka korkiem coś pomoże?
thx
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej D. Re: cichy wiatrak do AMD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 11:33
      tez szukam i nie moge znalezc cichego!:( ps. mialem kiedys celerona 600 to bylo
      cichutko a teraz z athlonem 2000 mam szum..........................!!!:(
    • r_kubiczek Re: cichy wiatrak do AMD 11.03.04, 11:42
      Sadze, ze chcesz jakis niedrogi cichy wentylator:

www.glacialtech.pl/glacialtech/
      tu jest link do porownania kilku wentylatorow.
      www.pclab.pl/art7972-7.html
      Napewno cos wybierzesz.
      • Gość: tete Re: cichy wiatrak do AMD IP: w3cache.* / *.2-0.pl 11.03.04, 12:05
        1.Cichy zasilacz najtańszy modecom 129 zł
        2. Wiatrak: jeśłi będzie duży (i ustawiony nawiewem na radiator!) to można
        zwolnić mu obroty regulatorem za 20 zł. Będzie cichszy
        3. Klekoczące elementy obudowy usztywnij lub/i daj między nie bezbarwny
        silikon. Malutkie kropelki bo to silny klej
        4. Jeśli zapewnisz dobrą wentylację to możesz osłonić obudowę korkiem, folią
        bąbelkowa itp.
        • mejson.e5 Zwolnić obroty... 13.03.04, 23:39
          Gość portalu: tete napisał(a):

"1.Cichy zasilacz najtańszy modecom 129 zł
          2. Wiatrak: jeśłi będzie duży (i ustawiony nawiewem na radiator!) to można
          zwolnić mu obroty regulatorem za 20 zł. Będzie cichszy"

Kupiłem duży wiatrak ale sprzedający odradził mi stosowanie załączonej blaszki
          montowanej między procesorem a radiatorem ze względu na niepełny styk i słabe
          odprowadzanie ciepła.
          W efekcie radiator przylega idealnie do procesora i odbiera znakomicie ciepło
          ale w większym stopniu niż przewidywał producent i temperatura radiatora rośnie
          dużo szybciej nakręcając regulowane obroty wiatraka i zmuszając go do bardzo
          szybkich obrotów.
          Czy można je regulować w samym wiatraku, czy trzeba dokupić jakieś urządzonko za
          wspomniane przez Ciebie 20 zł?
          Wiatrak ma dużo większe śmigła, obroty w zakresie 600-3500 i cały czas
          nieptrzebnie kręci się na maksa. Jest cichy jedynie kilka minut po starcie.
          Wentylacja jest OK, komputer nie jest zabudowany.

Możesz odpisać mi na mój adres pocztowy.

Pozdrawiam,

Mejson
          • Gość: tete Re: Zwolnić obroty... IP: w3cache.* / *.2-0.pl 15.03.04, 21:39
            Odpowiem publicznie aby więcej osób skorzytało. Podobno niektóre płyty maja
            regulację z BIOS-u ale większość nie. Ja o takim reduktorze tylko słyszałem ale
            jeśli wstrzymasz się parę dni to opiszę z autopsji bo jestem an kupnie.
            Dodam jeszcze, że czasem niektóre wentylatory wymagają kropelki oliwy, żeby
            były cichsze i to zniweluje terkot. Trzeba się dobrze przyjżeć też samej
            płycie. U mnie (MSI KT333) największy szum robił wiatrak na chipsecie płyty
            głównej. W instrukcji zobaczyłem, że te płyty są w wersji z RAID i bez. Wersja
            bez RAID nie miała wiatraka na rysunku. Moja jest z RAID więc jako
            nieużywający go (narazie) spokojnie odpiąłem wiatrak.
            • mejson.e5 Poczekam 15.03.04, 23:58
              Dzięki za odpowiedź, poczekam na Twoją autopsję.

Na razie powróciłem do starego małego wiatraka (3500 obr/min), bo nowy tak
              szybko łapał temperaturę, że rozpędzał się do swoich maksymalnych 3500 obr/min a
              że śmigła ma trzy razy większe od starego maleństwa, więc szum jak w rządowym
              śmigłowcu.

Pozdrawiam,

Mejson
            • r_kubiczek Re: Zwolnić obroty... 16.03.04, 08:59
              To prawda sa plyty ktore maja kontrole obrotow ustawiana w biosie (np. Asus,Abit). Ale sa tez wentylatory ktore za pomoca czujnikow dostosowuja predkosc obrotowa do temperatury. Montowalem oba wymienione wyzej przeze mnie wentylatory przewaznie na Athlonie 2000+ pozniej na 2500+ i rzadko kiedy temperatura przekaraczala 40 stopni, a wntylatory krecily sie tak dostojnie, ze mozna bylo czytac na nich napisy, przez co halas byl okolo 20 dB

• morfeusz.1 Re: Zwolnić obroty... 16.03.04, 11:05
                a możesz podać jakie to wentylaroey, najlepiej pełna nazwę z modelem i jaka
                jest ich cena?
                • r_kubiczek Re: Zwolnić obroty... 22.03.04, 07:41
                  Ja akurat montowalem te.
                  Sa tanie i skuteczne

www.glacialtech.pl/glacialtech/socketa.htm

GlacialTech Diamond 2100
                  GlacialTech Igloo Silent Breeze 462 II
                  Arctic Cooling silent 2 rev2
                  Ceny ich powinny sie zmiesicic do 70-80 zl

• mejson.e5 Kontrola obrotów 22.03.04, 11:46
                Czy w BIOSie (ASUS) trzeba coś przełączyć, by pozwolić na płynną regulację
                obrotów wentylatora do AMD2000+ za pomoca odrębnego programu (nie pamiętam
                nazwy, ale był dołączony do ostatniego CHIP'a)?
                Temperaturę mam poniżej 40 a wentylator goni jak dziki i reaguje tylko na
                wewnętrzny czujnik przy radiatorze.
                Jak wrócę do domu, to podam nazwę programu i model wentylatora.

Pozdrawiam,

mejson
    • Gość: athlon64 Re: cichy wiatrak do AMD IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 22.03.04, 03:10
      uwazaj aby nie zrobic z CPU microwave oven.

Najlepsze wentylatory na CPU to CoolerMaster AERO7 + plus (copper) okolo $
      28.00 + przesylka.

www.coolermasterusa.com/Product.aspx?ID=50
      Sa tansze i zalezy od tego jako heat sink:

www.coolermasterusa.com/Product.aspx?ID=79
      www.coolermasterusa.com/Product.aspx?ID=73
      Wyciszyc obudowe mozna jezeli jest wystarczajaco duza.

Najlepiej dodac kilka wiekszych wentylatoeow i wsadzic silikonowe "tlumiki".

Takie rzeczy nie sa tanie!

• irekb7 Re: cichy wiatrak do AMD 22.03.04, 12:24
      Zainstaluj sobie SpeedFun'a obsługuje większość płyt głównych. KOntroluje temperature procka, płyty, wnętrza obudowy i reguluje prędkość obrotów wiartaków z zależności od ustawionych własnoręcznie wartści granicznych. Jest on bardzo pożyteczny ponieważ przy biegu "jawowym " procka słychać jedynie "twardziela".
      • mejson.e5 SpeedFun 22.03.04, 13:55
        Chyba to właśnie ten program zainstalowałem wczoraj - był w ostatnim "Chip'ie".
        Wszystko pięknie, tylko nie zmniejszały się obroty wiatraka, mimo, że program
        sugerował zmniejszenie obrotów do 0% (?!).
        Obroty ani drgnęly, nawet jeśli korzystałem z umożliwionej przez program ręcznej
        regulacji.
        Czy trzeba coś przestawić np. w BIOS'ie?

Mejson
        • irekb7 Re: SpeedFun 23.03.04, 09:46
          Byc może zależy to od płyty. Mi chodził bez zarzutu na chipsecie Kt400 chociaż nie odrazu musiałem poczekać trochę aktualizaję programu (to było jakieś ponad rok temu).Ostatnio przesiadłem się na KT600 z Gigabyte 7VT60 i Speedfun w wersji 4.11 mi też nie działa chyba powtarza się historia i musze poczekać na nowszą wersję. A ty jaką masz płytę? To raczej nie jest sprawa biosu tylko chipsetów.
        • Gość: gość Re: SpeedFun IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 23.03.04, 10:16
          W samym Biosie nie ,ale zobacz w opcjach samego programu.Z tego co pamiętam
          musisz wybrać który wentylatorek ma zmieniać obroty
          Pozdrawiam
    • netsec Re: cichy wiatrak do AMD 23.03.04, 11:06
      morfeusz.1 napisał:

> jaki jest najcichszy wentylator do AMD 1.7XP?
      > teraz mam GoldenOrba i troche za głośno buczy, temp. osculuje koło 52st.

Polecam super cichy Cooler aWhisperRock IV
      www.pc-cooler.com.pl/show_ele.php?el_id=270&lev=26&special=1
      Jeśli będziesz miał chęć zamienić procesor na szybszy, to spokojnie ten cooler
      wystarczy. Obsługuje nawet Athlon'a XP-3200+ (Barton).

Net
      • barracuda7110 Re: cichy wiatrak do AMD 23.03.04, 11:21
        Fajnie... szkoda tylko, że na mojej płycie (msi kt4v) zaraz obok procesora
        sterczą jakieś cudaki i nie wiem czy mi się zmieści ten radiator.
    • andre_234 Re: cichy wiatrak do AMD 24.03.04, 23:02
      Polecam stronę
      www.tweak.pl
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka