Dodaj do ulubionych

Rozmazane czcionki

IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 12:26
Podczas edycji tekstu w Wordzie zauważyłem, że przy obrazie 100%, gdy zrobię tekst pogrubiony np. 12, 14 pkt. Times New Roman, to jest lekko rozmyty. Nie jest to taki kolor jednolity, w niektórych miejscach litery są trochę rozjaśnione, a w innych ich kolor jest dobry, ostry. Gdy zmienię na inną czcionkę lub widok dam 75%, to jest dobrze. Nie jest to wina edytora, bo takie efekty są też np. na na tej stronie przy nazwach tematów, albo czarnych pogrubionych tekstach.
Czy ten efekt jest normalny? Może niepotrzebnie się tym przejmuję ...
W zasadzie, to nawet chyba specjalnie nie przeszkadza. Może miałem to zawsze, tylko nie zwracałem na to uwagi.
Nie miałem nigdy problemów z monitorem (SAMSUNG 15-calowy). Stosuję obraz 800x600. System to Windows XP.
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Rozmazane czcionki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 12:45
      Panel sterowania -> Ekran -> zakładka Wygląd -> Efekty -> wyłącz "Użyj
      następującej metody wygładzania krawędzi czcionek..."

Niektóre programy same to włączają bez pytania (np. AllPlayer).
    • Gość: Facet Re: Rozmazane czcionki IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 13:06
      Sprawdziłem Twoją radę. Jest dobra!
      A już myślałem, że jest coś nie tak z moim sprzętem lub systemem, bo gdy sprawdzałem ten sam dokument na starym komputerze siostry, to nie było tego rozmycia.
      Teraz tekst nie jest co prawda tak równy pod względem grubości czcionki i jednolity (niektóre litery są cieńsze od drugich), ale ten efekt rozmycia był chyba bardziej denerwujący.
      PS. Z której opcji Ty korzystasz? A może są jeszcze inne elementy, na które warto zwrócić uwagę i zmienić opcje standardowe?
      • Gość: piecyk gazowy Re: Rozmazane czcionki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 13:15
        Jeśli chodzi o mnie, w Windows wyłączam wszystkie możliwe bajery (animacje,
        rozmycia, dźwięki zdarzeń itd.).

W WinXP najszybciej to się robi tak: Panel sterowania -> System -> zakładka
        Zaawansowane -> w sekcji Wydajność -> Ustawienia -> Dopasuj do uzyskania
        najlepszej wydajności.

A siostra może mieć np. Windows 98/Me i dlatego u niej nie ma rozymcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka