Dodaj do ulubionych

Zdalny puplit

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 20:22
Otóż, mam taki głupawy problem. Często w firmie korzystamy z opcji zdalnego
pulpitu, i choć ma ona swoje wady to nie ma na to rady.
Problem w moim przypadku jest taki: mam dwie osobne puszki na których
zarejestrowany jest jeden użytkownik, wszystkie podłączone do internetu.
Na tych dwóch komputerach ,na jednym haśle pracują dwie osoby i oczywiście gdy
jedna z nich przerzuca się na sterowanie zdalne to druga zostaje odcięta, choć
konto logowania jest to samo, i to jest ok, ale niewygodna jest następująca
rzecz:w momencie ,gdy ta druga osoba się loguje będąc klientem zamyka
wszystkie programy osoby która aktualnie na komputerze pracowała(a loguje się
na to samo hasło), i sama po ponownym zalogowaniu nie ma wglądu w to co tamta
osoba aktualnie robiła, otrzymuje czysty pulpit jak tuż po świeżym
zalogowaniu,jednak po wylogowaniu sie klienta osoba fizyczna po ponownym
zalogowaniu odzyskuje otwarte programy z powrotem (bez utraty danych).
O co kurcze chodzi?? dlaczego te dwie osoby ,korzystając z tego samego konta
,ale raz fizycznie a raz zdalnie nie mogą wzajemnie sprawdzać swojego stanu
pracy, np. a by wspólnie pracować ,choć na zmianę , przy jednym projekcie???

Da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Zdalny puplit IP: *.acn.waw.pl 30.06.10, 23:18
      Strasznie chaotycznie to opisałeś - nawet nie wiadomo o jaki system chodzi.
      • Gość: Styks Re: Zdalny puplit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.10, 17:41
        mam na myśli wykorzystanie standardowej opcji zdalnego pulpitu w systemie WinXP.
        Na każdym komputerze istnieje tylko jedno konto do którego każdy w biurze zna
        hasło, i chciałbym aby możliwe było przełączanie się pomiędzy rożnymi
        komputerami przez rożnych użytkowników,ale w taki sposób ,aby nowo zalogowany
        zdalny użytkownik "widział to samo" co użytkownik fizyczny na pulpicie, tzn. aby
        pozostały pootwierane aktualnie używane przez użytkownika fizycznego programy.
        Obecnie po wykonaniu "prze logowania się" występuje zjawisko jakby "przełączania
        się " użytkowników pomiędzy tym samym kontem, a ma byc poprostu tak ,że raz ja
        widzę co się dzieje na danym komputerze a raz osoba zdalna.

Pozdrawiam
        • Gość: admin Re: Zdalny puplit IP: *.29.broadband2.iol.cz 01.07.10, 19:27

> mam na myśli wykorzystanie standardowej opcji zdalnego pulpitu w systemie WinXP
          > .
          > Na każdym komputerze istnieje tylko jedno konto do którego każdy w biurze zna
          > hasło, i chciałbym aby możliwe było przełączanie się pomiędzy rożnymi
          > komputerami przez rożnych użytkowników,ale w taki sposób ,aby nowo zalogowany
          > zdalny użytkownik "widział to samo" co użytkownik fizyczny na pulpicie, tzn. ab
          > y

jesli sie wyloguje to straci wszystkie ustawienia - sesja zostanie zamnknieta

jesli zablokuje stacje - drugi moze sie zalogowac do trwajacej sesji
          przy logowaniu musisz widziec info "user "administrator" has locked thi computer
          bla bla" - mozna sprawdzic tez komenda qwinsta /servername czy sesja trwa

• Gość: Styks Re: Zdalny puplit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.10, 21:05
            No wlasnie jest ten napis, w oknie logowania, pojawia się zawsze przy
            zalogowaniu się uzytkownika zdalnego, i wyglada na to ,że sesja jednak wygasa:)

o co mi chodzi--->np: jakas osoba dłubie coś w excelu i ktos z innego miejsca
            musi w tym arkuszu zrobic wlasne uzupelnienia, aby nie wysylac arkusza meilem
            ,ani nie zapisywac go , osoba druga ma się zalogowac przez pulpit zdalny i po
            zalogowaniu zastac komputer w stanie w jakim zostawila go osoba fizyczna, tzn.
            ma miec otwarty konkretny arkusz excela przed swoimi oczami, zupelnie tak jakby
            dosiadła się własnie do biurka komputera :)
            • nk-kontakt Re: Zdalny puplit 26.07.10, 22:16
              użyj VNC
    • Gość: aaaaaa Re: Zdalny puplit IP: *.c194.msk.pl 27.07.10, 19:44
      w Pomocy systemu jest taki tekst:

" Gdy wychodząc z pracy, pozostawi niektóre programy uruchomione, po powrocie
      do domu może uzyskać dostęp do swojego pulpitu w pracy i korzystać z tych samych
      programów. "

Czyli mozna pracowac na otwartych programach.
      Moze sprobuj zalogowac sie jako inny uzytkownik, bo byc moze problem polega na
      tym, ze logujesz sie na tego samego uzytkownika?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka